[]

ergen kuzenin uyuşturucu madde kullanması

kuzenim kötü bir ergenlik döneminden geçiyor. ailesi çok iyi her istediğini durumlarını zorlarlar yine yaparlar. zeki ve çalışkan bir çocuk istanbulda hatrı sayılır bi derece ile iyi bir liseye başladı geçen sene. aynı sene abisi de üniversiteyi kazanıp başka şehre gitti.
zaten içine kapanıktı iyice içine kapandı. okulu kırmaya başladı. dersleri inanılmaz kötü oldu. sigaraya başladı. psikolağa gidiyor ama hala aynı. daha da kötüsü cebinde hap bulduk. hemen doktorla görüştük önce annesinin konuşması gerektiğini söyledi.
annesi dün konustu extacymiş içtiği dediğine göre ilk kez ama inanmadık. hatta bi kere taksimde günlük kiralik ev tutup tatılmışlar güya dediğine göre sadece içki almışlar..

bu durumda birine nasıl davranmamız gerek? abisinin üniversitesinin olduğu şehre mi taşınsınlar? okulu mu değiştirsinler bunların hepsi sanki onu daha çok sinirlendirir gibi? nasıl yapcaz ya?

 
elbette uyusturucu kullaniyor diye birini sehrinden etmeyeceksiniz. onerim yok ama ne yapilmamasi gerektigini soylemek istedim en azindan.


  • hopeless  (07.06.16 13:51:26) 
Durumun kaynağı araştırılmalı. Malı kimden aldın sorusu önemli. Eğer arkadaş çevresi sebebiyle eğlence için kullanıyorsa okul ve şehir değişikliği işe yarayabilir. Psikolojik sorunları nedeniyle kullanıyorsa bağımlı olmadan tedaviye başlasın. Baktınız olmuyor arayın narkotiği gelip alsınlar.


  • dissendium  (07.06.16 13:52:31) 
Dedigine gore okuldaki arkadasi vermis. O cocugun velisi ile rehber ogretmen konusmus. Adam cocugunun kullandigini biliyor hatta orda burda icecegine gel evinde ic diyecek kadar da rahat bi baba mk yaa.


  • zenc  (07.06.16 13:55:22) 
bu uyuşturucuyu kullanmak yasak, babası bu kadar rahatsa polise ihbar etsenize o babayı ve çocuğu.

bu işin iyiliği filan olmaz, kim başlattıysa izin verip göz yumuyorsa cezasını çeksin.
  • kurnaz  (07.06.16 13:58:04) 
okul değiştirmesi radikal bir şey.

rol model gerek iyi bir tane. ayrıca siz değiştireceğinize sizinkine bunu veren değiştirsin okulu.
  • kurnaz  (07.06.16 13:59:16) 
ya bak, bu ergenliğin kötü geçmesi ile alakalı değil. doksan sonrası jenerasyon gümbür gümbür uyuşturucu kullanıyor, tanıdığım her on kişiden dokuzu aktif olarak uyuşturucu kullanıyor ki nezih okullarda eğitim gördüm ve nezih semtlerde oturdum hep.

baskıcı ve sınırlayıcı bir tutum takınmanız her şeyi bok eder, etmeyin eylemeyin. velhasıl kelam her şehirde uyuşturucu bulmak oldukça mümkün. istanbul ve izmir kadar değil tabii, ama bir saat alır maksimum.

baskıcı her önlem, baskılanan fiilin daha absürt boyutta icra edilmesi ile sonuçlanır. çocuğun iyi derecesi var, demek ki hayatının son üç yılında stresten strese koştu.

ben iki yol öneririm.

*gerçekten uyuşturucu kullanımı varsa, sadece cuma günleri; ailenin gözetiminde olarak marijuanna ve türevi kullanmasına izin verin. hap dediğin şey zaten özel durumlarda alınan bi' şey, canım sıkıldı hap atayım diyen bir iki kişi tanıdım onlar da ileri safhada bağımlı.

*eğer eleman ilgi çekmek için sizi yiyorsa, yine aynısını yapın. bu sefer baskıya dayanamayıp yalan söylediğini açıklayacaktır.

edit: baba zaten söylemiş yazdığımı, en mantıklı çözüm.
  • bilinmez bir yazar  (07.06.16 14:01:28 ~ 14:06:50) 
"narkotigi arayin" ve "babasini da cocugu da polise ihbar edin" diyenlerin insanlarla ve bagimlilikla ilgili hicbir fikri yok. bu tur kisilerin onerilerini hicbir sekilde onemsemeyin.


  • hopeless  (07.06.16 14:03:18) 
Şu ortam gerçekten enteresan bir yer. Narkotiğe haber vermeyin diyeni mi ararsın yoksa sadece belirli günlerde uyuşturucu kullansın diyeni mi? Daha bir hafta önce teyzemin eski komşusu hap yüzünden 18 yaşında öldü. Bu gibi gençlerin ölmesinin en büyük sebebi şu anda olduğu gibi uyuşturucuyu meşrulaştıranlar. Ben olsam o çocuğun babasını takibe aldırırdım. Bilmiyorum farkında mısınız ana Türkiye'de uyuşturucu kullanmak suç ve siz bir çocuğun yaptıklarını ergen diye görmezden gelirseniz o çocuğu çok yakın bir zamanda ölü olarak bulursunuz.


  • dissendium  (07.06.16 14:13:43) 
polise falan gitme salaklığı yapmayın, çocuğun bir derdi var ki bu yola girmiş. yakınınızda elbette vardır çocukla muhabbeti olan samimi muhabbet eden biri.

çocukla birinin konuşup sıkıntısını öğrenmesi lazım, kimse böyle meretlere öyle can sıkıntısına başlamaz size kolay gelen ama ona zor gelen birşey olabilir, sevgili durumu olur yada canını sıkan bambaşka birşey.

birinin yanına alıp güzel güzel konuşması ve ona yol göstermesi gerek.
  • tamam onu da ben yaptım  (07.06.16 14:17:07) 
kimse kimseye beleş mal vermez. çocuğun harçlığını azaltıp doğru düzgün bir psikologa göndersinler ve hayatını sıkı bir takibe alsınlar. babası da malı veren arkadaşını ve onun babasını karşısına çekip "bir daha oğlumu bu işlere bulaştırırsanız sizi narkotiğe veririm" diyerek tehdit etsin.

çocuğa olan tavırlar ise çok hassas, nasıl davranılması gerektiğini ailesi olarak siz daha iyi bilirsiniz. etrafındaki tehlike unsurlarını ortadan kaldırdıktan sonra nabzına göre şerbet vereceksiniz. kimi insanlar güzellikle konuşulmaktan anlarlar, kimisi ağzına sıçılmadan kavrayamaz. onu siz bileceksiniz. mümkünse DÜZGÜN bir psikologdan yardım alarak hareket edin.
  • ambrosia  (07.06.16 14:24:06) 
çocuğu ve aileyi bir uzmana yönlendirseniz? hiç bir zaman bir uzman kadar yardımcı olamazsınız bence. iyi bir uzman bulmak önemli tabi, her psikoloğum diyen verimli olamıyor maalesef, referans önemli. hatta öncesinde aile psikologla görüşüp, çocuğun ikna sürecini birlikte oluşturabilirler.


  • Phoebe  (07.06.16 14:24:10) 
arkadaşlar konu mariuana değil. çocuk kimyasal almış ve daha 15 yaşında. bunun yasal sürecini burada tartışmaya gerek yok.
doktor desteği zaten alıyoruz, gittiği doktor referanslı sağlam biri.. pazartesi randevusu var zaten ama içim rahat değil başka ne yapabiliriz diye sizlerden de fikir almak istedim.

  • zenc  (07.06.16 14:32:03) 
Aile direkt istediği gibi taşınabiliyor mu ki öyle? Eğer öyleyse abi ile aynı şehirde yaşaması faydalı olabilir. Yani kendim düzenli olarak ot tüketen birisiyim ancak konu ot değil, 15 yaşındaki bir çocuğun direkt hap kullanıyor olması. Bu denli erken dönemde hapa başlayan çocuk, çok daha ağır maddelere de geçer diye düşünüyorum. Nitekim karakteri de buna uygun anlaşılan. Bu yüzden ne gerekiyorsa o yapılmalıdır kanımca. Aile eğer ki taşınabiliyorsa abi ona iyi bir rol model olabilir. Gerçi abiyle araları nasıldı hiçbir fikrim yok ama abi önemlidir herhalde kardeş için. Öte yandan, bu taşınma olayı ters teper mi bilemiyorum tabii, zira çocuğu tam olarak tanımıyoruz. Ona da doktorla konuşup karar verirsiniz. Başka çare pek aklıma gelmiyor benim açıkçası. "Benim yanımda takılsın" denilecek bir durum değil yani bence bu. Ot olsa tamam bir nebze "yanımda takılacaksa içsin" denilebilir belki fakat sentetiklere ulaşan bir çocuğun sadece babasının yanında takılmayacağını da hepimiz biliyoruzdur herhalde. Karışık durum. Ergenle uğraşmak zor olsa gerek aile için.


  • soso  (07.06.16 14:43:02) 
gerizekalı psikologlarla uğraşmak yerine o piçkurusunu tekme tokat dövüp cebinde tek kuruş para bırakmam,

ev ve okul dışında gözetim dışı adım attırmam.
  • tchuck  (07.06.16 14:46:07 ~ 14:50:33) 
@bilinmez bir yazar;

Şimdi yani hap kullanan bu ergeni kendi haline bırakalım ve kendi başına karar versin mi diyoruz? Teoride kulağa hoş geliyor tabii de pratikte sence de hapı aldığı kişiden farklı maddeler de almaya başlamaz mı? Ot demiyorum bak, 15 yaşındaki çocuk direkt hapa ulaşmış. Ayrıca senin çözümüne başvurduk diyelim, aile takmayacak, e çocuğun psikolojik durumu da pek düzgün değil anlaşılan, dolayısıyla irade de yoktur büyük ihtimalle ve bu şartlarda çocuk kendi başına doğru yolu bulacak diyoruz, değil mi? Bilemedim ben. Ha yolunu bulmuş insanlar tabii ki var fakat herkes aynı şartlarda olamıyor ve içerisinde bulunduğu durumu da biz pek bilmiyoruz. Dolayısıyla rol model olarak abinin yanında olması bence en mantıklı çözüm yolu. Yine de bir uzmandan fikir alınması şart tabii ki.
  • soso  (07.06.16 14:51:40 ~ 14:53:06) 
bence de iyi bir rol model gerekli. yani insanların özellikle o yaşlarda iyi birilerine özenmeleri o yönde ilerlemelerini sağlıyor. çevresinde iyi örnek olacak insanlar ona çekici gelmiyorsa, onlar gibi olmak istemiyorsa daha aykırı, farklı tiplere özenebilir.

onun dışında üst orta sınıf bir çevrede pek bir sorumluluk almadan büyümüş biri sanırım. e para da var, herhangi bir şeyi elde etmek için bir sıkıntı da yaşamamış. bir tatmin aracı olarak, farklı olmak için böyle şeylere bulaşması pek şaşılası gelmedi bana.
  • tute  (07.06.16 14:56:19) 
bizmi düzgün insanlardık bu nesilmi şerefsiz?

15 yaşındaki çocuğa evde uyuşturucu kullansın haftada 1 gün diyenler bile var pes.
  • gliderpilot  (07.06.16 14:57:18) 
@bilinmez bir yazar, ya sen önce bir okuduğunu anla diyeceğim de sen okuma bilmiyorsun sanırım. duyuruyu açan kişi çocuk hap kullanıyor demiş, sen bize burada marihuana kullanan arkadaşlarını anlatmışsın. yazdığımı iyi okursan en son adım olarak polisi önerdim ben. bir şeyin akademik olarak zararsız bulunması hiçbir zaman uzun vadede onun zararsız olduğu anlamına gelmez. öksürük şurupları bile insanlar üzerinde 20 yıl denendikten sonra üretiliyor, sen burada son birkaç yılda "tıbbi amaçlar" için yapılan marihuana araştırmalarından bahsediyorsun. "sadece cuma günleri kullanmasına izin verin" diyen kişi sensin, sonra da "burada hap kullansın diyen birini görmedim" diyen de sensin. kafan güzelmiş güle güle kullan.


  • dissendium  (07.06.16 15:15:44) 
Öncelikle buradaki cahil cüheylanın lafıyla iş yapmayın da, o bi' dursun.

Yapabileceğiniz en doğru harekete uzman (ve ama "UZMAN") bir psikoloğun desteğini almak. Burası kesin. Ben genel olarak uyuşturucu öcüsü üzerine birkaç kelam edeceğim, ki olay aklınızda netleşsin.

1) Kullanmayanlar bunun farkında olmaz, ama arayan istediği yerde uyuşturucu bulabilir. Dolayısıyla şehir değiştirmeyi asıl çözüm olarak görmeyin.

2) esrar, ekstazi, mantar, lsd vb. yasadışı uyuşturucular; alkol, sigara vb. yasal uyuşturuculara kıyasla sağlık açısından daha yıkıcı değildir. Bu konuda tarafsız, uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalara göz atın, içinizi rahatlatın.

3) Eğer söz konusu maddeleri kullanmaya devam edecekse en azından bunların farmakolojisi, nörolojik etkileri vb. hakkında bilgi sahibi olsun. Madem iyi bir liseye gidiyormuş az çok anlayabilir. Hiç değilse bilinçlenir, zira uyuşturucunun kendisinden ziyade yanlış kullanımı, saf olmaması vb. durumlar tehlike yaratmaktadır.

4) Uyuşturucu maddelerin (alkol ve sigarayı da dahil ederek) en çok bağımlılığa sebep olduğu grup sağlıkı bir amaç, hobi, meşgale skalasına sahip olmayan insanlardır. Yoksa günümüzde söz konusu maddelerin tedavi ve kişisel gelişim gibi amaçlar doğrultusunda kullanılabilmesi için faaliyet gösteren araştırma enstitüleri, sivil toplum örgütleri vb. oluşumlar var. Dolayısıyla kuzeninizin diğer ilgilerini, hobilerini vs. geliştirmesi (geliştirmeniz) uzun vadede bağımlılığa karşı en etkili çözüm olur.
  • negatype  (07.06.16 16:01:12) 
@negatype, insanları yanlış yönlendirme diye bir şeyi açıklamak zorundayım. çünkü lafa siz cahilsiniz diyerek başlayan birinin direkt haksız olduğuna inanıyorum.

lsd gibi bir uyuşturucunun alkol ve sigaradan daha zararlı olmadığını söylemişsin. aşağıda sadece birkaç fotoğraf paylaşacağım. insanlar aradaki farkı görsün. çevremde sigara içip de aşağıdaki insanların haline düşen yok. akademisyenler yanılıyorlar demek ki.

www.best-drugrehab.org

www.google.com.tr

www.google.com.tr

www.strangepolice.com

insanları kandırmamanız ve gerçekleri görmeniz temennisiyle sağlıcakla kalın.
  • dissendium  (07.06.16 16:11:14 ~ 16:16:40) 
@negatype, evet cahilliğin tedavisi var, bir an önce başlarsanız iyi olur. Metamfetamin fotoğraflarını genel olarak uyuşturucu zararsız dediğiniz için attım. Vikipedi'deki lsd sayfasında yazanlar: Yapılan detaylı araştırmalarda LSD kullanıcılarının şiddetli patlamalara ve garip davranışlara eğilimleri ortaya çıkmıştır. Uçacaklarına inanarak binaların tepelerinden atlayabilirler. Kör olana kadar güneşe bakabilir, gözlerini yuvalarından çıkarabilir ve hatta cinayet işleyebilirler. Ayrıca, 1 gram LSD 10.000 doz için yeterlidir. Bir toplu iğne başı kadar LSD; kullanan şahsın kendisinden geçmesini sağlaması için yeterlidir.

Gerçekten çok zararsızmış. Hala akademik kaynak veriyorsun. Önce Türkçe okumayı öğren.
  • dissendium  (07.06.16 16:40:37) 
ne tuhaf insanlarsınız yahu. duyuruyu açan kişi birkaç fikir duymak istemiş, siz kalkmış lsd zararlı mı diye tartışıyorsunuz. sonra da lsd before-after diye google'da aratılıp çıkan metamfetamin fotoğrafları lsd'nin etkisiymişcesine koyuluyor. lakin lsd'de öyle before-after etkisi falan da görülmez ki zaten bu yüzden metamfetamin fotoğrafları çıkmış. sonra da sanki bilerek metamfetamin fotoğraflarını koymuşsun gibi yazmışsın dissendium :) ben de dahil olmak üzere herkes cahil işte, dağılalım.


  • soso  (07.06.16 17:13:38) 
Aptalmış bırakın doğal seçilim işlesin ölür zaten 3-5 seneye ben olsam evlatlıktan reddedip evden atardım.


  • Nox  (07.06.16 17:18:47) 
Şehir değiştirmek daha kötüye götürebilir. Ve küçük şehirlerde uyuşturucu bulmak İstanbul'dan daha kolay, İstanbul'da her gün miletin üzeri aranıyor vs. Küçük şehirlerde hem rahat ulaşacak hem de içinde ne olduğu bilinmeyen çeşit çeşit kimyasal katılmış olacak, bağımlı yapacak.

Çocuk ev tuttuk 2 gün takıldık demiş, inanmamak için bir sebep yok söylemiş işte. İnanmasanız bile belli etmeyin, üzerine gitmek sıkıntıyı büyütebilir. Her halükarda her hareketi psikoloğuna danışarak yapmak gerekli.
  • r_u_h  (07.06.16 17:25:32) 
@bilinmez bir yazar, ağzın doluyken konuşma. hala önüme makale koymaktan bahsediyorsun. biz şurada 15 yaşındaki bir çocuğun hayatı mahvolmasın diye uğraşıyoruz, sen ben aptal değilim psikoloji okuyorum diyorsun. Walter white da metamfetamin üretirken kendince haklı sebeplere sahipti, belki senin de haklı sebeplerin var ama uyuşturucuyu her ne şekilde olursa olsun özendirmen, bir yakınını korumaya çalışan birine boşver yeaaa, korumayın, ben çok okudum, ben inanılmazım, sevgilim de uyuşturucu bağımlısıydı, uyuşturucu zararsız yeaaa demen doğru bir hareket değil. Şu noktadan sonra da bir şey demiyorum. Millet kendini tatmin etmeye yer arıyor.


  • dissendium  (07.06.16 17:49:13) 
dayak etkili bir alternatif olabilir.


  • eksimeksi  (07.06.16 19:02:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.