[]

1200 lira sinema kursuna mı vermek kamera mı almak

MErhaba yıllardır sinemaya ilgi duyan bir kaç başarısız kısa film denemesi yaşamış biriyim.

Dedim ki madem olmuyor gideyim kursa yazılayım.

Kursun ücreti 1200 lira civarı.

Sonra düşündüm ki, kursta öğretilen kadar olmasa da işin teorisini kitaplardan internetten öğrenmeye çalışmak imkanı daha geniş daha sonsuz ve daha önemlisi teoride kalan şeyi pratiğe almak.

Bu bağlamda kursa bu parayı vereceğime üzerine bir miktar daha koyup dslr almak daha mı mantıklı sizce.

Kamerayı aldığım an bir anda ultra bir yönetmen olmayacağımın farkındayım fakat pratik ede ede daha iyi öğrenilir gibi geliyor bana

Eğer kamera diyorsanız bu paranın üstüne çıkabilirim bir miktar, video çekim için en uygunu ne olur, kafam karışık, öneri fikirlere ihtiyacım var.

dip not: sinema kursunun şöyle bir handikapı var, çalıştığım için belli dönemler gidememe durumum olabilecek.

 
Kursa giderek sinema öğrenilmez. Açı, plan, senaryo, kurgu bilmeden de film çekilmez. Ama bunlar da temelde kuramını öğrendikten sonra uygulamayla geliştirilecek ögeler. Bence önce kitaptan ve youtubedan dersinize çalışın, sonra kamera alıp çekime başlayın.


  • BuddyGuy  (09.06.16 18:33:57) 
bence kamera al ve altyazı dergisinin seminerlerini takip et boğazici üni mithat alam'Da. öğrenci indirimleri de oluyor hem. ben sinema mezunuyum 2 seminere katıldım orda ve ikisi de cok önemliydi iyi ki gitmişim.


  • slalom  (09.06.16 18:36:08) 
@buddyguy, çok haklısın zaten önceki denemelerimde yaşadığım temel program buydu, fakat kafamda kurduğumu pratik etmem gerekiyor tabi ki kamera alıp hemen hop film çekme değil derdim. okuyup izleyip sonra pratik etmeye çalışmak. şunu merak ediyorum ben sizin görüşünüze göre, kursun bana kamera alıp pratik etmekten daha faydası olur mu? yani hangisi beni bir adım ileri taşır.

@salom ne yazık ki ankarada yaşıyorum.
  • antonin artaud  (09.06.16 18:38:58) 
Kursa gidin. Makineyi sonra da alırsınız. Önce eğitim.


  • dissendium  (09.06.16 18:44:10) 
o kursun öğreteceklerini kendin de öğrenebilirsin. boşuna para tuzağı. hem zaten onları kendin öğrenemiyorsan sinemada bir şey yapamazsın. kursa gittikten de sonra gerekli olan şeyleri yine sen öğrenmek zorundasın. kamera alabilirsin ama film çekmek için kamera ennnnnn son işlerden biri. film çekimi konusunda devede kulak kadar etkili.


  • tute  (09.06.16 18:52:42) 
kursta bazı şeyleri hızlı bir şekilde öğrenip unutabilir ya da uygulayıp "gelişimi hızlandırabilirsin."

kendin pratik yaparak "ışık bi garip oldu ya napsak" diyip youtube'a bakacaksın, makaleler okuyacaksın vs. Süre uzayacak ama belki daha keyifli/acılı ve kalıcı bir süreç olacak.

kurs sırf tekniği öğretecekse(ki öyledir herhalde) mesela ses ve ışığı kendiniz öğrenmeniz yine ekipmana, elinize alıp denemenize bağlı ve kursa gitmezseniz sizde olmayacak bunlar. Yine ikea lamp, led ışıklar vs ile bir şeyler denenir yapılır tabii ama...

arada kaldım. kursa gitmezseniz sanki rasgele film çekip bir sürü hata yapacakmışsınz gibi geliyor çünkü başarısız kısa film denemesi yaptım demişsiniz, ne başarısızdı mesela ve sonrasında araştırıp öğrenebildiniz mi? şimdi çekseniz o hataları yapmaz mısınız? eğer kendiniz gelişebiliyorsanız gitmeseniz de olur. Ama çevrenizde hevesli ekip-oyuncu bulmanız zorlaşabilir (başta hevesli olsalar da bilmemkaç hafta sonra çağırdığınızda)

post prodüksiyon(kurgu, renk vs) kısmı kesinlikle deneme yanılma ve tutorialler ile halledilir, senaryo okuyup-izleyip yorum yaparak. Ama çekim biraz size bağlı.

kamera olarak... o paraya ne var pek bakmadım son zamanlarda, Canon 700D serisi olabilir başlangıç için. Canon olacaksa "Magic Lantern" firmware'i kurulabilen bir şey olsun kesinlikle. Araştırın. Aslında Sony A6300 var fıstık gibi ama bütçenizi çok aşıyor.
  • rodriguez2  (09.06.16 19:02:07) 
rodrigez ayrıntılı cevap için teşekkürler. başarısız film denemelerimin birisi 15 yıl kadar önceydi lisedeyken. onu saymıyorum o yüzden.

diğeri ise geçen seneydi.

sorun şu kafamdaki görüntüyü nasıl alacağımı bilmiyorum. açıları vs çekerken oturtamıyorum. bunun en temel kaynağı ise nasıl çekeceğimi hiç pratik etmemekten kaynaklanıyor yani teoride her şey güzel ama pratiğe gelince çuvallıyorum. bunun için sürekli pratik yapmam gerekiyor diye düşünüyorum 700d nin 18-55 IS STM 18 MP 3,0 olarak geçiyor internette bu sadece lensle mi alakalı bir durum?
  • antonin artaud  (09.06.16 19:05:57) 
filmfabrikasi.com/forum/

şu siteye bak. çok fazla kişinin takıldığı bir yer değil ama gerçekten çok şey öğrenebilececeğin bir yer. film çekmek istiyorsan kursa gitsen de birçok şeyi araştırmak zorundasın. e kursta öğreneceklerini de araştır paran cebinde kalsın en azından. film yapımı 15 yıl öncesine göre çok değişti ve kolaylaştı.

kamera almak için de acele etme derim. çünkü kamera alsan da başlarda tek başına istediğin görüntüyü elde edemeyeceksin. renk düzenlemesi, sesi, kurgusu vs. baya öğrenilmesi gereken şeyler. en iyisi para istemeyen ve bunlardan anlayan birilerini bulmak ya da yavaş yavaş kendin öğrenmek :D
  • tute  (09.06.16 19:38:42) 
Kesinlikle kamera diyorum. Ifsak'in film analiz ve fotograf egitimlerine katildim, tavsiye ederim. Ancak ben ne istedigini bilen ve kurstan daha verim alan insanlarin oncesinde kendi cabalarinin daha yogun oldugunu gordum. Kurstan gercekten bir geri donus alabilmeniz icin yeterince soru biriktirmeniz gerektigini dusunuyorum. Facebook, meetup, zumbara gibi platformlar uzerinden sinemayla ilgili insanlara ulasip guzel isler cikarabileceginie eminim. Bol sans!


  • samicin  (09.06.16 20:12:46) 
Kurs kimin kursu ona bir bak.para tuzagi kursta cok var,yeni nesil atelyeler vs gercekten faydali ,gonulden calisan yerlerde var.slalom guzel bir ornek vermis.gidecegin kursu buraya yaz,bilen birileri vardir.

Istanbulda olsan en guzeli git bir sette calis derdim ben ama ankara icin bu secenekte zor.

Kamera al,o bir opsiyon degil.
  • duptıs  (09.06.16 20:17:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.