http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/ilber-ortayli_614/ilber-hocayla-pazar-bulusmasi-guzellik-iranda-umumi-bir-yasa-haline-gelmis_40116381?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=ilber-hocayla-pazar-bulusmasi-guzellik-iranda-umumi-bir-yasa-haline-gelmis_40116381&utm_term=postŞu yazıyı okuyunca ü
sosyal.hurriyet.com.trŞu yazıyı okuyunca üzüldüm. İran'a ve İran tarihine meraklı bir tarihçi olarak daha çok üzüldüm.
Ortadoğu'nun göbeğinde, bizden daha az Ortadoğulu gibi yaşıyor İranlılar. Edebiyat, sanat, estetik, şehircilik, gelenek, kültür hala önemli onlarda. Genlerinde Hind-Avrupalılık var diye mi?
Oysa biz daha iyisine sahibiz. Ne Avrupalıyız ne Arap ne de başka bir şey. Türk milleti bugüne nasıl geldi?
Not: Türklük çok güzel hıaaaa anlamında değil bu duyuru. Ama özellikle Orta Asya Türk tarihini objektif bir gözle okuyan birisi, Türklerin müstesna bir yaşam tarzına ve fıtrata sahip olduğunu görür. Sonrasında da Arap ve Fars diliyle kendini besleme erdemini bilmiş, adaletle hükmetmiş. Sonra ne olmuşsa olmuş, bugünkü saygısız, bana dokunmayan yılancı, kendi çıkarı için adam ezen, trafikte 1 dk erken yol almak için başkasını öldürmeyi göze alan, kendi arabası lüks diye başkasına yol hakkı reva görmeyen, sıra kültürü olmayan, her gün bombaların patladığı, avamlığın ve varoşluğun prim yaptığı bir millet halini aldığımızın yakınmasıdır.