[]

Herkesin banka borcu silinse

Ne olur? Biri sistemi çökertse ve borçlar silinse. Toplam alacağı da devlet hazineden bir geri ödeme programı yaparak ya da bir devlet işletmesini satarak kapatsa ne olur. Neler olur sizce bireysel veya sistemin işleyişindeki sonuçları?




 
bankalar kardan zarar eder başka da bir şey olmaz.


  • Alt4y  (09.06.16 23:29:15) 
seninkiyle alakalı değil ama öyle bir şey olacakmış zaten. olayın adını bilmiyorum. kültürlü kardişlerim yanlışlarımı düzeltir. güneş üzerinde patlamalar ve fırtınalar oluyor. bunların oluşturduğu dalgalar tüm manyetik zımbırtıları falan bozacak. tüm elektronik aletlerimiz bozulacak. geçen senelerde yörüngemizin 9 gün dışındaymış. yani az daha dünyada hiç elektronik alet kalmayacaktı. banka morç para ekonomi her şey gidecekti :D


  • glamdr1ng  (09.06.16 23:30:19) 
Zeitgeist'in 2. filmi olan Addendum'u izleyin bence. Bu konuda sağlam bir fikriniz olacaktır. Bankalar kendine ait olmayan bir parayı müşterisine veriyor aslında. Bunu da belli bir vade sonunda faizi ile birlikte almış oluyor. Bu yüzden 'eğer böyle bir şey olursa (olmadı)' bankaya bir şey olmaz. Ama ekonomist arkadaşlar daha iyi tarif edeceklerdir olayı.

Vakti zamanında bir ABD bankasından kredi alan biri, bu para bankaya ait değil. Bana kendine ait olmayan bir parayı verdi diyerek krediyi geri ödemeyi reddediyor ve davayı kazanıyor. Tabii bu olaydan sonra bankalar işin yasal zeminini düzenlemiştir. O ayrı.
  • himmet dayi  (09.06.16 23:50:28) 
Sadece borçlar silinse de sanırım banka iflasını ilan eder ve mevduat sahipleri asıl sıkıntıyı yaşar sanırım.


  • atom karincanin torunu  (10.06.16 00:08:35) 
SPOILER : BANKA BATTIĞI ZAMAN İÇİNDEKİ PARAYLA BERABER BATIYOR. SEN DE BATIYORSUN, BEN DE BATIYORUM.

Sistem çökerse hepimizin değeri sıfırlanır.

Soruya cevap vereyim, bence imkansız.

aşağıda neden imkansız olduğunu açıklıyorum ama oldu ki bankaların elindeki bütün veri yok oldu, hiçbir şey değişmez. bir hafta sonra hiçbir şey olmamış gibi devam ederiz. ben bir şeyler almak için para biriktiririm, param olunca alırım. zor durumda kalmadıkça ya da tek ödeme yöntemi o olmadıkça da kredi kartımla bir şey almam, aldığımda da hesabımda para varsa ona göre alırım. karşılığı vardır. borca batmamaya çalışırım. kaç kişi aynısını yapabilir? istatistikler "çok az" diyor.

insanlar bir şeylere sahip olmak isterler. eğer sahip olacak paraları yoksa borç alırlar. bankaları kapat, komple yasakla. manka diye bir şey çıkar, oradan borç alırlar. problem bankanın var olması değil, insanların paraları olmamasına rağmen geleceklerini ipotek ederek bir şeyler almaya gönüllü olmaları. bana kızanlar olacaktır, "kendi parası, sana ne" diyen olacaktır ama bir maaşını telefona harcayan, saçma sapan şeyler için kredi çeken insanlar var. problem banka değil ki. bu adamın borcu silinse ne olur, yarın yeni telefon çıkınca yine kredi çekecek. çeksin, en yenisini alsın, ona itirazım yok. ama durum budur. yanlış anlamayın, "dünya yok olacak, hepimiz öleceğiz" diye komplo teorisi üretmiyorum burada ama tüketime bir sınır koymak gerek diye düşünüyorum, ihtiyacımız olmayan her şeyi almak zorunda değiliz.

öyle bir şey olması imkansız çünkü bankalar verilerini tek bir diskte tutup o disk bozulunca "tüh, neyse bunu çöpe atalım, içindeki borçları da boşverelim" demiyorlar. birden fazla kontrol mekanizması var.

bu tür şirketler veritabanlarını periyodik olarak kopyalarlar ve sistemlerini her türlü değişikliği geriye dönük olarak tarayabilecekleri şekilde ayarlarlar. bu kopyalar birden çok yerde, belirli periyotlarla senkronize edilerek dışarıdan erişime kapalı tutulur. yani ana cihaza dışarıdan erişip silemezsin.

-banka hacklendi, veritabanı silindi diyelim. problem yok, gerekli düzenlemeyi yapıp en son kayıttan (ellerindeki geçici "canlı" veriyi de ona ekleyip) sıfır kayıpla devam ederler.

- deprem oldu, bankanın veri merkezi yandı, bina yok oldu diyelim. problem yok, ikinci lokasyondan verileri alır, devam ederler.

-sabotaj. problem yok, üstteki geçerli.

adamlar banka yönetiyor, arkadaşlık sitesi değil. burada problem banka da değil zaten, banka kimseye zorla kredi kullandırmıyor. hayat zor, geçim şartları malum, bunları ben de biliyorum ama hayat o kadar romantik değil malesef.
  • hayirsiz  (10.06.16 00:29:08 ~ 00:53:12) 
@hayırsz'ın yazacagını yazacaktım benden önce yazmış. 50 bin yerde kaydı var borç sahibi kişinin. ve hepsi de elektronik ortamda değil.

bu arada zeitgesit izleyip triplere giren ve bankaların kendilerine ait olmadıgı parayı başkalarına verdiğini düşünen arkadaşlar, lütfen banka nedir ne yapar, nasıl işler azıcık araştırın da öğrenin.
  • mahone  (10.06.16 00:33:01) 
acemi'nin dediği asla olamaz.

O borçlar silinirse bankacılık ve de para kavramı biter zaten. çünkü günümüzde para dediğimiz şeyin saf özeti kredi. ayrıca mevduat diye bir şey olmaz (trilyonlarca dolar mevduat az önce sıfırlandı ama birileri yine getirip mevduat mı yapacak?). Mevduat yoksa verilecek bir kredi de yok. E kredi yoksa zaten 400 yıllık merkantilist ekonomi yok. çalışan bir sistem yoksa mevduat nereden birikecek? çünkü para yok edildi, o zaman fiyat ve parayla satın alma da yok. Her şey patlar özetle. üretim veya tüketim diye bir şey olmaz. bütün dünya sıkıyönetime geçer (çünkü hiç kimsenin maaş veya para kavramları olmayacağı için kimse de bir saniye bile çalışmaz. her şey asker emriyle yapılır).

peki sonra? yeni düzen kurulur. uzun yıllar devlet kontrolünde gerçekleşeceği için komünizm devam eder. belki zamanla sosyalist bir yapılanma olabilir.
  • 507  (10.06.16 01:28:53) 
@mahone,

bankanın kendine ait olan parayı verdiğini mi iddia ediyorsun? neye dayanarak?
  • la rana  (10.06.16 06:49:15) 
Başka yerden çıkartırlar acısını.


  • arnold schwarzeneger  (10.06.16 09:26:26) 
banka senden aldığı paraya verdiği (veya vermediği) faizin üzerine faiz koyup başkasına bu parayı satar. bu senin şahsın olabilir, amerikalı bir amca olabilir, devletin kendisi olabilir. yani kredi çekerken aldığın para, başkasının bankaya yatırdığı para.

bu parayı geri almazsa, ya da almayacağını ilan ederse, senin bankaya yatırdığın parayı götünden mi çıkarıp verecek acaba?

bir de devlet kasası ortak kasadır. yani kredi çeken de çekmeyen de bu kasaya katkıda bulunuyor. e şimdi kredi çekip ev alan adamın borcunu kredi çekip ev almayan niye ödesin? o zaman ev de devletin olsun. sırayla falan kullanalım.

dahası, devlet seninle bir ticari şirket arasındaki borç alacka ilişkisine niye karışsın? devletin işi mi bu?

banka senin alıp yediğin parayı neden silsin? almayaydın, yemeyeydin...
  • babilbaligi  (10.06.16 09:55:17) 
altın var da, turkiyede var. hindistanda var. bitti. biraz da cinli de var. kalan 4 milyar vatandasin evinde altin yok?

olsaydi bile yetmezdi. altinin bir takas araci olarak kullanilmaya baslamasi icin once cuzdana girebilecek kadar ufak boyutlarinin cikartilmasi gerekirdi. hic altini olmayan adam ilk gunden ac kalip hirsizliga baslardi. eh bu da turkiyede bile halkin %70'i rahatca.

bir de, gunumuzde uretimi sirketler yapiyor. hicbir sirkette altin stogu olmadigindan, sirketler uretime baslayamazdi. calisanin elindeki altin da yetmiyor yani. gunumuz insanin kac tanesi kendi ekinini ekip hasat yapacak bilgiye sahip? tarim toplumuna donmek bile mumkun degil. ilk gunden ekmek, su ve çöp toplama servisleri bile biteceginden full kaos olur. devlet ve asker el koyar, baska cikis yolu yok. veya mad max fury road
  • 507  (10.06.16 18:39:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.