[]

Davul yerine neden başka bir enstrüman çalınmıyor?

Sahurda çalınan davuldan bahsediyorum tabii ki. Şu davul inadından vazgeçip atıyorum akordeona geçilse fena olmaz mıydı? Ya da bas klarnet... En sevdiğim enstrümandır kendisi. Hem tamam milletin gönlü olsun diye gelenek devam etsin hem de fazla rahatsız etmeyen bir enstrüman olsun. Akordeonun da bir zaman sonra kafa sikme potansiyeli var gerçi ama bas klarnet sabahtan akşama kadar dinlenebilir kanımca. En azından bir belediye denese şunu aslında, ne dersiniz?




 
canım senin muslumanlanma vaktin gelmiş de geçiyor bile.

karşında seni en ufak farklılığından ötürü kesecek, kelleni alacak bir orta çağ sürüsü var, herifin taktığına bak. bu sorunun yeri bura değil, çık şöyle fatih'e bir dolan, sor soruştur kahvelere, müslümanlan da gel hadi bakayım.
  • no christ requires  (18.06.16 22:45:07) 
cidden çok salakça ya davul çalınması.
keman çalınmalı bence, çok şahane olurdu ya da piyano.
taşıması zor olurdu gerçi ama olsun. hatta yann tiersen'den comptine d'un autre ete l'apres midi ile uyandırılsak ne hoş olurdu <3 ama bu pis müslümanlar ne anlar, değil mi?
  • m e b  (18.06.16 22:49:53 ~ 22:50:27) 
Soso gercekten ramazanda calinan davulun insanlar muzik dinlesin diye calindiginimi dusunuyorsun?su davul inadida ne guzel cumleymis:))


  • duptıs  (18.06.16 22:51:29) 
le mantıque arkadaşlar


  • ambrosia  (18.06.16 22:55:11) 
Nefesli çalgılarla davula eşlik edilen yöreler var sanki.amaç müzik yapmak degil milleti uyandırmak.benim gözlemlerime göre ramazan davulları ďüğün vs. yerlerde kullanılan davullara göre daha çirkin ve yüksek ses çıkarıyor. Eksiksiz oruç tutmaya çalışan ve dindar biri olarak ramazan davulu uygulamasını oldukça kötü ve düşüncesizce buluyorum.


  • delicevat  (18.06.16 22:55:26) 
Ya no christ requires;

Ateistlere yönlendirilen soruya verdiğim cevaba bak. Din düşmanı adamım, konu o değil. Geyik olsun diye soruyorum işte, sakin.

Ya ayrıca hala uyandırmak için mi çalınıyor cidden o davul? Birkaç kişi öyle söylemiş de sanmıyorum ki artık 2016'da sadece davul sesine göre uyanan birey olsun. Eziyetten başka hiçbir işlevi kalmamış bir ritüel sonuçta, daha doğrusu tamamen gelenek. Ben de diyorum ki bu gelenek sürsün ama şöyle biraz değiştirelim bari. Millet davul olmasa da uyanacak yani. Maksat gönülleri olsun. Ya da tamam bak, Ramazan Orkestrası olsun ya da Ramazan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü... Cidden biraz renklendirmeleri gerekiyor bence bu tip olayları bu insanların. Biraz çekici hale getirilmesi şart geleneklerin.

@delicevat, bu arada davula başka enstrümanların eşlik etmesi de kabulümdür aslında. Derdim sadece bu ritüeli biraz daha renkli hale getirebilmek. Hırbonun teki öyle rastgele davula vurmasın da onun yerine işi bilen, kendi aralarında prova falan yapan insanlar tarafından çalınsın. Yani olayın tabii ki uyandırmak için yapıldığının farkındayım ama biraz değişiklikten kimseye zarar gelmez. Zaten müslümanların bir kısmı da rahatsız bu davul işinden.
  • soso  (18.06.16 23:03:45 ~ 23:18:35) 
Geyik olsun diye soruyorsan siliyorum cevabımı. Geyiğe devam :(


  • shadowcat  (18.06.16 23:07:12) 
Hayır tabii ki tamamen geyik değil. Geyikten kastım rahat bir konu olması. Davul yerine başka enstrüman olsun diyorum işte. Konunun kendisi geyik ama tabii ki bilgi paylaşımı falan da yapılabilir yani.


  • soso  (18.06.16 23:10:14) 
Çünkü davul çalmak nispeten kolay. Kim uğraşacak şimdi akordeon öğrenmekle? Tak tak vurup geçiyorlar işte davula. Hemen her eline alan kişi çalabilir davulu.
Yaklaşık bir yıldır akordeon çalan bir insan olarak diyebilirim ki kendisi öğrenmesi en zor enstrümanlardandır. Sürekli pratik ister biraz ara verirsen başa dönersin.

Not: Herhangi bir dini inancım yok.
  • köstebek kurabiye  (18.06.16 23:15:27) 
Geçen sene sanırım tam söyledigin tarzda bir haber vardı:sahurda müzik yapan müzisyenler gibi.


  • delicevat  (18.06.16 23:23:45) 
  • delicevat  (18.06.16 23:24:49) 
@m e b, genelleyecek olursak, müslümanların özellikle iyi yaptığı iki şey var bence: biri müzik, diğeri yemek. Dolayısıyla "müslümanlar ne anlar" demem tabii ki.

mesela: www.youtube.com
  • soso  (18.06.16 23:28:23) 
hocam davul ve def dışındakiler sünnilerin çoğunca caiz görülmediği için davul ve def dışındakilere pek iyi gözle bakılmaz...


  • gotic  (19.06.16 00:17:08) 
Aslında cevap soruda gizli; çünkü diğer enstrümanlar davul kadar kafa sikme potansiyeline sahip değil. İstiyorlar ki herkes onlara uysun, uymuyorsa da uykusundan uyansın, rahatsız olsun... Ezan nasıl bangır bangırsa bu da öyle işte...

Sonra da başkalarını göze sokmakla itham ediyorlar... Farkındalık sıfır.
  • whimsical  (19.06.16 00:21:27) 
@soso: ironi yapmıştım ama pek anlaşılmamış zannedersem.
ama bahsettiğim enstrüman ve esere hastayım, orası ayrı.

  • m e b  (19.06.16 00:27:21) 
ironi yaptığını tabii ki biliyorum m e b. ironi yaptığın için yazdım zaten. sanki her inançsızın müslümanları hor gördüğü düşüncesiyle yazdığın bir cümleydi, halbuki öyle bir şeyin olmadığını söylemek istedim.


  • soso  (19.06.16 00:35:23) 
1-daha vurucu, uyandırma amaçlı
2-eline asma davul alan herkes çalabilir

  • dr cucu  (19.06.16 00:54:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.