[]

Karpuzcunun sizin icin karpuz secmesi cok sacma degil mi?

Manava gidip bir karpuz istiyorsunuz, adam sizin icin eliyle vuruarak yoklayip bir karpuz secip veriyor. Yani kalitesiz karpuz denk gelmesin diye secerek iyisini veriyor gorunuyor. Gorunuse gore iyi bir sey yapiyor, sizin iyiliginizi dusunuyor.

Iyi de bu iste bir terslik var, iclerinden secerek verdigine gore bunlardan bazilari kelek. Bu adam eline bir karpuzu aliyor, eliyle yoklayip - gercekten yoklayip yoklamadigi belli degil - dandikse geri aldigi yere birakiyor ve sozum ona iyi olan bir tanesini secip size veriyor. E sen kelek olan karpuzu tekrar aldigin yere koyduguna gore onu birine satacaksin? Ne anlami kaldi ki, sen kelek karpuzu birine iteleyeceksin. Iyi bir sey yapmis olmadi ki bu adam simdi, o an icin beni kayirdi ama Ayse'ye ya da Mahmut'a kakalayacak o karpuzu. Bu adamdan memnun olmam icin benim bencil olmam gerekiyor o zaman. Adam bana iyisini verdi, kotusunu de birine satacak ama o kisi ben degilim nasil olsa...
Gozumun onunde bir karpuzu guya begenmeyerek tekrar yerine koyduguna gore bu adam begenilmeyecek mal satiyor demektir. Ama musteriyi memnun etmek adina yapiyor bunu ve isin komik tarafi boyle yaparak gercekten musteriyi memnun etmesi.

Ortalamada aldigin 5-6 karpuzdan biri kelek ciktiginda da "adam her seferinde bana iyi karpuz veriyor, boyle iyi secemedigi de olabilir" diyip gecer insanlar. Adam seciyormus gibi yapip kelek karpuzu da arada bir iteleyebilir bu sekilde, sen de hala memnun olursun. Boylelikle adam herkese kendisini kayirilmis hissettirir ve kelek olanlari da satar.
Halbuki adamin birilerine haksizlik yapacaginin kanitini gordun kelek karpuzu tekrar oraya biraktigi anda.
Gercekten senin icin bir iyilik yapmis olmasi icin kelek karpuzu cope atmasi gerekmez miydi? Burada bir mantik hatasi yok mu, bizim icin karpuz secen adamin bu yaptigindan neden memnun olalim?
Pragmatik ve bencil olmandan faydalaniyor adam. Sen o gunu kurtardin sozum ona senin icin secilmis iyi karpuzu alarak ama birisi illa ki o kelek olani alacak.
Bencilligin nedeniyle adamin sana yaptigindan memnun oldun, sana karpuz seciyor diye o adamdan almaya devam edeceksin belki de.

Kaldi ki yarin aksamki kelek karpuz talihlisi sen de olabilirsin.
Gercek su ki karpuz secen adam seciyormus gibi yapip arada bir kelek olani verecek musteriye. Pragmatik davrandigin icin kendi karli ve adami da durust saniyorusun.

Evet bugunku derdim bu.

 
bu iş için bu kadar yazı yazdığını görünce bi sigara yaktım ve ortalık dumanaltı oldu :(


  • basond  (06.06.16 13:24:12) 
Aferim cok iyi dusunmussun,bununla ilgili bir cozum onerin var mi yoksa birlesip derdini mi sevelim?


  • duptıs  (06.06.16 13:25:31) 
Kesmece bu gibi durumlar için var işte.


  • battal gemalmaz  (06.06.16 13:26:21) 
adamın belirlediği fiyat karpuzlardaki zayiatı da hesap ederek belirliyor. müşteri kaybetmektense karpuz kaybetmeyi tercih ediyor.


  • cekilmis gayfe  (06.06.16 13:28:44) 
Sadece karpuzda değil ki çilekte, şeftali de filan da yapıyorlar benzer şeyi.

Geçen gün markette çilek alıyorum, yarısı çürük. Ben de düzgün olanları seçmeye çalıştım. Görevlinin biri geldi; 'isterseniz ben yardımcı olayım, normalde çilekleri seçmeye izin vermiyoruz da' dedi. 'E ama bunların yarısı çürük' deyince de 'işte biz seçersek size iyisini veririz' dedi ki külliyen yalan. 2-3 gün önce ne kadar çürük çilek varsa doldurmustu. 'Böyle yapmak yerine çürük sebze meyve satmasaniz daha iyi olmaz mı, almıyorum o zaman' deyip bıraktım. Almıyorum deyince de 'neyse o zaman bu seferlik siz seçin' dedi. Neyin kafasını yaşıyorlar, bilmiyorum.
  • fraise  (06.06.16 13:28:52) 
hiç bu açıdan düşünmemiştim. resmen aydınlanma yaşadım teşekkür ederim.


  • sta  (06.06.16 13:29:39) 
sonuna kadar okudum. sen haklısın. karpuzcu haksız. çözüm olarak, her seferinde başka karpuzcudan sıfır/kazanılması gereken bir müşteri olarak alışveriş yaparsak sonsuza kadar iyi karpuz yiyebiliriz gibi geliyor.


  • ruhen hastayim ben  (06.06.16 13:38:43) 
Karpuzcuya ve tedarikçisine bağlı bir durum bu. Sana iyisini seçiyor gibi keleğini de verebilir, 'Şu keleği buna kakalayayım' da diyebilir. Bir yandan şu var, meyvelerin bazılraı beklerken olgunlaşır, yeşil domatesler kızarır; yani kelek karpuz bir hafta sonra normal karpuza dönebilir aşırı kelek değilse. Ek olarak, karpuzlar kelek olmak zorunda değil. Karpuzların büyük çoğunluğu iyi de olabilir, iyilerin içinde bir seçim de yapıyor olabilir.
Bir de adam içine girmiyor ki, alırken hepsine tek tek tap tap vurmuyor. Ertesi gün başkasına da seçecek, başkası kendi eliyle de seçebilir. Sonuçta ortalıkta sürekli bir en iyisini seçip gerisini bırakma durumu var. Kelekler elinde kalabilir. Tabii o kelekleri sevmediği tiplere de itebilir.

  • aychovsky  (06.06.16 13:41:32) 
Aristotalesin ölümsüz eserinden bir kesit gibi


  • kelepir  (06.06.16 13:46:31) 
@cekilmis gayfe
Zaiyat yok iste, adam begenmedigi karpuzu yine digerlerinin arasina koyuyor. Senin dedigin "kesmece" olayi icin gecerli.

@aychovsky
Olgunlasma mevsuyla ilgili oldugunu dusunmem icin adamin kelek olanlari bir kenara ayirdigini gormeliyiz.
Karpuzlar dedigin gibi sadece "iyi" ve "daha iyi" turunden olsa bile yine dedigim sey gecerli. Tek fark birileri iyi biri kotu karpuz alirken diger durumda birileri cok iyi birileri sadece iyi karpuz aliyor, ayni durum gecerli.
Bir kamyon dolusu karpuzun hepsinin harika olmasini bekleyemeyiz zaten, 2ton karpuzu tek tek yoklayamaz adam toptan alirken, bahsettigim konu biraz farkli. Adamin secim yapmasinda var problem.
  • stavro  (06.06.16 13:57:07) 
insan dertsiz olmasın vay amk.


  • Nox  (06.06.16 14:00:22) 
Kelek olduğunu elbette ayıramaz da, diyelim adam elledi, tap tap vurdu ve kelek olduğunu hissetti. Diğer karpuzların arasına attı. Yarın aynı karpuz yine kelek sesi verecek. Belki bir 10 gün sonra başka bir müşteri geldiğinde tap tap vurduğunda o zaman artık keleklikten kurtulmuş olacak, böylece iyi karpuz olarak sahibine gidecek. Dolayısıyla, o açıdan bir köşeye yığmasının gereği de yok pek.

"İyi","daha iyi" riski var ama stabil, standart karpuz olmayacağına göre illa ki iyi karpuzlar birilerine daha iyiler de başka birilerine gidecek. "Kimsenin kimseye hakkı geçmesin. %100 adaletli olsun" istiyorsan, karpuzcu da dokunmayacak, sen de pat pat vurarak seçmeyi bilmiyorsan düzgün dağılımlı bir istatistik oluşturup rassal bir karpuz seçeceksin. Artık iyisiyle kötüsüyle şansına gelen karpuzu yiyeceksin. Ortalama bir karpuz sana da gelebilir, yarınkine de.

İyiden itibaren başayarak dağıtmak mantıklı çünkü iyi karpuz beklerse içi geçebilir, keperebilir. Kelekler de bekledikçe güzelleşebilir. Dolayısıyla güzel-karpuz-önce-gider kuralı mantıklı. Ben de yarın yerine bugün alsaymışım, senden önce gelip alsaymışım düzgün karpuzu. Karpuz için Oyun Kuramı oluştursaymışım, ne yapayım.

Tabii burada varsayım karpuzcunun dürüst olduğu varsayımı.

Mesaide çalışırken karpuz için bu kadar yazdığıma inanamadım ama mutluyum, daha özgür hissettim kendimi bir an. :)
  • aychovsky  (06.06.16 14:09:59 ~ 14:22:40) 
Adam karpuz alacağı yeri seçtikten sonra geri kalan tüm vurmaların/koklamaların şov ve alışkanlık olduğu kanaatindeyim.

Öncelikli olarak tarladan karpuzu temin eden verdiği üründe,n sonrasında da manav aldığı üründen emin olacak ki ticari ilişkideki süreklilik sağlansın. Velhasıl kelam çoğu manavın ''Kelek çıkarsa getir abla.'' lafı zaten bu güveni sağlamak için, ha uğraşırsın uğraşmazsın orası ayrı. Hem diyelim manavdan aldın, kelek çıktı. Dedin olur. Tekrar aldın yine kelek çıktı. Bir daha almazsın. İki karpuz satacağım diye sürekli müşteriden olmak isteyeceğini sanmam manavın veya yol kenarındaki sabit karpuzcuların. Yani sana bana gelene kadar aldıkları maldan emin olurlar sanki.

Ayrıca sadece vurmakla belli yere kadar anlaşıyor bu durum, kavun gibi kokmuyor da meret. Adamın kelek diye düşünüp satmadığının olur ya hani güzel çıkmayacağı ne malum? Kesmece en mantıklısı bu yüzden.

edit: ''İyiden itibaren başlayarak dağıtmak mantıklı çünkü iyi karpuz beklerse içi geçebilir, keperebilir. Kelekler de bekledikçe güzelleşebilir. Dolayısıyla güzel-karpuz-önce-gider kuralı mantıklı. '' Bu açıdan düşünmemiştim. Aycho ^.^
  • kaymaktutmayansicaksut  (06.06.16 14:10:58 ~ 14:15:23) 
gadan alırım, sen niye bu kadar dert ettin.
eğer karpuzcunun seçtiği kabak çıkarsa sen bana adresi ver o karpuzcunun.
müşteri kaybetmek istemez. iyisinden verir bence.
ama şehirler arası yoldakiler tuttuğunu öper.
  • seyduna6687  (06.06.16 14:19:20 ~ 14:43:15) 
Öncelikle gerçekten psikolojik problemlerin olabileceğine inanmalı ve profesyonel destek almalısın.
Sabiri de top oynuyo quaresmada top oynuyor. Sabride orta açıyor Quaresmada orta açıyor. O 2 ortada gidiyor ceza sahasında kafalardan sekiyor karamboll oluyor GOL oluyor. Ama Quaresma ortayı trivelası ile açmış bir sağ çekmiş bir sola girmiş dibine.
Benim SABRİmde basmış pis burunu.
İkiside gol Ama Quaresmanınki SUNUM. ŞOV.
İşte karpuzculukta, tıpkı futbol gibi ŞOW bizınıs.
Profesyonel destek alman gerektiğini asla aklından çıkarma lütfen.
  • nohut  (06.06.16 15:05:34) 
@jrr
Söylediklerinde yanlis yok ama sen cok başka yerden girmissin. Olaya karpuzcu acisindan bakarsan sikinti yok zaten, bunun farkindayim. Cikarini maksimize etmeyr calisan bir karpuzcu icin gayet akillica bir strateji karpuzcunun yaptigi. Karpuzcu acisindan bakacaksak ben de farkli seyler söylerim:)

Bu arada ben kelek karpuz kelektir, bekledikce olgunlasip guzellesmez diye biliyorum ama yanlis biliyor da olabilirim. Eger durum aychosky'nin dedigi gibiyse bir sikinti yok.

Ayrica benim derdim bana kelek karpuz cikma olasiligi degil, ben iyi karpuz alirken bir baskasinin kotu karpuz alacak olmasi. Eger aychosky'nin bahsettiği karpuzun olgunlasma mevzusu varsa sorun yok, oyle degilse bir sorun var:)
Birileri kayiriliyor ve birileri kotu karpuz alacak ya da ya da hepsinin kotu karpuz alma olasiligi esit ama herkes kayirildigini dusunuyor.

Karpuzcu yuzunden psikolojik destek alma fikri kulaga hos gelmiyor, onun disinda da kayda deger bir derdim yok :)
  • stavro  (06.06.16 15:12:06 ~ 15:18:25) 
Şöyle ki, içi bembeyazken koparınca yeşil domatesin kızarması gibi olmuyor tabii ama bildiğim kadarıyla belli bir noktadan sonra koparınca biraz daha olgunlaşabiliyor. Umarım vardır, çünkü olsun öyle bir şey :)


  • aychovsky  (06.06.16 15:14:56) 
Allah başka dert vermesin kardeş. millette üşenmemiş cevap kasmış ona daha çok şaşırdım.


  • yue  (06.06.16 16:29:21) 
sen benmisin la. daa dün akşam evin oraya yeni açılan manavdan karpuz alırken aynı düşüncelerde kayboldum. ama tabe gelip buraya yazmadın piskolojime laf edenler olur diyerekten.


  • cptxxx  (06.06.16 17:25:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.