[]

Macbook air ya da başka bir şey?

Merhabalar, kullandığım dizüstü bilgisayar bozuldu ve yeni bir şey almam gerekiyor.

İhtiyaçlarımı özetleyecek olusam; stata spss r vs. gibi istatistik programlarını çalıştırabileceğim, tez ödev filan yazmak ve makale okumak için kullanacağım, sıkça taşıyacağım için hafif/ufak ve pili uzun giden, çok fazla oyun oynamayacağım, oynasam da gürültü yapmayacak, ara sıra film dizi vs izleyeceğim bir cihaza ihtiyacım var.

Dün bir arkadaşımla macbook air gördük ve indirimle fiyatı 2300'e filan geliyordu. Ben de hadi 3000'e kadar çıkarım gerekirse diye düşündüğümden bir an için sıcak baktık, fakat macbook air için "performans" konusunda yetersiz filan denmiş ve o performansla anlatılmak istenen nedir bilmiyorum çünkü teknik konulara hakim değilim. Benim yapacağım işler için yeterli olur mu, ya da bana başka öneriler verebilir misiniz? Bir de macbook air'in üretimine devam edilmeyeceği söyleniyor, şu an bu cihazı almak saçma mı olur?

Not: indirimdeki modelin özelliklerini görsele koydum.

 
Aynı ihtiyaçlar için Macbook Air aldım mutluyum.

edit: early 2015
  • qazaqwsx  (16.06.16 21:20:05 ~ 21:26:18) 
3 sene önceki model bu sanırım yosemite, mavericks ve el capitan çıktı üstüne.
4gb ileride darboğaz yaratır. işlemcisi de çok matah değil. istatistik programlarının mac sürümleri işini görür mü bir kontrol etmeni de öneririm. ek olarak word for mac'teki dosyalar windows'ta sapıtabiliyor.

normal macbook'ları önerebilirdim ama fiyatları pahalı. bu modele 2300 lira. ı-ıh. şu an için iş görür ama 2 sene sonra cortlar diye tahmin ediyorum.
  • passion rules the game  (16.06.16 21:24:52) 
Macbook'lardan hiç anlamadığımı farkettim şu an :) peki bütçeyi yükselteceğimi varsayarsak bana bu ihtiyaçlar için tam olarak hangi modeli önerirdiniz? (Sağda solda araştırırken adını verebileyim diye soruyorum)


  • auguratrix  (16.06.16 21:28:04) 
şık olsun, fazla performans olmasa da hafif olsun(yine de performansı yeterlidir): macbook (sadece macbook)
daha ağır işler için performans vs.: macbook pro (bu da çok pahalı)
hepsinden orta şeker, ekran retina olmasın: macbook air

hangisini alırsanız alın sakın ram 4gb almayın en az 8 olsun, ileride değiştirilmiyor.
  • passion rules the game  (16.06.16 21:31:25 ~ 21:31:42) 
Macbook'lara baktım şimdi ve tüm seçenekler 8gb, ffiyatı da çok fena değil. Eğer Apple alırsam tercihim bu olacak. Teşekkür ederim :)


  • auguratrix  (16.06.16 22:01:31) 
yine de stata ve spss'i nasıl kaldırır kontrol edin, kasma ihtimali var. diğer işleri rahat halleder :)


  • passion rules the game  (16.06.16 22:05:55) 
apple konusunda uzman biri olarak sana şunu söyleyebilirim. performanstan kasıt genel olarak photoshop ve bilimum profesyonel işler için bilgisayarın yeterliliği için kullanılır.

günlük kullanım için macbook air senin için yeterli olabilir ancak. macbooklar genel olarak uzun ömürlü oluyor ve zamanla güncellemeler geliyor bilgisayarlara. bu güncellemeler her ne kadar her bilgisayarda çalışabiliyor olsa da zamanla arasıra bilgisayarın stabilitesini bozabiliyor.

fotograftaki bilgisayar içerdiği işletim sisteminden anlaşıldığı kadarıyla eski gözüyor.(2015'den eski gibi) kanaatimce bu bilgisayara değmez biraz daha para biriktirip, yeni nesil macbook veya macbook pro almanı tavsiye ederim. bu arada macbook air'ın adına aldanma yeni nesil macbook prolar yanlış hatırlamıyorsam neredeyse macbook air'lar kadar hafif.

teknoloji inan çok hızlı ilerliyor ve resimdeki bilgisayar 1-2 yıl içinde epey eski bir model olarak kalacak. bu sebeple sadece macbook için değil bütün teknoloji ürünleri için "amaan bu benim işimi görür şimdilik" diyip ucuz diye eski alma. onun yerine yeni nesline yönelip onu uzun süre kullanabilmenin yollarını ara.
  • badabista  (16.06.16 22:10:42) 
Nerde bu indirim mobildeyim fotoyu goremiyorum.


  • condom kurşunu  (16.06.16 22:11:34) 
macbook air dışında günlük kullanım için önerebileceğim bilgisayar yok. hem hafif hem hızlı hem pil ömrü uzun. sadece oyun yüklemedim ve oynamıyorum o konuda bilemiyorum. üzerine koyabileceksen de pro alabilirsin. not: apple babamın şirketi değil


  • tiredpanda  (16.06.16 22:35:17) 
@passion rules the game

Statanın sitesinde şöyle bişey okudum, "Stata for Mac is 64 bit and requires 64-bit Intel® processors (Core™2 Duo or better) running OS X 10.7 Lion or newer." ama elbette ki hiçbir şey anlamadım heheh. Mesela şu linkteki Macbook'un işlemcisi bu ihtiyacı karşılıyor mu? www.vatanbilgisayar.com/macbook-mf855tu-a-core-m-1-1ghz-8gb-256gb-ssd-12-int-notebook-bilgisayar.html#ozellikler

@badabista

Teşekkür ederim, benim sıkıntım bu modellerin hangisinin ne kadar eski olduğunu anlayamıyor olmam :) ben de eski bir şey almak istemem, alınca olabildiğince uzun kullanayım istiyorum elbette. Pro'yu bilmiyorum ama Macbook'lar da epey hafifmiş yeni haberim oldu tercihim onlardan yana olacak gibi.

@ condom kurşunu

Ben media markt'ta gördüm İzmir optimum'da ama yorumları okuyacak olursan pek faydalı bi yatırım olmaz satın almak, sırf apple almış olmak için almak isteyenlere iyi bir seçenek gibi gerçi hehe.
  • auguratrix  (16.06.16 23:16:07) 
macbook'un işlemcisi core m çift çekirdek hatta ilk yolladığın air bile çift çekirdek. temel sistem gereksinimlerini karşılar da stata için ağır veri setlerinde kasabilir diye düşünüyorum.


  • passion rules the game  (17.06.16 13:15:33) 
Teşekkür ederim tüm cevaplar için, artık Mac alacak olursam da çok büyük veri setleriyle başka bilgisayarlarda uğraşırım ne yapalım :)


  • auguratrix  (17.06.16 16:13:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.