[]

toplu iş sözleşmesi bitti, yeni sözleşmede maaş düşecek

Bir kurumda belirli süreli hizmet alımı personel olarak çalışmaktayız (40 kişi).

Belirli sürenin tam karşlığını bilmesem de sözleşmemizin süresi 6 aylıktı, haziran sonunda yeni bir ihaleye çıkılarak 6 ay daha hizmete devam edilmesi planlanıyor.

Benim sorum şu: bu yeni ihalenin teknik şartnamesinde maaşlarımızın azaltıldığını gördük. böyle bir hakları var mı? bu durumda ne yapılabilir? iş kanununu okuduğumda böyle bir şeyin olamayacağını, fesih hakkımızın doğduğunu yazmışlar ama bu durumda tazminat mı alırız? yoksa işe iade davasını mı kovalayalım? bilale anlatır gibi açıklayabilecek olan var mı? mağduruz.

 
Sözleşmelerde durum farklı olmadı gerek.


  • kurnaz  (13.06.16 12:03:24) 
1. yaptığınız iş nedir? yaptığınızın iş 6 ayın sonunda bitiyor mu? bitmiyorsa devamlılık arz eden belirli süreli iş sözleşmeleri belirsiz süreli olur.

2. maaşlar azaltılamaz. muvafakatınızın alınmış olması gerekir. muvafakat etmemişseniz maaşınızda azaltmaya gidemezler. muvafakat etmediğiniz zaman ya sizi işten çıkartırlar, ya da aynı maaş devam etmek zorunda kalırlar.

3. sizi işten çıkarma yoluna giderlerse tek taraflı fesih olur. bu durumda isterseniz tazminatlarınızı alabilirsiniz, isterseniz işe iade açabilirsiniz. işe iade sancılı bir süreçtir, işçiyi bezdirmek için türlü türlü yollar denenebilir, sonunda istediğimi alırım ben yılmam derseniz işe iade açmanız mümkündür. Bununla birlikte tazminat ve diğer işçilik alacağı davalarını da açabilirsiniz.
  • trajikomix  (13.06.16 12:06:52) 
Belirli süreli sözleşmeyle çalıştığınız için işe iade davası açamazsınız çünkü iş güvencesi dışındasınız ama kıdem oluştuysa kıdem tazminatınızı ve süre tamamlansa alacağınız maaşların toplamını talep edebilirsiniz. Ayrıca olayda kötü niyet tazminat şartları varsa kötü niyet tazminatı da talep edebilirsiniz


  • bahcemaruf  (13.06.16 13:25:59) 
tüm cevaplar için şimdiden teşekkürler.
@trajikomix

1. yaptığımız iş biyomedikal hizmet işi. yani süreklilik arz eden bir iş. 6 aylık yapılan ihalemiz bir 6 ay daha uzatıldı ama dediğiniz gibi, iş bitmiyor. bu nedenle de belirsiz süreli kategorisine giriyor öyleyse.

2. muvafakat nedir? daha önce bize böyle bir şey imzalatmadılar. Sözleşmeyi mi kastediyorsunuz?

3. siz hangisini tavsiye edersiniz?
  • safepassage  (13.06.16 15:28:16) 
1. öyleyse iş sözleşmeniz belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşmüştür. dayanak hüküm için:
iş kanunu madde 11: Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

2. muvafakat izin demektir. ben maaşımın azaltılmasına izin veriyorum anlamına gelir. yalnızca maaş için değil, iş koşullarında yapılacak tüm değişikliklerde işçinin muvafakati (izni) aranır. maaş azaltılması, yer değiştirilmesi, kıdem düşürülmesi bunlardan başlıcalarıdır. sizden de böyle bir muvafakat (maaşın azaltılmasına izin) alınmamışsa maaşınız azaltılamaz.

3. çalışma koşullarına bağlı olarak değişken bir soru bu. bugün bi müvekkil geldi mesela, şirket çıkarmış işten, herkes şaşırmış niye seni çıkardılar diye, o kadar seviyor çalıştığı yerdekiler. kadına sorduk hangi hakkını kullanmak istersin diye, direk işe iade dedi. bu durumda işe iade açmaktan başka bir şey tavsiye edilmez çünkü kadın işine geri dönmek istiyor. açıkça söyledik, işe iade davası en az 1 sene sürer, döndüğünde alacağın yalnızca 4 aylık maaşın diye, yine de tamam olsun dedi. ha yok ben çalışacağım kadar çalıştım zaten ortam da bir değişikti farklı işler de denemek isterim derseniz tazminat ve alacak davası açmak daha mantıklıdır.

örnek verdiğim kadın gibi bir görüşünüz yoksa işe iadeyi uzun ve sabır gerektiren bir süreç olarak gördüğümden alacak ve tazminat davası daha mantıklı geliyor ama dediğim gibi herkesin iş koşulları farklılık gösterir :)

ek bilgi olarak belirteyim yalnız işe iadenin de şartları var. işverenin 30 veya daha fazla işçi çalıştırıyor olması gerekli. bununla birlikte 6 aylık kıdeminiz olması gerekiyor.
  • trajikomix  (13.06.16 18:44:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.