[]

Bu tacizciler birbirinden mi cesaret alıyor?

Yaklaşık 5 yıldır istanbul'da yaşıyorum; sözlükte, orda burda arada okurdum ama hiç gözümle gördüğüm ya da kendim yaşadığım olaylar olmamıştı. Son 6 ayda 3 kere benim başıma böyle bir olay geldi; 5-6 kere de başka kadınları taciz etmeye çalışan adamları gözümle gördüm.

Benim yaşadığım iki olayın biri minibüste, diğeri de gündüz sokak ortasiydi. Bu adamlar bu cesareti nerden alıyor? Keza dışarda gördüğüm taciz vakaları da öyle kalabalık ortamdaydi. Haberlerde vs sıkça gündeme geldiği için kendilerince artık normal bir durum olarak mı görüyorlar? Hiç mi cekinmiyorlar?

Bir de işin kötü tarafı etraftaki insanlar da aval aval bakıyor, kimse tepki vermiyor. Hele birinde metrobüs tıklım tıklım doluydu; kadın bağırmaya başladı, bir tane allahin kulu tepki vermedi. En sonunda ben ve iki kadın bağrınca adamı aşağıya indirdiler. Böyle de tepkisiz bir toplum olduk. Siz tepki veriyor musunuz?

Son olarak ben kendi başıma gelince çok korkuyorum. Sesimi cikaramiyorum, sadece ortamdan uzaklaşmaya çalışıyorum. Bir de istemsiz titreme geliyor. Bu başka zaman korktuğum durumlarda da olur. Başka insanlara yardimci olurum ama kendi başıma gelince sesim çıkmaz. Çığlık bile atamam, o derece. Nasıl yenebilirim bu durumu? Kadınlar siz tepki verebiliyor musunuz? Nasıl kendimizi koruyabiliriz?

 
Tepki verip vermeyeceğini düşünme olay anında. Direkt bağır.


  • arnold schwarzeneger  (13.06.16 13:15:19) 
Son zamanlarda neden artti bilmiyorum. Muhtemelen toplumsal tepkisizlik yuzunden. bu tur seylerde toplumsal tepkiler kanuni yaptirimlardan daha etkili bence. Polisin gelip adamlari yakalamasi cok mumkun degil adamlari zabtetmezsen kacar gider. Polis yakalasa bile cok bir cezasi yok sanirim. Ama etraftaki birisi gelse agzini yuzunu kirsa ve bu her yeltenmelerinde olsa boyle davranamazlar. Sadece taciz degil her turlu sucluya mudahale etmekten korkar olduk. silah mi ceker, basim derde mi girer diye kimse mudahale edemiyor. boylece bunlar sokak ortasinda her turlu seyi yapmaya cesaret edebiliyorlar.


  • oshamahue  (13.06.16 13:16:21) 
taciz olduğundan eminsem basarım çığlığı. çoğu pısırık ezik sürüsü olduğu için ilk durakta defolup gidiyorlar. takip edilmekten korkuyorum daha çok. ortaokuldan beri çakı taşıyorum. o olmazsa minik deodorant, sapığın yüzüne gözüne sıkmak için. biber gazı bulamadım.

bi iki ay önce burada bi duyuru vardı. metrobüste kızın bacağını elliyomuş herifin teki, kızın sevgilisi de uyarmış. sonra sapık herif bıçak çekince, metrobüstekiler sen ne karışıyon diyip sevgilisini indirmişler. ağzım açık kalmıştı okuyunca.

hiçbir şey yapamıyorsan, adamın ayağını ez otobüste.
  • rayde  (13.06.16 13:45:34) 
tv kanallarinda surekli cinsellikten bahsediliyor. milletin kafasini bosaltip cinsellikle dolduruyorlar. ben tv izlemiyorum ama sagolsun facebook'ta yeterince paylasiliyor. ozellikle trt'nin programlari masallah yani.
gecenlerde dikis makinasi anlatimi videomun altina birisi, ignenin deliginden bile anlam cikarmis, neler yazmis. senin durumuna uzuldum, ben de genelde ses cikaramam. bir defasinda annem yanimdaydi. 'napiyorsun be' diye donup ittim sapigi. annem de olay cikardi. belki ondan guc aldim. sonumuz hindistan gibi mi olacak diye endiseliyim:(
edit: bir de videoya ceken biri vardi sapigi, viral olmustu. bu da yapilabilir bence.
  • bir varmis bir yokmus  (13.06.16 14:23:12 ~ 14:26:17) 
- Haberlerde taciz ve tecavüz vakalarında suçlunun serbest kaldığını ya da toplumda infial yaratmadıysa az bir ceza ile kurtulduğunu görüyorlar.

- "orada/o saatte ne işi varmış" ya da "başı açık zaten" gibi sebeplere "tahrik oldum ben de" ekleyince kendilerine hak verenler olduğunu görüyorlar.

- tacize uğrayan ses çıkar(a)mayınca "o da istiyor/onun da hoşuna gidiyor" diye düşünüyorlar.

- tacize uğrayan ses çıkarmayınca, "nasıl olsa karşı koyulmuyor, başıma bir şey gelmiyor kendimi tatmin edeyim o zaman" düşüncesi cesaret veriyor.

- çevreden tepki gelmeyince başına bir şey gelmeyeceği ve elini kolunu sallayarak gidebileceği bilgisinden cesaret alıyor.

- en üsttekinden, sokaktakine kadar kadının aşağılanması ve insan yerine konmaması ile "kadının yaşam amacının (istese de istemese de) erkeği mutlu etmek" olduğu düşüncesi ile büyüyor ve yaşıyor.

- muhafazakar toplumda ve islamda kadının yeri konusu var üstteki maddeye ek olarak.


Yapacağın şey bağırmak. Bağır. Yardım iste. Şimdi seksistleşmesin konu ama ortalama bir kadın ve ortalama bir erkek arasındaki güç tartışmasına girmeye bile gwrek olduğunu sanmıyorum. Yani savunma sporu eğitimin ve tecrüben (özellikle dar alandaki durumlara karşı) yoksa boşuna yumruk salladığınla kalırsın.
  • nawar  (13.06.16 15:03:49) 
Ben sanırım çok güçlü ve cesur bir anneye sahip olduğum için hiç anlayamıyorum ses çıkaramayanları.

Kendi başıma geldiğinde ya da başka bir kadını taciz ettiğini gördüğüm adamı hemen uyarırım. Ancak açıkçası eğer kadının tacize uğradığını görür de kadında herhangi bir tepki görmezsem ses çıkarmam. Nereden bileyim belki kadın başlattı böyle bir yakınlaşma oldu? O nedenle ses çıkaramama olayından bir kurtulun.

Burada yazan kadınlar ses çıkaramıyorsa kim çıkaracak? Hem bulunduğunuz ortamdaki genç kızlara da iyi örnek olursunuz.
  • of dream and drama  (13.06.16 16:26:16) 
Ses cikaramiyorum dediysem orda öyle durmaya devam etmiyorum herhalde. Bir de benim durumundaki tacizler fiziki değil sözlü tacizlerdi. Duymazdan gelip, ortamdan uzaklaştım. Benimki biraz psikolojik bir durum. Konunun taciz olmasına gerek yok, normalde tartışırken de biri bana bağırsin ya da ben korkayim o an tepki veremeyip kitleniyorum. Korktuğum bir hayvanı görsem de aynı tepki. Millet kaçar, ben donup kalıyorum.

Başka birini görsem ama ağır tepkiyi veriyorum. Zaten insanların tepki vermemelerini anlamamam da bu yüzden. Tacize maruz kalan korkabilir de diğerlerinin de umrunda değil bence.
  • fraise  (13.06.16 16:33:19) 
bildiğim kadarıyla 20'li yaşların başındasın
o yaşlarda ben utancımdan yerin dibine giriyordum (10 sene kadar önce)
şimdi valla parçalarım, elimden alamazlar...başkasına yapanı görsem de parçalarım fark etmez.
kaşarlanmak diyecem yanlış yere gidecek ama öyle yani.
bu arada tamam türkiye gibi olamaz ama almanyada kapımın önünde güpe gündüz kar maskeli bi manyağın saldırısına uğrayıp takip edildim günlerce eve arkadaşlarım aldı-bıraktı beni, sapık her yerde sapık.
  • niye ama  (13.06.16 16:38:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.