[]

bir gününüzü planliyor musunuz?

Yani sabah su saatte uyan, su saate kadar kahvaltı yap, spor için su saatler uygun, akşam yemeğine şunu yapayım. Bunları bi gün önceden planliyor musunuz? İnternette bakindim bayağı akıllı telefon için uygulaması bile varmis. Ben gün içinde bayağı her şeyi yayıp işleri oteledigim için zamanımı çar cur ediyor gibi hissediyorum. Böyle çok da sınırlayıcı olmayan bi rutin oturtmaya çalışsam mi? Gece yatarken "Yarın da şunları şunları yaparım" diyorum. Ertesi gün uyandigimda buzdolabını açıp "Ne alacaktım lan ben?" şaşkınlığını yaşıyorum. Efektif değilim yani, bi de sanki muhim işler pesindeymisim gibi surekli gergin, stresliyim. İşlerimi önceden planlanan hatta internete gireceğim zamanı bile önceden belirlesem zamanla kafayı yer miyim? Yoksa listeme bakıp "Vay be, bugünkü işlerin çoğunu/ hepsini yapmisim!" rahatlığı yaşar mıyım?

Siz neler yapıyorsunuz bu konuda? "Yok, öyle hesap kitap beni gerer, gelişine vuruyorum. Olduğu kadar " mi diyorsunuz?


 
bosluktan ve mutsuzluktan kafayi yedigim donemlerde o sekilde planli yasamak beni motive ediyor. en azindan amaan yine ne mutsuzum diye dusunmeye filan vaktim kalmiyor onceden ne yapacagimi bildigimde. oyun oynuyor gibi dusunuyorum iste, hah gorevi zamaninda tamamladim gelsin xp'ler filan :) bir iki ay sonra zaten bunalimdan filan cikmis oluyorum, o duzenli donemimde yaptigim seyler yanima kâr kalmis oluyor. ama hep oyle saatli planli yasayamazdim sanirim, bilemedim simdi.


  • in vino veritas  (07.06.16 20:10:57) 
o an canım ne isterse onu yapıyorum, plan yapamam darlanırım.


  • sta  (07.06.16 20:11:36) 
ben böyle app falan kullanmıyorum da gün içerisinde neler yapacağım genel olarak planlı oluyor kafamda. işim düzensiz olduğu için mesela boş günüm varsa o gün biriyle buluşma falan ayarlıyorum, ya da ayarlamadıysam "bi film izlerim, yaklaşık şu saatlerde spora giderim, 1-2 saat şu işi yaparım" falan gibi kafamda bir taslak çiziyorum genelde.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (07.06.16 20:13:51) 
Planlayip planima uymuyorum (gozleri deviren mutsuz smiley was here)

Sabah 9da kalkicam diyorum ama kalkmiyorum. Cunku asiri cok bos vaktim var. kalkmasam da kaybedecek bir seyim yok cunku. (Isim varsa seve seve* kalkiyorum tabi)

Onun disinda yarina guzel bi plan yaptim, gezmeli tozmali. O yuzden kesin uygularim onu mesela.
  • kuehles blondes  (07.06.16 20:17:22) 
Genelde gün içinde neler yapacağım, sabah kaçta kalkacagim vs bellidir. Tam 19.05'de şunu yaparım gibi değil de aksam saatlerinde şunu yaparım diyorum. Beklenmedik bir durum olmadığı sürece de o sekilde yaşamak beni mutlu ediyor, kafam rahat. Çünkü her şeyim belli.

Sınav dönemi hangi saat neye calisacagim, ne zaman başlayacağım, hangi notların öncelikli olduğu vs vs. Bunları mutlaka ayarlarım.

Yemek kısmını da önceden belirlemek genelde daha kolay oluyor, alışverişi ona göre yapıyorsun. Bazı dönemler yapamiyorsun tabii o ayrı.

Genel olarak planlı yaşamak güzeldir diyorum. Küçüklüğümden beri de bu şekilde yaşıyorum.
  • fraise  (07.06.16 20:21:05) 
Gelişine vuruyorum. 3 günden uzağa plan yapmayı da sevmiyorum. Fikir vermesi için söylüyorum; bu 3 hafta hayatımın en programlı dönemiydi. Şöyleki; arka arkaya 2 cumartesi düğün vardı, bu cumartesi de doğum günü var.

Pazartesi günleri akşam Game of Thrones izlemeyi ve 2. haftada yer alan AÖF sınavlarını saymadım. Sınavlar o günü programlı yapıyor ama o program severek değil, mecburi zaten.
  • nawar  (07.06.16 20:21:32) 
planlıyorum ama uymuyorum +1. hep bir planım var ertesi güne-haftaya dair ama vakti gelince bahane uyduruyorum. yok efendim yağmur yağdı bugün dışarı çıkmayayım, vay efendim temizlik yapana kadar iki bölüm dizi izleyeyim derken kendi planlarımı ekiyorum.
uyabilseydim hayatımı çok kolaylaştırırdı bu arada.

  • asisamus  (07.06.16 20:25:10) 
Gelişine vuruyorum. O yüzden bazı günler aşırı yoğun geçerken bazı günler yapacak zerre iş olmuyor patlıyorum sıkıntıdan. Hiç iyi gelmiyor bu durum da bana ama napayım.

Aslında disiplinli bir insanım, çok katı çizgilerim vardır ama plan yapmayı öğrenemedim bi türlü. İş olunca köpek gibi çalışırım ama olmayınca günü verimli geçireyim bişiler yapayım diyemiyorum. Para da biriktiremem mesela sırf bu sebepten.
  • buff  (07.06.16 20:27:00 ~ 20:43:32) 
İnanılmaz unutkan olduğum için küçük ajanda taşıyorum. Ne zaman okul ne zaman staj ne zaman spora gidicem hangi derse ne zaman nerede kiminle çalışıcam, kiminle ne zaman bulusucam planlıyorum üstelik günlük değil haftalık :D hadi akşam buluşalım şuradayım buluşalım diyenlerle de bu yüzden buluşamam hiç.
Ailemle olduğum için akşam yemeği derdim yok ama yarın et yiyeyim şu meyveyi yiyeyim falan diye gece düşünürüm. Planlarım yolunda gitmediğinde de deliriyorum panik oluyorum.

  • jazzabel  (07.06.16 20:28:13) 
Bu arada jazzabel gıbı ben de planlarım yolunda gitmeyince delı olurdum eskiden, üstelik coğu da benden bağımsız olaylar yüzünden aksıyordu. Baktım bu benim günlük yaşantıma zarar veriyor, kendimi yoruyorum son 2 senedır daha rahat davranıyorum. O yonumu törpüledım biraz. Aksı durumda planlar da ıskenceye donuyor.


  • fraise  (07.06.16 20:32:50 ~ 20:33:39) 
Bir günümü geçtim, bir yıl sonra oluşacak muhtemel boşluğu bile planlıyorum.


  • dissendium  (07.06.16 20:39:49) 
is icin planladiklarim var ve bunlari azami duzeyde gerceklestirmeye calisiyorum. bu isler uzerine notlar aliyorum, onem sirasi mevcut. isten arta kalan zaman icin ise planlanan ve gerceklesen isler arasinda pek tabii farkliliklar oluyor ancak onemine gore sonraya otelediklerim de mevcut. rahatlikla ilgili degil, ancak isten sonraki sureci bos gecirmemek adina yapiyorum bunlari da.

bunlar icin herhangi bir uygulama kullanmiyorum ama not defterimde is ve ozel hayatima dair notlari ayirmam. hepsi bir arada duruyor. bu sekilde varsa onceki gunlerde yapmadigim isleri yaparak acigi kapatiyorum.
  • gokhlayeh  (07.06.16 20:56:15) 
Saati saatine planlamıyorum günümü kesinlikle. Bence bu delice olur, bilemedim. Kulağa hiç sağlıklı gelmiyor (eğer çok ama çoook yoğun bir iş hayatın yoksa). Lakin şu var, ertesi gün ne yapacağımı kafamda kabaca belirliyorum ve ona göre hareket etmeye çalışıyorum. Fakat tatil günlerimde bunu bile yapmıyorum, aynen dediğin gibi gelişine vuruyorum o an canım ne yapmak isterse onu yapıyorum.

Eğer yok ben böyle yapamıyorum diyorsan, bir gece önce kısa kısa notlar al yarın şunu şunu yapayım diye ama kendini saat konusunda sınırlandırma. Belki faydası olur.
  • köstebek kurabiye  (07.06.16 20:57:51) 
Ajanda ile dolanıyorum. İş günüm yoğun olabiliyor, o yüzden bir yapacaklar listesi gerekiyor. Gün içinde yetişecek gibi ise plan yapmıyorum, geniş geniş çalışıyorum ama çok yoğunsam saati saatine program yapıp çoğunlukla uyuyorum (birkaç ay öncesine kadar günde 2-3 saat uyuduğum günler oluyordu). Açıkçası işleri o listeden sildikçe orgazmik olmasa da, bayağı büyük zevk alıyorum. Ancak büyük çoğunluk 'Öğlen şunu yaparım, akşam spor olur' gibi günün vaktine planlıyorum. Normalde ne yapacağım iki hafta önceden bellidir ama bu ara rahatladım azıcık. Yine de hangi işi hangi gün (en kötü iki gün) içinde yapacağım belli. Bir iki hafta öncesine kadar jazzabel gibiydim, programım hafifledi şimdi.

Haftasonları ise az çok yapacağım yine belli oluyor ama 'Hadi şuraya gidelim' gibi spontan gezilere yer olabiliyor zaman zaman. Eve işle geliyorum ben, onlar illa yapılacaklar grubuna giriyor. Eğer gezip eğlenirsem, gece geç yatıyorum. İş bitmeden yatarsam rüyama girer.
  • aychovsky  (07.06.16 21:05:03 ~ 22:19:19) 
Saati saatine planlıyorum. Eğer öyle olmazsa bütün sistem çöküyor. Örneğin, kaçta kalkıp kahvaltı edeceğim, kaçta duş alacağım, hangi shuttle'a bineceğim, ne zaman alışveriş yapacağım, ne zaman insanlarla buluşacağım vs. hepsi planlı programlı. burcum yengeç. yükselenim başak. onun üstünü ben de bilmiyom. başaklığın verdiği bir şey diye düşünüyorum. iş konusuna girmiyorum bile zaten. programlı olmazsam olmaz. kelle koltukta zaten.

Sadece off günümde anasını ağlatıyorum zamanın o da bazen. ama izin günümü bile muhakkak planlıyorum uyku, yeme içme aktivite konularında. yürüyüşe ve koşuya gideceğim saat bile belli mesela.

ekstra şeylerden nefret ediyorum. ekstra mesai, ekstra, trafik, ekstra "ekmek yok"luk vs. vs. ekstra çıkaran ya da ekstradan çıkan, düzensiz, dağınık insanları da pek sevmiyorum. kocam olsa boşarım o derece.

bir de böyle bir film vardı sanki. adam planlı programlı yaşıyordu. sonra hiç beklenmedik şeyler geliyordu başına. çocuğunun başkasından olması da dahil.
  • mza  (07.06.16 21:25:49) 
İşte ben de otuz senedir ne bir program yapayım da uyayim, ne bir cycle oturtayim, hiç öyle dertlerim olmadi. Canım istemediğinde alarmı kapatıp tekrar yatan insanım :) Ama son zamanlarda bi "Hicbi şeye yetişemiyorum, kendimi geliştirmem gerek" hissi hasıl oldu. İki haftadır ha başladım, ha basliycam oabt çalışmaya başlayamadim adam gibi. Bir de çok stresliyim, surekli diken ustundeyim. İşleri azıcık planlarsam kafam rahat eder belki diye dusundum. Surekli alarm halinde olmak çok yorucu. Gerçi spontan, yayvan bi insanım, oyle çok hesap kitap yapamam da arada bi saate baksam fena olmaz.


  • damdanakan  (07.06.16 21:31:46) 
Ya aslında bu kadar rahat olduğum için yaşlanmiyorum bence de neyse, dur bi düşünelim. Yazılanlari okuyunca "Oha, sığır gibi yaşıyormusum!" diye dusundum. Azcik düzen iyidir.


  • damdanakan  (07.06.16 21:34:22) 
@damdanakan bu bir alışkanlık meselesi aslında. ne iş yaptığını bilmiyorum ama home office ya da freelance falan çalışıyorsan bu da bir etken. bazen biz işi yönetirken o da bizim evrilmemize neden oluyor çünkü :)
saati hayatına sok. atıyorum masanda olsun, kolunda olsun, telefondan arada boş yere alarm kur ya da o kurduğun saatte atıyorum su iç, meyve ye, alışkanlığın oturması lazım yoksa zihnimizden bir milyon tane plan geçer :)

  • mza  (07.06.16 21:37:03) 
Su an düzenli isim yok. Lisede falan İsviçre saati gibi insandım, sonra bi salis saldim ki aa baktım otuz yaşıma gelmisim. Canım istemiyorsa vizeye, finale bile gitmiyordum uykumu bölüp de. Ama böyle yaşanmiyor hakikaten. Bana kalsa bi otuz sene daha böyle yaşarım da, içimden bi ses "Yeter artık, uyan su gaflet uykundan!" diyor. Bütün bu sallanmalar sigaraya başladığım zamana denk gelir bu arada. Sigarayı bıraksam lisedeki İsviçre saati moduna geri döner miyim? Aman neyse ne :)


  • damdanakan  (07.06.16 21:44:37) 
İş hayatı için ayrı, özel hayat için ayrı ajandalar tutuyorum. Saat sınırlandırmam yok, toplantı/buluşma saatlerini not alıyorum bir de yapmam gerekenlerin genel listesini. Eğer çok fazla ayrıntı verip de yetiştiremezsem stres oluyorum. İşler bitince tik atmak hoşuma gidiyor. Any.do diye bir app yükledim ama ajandalarımdan vazgeçemiyorum.
Çalışma hayatına girip yaşamın büyük kısmını işte ve trafikte harcayınca, geri kalan ufacık zaman diliminde yaşayabilmek için planlamak zorunda kalıyor insan.

  • Sulfoxaflor  (07.06.16 22:18:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.