[]

Whatsappda siyahi emoji kullananlara gıcık oluyor musunuz

Ya onu yapınca ayrımcılaşmayı farklılaştırmayı daha çok kabul ediyorlar gibi geliyor bana.

El işaretlerinde bilerek ısrarla hep siyah emoji kullanmak.

Kullanma yapma senin için siyahla beyazın farkı olmasın bir gün ondan bir gün bundan kullan ne bileyim yani. Bunu gözüme sokma çünkü öyle daha çok farklılaştırıyorsun.

Ben şahsen bu gibi şeyler üzerinden filmler olsun belgeseller olsun, ötekileştirmenin alttan alta verildiğini düşünüyorum.

Yarın bu konudaki bütün fotoğrafları filmleri yazıları herşeyi yok edelim. 20 yıl sonra acaba yeni nesilin aklına bile gelecek mi? Sanmam.

Ama şimdi 15 yaşında ergen bir çocuğun kafasında bir ötekileştirme var biryerlerde. Yanındaki siyahi kişiye ne kadar sımsıkı sarılda da.

Özetle ben özellikle sürekli siyah kullananlara sinir oluyorum. Benim gibi düşünen var mı ya da siz ne hissediyorsunuz?

 
  • dafuq  (05.06.16 14:11:34) 
ben devamlı siyah kullanıyorum çünkü en son ne kullandıysan o renk kalıyor bi kere kullanmıştım siyahı sonra rengi değiştirmeye üşendim öyle kaldı.
bi ayrımcılık falan yapmıyorum. o zaman beyaz kullananlar da ayrımcılık yapıyor diyebiliriz. bence çok gereksiz takılmışsın

  • sta  (05.06.16 14:13:18) 
hayır olmam, kendim de kullanırım. hiç de ötekileştirmek olmuyor bence. asıl sakıncalı olan sanki herkes aynıymış, tektipmiş gibi davranmak. farklı ırklar, ten renkleri var bu dünyada. ırkçılık yapmamak ya da ötekileştirmeme herkes aynıymış gibi davranarak olmaz, herkesin farklı olduğunu ve de bunda bir sorun olmadığını kabul etmekle olur. political correctness olayı amerikada avrupada yeterince kafa sikiyor zaten, en azından türkiye temiz kalsın bu muhabbetten.


  • no frost  (05.06.16 14:17:26) 
mobydick seninle daha önce çok şiddetli çarpışmalarımız oldu ama şu duyuruyu görünce resmen sarılmak istedim, hay sen aklınla bin yaşa. nefret ediyorum bu lüzumsuz zenci hassasiyetinden. "zenci" deyince bile ırkçılık yaptın falan diyorlar mesela. ulan kötü bi şey demek değil ki bu, siyahi demek? adam siyahi değil mi yani? bence asıl bu "ZENCİLER DE İNSAN!!1!11" saçmalığı onları ötekileştirmek oluyor. sanki siyahi olmak ayıpmış, beyaz olmamak kötüymüş ama biz onları yine de lütfen insanlığa entegre etmeye çalışıyormuşuz gibi.

siyahilerin bu tip şaklabanlıklara ihtiyacı yok. yapılması gereken bi şey varsa o da ırkçılığı ortadan kaldırmak olur. salak salak siyahi emojileri veya her kelimeden nem kapmak da bunun yolu değil.
  • der meister  (05.06.16 14:18:43) 
Der meister benden çok daha güzel ifade etmişsin. Aynı düşünüyoruz. Şuan aynı şekilde resmen sana sarılasım var.

Demi ya, demi. "Biz onları entegre etmeye çalışıyormuşuz gibi" Cok doğru. Ellerine sağlık.
  • mobydick  (05.06.16 14:23:00) 
zenciler beyazlar tarafından korunup kollanmaya muhtaç insanlarmış gibi zenci duyarlılığı kasmaya ben de çok kılım, 1860'larda yaşamıyoruz, şu an nereye baksam ünlü, başarılı, zengin, şöhretli zenciler görüyorum. ama şimdiye kadar siyah emoji kullanan bir beyaz görmediğim için hiç aklıma gelmemişti insanların böyle duyar kasabileceği. çok salakçaymış.


  • ambrosia  (05.06.16 14:39:48) 
  • damdanakan  (05.06.16 14:44:48) 
bunu yapan birini hiç görmedim. görsem de rahatsız olmazdım. canı öyle yapmak istiyor demek ki derdim.

buradaki motivasyon insanların siyah insanları görmek istememesiyle alakalı olabilir. daha yeni "zenciler daha bir garip kokuyor terleyince" diye bir laf duydum. abd'de birkaç ay önce adamın teki siyah iş arkadaşının küçük çocuğunun fotoğrafını paylaşarak "köle satın aldım" gibi bir şeyler yazmıştı altına. beyaz arkadaşlarıyla baya geyik muhabbeti çevirmişler hatta yorumlarda.

artık ırkçılık yok, artık medeniyiz gibi şeyler zırva. ırkçılık tüm görkemiyle her yerde devam ediyor. abd'de siyah başkan olması sorun çözüldü anlamına gelmez, abd'de ırkçılık baya baya var. türkiye'de de kadın başbakan oldu, ama maşallah her gün başka bir şehirde bir kadın öldürülüyor kocası/sevgilisi/ailesi tarafından. 365 güne 365 katledilecek kadın kampanyası var sanki ülkede.

aman siyahlardan, kadınlardan, lgbt'lerden, araplardan, latinlerden, hintlerden bahsetmeyelim böylece onları normalleştiririz mantığı doğru gelmiyor bana. evet normal şartlarda öyle olmalı, kimsenin kimliğiyle kimse ilgilenmemeli ama normal şartlar yok dünyada.

siyahlar hala ayrımcılık yaşıyor, pozitif ayrımcılığa maruz kalmalarını bu anlamda makul görüyorum. insanlar "neden bez reklamlarında siyah bebekler yerine açık tenli, renkli gözlü çocuklar var" dediğinde, son dönemin mide bulandıran "duyar" kelimesini yapıştırmadan önce biraz anlamaya çalışmak gerekiyor. insan ayrımcılığında pisliğe bulanmış durumdayız, en eğitimlisinden en eğitimsizine.

sözün özü, siyah insan emojisi kullanan birine gıcık olmazdım. "ne kadar hassasiyet sahibi biri" diye de düşünmezdim. etnik ayrımcılıklar için yapılacak çok şey var sonuçta, whatsapp'taki bir hassasiyet dünyayı değiştirmeyecektir ama dediğim gibi en azından arkasında kötü bir niyet yok. bunca kötü insanların arasında onlara uyuz olamayacağım.
  • nathanieltroy  (05.06.16 15:13:51 ~ 15:15:22) 
Mesela benzer algı lgbt onur yürüyüşlerinde de var. Bu yüzden günümüz onur yürüyüşlerine karşıt konumda duran lgbt bireyler mevcut.


  • soso  (05.06.16 16:30:03) 
derdini s....

Brn hep siyahiyi kullanıyorum senin gibi over sensitive duyar kasan arkadaşların aksine öyle bir derdim niyetim amacım düşüncem olmadı.

Çok boş zamanın var biraz değerlendir
  • KaraSakall  (05.06.16 17:08:46) 
cevremde kimse kullanmiyor zencili emoji. cok duz bi cevrem varmis bence. kullanan olsa da kizmaz otekilestirmezdim. kullansin nolacak? herkesin hayatina kimse karisamaz.


  • in vino veritas  (05.06.16 17:11:59) 
Lan böyle şeyler nereden geliyor aklınıza anlamıyorum. Emoji kullanmıyorum zaten telefonda yazıştığım insanlar iki elin parmaklarını geçmiyor ama madem duyarlısınız daha fayda sağlayacak şeylerde kullanmanızı -nacizane- öneririm.


  • rakicandir  (05.06.16 17:21:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.