[]

Kiraci Tahliyesi/Avukat Arkadaslar Yardim

Bu sene 1850tl'ye oturmus bir kiracimiz var, hali hazirda 6 senelik kiraci zaten kendisi. bu ay zam yapmasi gerekiyor 2400 istedigimizi soyledik, cunku ayni apartmanda bizim evin manzarasinda daha kotu, arka cephe, ve kat yuksekligi olarak daha asagida olan bir daire 2500'e verildi, yani su an bizim dairemizin bedeli 2600tl. eski kiraci oldugu icin 2400 dedik ki, 2400'u kabul etmeyecegini de biliyoruz ancak en azindan artik kismen normal bir seviyeye cekmesini istedigimizi anlamis olsun istedik.
kendisi 2100 teklif etti, biz de ortasi olsun 2250 olsun dedik ama 2100'den bir kurus fazla veremecegini soyluyor. o zaman cik diyoruz ona ben karar veririm diyor, isin 150tlsinde degiliz ama yillardir ayni sekilde dusuk kira ile oturmasi ve bu terbiyesizlikleri nedeniyle onu cikarmak istiyoruz.

her ay kirasini gununde yatiriyor, oturdugu tarihe gore tefe/tufe oraninda zam yapti vs bu durumlarda mahkeme kendisini mi hakli bulacaktir?

kira tespit davasi acmamizi onerir misiniz? bu davayi kazanmamiz durumunda gecmis yillarda eksik odedigi bedeller de tahsil ediliyormus sanirim.
ya da bizim bu durumumuza uygun bir tahliye davasi var midir? bu arada baska evimiz yok ve biz de kirada oturuyoruz, bu durum tahliye davasi acisindan onemli midir? ama cik biz oturcaz demek istemiyoruz cunku su an orda oturma planimiz yok, oyle deyip cikardigimizda 1 yil kiraya veremiyormusuz galiba.
fikir ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

 
Kira suresi 10 yili gecmeden kafaya gore kiraciya "ben su parayi istiyorum vermiyosan cik git" denmiyor. Tespit davasi acip hakimin kira bedelini belirlemesini bekleyeceksiniz. Emsal bedellere bakacaktir zaten.

İhtiyac nedeniyle tahliye edip baskasina kiraya verirseniz cikardiginiz kisiye tazminat odemek zorunda kalirsiniz.
  • signore  (17.06.16 08:33:07) 
ne güzel ki hukuk açgözlüden değil mağdurdan yana.


  • pinman  (17.06.16 08:39:16) 
vay be olaya gel. sen kiracıya hukuksuz bir şekilde %30 zam yapmaya çalış, adam kabul etmeyince de "çık git o zaman" de. zamanında piyasa değerinden verecektin evi. tespit davası açıp bekleyeceksin. Allah hepimizi açgözlülerden korusun.


  • fanila  (17.06.16 08:56:56) 
Kira tespit davasını da her zaman açamazsınız. Her 5 yılda bir kira tespit davası açılabiliyor, zamanı geçmiş olabilir. Bir avukata danışmanızda fayda var.


  • kartallar yuksek ucar  (17.06.16 09:02:52) 
zamaninda kirasi normaldi, 6 senelik kiraci, maalesef enflasyon oaraninda tefe/tufe artmiyor ve dusuk kaliyor, ben sunu anlamadim aylik 500tl zarar edince bunu duzeltmek istemem neden acgozluluk oluyor. 500tl az bi paraysa sizin icin ok. benim icin degil.


  • alis su hallerime  (17.06.16 09:02:55) 
@fanila, esas sıkıntı tefe/tüfe oranlarının gerçeği yansıtmamasından kaynaklanıyor. Geçen seneden bu yana %7'mi zamlandı hayat? Gerçek enflasyon %25-30 civarında. Kiracı oturduktan 2-3 sene sonra makas çok açılıyor.

Bu şekilde daha çok kiracı-ev sahibi kavgası olur...
  • kartallar yuksek ucar  (17.06.16 09:05:45) 
selamlar.

bilindiği üzere emsal denilen bir sistem vardır hukukta. yani çevrenizde var olan dairelerin kira bedellerine yakın bir kira bedeli göstermeniz gerekmektedir.

alt, üst, yan daireler veya muhitte bulunan diğer daireler 2400 tl civarı kira alıyorlarsa, sizde bu emsallerden yararlanabiliyorsunuz diye hatırlıyorum. cezacı olduğum için çok da net hatırlamıyorum ama bu konuda kira süresinin beklenmesine gerek kalmadan, bu emsallere ilişkin dava açarak hakkınızı savunabilirsiniz.
  • jesues  (17.06.16 09:06:31) 
kiracınız her şekilde tefe/tüfeye uygun zam yapmışsa, kirasını düzgün yatırmışsa, yapacak tek şey tespit davası.
sırf tefe/tüfe size yetmiyor diye bu şekilde hareket etmeniz çok yanlış.

  • interview with the vampire  (17.06.16 09:06:48) 
1. "kira bedelinin tespiti davası" açabilirsiniz. 5 yıllık şart var kanunda, bu şart tamamlandığı için dava açma hakkınız bulunmaktadır.
2. madde hükmü der ki; "yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir". yani bu durumda çevredeki evlerle çok fazla kira farkı bulunmadığı belirlenebilir. tamamen hakime kalan bir durum bu.
3. geçmiş yıllarda eksik ödenen bedelleri isteyeMEzsiniz.
4. kiracıyı tahliye etmenin tek yolu 4 yıl daha beklemek (yada cevap no.5), 10 yıllık süre dolduğunda tahliyesini isteyebilirsin.
5. biz oturcaz deyip oturabilirsin. bu durumda yine tahliye hakkınız doğar. kanunda buna engel bir durum yok. ben oturcam deyip oturmazsan, karşı taraf da bunu öğrenip dava açarsa 1 yıllık kira+taşınma masrafları+yeni geçtiği evle arasındaki bedel farkını tazminat olarak ödemek zorunda kalabilirsiniz.
6. para önemli tabi ama aldığın meblağ da az değil. kendini bir de o adamın yerine koy. bu da nacizane fikrim.
  • trajikomix  (17.06.16 09:25:30) 
bence hiç uğraşmayın. ayda 500 lira kazanacağım diye bir anda 10000 lira kaybedersiniz. Kiracıyı çıkart yeni kiracı bul. yeni kiracı kirayı düzgün yatırmasın kavga et hiç yatırmasın. 3 ay kira alamadan bekle...

İyi bir kiracı ayda 500 tl'den daha değerlidir. Böyle iyi kiracı bulmuşsanız öpün başınıza koyun.
  • nedendir bilinmez  (17.06.16 09:27:10) 
Emsal bedel belirlenmesi için dava açabiliyordunuz sanırım. Ancak şöyle bir olay var, apartmanda evlerin kiraları ortalama 1850 TL olsaydı ve kiracınız 2400 TL'ye oturuyor olsaydı, "Apartmanda kiralar bu kadar bizimkini de o seviyeye çekelim." teklifini kabul eder miydiniz?


  • captainimsi  (17.06.16 09:40:29) 
@captainimsi kiraci sizce onu kabul eder miydi? 'ya kiralar 1850 ama benim cok 2400 veresim var' der miydi?
sorunuzda mantik yok.

  • alis su hallerime  (17.06.16 09:44:13) 
öyle sormamış zaten. 2400 verirken size kiralar civarda 1850, ben de düşürmek istiyorum deseydi kabul eder miydiniz diye sormuş.


  • interview with the vampire  (17.06.16 09:45:54) 
öncelikle bir ev sahibi olarak seni anlayabiliyorum, senin pencerenden bakabiliyorum olaya. yok açgözlülük yok şu yok bu demiyorum.

normalde ödemesi gerekenden daha fazla olan bir ücrete 2100'e tamam demiş, bence devam edin. düzgün kiracı bulmak çok zor. yılda 3600 lira için değmez. kiracıyı çıkart/geri al olayında iki kira kaçırsan zarardasın zaten.

bizim kiracımız geçen sene tuttu, şimdi kiralayanlar neredeyse 500-600 lira fazlasına kiralıyor. adam bir ay öncesinden arayıp ne kadar zam yapalım diye soruyor. kirayı normalde 1'inde yatıyor, bir kere 1-2 gün geç yatıracak diye önceden aradı 1-2 gün gecikebilir filan dedi.

bir tanıdığımızın kiracısı ise doğru düzgün ödemez, eksik öder, polis çağırsan kavga eder. sıkıntılı bir tip. sen hangisini seçersin? para her şey değil.
  • fakyoras  (17.06.16 09:46:25) 
@alis su hallerime ; sorumda mantık var, gayet açık yazdım. anlayan anlamış zaten söyleyecek başka bir şey yok. ama sanırım siz mantığınızı kaybettiğinizden ötürü anlamadınız veya anlamamaya çalışıyorsunuz.


  • captainimsi  (17.06.16 10:10:51) 
Ben de aç gözlülük olarak bakmıyorum düşüncenize ama hiç makul olmayan bir fiyat istiyorsunuz. Siz de kirada oturuyorken hele, nasıl o açıdan olaya bakmıyorsunuz ? Hali hazırda kiracısı olduğunuz ev sahibiniz kirayı birden %30 arttırmak istese tepkiniz ne olurdu diye bir düşünün bence.

Ayrıca kiracınızın teklif ettiği 2100 de, baya %15, yasal olarak arttırması gereken miktarın hemen hemen 2 katı. Daha ne ? Uzlaşı diyorum, uzlaşmalısınız
  • tss  (17.06.16 10:13:04) 
ev nerde ya 2400 falan?


  • dedim dedim de kime dedim  (17.06.16 10:22:35) 
Ben kanun falan ne diyor bilmem arkadas, ev sahibi her yilin sonunda kirayi istedigi fiyata cikarabilmeli, mal onun mulk onun, sen bakkala "su fiyattan asagi vermezsen mahkemeye giderim" diyeviliyor musun? Ha zaten o kiraci bende olsa tekme tokat cikarirdim..


  • alttaraf  (17.06.16 10:42:31) 
aynı durum başınıza gelse fikrimce buraya grlir bu seferde ev sahibim %15 zam yapmak istememe rağmen %30 istiypr vicdansız diye başlık açardınız, rol kesmeye gerek yok şimdi.

Ayrıca değeri filan o olmayabilir de, gidipte 500₺ zam yap demek nedir yahu? Karşı tarafı düşünür insan biraz, ki az bir para değil.

Bizimde kiralık ev var, annemde sizin gibi piyasanın son kuruşuna kadar almak derdinde olan biri, kiracılardan yana dertten kurtulamadı. Evin bir piyasa değeri var birde insani değer var. 100-200₺ fazla alacağım derdiyle düzgün ödeme yapam kiracıyı çıkartırsanız sonra parayı ödemeyen çıkartmanın imkansız olduğu bir başka kiracı size musallat olur dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz
  • KaraSakall  (17.06.16 11:17:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.