[]

Muslumanlara bir sey soracagim (Tartisma yok)

Herhangi bir tartisma olmadan sadece soruya cevap verip gecersek sevinirim. Is bu soruda hic bir kimseyi ya da zumreyi asagilama, dalga gecme niyeti ve herhangi bir art niyet yoktur.

Ramazan ayinda bazi gunah olan seylerden ozellikle sakinmanin sebebi nedir? Ramazan ayinda gunah katsayisinin artmasi midir? Alkol almak, evlilik disi seks yapmak, kufur etmek gibi seylerden ramazan ayinda ozellikle kacinilmasi ya da kacinma niyetinde olunmasi. Gunahlar ramazanda islenirse daha fazla mi gunah yazilir, islamda boyle mi? Boyle bir ayet ya da bir takim din adamlarinin fetvalari mi var ya da genel bir kani mi bu?


 
genel kanı


  • bryan fury  (06.06.16 14:03:54) 
bunun sebebi oruç tutarken günah işlememekten geliyor. orucu bozan şeylerden olduğu düşünülerek. Ha onun dışında tabi akşam rakıya abanıp sahurda niyet etmek olmaz, rakı bira o yüzden kullanılmıyor. iftarla sahur arası diğer günahları işlemekte azaltmakta mantık yok bence. olsa olsa bryan fury gibi genel kanı diyorum.


  • okumayi sevmeyen okur  (06.06.16 14:07:31) 
bu ay en mübarek ay olarak görüldüğünden bari bu ayda yapmayın yahu denmiştir.


  • basond  (06.06.16 14:08:12) 
Vegas ne güzel söylemiş :)

Şöylede düşünebilirsin aslında.Zaten yapılmaması gereken şeyler oruç vasitasıyla daha göz önüne geliyor.Algıda seçiciliğin artıyor.
  • josefen  (06.06.16 14:12:47) 
şimdi biz ateyizler araç kullanırken son sürat gidiyoruz ama radarı görünce yavaşlıyoruz ya hah işte aynı mevzu.
sarıda yazdım.

  • seyduna6687  (06.06.16 14:14:46) 
Beyaz elbise ( Tshirt , pantolon ) giydiğinde daha fazla dikkat ediyorsun ya kirlenmesin diye öyle bişey işte .


  • dunyatuhaf  (06.06.16 14:17:50) 
alkol içip konu domuz etine gelince "olmaz hayatta yemem haram" diyen müslüman gibi. domuz eti alkolden daha çok haram falan değil ama trip bu yönde. ramazan muhabbeti de aynı.


  • neil manke  (06.06.16 14:24:03) 
Domuz-içki ayrımındaki gibi bir kültür durumu olduğunu düşünüyorum. Kültürümüzde, geçmişimizde domuz yok ama içki var; bu nedenle de domuz yemeyen insanlar içki içebiliyor. Benzer şekilde de, Ramazan'da millet oruç tutarken veya kendine hakim olmaya çalışırken ayıp olduğu düşünülmüş ve buna göre hareket edilmişken; bu da zamanla bu şekilde yerleşmiş olabilir. Böyle de bir sav salladım.


  • aychovsky  (06.06.16 14:27:41) 
daha günah olduğundan değil
ama hani bari bir ay dikkat edeyim diye titizlenmek var
ramazanın bizde geleneği güçlü,o var en güzel örnek başka ay 5 vakti kılmayan ramazanda teravihe gidiyor.
bir de oruç tutuyorsa hele, gündüz allah allah gece yallah yallah olmasın diye herhalde, orucun kabul olmaması riski söz konusu olabilir belki. o endişe olabilir.
  • niye ama  (06.06.16 14:29:44) 
  • enkolaykullaniciadi  (06.06.16 14:32:33) 
Yasak ayni yasak ama insanlarin bu ay daha fazla dikkat etmesi:
1. Inaniyorum deyip hayatinda dini çok ön planda tutmayanlarin bu ayi kendine bir firsat görmesi
2. Gecmiste oruc tutanlar fazla, oruc cok daha topluma hakimken olusan oruc tutanlara duyulan saygı kültürü. Bu sayginin icerigi karisik ama biraz zorla biraz isteyerek.
  • anily  (06.06.16 14:38:56) 
kanka günah günahtır. orucu bir aylık bir meditasyon süreci gibi düşün. ramazan ayı bi nevi sezon başı hazırlık kampı. yılda bir kendini yeniliyorsun. nefsini terbiye ediyorsun. yoksa o günahlar 12 ay günah. ama 3 aylar, ve özellikle ramazanın ayrı bi fazileti var.

ama sen kendini böyle bi arınma amacıyla oruca yatırmışken gidip günah işlersen haliyle allah baba bu duruma sinirlenebilir. aynı durum tam tersi için de geçerli. hımm aferin 80 alsan yeterdi ama sen 100 almışsın afferin sana durumu.

ama bunu insanlarda arama, hacı hocalarda da arama. zaten o ayarda olsalar zaten ohoo
  • cembacemba  (06.06.16 14:39:30) 
ben de ramazan diye sakınmam hatta bugün ekstra olarak küfür limitimin bayağı üzerine çıktım. sorunun cevabı ise tutulan orucun sevabı azalmasın diye. sonuçta oruç tutarken nefsini terbiye ediyorsun ve nefis günah şeyleri yapmayı istiyor. bunları engelleyerek nefsinle mücadele veriyorsun ve hem orucunun altını sadece 10 küsür saat aç kalmaktan başka, manevi şeylerle doldurmuş oluyorsun. tabi eğer allah inancın yoksa bunların hepsi anlamsız.


  • olutaklidi  (06.06.16 14:52:29 ~ 14:53:12) 
Bonus ayları bunlar.


  • Goddard  (06.06.16 15:10:05) 
@yadi, "Ramazan ayinda aksamlari calisirken gunduzleri oruc tutarlarmis. " bu mu hassasiyet? Adjdkagsgdkf

(Bkz: orucu zina ile açmak)
  • Goddard  (06.06.16 15:11:41) 
etrafında, ailesinde gördüğü şeyleri din zannediyor insanlar
domuz eti de alkol de aynı şekilde haram
rakı içir ses etmez, domuz yedir seni düşmanı beller

normalde hırsızlık, yalan, zina gırla gider, ramazanda içki içmez
millet ailesinden gördüğünü din sanıyor
  • Corc  (06.06.16 15:14:20) 
ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah’ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.
  • jamswety  (06.06.16 16:21:16 ~ 16:21:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.