[]

İlişkiler

Deniz Bolsoy Erdem, Selçuk Erdem'in eşi psikolog. Bu tweet'leri geçen yazmış, burada paylaşmak istedim. Duyuru değil soru yapıyorum ki özellikle polemiğe girip Cuma akşamı burada takılanlar olarak internet insanlarıyla tartışıp rahatlayalım:

i.hizliresim.com


 
bir ev kurmak. biriyle bi hayatı paylaşmak romantizden daha mı önemli diye soruyorum kendisine? niye evlenip düzenli bi ilişki inşa etmek zorundayız ki? bu da kapitalizmin ya da başka bir akımın dayatması o zaman.


  • damdanakan  (03.06.16 23:48:34) 
bi de bi psikologun parmak sallayarak "yapacaksın/ edeceksin"li cümleler kurması ne kadar doğru?


  • damdanakan  (03.06.16 23:49:24) 
Gerçek romantizm bu değil.

Koskoca bir edebiyat, felsefe, sanat akımını kadın-erkek ilişkileri bağlamında değerlendirmeye çalışıp önce kendinizi bulun gibi tırt akıllar vermeye çalışan insanlarla platonik aşk Platon'dan geliyormuş eke eke diyenler aynı biliyorsunuz değil mi?
  • buff  (03.06.16 23:50:30) 
Madem polemik aranıyor, o zaman şöyle söyleyeyim. Bence oldukça kötü bir alman romantizmi yorumu içeriyor. İlişkiler hakkında vasat bir yorum yapabilmek için alman romantizmine gönderme ile başlanmış.

Romantiklik tek kişilik bir duygudur, ötekine yer yoktur. Romantiğin estetik duyusu vardır, dünyayı bunun üzerinden kurar ve o duyu dışında gerçeklik tanımaz. Romantikliğin neden ilişkileri ifade etmek için kullanıldığını gerçekten bilmiyorum. Mesela son tweet'te söylediği gibi, romantiklik kendini bulmak ile ilgidir. Ancak kendini bulma tek başına yapacağın ve hiçbir zaman bitmeyen bir süreçtir. Burada öteki yoktur. Çünkü kendiliğin (self) kendinde aradığı ilke hiçbir zaman bütün olarak yer almaz. İnsan arzusunu ve onun kaynağının hiçbir zaman tam anlamıyla anlayamaz. En fazla kendini bulma sürecinden vazgeçip, bir sinizm takınıp, ötekine doğru yol alır.

Yukarıda alman romantizmi, bilinç ve estetik üzerine yaptığım yorumu (ilişkiler hakkında bir yorum kesinlikle yapmadım. Öteki demek sevgili demek değildir) sadece tek bir resimle özetleyebiliriz (bkz: der wanderer über dem nebelmeer).
  • protector  (03.06.16 23:53:14 ~ 23:54:56) 
@damdanakan he o bana da battı. twitter diye kısa tutmaya çalışıyor diye temenni ediyorum.


  • celeron 300a  (04.06.16 00:00:34) 
akım olan romantizm ile çiçek alma romantizmi arasındaki bağ akımın yayıldığı dönemde ikili ilişkileri bu denli etkileyecek kadar sağlam değildi, hala bile olmayabilir. çıkış noktaları aynı ama ev düzeni ile duygusal tatmini karşılaştırmak bahsedilen romantizm ekseninde mantığa sığacak bi karşılaştırma olmaz.

bak şimdi, yukarıda yazdığım paragraf ilk okuyuşta çok şey anlatıyor gibi duruyor ama aslında göründüğünden daha kof; tıpkı bu ablanın anlatmaya çalıştığı şey gibi. ben de yukarıdaki paragrafta bişey anlatmaya çalıştım ve sırf laf olsun diye söylemedim; kendi fikrim. bu abla da bişey demek istemiş ama olaya yanlış yerden girmiş, yanlış temellendirmiş. son cümlede "ondan sonra kendini bulmuş biriyle para-ev düzeni gibi konuları konuşmayı romantik bulucaksın" deseydi yine kendi içinde bi bağlam oluşmuş olurdu ama cıks, bu haliyle hiç bişey anlatamamış. zaten şu 140 karakter sikkoluğu yüzünden insanlar bişey anlatıcam diye saçma salak şeyler yazıyorlar. bırak oraya yazma anlatacak çok şeyin varsa, olmuyor işte.

neyse, diyeceğim o ki; akım olan romantikliğin günümüz ikili ilişkilerini doğru kişiyi bulma konusunda bu denli etkilediğini sanmıyorum ben.
  • baba jo  (04.06.16 00:02:08) 
Otekine biraz yer var aslinda ya. Schlegel'in Lucinde'sinde anlatilan iliskiler mesela. Yalnizca otekini tuketici bir sekilde icsellestiremiyorsun, hep senden daha fazla, hep daha olacak, gelecek, kavusulacak bir sey olarak duruyor. Bir de zaten romantiklik kolektif bir sey. Jena cevresi denilen grup ve cikardiklari Athanaeum bildigin kolektif sanat uretimini, yasayisi, kendilik arayisini ornekliyor. Benim soyleyeceklerim bu kadar :)


  • shadowcat  (04.06.16 00:03:01) 
kendimi baskasinda bulmak ?

kendimin farkinda olamamak?

kendini bulmak biraz farkindaliga giriyor. Baskasinda bulmaksa, o onemli kisinin bunu sana hissettirmesi. Belki boyle soyluyor olabilir.

Degisik olmus
  • evimin paspasi  (04.06.16 00:04:00) 
@celeron: "yapacaksın" yerine "yapmalısınız, tercih edilmeli" gibi ifadeler kullanmak zor olmasa gerek.

zaten bu popüler psikolog, yaşam koçlarının kanaat önderi gibi davranması hepten sinirlerimi oynatıyor.
  • damdanakan  (04.06.16 00:05:30 ~ 00:07:23) 
ya ben daha çok "hayat müşterek" göndermesini sevdidm burada. yani evdi, paraydı, bunları beraber götrebilmek bana kalırsa ilişkinin esas kısmı. bonus olan çiçekler öpücükler.

de romantizme bu duyurudaki bazı cevaplar gibi eleştirebilecek kadar hakim değilim. o yüzden diyeceğim bu yani.
  • celeron 300a  (04.06.16 00:08:44 ~ 00:08:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.