[]

Tez konusu/ İç Mimarlık Ana bilim dalı

Hellolar. Arkadaşlar bir hayli sıkışmış durumdayım, o kadar ki, ciddi anlamda bana yardımcı olabilicek biri yol gösteren biri olursa çok cömert davranıcam ve almanya'dan parfüm, alkol, çikolata, erişemediği plak olur ne biliyim elektronik olur dönünce getiricem, dönüşüm eylül bu arada.
Sıkıntım tez konumu hala belirleyememiş olmam. İç mimarlık anabilim dalı ve yine mimari ile ilgili olmalı tez konum. İki aydır tez konusu arıyorum. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni almanya'da ingilizce kaynak sıkıntısı yaşıyo olmam. Kiel'dayım. Zaten bir tane mimarlık fakültesi var. Onun kütüphanesinde bile üç beş kaynak bulabiliyorken öteki üni'lerin kütüphanelerde imkansız. Haftaya Hafencity'ye gideceğim. Haftasonu taa güneye, frankfurt üni.'nin kütüphanesine gideceğim.
Öyle bir konu olmalı ki, tr'ye döndüğümde de kaynak sıkıntısı yaşamamalıyım ve buradan gitmeden de kaynağa yerinde fotoğraf gibi yerinde örnekler koyabileyim.
Hamburg'taki loft mimari ile ilgili araştırma yaptım fakat danışman hocam bunun için hamburg'un mimarisine tarihi anlamda, geçirdiği akımlar açısından vs çok iyi hakim olmalısın dedi, haklı da, fakat kaynak bulamıyorum anasını satıyım ki hakim olayım konuya.
Geçen dönem otelcilik ile ilgili bir ders almıştım, hoca bayağı tez gibi araştırma yaptırmıştı. O dersin konusu ''galata-pera bölgesindeki butik otellerin lobilerinin mekansal donatı bağlamından form, biçim ve rengin insan algısına etkisi'' idi. Şimdi diyorum ki acaba bu konuyu, hamburg'ta da araştırma yapabileceğim bir alana mı çeksem. Ana başlık galata-pera bölgesi olmasa ve hatta butik otellerle de sınırlamasa da mesela ne olabilir?
Hocaya mail atmaya çok çekiniyorum çünkü mimar sinan'da dönem bitti, burada daha devam ediyo ama buradaki hoca zaten ne desem tamam diyo. Mimar sinan'daki hocam zaten kaynak araştırması yapman lazım diye tutturmuş durumda, kadına yok kaynak diyemiyorum.
Ne bok yicem ben. Ne boku yiyim sizce? :/ tenkyu....

 
İstanbul'da kentsel dönüşüm, mutenalaştırma, toplumsal ayrışma gibi konuları kabaca "mekan ve konut üzerinden" ele alan çeşitli çalışmalar var.

Kent Çalışmaları adı altında anabileceğimiz bu çalışmalar; temel ilgi alanı mimari olan çalışmalar değiller, hatta yer yer mimarinin çok geri planda kaldığını da söyleyebiliriz. Ancak mekan, kimlik, toplum gibi ögelerin birbirlerine bağımlı değişkenler olmasından ve değişimi ayrı ayrı değil iç içe yaşamalarından dolayı mimariden çok uzakta değerlendirilebileceklerini sanmıyorum.

Aklıma gelen birkaç eseri sizinle paylaşayım.

Örneğin Amy Mills'in "Hafızanın Sokakları: İstanbul'da Peysaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik" adlı eserinde ağırlıklı olarak komşuluk ilişkileri, mahalle pratikleri, kimlik gibi konular üzerinde durulsa da mutenalaştırma, restorasyon, mekansal değişimlere de değinilmektedir.

Hatice Kurtuluş'un "İstanbul'da Kentsel Ayrışma: Mekansal Dönüşümde Farklı Boyutlar" adlı eserinde ise İstanbul'daki kapalı yerleşmeler, güvenlikli siteler gibi oluşumlar ele alınmaktadır. Beykoz Konakları gibi dışarıya kapalı siteler hakkında tartışmalar yürüten eserde de sözde "neo-osmanlı mimarisi" olarak tanıtılmaya çalışılan yapıların arkasında ne gibi ekonomi-politik, kurgusal, mekansal ve toplumsal süreçlerin yaşandığından bahsetmektedir. Tabi ki çok daha fazlasından bahsetmektedir ancak benim aklımda kalanlarla, senin bahsettiğin konular arasında böyle ortaklıklar kurabiliyorum.

Türkiye'de güvenlikli sitelerin ortaya çıkışıyla ilgili bir diğer eser de Jean-François Perouse'un "İstanbul'la Yüzleşme Denemeleri: Çeperler, Hareketlilik ve Kentsel Bellek."

Türkiye'de kent çalışmaları diyince akla gelen bir diğer olgu da gecekondu. Fakat gecekondu çalışmaları ve tartışmaları sanki biraz geride kalmış gibiler. Benim ilgisizliğim de olabilir.

Chicago Okulu, Ekolojistler, Çağdaş Kent Kuramları bunlara da bakabilirsin. Aklıma ilk gelen isimler Lefebvre, Castells, Simmell, McKenzie, Burgess, Park, Wirth...

Belki ihtiyacın olan fikri bulmanda yardımcı olur. Başarılar.
  • joker hakki  (09.06.16 00:07:22) 
hazır oradayken cumhuriyet döneminde Türkiye'ye gelen Alman mimarlar ve onların tasarladığı yapıların kent silüetine ya da iç mekanlara getirdiği yeni yorum açısından bir inceleme yapabilirsin belki, kim bilir.


  • pazardanaldimbirtane  (09.06.16 00:25:50) 
bruno taut'u inceleyen bir tez yaz.eserlerinde renkleri kullanımıyla ilgili. türkiye'ye gelen alman mimarlar denince çağrışım yaptı...
www.tautes-heim.de

  • maq  (09.06.16 00:53:19) 
Kardeş, google scholar ve online dergi veri tabanlari varken kütüphane mi kalmış? 10 yıl önceki yl tezimi bunlar ile yazdim.

@pazardan'in dediği gibi bisey olabilir. Hatta ulusal mimarlık akımı cephe öncelikli yaklaşımıyla bilinir. O nesil ülkemizdeki alman mimarlarin olaya nasıl baktığı, cephenin iç mekana yansimamasinin sorunları falan tartışılabilir.
  • manuel mandalina  (09.06.16 03:33:17) 
gece gözüme uyku girmiyo o dereceyim. dün gece tüm enerjimi veritabanlarına ulaşmaya verdim. uzaktan veri tabanlarına ulaşmak iyi fikir dediğiniz gibi. bir de bir başlangıç noktam olursa devamı çorap söküğü gibi gelecek biliyorum. şu anda veritabanlarına ulaşmaya çalışıyorum çünkü itü'nün veritabanı için itü öğrencisi, yıldız için yıldız'ın öğrencisi vs olmak gerekiyor. bu süre içersinde de google schoolar a falan bakıyorum...


  • shineonyoucrazydiamond  (14.06.16 14:39:36) 
nasıl yani yök'ün sitesine giriş yapınca örneğin İTÜ'nün veritabanlarına da giriş yapabiliyo muyum? yök'ün sitesindeki tezleri giriş yapmadan da indirebiliyorum?


  • shineonyoucrazydiamond  (14.06.16 22:20:32) 
YOK'un sitesindeki tezlerden yazarlarin izin verdiklerine erisebilirsin, tum ogrencilerin tezlerini oraya yuklemesi zorunlu ama tam metne izin vermeyebilir. En azindan ozetleri oluyor, kendinle ilgili olanlara mail atip tam metnini isteyebilirsin.

Scholar'dan arastirma yapip tam metnine erisemediklerini sci-hub.bz'den ucretsiz indirebilirsin. Istedigin kitaplari da Libgen sitesinden ucretsiz indirebilirsin. Buralardan erisemediklerini sozlukte makale araniyor duyurulari basligina yazarsin, erisimi olanlar gonderir.

Hicbirisi olmuyorsa bunlarin, Mimar Sinan'in kutuphanesinden talep formu doldurarak, yurtici ve yurtdisi kutuphanelerdeki kitaplari isteyebilirsin.
  • evrim halkasi  (14.06.16 22:48:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.