[]

her sene yaşadığım oruç sorunu

oruç tutmuyorum. ama ailem bilmiyor. muhafazakar bir ailede yetiştiğim için şimdiye kadar açıkça söyleyemedim. mesela kandillerde filan ibadet etmiyorum diye annem üzülür ağlar. haftanın her günü "dua et" diye söylenir. biraz oflayıp puflasam "imanın zayıfladı" diye kızar. bu baskılara göğüs gerecek gücüm olmadığı için ve ailemi de üzmek istemediğim için yıllardır oruç tutuyomuş gibi davranıyorum. her gece onlarla sahura kalkıp yemek yiyorum. akşam işten gelince iftar saatine kadar bekliyorum. hafta sonları ise daha büyük çile oluyor. her gün bir bahane bulup dışarı çıkıyorum. hem uyku düzenim, hem beslenme düzenim alt üst oluyor. ne yapabilirim gerçekten bilmiyorum.doktora gidip oruç tutamaz raporu filan mı alsam?

not: tikler geç gelecek.

edit: birey olmakla ilgili eleştiren arkadaşlara şu kadar diyim, annem bana hamileyken oruç tutmuş ve bununla övünüyor. neyle mücadele ettiğimi anlamanız açısından..

 
abi söyleyin ya her sene bunun gibi onlarca duyuru entry görüyorum gerçekten üzülüyorum. Ben ateistim abim günde 5 vakit namaz kılar babam bayram namazlarına gider sadece annem namaz kılmaz ama muharrem ayında da ramazanda da oruç tutar.

Biz alevi bir aileyiz herkes istediği gibi yaşar anlıyorum sizi ama komşularımız var sizin gibi muhafazakar aile oğlu benim gibi ateist arkadaşım söyleyemiyor. Akşamları pub a falan gidiyoruz ramazanda bile gelir içer benimle. Ailesine iftara gidiyorum diye yalan söylüyor 25 yaşında nişanlı adam seneye evlenecek.

Ne diyeyim umarım sizde aşarsınız bunları, herkes birbirine karşı saygılı olur.
  • gozu acik sevisen yahudi  (06.06.16 11:20:29) 
aynı durumda sayılırız. ben bari boşa gitmesin diye oruç tutuyorum ama.

bi hastalık uydur. devamlı ilaç kullanman gerektiğini söyle.
  • elorelia  (06.06.16 11:22:15) 
anlaşılan söylediğin zaman seni pek anlayışla karşılamayacaklar ondan dolayı,
hastalık bahanesi en mantıklısı gibi.
aspirini al her gün bir tane iç gitsin işte gözlerinin önünde.
ama tabi aspirin olduğunu çakmasınlar.
geçmiş olsun.
  • seyduna6687  (06.06.16 11:28:50) 
bu kadar bağımlı olmayın ailenize ya. ben babama "sikerim orucunu tutmaycam işte lan" dedim. o zamandan beri tutmuyorum.


  • nickini degistiren yazar  (06.06.16 11:36:39) 
Ayni durumu yillarca yasadim. Yapacak birseyiniz yok. Tutmuyorum inanmiyorum deyip de durduk yere uzmeyin kadini. Bir ay disinizi sikin.


  • allah yazdiysa bozsun  (06.06.16 11:41:46) 
Rahatsizlaniyorum, basim donuyor falan de. "Tutamiyorum ben" diye soyle. Aile disindakilere de bir aciklama yapma, direkt tutmuyorum de.


  • stavro  (06.06.16 12:23:11) 
Bence de boşuna tartışıp sorun çıkarmayın, nasıl olsa bu durum değişmeyecek ve herkes üzüldüğüyle kalacak. Ben iyi dayanıyorum falan deyip sahura kalkmayın, nasıl olsa gün içinde istediğiniz gibi yersiniz onlar görmediği sürece.


  • lolita  (06.06.16 12:28:34) 
Bırak ağlasın abi ağlıyorsa. Yetişkin bir insan olarak kendi hayatını ilgilendiren kararları kendi özgür iradenle alacağını ister istemez kabul etmek zorunda. Benim ailem de aynı, ilk oruç tutmıycam dediğimde annem şehit annesi gibi feryat etmeye başladı. Sonra noldu alıştı. Hayatı anne babamız için yaşamıyoruz ki, onlar üzülmeyecek diye kendimizden ödün verdikçe biz üzülüyoruz. Hayat geçmez öyle.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (06.06.16 12:36:55) 
ay kıyamam ya, beslenme düzeni altüst oluyormuş prensesimizin... Bu ateistlerin ortak noktaları da kesinlikle merhamet ve vicdan duygusundan yoksun olmaları. verdikleri cevaplardan belli. her şeyin merkezine kendilerini oturtmuşlar, aman senin kararınmışmış... Kendi kafalarını kendileri yıkıyorlar heralde...


  • enkolaykullaniciadi  (06.06.16 12:44:14 ~ 12:55:19) 
asşlkflsdfd lan 16 saat aç susuz kalıyorsun, yunan tanrısı zeus'u mu koysun bunun merkezine, tabii ki kendini koyacak. birileri oruç tutmadı diye aç susuz kalan insanlar mı var ki vicdana bağlamışsınız. sadece oruç tutunca iyilik yapacak kadar sığırsanız problemi kendinizde arayın.


  • piremses  (06.06.16 13:07:04) 
Senin durumun benim kuzenlerime benziyor. Onların da ailesi böyle, kurulu saat gibi hatırlatıyorlar hep. Onları etkilemiyor ibadet ediyorlar fakat ben olsam ters teperdi.

Kaç yaşındasın? Bence oruç tutmadığını bilmeliler, inceldiği yerden kopsun. Bu senin kişisel bir eşiğin, kaç yaşına kadar böyle gizleyeceksin? Kişiliğini kanıtlaman için bahane uydurmaksızın söylemelisin tutmadığını.
  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (06.06.16 13:15:29) 
ben de ateistim ve bunu evdekilerden sadece kardeşim biliyor. o da ateist çünkü. ben biraz ikna kabiliyetimi kullanıyorum. tutamıyorum diyorum. halsizim diyorum. onun yerine gönüllerini almak için gece kalkıp sahur hazırlıyorum, çay demliyorum. istedikleri bir yemek/atıştırmalık varsa hazırlıyorum ve onları uyandırıp yatıyorum. annem yorulmasın diye bulaşık yemek gibi işleri de yapıyorum. bu şekilde kimsenin canı sıkılmıyor. bana da eziyet olmuyor ayrıca annemin yükünü hafiflettiğim için de mutlu oluyorum.


  • ruhen hastayim ben  (06.06.16 13:33:30) 
anlamadığım, kuran'ın neresinde (hangi tarikatta, hangi mezhepte, hangi hacıda-hocada demiyorum bak. kuran'da hiç birine yer yok çünkü.) "aman annenizi babanızı üzmemek için onlara yalan söyleyin, oruç tutuyormuş gibi yapın" diyor? da, buna riayet edilmemesini belirtenler merhamet ve vicdan duygusundan yoklukla itham ediliyor.. sakın sen o ithamı yaparken, dürüstlükten ve adillikten (ki ikisi de merhamet ve vicdan içerir) yoksun olmayasın? çoğenteresan gerçekten..

olaya bir de şuradan bakmaya ne dersiniz;
asıl sizden ısrarla oruç tutmanızı, namaz kılmanızı vs yapmanızı isteyen anne-babaların kuran'dan dinden haberleri yok olabilir mi? dinde zorlama yok, tebliğ var. herkes kendinden mesul, başkasını ibadet etmeye zorlayarak sevap kazanılmıyor...
  • holy diver  (06.06.16 14:06:17 ~ 14:07:04) 
yaşınızı bilmiyorum ama bu kadar da yumuşak başlı olmayın ailenize karşı, onların çocuğu olabilirsiniz ama onların malı ya da kölesi falan değilsiniz. şu hayatta kimse kimsenin sahibi değil, o kadar uzun boylu değil yani. yaş, iş, eğitim durumunuz müsaitse ayrılın evden kendi başınıza ya da güvendiğiniz bir arkadaşınızla yaşayın. böyle hayat mı geçer bir sorun kendinize.

babam umursamaz ama annem oruç tutuyor her sene, beş vakitte namaz kılar ama ben canım istiyorsa ramazanda içki içerim mesela. aile de olsa, anne baba da olsa bazı sınırlar olması lazım bence. illa kırmanıza bağırıp çağırmanıza gerek yok ''istemiyorum'' diyeceksiniz. bu kadar basit. ''hayır'' diyeceksiniz. kırılcak gücencek bir şey yok bunda. hayır lafı çıksın ağzınızdan, insanlara hayır istemiyorum demekten korkmayın bu kadar. kırılıyorlarsa da yapacak bir şey yok. birey olmakla alakalı bir durum bu. dünyada birbiriyle aynı olan iki tane bile insan yok. her bir insanın iç dünyası, fikirleri, dünyayı görme biçimleri farklı. şunun şurasında yaşayacağınız 60-70 yıl onu da yok kırmayayım yok üzmeyeyim diye heba etmenin mantığı ne? öldükten on sene sonra kemiğiniz kalmayacak çürüyüp gideceksiniz üç metre toprağın altında bu ilk ve son şansınız bu kadar hayatı ertelemenin manası ne?

ben şu durumları gerçekten anlamıyorum ve bu tip şeylere cidden sinirleniyorum. kafanıza birey olduğunuzu, kimsenin kuklası olmadığınızı iyice bir sokun önce. sonra da hayatınızı yaşamaya başlayın. yoksa ömür geçmez böyle. tiyatro oynuyorsunuz. bu kadar diyeceklerim.
  • belirsiz biri  (06.06.16 15:49:31) 
Aile takıntılıysa doktot raporuna da önem vermez, tansiyon hastası şeker hastası adamların şifa oruçta diye doktora rağmen tuttuklarını biliyoruz.
Aşırı çocuklu, aşiretten hallice, belirli sabit fikirlere sahip bir Anadolu ailesine mensupsanız yalan söylemeye devam edin, boş yere başınız ağrımasın.
Eğer daha çekirdek aile tipli, üyelerinin hoşgörülü ve okuyup yeni şeyler öğrenmeye açık olduğu bir aile tipine mensupsanız, açıkça konuşun.
  • Sulfoxaflor  (06.06.16 16:29:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.