[]

Türkiye'deki kadınların çoğu neden ezik?

Bu gözlemime katılırsınız herhalde. Gördüğüm kadarıyla Türkiye'de toplumun her katmanındaki kadının çoğu ,hepsi demiyorum, ezik. Eğitimlisi, kültürlüsü, yurt dışı görmüşü kariyerlisi, para kazananı. Tamam ataerkil sistem başından beri her kadına dayatılıyor ama neden bunları bu kadar içselleştirmişler? Neden erkekleri bu derece üstün geliyorlar, neden bu durumu çoğu aşamamış? Neden erkekler için savaşıyorlar? ya da erkektir yapar biz kadınız 2. sınıf varlığız, biz yapamayız haddimizi yerimizi bilelim kafasındalar çoğu. Neden çoğu kendilerine hala kadın diye cinsiyetlerini söyleyemeyip içi boşaltılmış bir kelime olarak bayan diyorlar. Hatta kendilerine kadın denilince orospu denmiş gibi davranıyor en sözde kariyerli eğitimlisi bile. Neden çoğu imkanı olduğu halde sistemi sorgulamaktan aciz ve sırf doğuştan kadın oldukları için kadın erkeğin bir adım gerisinde olmalı, erkek dediğin masaya yumruğunu vuracak kafasında. Hiç mi kişilikleri yok bu ne eziklik? Yanlış anlaşılmasın ölüm tehlikesi vs. yaşayan kurban kadınlardan değil özellikle seçme şansı ve imkanı olan kadınlardan bahsediyorum. Mesela neden ben kadınım benim de HAKKIM denmiyor. Nasıl bir psikolojik sorun bu. Stockholm sendromu mu ne dersiniz?




 
ben öyle yaşamıyorum. erkekleri de tınlamıyorum. uğruna savaştığım erkek de yok. zamanında sadece sevgim ve saygım için vermiştim o mücadeleyi. dünya ve hayat bu kadar sığ değil çünkü; hayatta bir erkek için savaşacak kadar....

ama tr nin geneli böyle. o da küçük yaşta beyinlere aşılandığı için.
  • mza  (03.06.16 19:15:54) 
Sacma sapan soru sormayin yahu.


  • f_d  (03.06.16 19:18:51) 
@f_d neden saçma sapan olsun abi, soruyla ilgili cevabın varsa yazarsın, saçma buluyorsan da pas geçer görmezsin.
@jrr hiç abarttığımı zannetmiyorum. Al burda bile görüyoruz hala kadınlar evde kalıyorum derdinde, halbuki evliliğin ona bir faydası bile olmayacak.

  • limoncello  (03.06.16 19:24:32) 
cok genelleme yapmamak lazim.

eziklikten kastının ne oldugu açık degil ama bu "ezikliğin" sebebi erkeklik/erilliğin oluşturduğu tahakküm iklimi. kadınlar niye böyle sormadan önce erkekler niye böyle demek lazim.
  • thewizardofearthsea  (03.06.16 19:27:23 ~ 19:27:38) 
@thewizard... o konuda zaten doğduklarından beri ataerkil sisteme maruz kaldıklarını ve bu yüzden böyle olduğunu söyledim ama çoğu imkanı olan kadın neden bu sistemi sorgulayıp bu sistemin dışına çıkmayı tercih edemiyor? Böyle yapabilseler zaten erkek terörü kalmaz


  • limoncello  (03.06.16 19:31:27) 
@acemi kardeş konumuz çingeneler değil de sen isveçte yaşıyorsun herhalde bak ben soruda Türkiye demişim, haa ona rağmen bütün kadınlar da dememişim çoğu demişim.
Ayrıca bayan lafı takılacak bir laftır neden bayan diyorsun da kadın demiyorsun çünkü kadını zihinler kötü bir kelime olarak algılıyor, ya da direkt kadının cinselliğiyle ilişkilendiriyor. Gayet de takılınır

  • limoncello  (03.06.16 19:34:33 ~ 19:35:50) 
Bence var boyle bisey. En yakin arkadasim. Bilkent mezunu. İngiltere'de yuksek lisans yapiyo. Aileside cok ilerici insanlar. Kariyerse kariyer paraysa para hersey var. Ama alacagi herseyi erkek arkadasina sorup ona gore seciyo. Kiyafetten cantaya kadar. Her turlu eziklenmeye hic sesini cikarmiyo. Evli mutlu cocuklu olabilmek icin.


  • durgunfoton  (03.06.16 19:39:02) 
@jrr diğer kadınları devre dışı bıraktım çünkü ölüm tehlikesi olan, her gün dayak yiyen, tecavüze uğradı diye öldürülen, başlık parası için satılan kadınlara bu eleştiriyi yapmak çok haksızlık olur. Onlar zaten kurban ve başka çareleri yok gibi. Ölüm tehlikesi olan bir kadının bu benim hayatım demesi çok zor hak verirsin ki.
Eğitimden kastımsa lisans ya da yüksek lisans mezunu olan, kariyeri iyi kötü maaşı olan iyi denebilecek ailelerden çıkan öyle dindar ya da muhafazakar olmasına da gerek yok kadınlar. Hepsi demedim ama çoğunda var.

30 yaşına geldim evde kaldım evlenmeliyim kafası, hangi erkek evde kaldım diye düşünüyor al eğitimli kariyerli bir arkadaşımızın açtığı bir duyuru vardı isim ya da link vermicem görmüşsündür. Çok böyle kişi var.

@durgunfotonun verdiği örnek ve buna benzer çok kadın gördüm duydum, hani sorsan kadın erkek eşit midir desen tabii derler ama günlük hayatta hep o eşit olmama durumu
Kadının bekaretinin sorgulanması, erkeğin pas geçilmesi. Erkeğin sürekli kadının normal giyimine kiminle görüşeceğine karışması kadının sanki yapılası gereken buymuş gibi boyun eğmesi. Çok gördüm bunları. İstisnalar benim çevremde de var ama gerçekten erkekler kadın arasında bir fark yok ve kadınlar bu farklılığı desteklemiyor diyebilir misin
  • limoncello  (03.06.16 19:57:37) 
@kaptan maydanoz evet ataerkil toplum biliyorum da kadınların hiç katkısı yok mu bu ataerkil toplumda? Neden destek vermişler, neden bu kadar eziklenmişler, karşı çıkmamışlar ve hala da karşı çıkmıorlar, çoğunun bir erkek hayranlığı var.

@acemi konuyu farklı unsurlara ayıran sensin çingene falan diyerek. Bazı insanların atarlanması gerçekleri örtmez. Soruda ne demek istediğim gayet belli saçma sapan yerlere saptıran sensiz. O saydığın kadınlar da ezikse eziktir.
Sen günlük hayatta erkek ya da adam dediğin yerde 'bay' kelimesini kullanıyor musun?

Ortamda 2 erkek, 1 bayan var.
Ortamda 2 kadın, 1 bay var. Böyle kullanıyorsan özür dilicem.
  • limoncello  (03.06.16 20:02:49) 
Sen git milyonlari ayni kefeye koy, her seyi gectim su soruyu sordugun sitenin minimum dortte birine hakaret et. Topluca bu kadar insana ezik, kisiliksiz, psikolojik sorunlu de. Ondan sonra benim senin sorunu ciddiye alacagimi ya da pas gecmem gerektigini dusun. Yaniliyorsun.


  • f_d  (03.06.16 20:55:18) 
@ f_d istisnalar kaideyi bozmaz ama bence çok kaymak bir kesimde yaptığımız gözlemlerde bile bu sonuç elde ediliyor, bak hiç eğitimsiz, çocuk gelin vs. o kadınlara hiç girmedim bile. Bu benim gözlemim, katılırsın katılmazsın ama bu sorunun saçma olduğunu göstermez. Ayrıca hakaret olsun diye söylemedim sevgilisinin, eşinin vs. lafından çıkmayan onun sözüyle hayatını belirleyen insan hoşunuza gitse de gitmese de eziktir. Ayrıca ben kadınlara söylüyorum onlar bir şey demiyor, erkeklere ne oluyorsa böyle

@acemi 25-30 yaşındaki kadına kız demek abes kaçmıyor mu mesela, neden kadın lafından imtina ediliyor
  • limoncello  (03.06.16 21:08:34) 
çok katılamıyorum bu fikre ama bunun cevabı biraz da "erkeklerde."


  • matrix  (03.06.16 21:16:19) 
Bence çok da yanlış bir gözlem değil, katılıyorum. Bunun birincil nedeni Türkiye'nin aşağı yukarı %90'ının Müslüman olması. İslamiyet de ataerkil bir din, kadın ikinci sınıf insan. Ne zaman ki Türkiye dini kimliğinden sıyrılır, ataerkillik kutsallıktan çıkar o zaman kadınlar bağımsızlığını ilan eder. :) Şeriatla yönetilen toplumlarda kadına bak, belirli bir dini kimliği olmayan toplumlarda kadına bak, hatta dinsiz toplumlarda da kadına bak; aradaki fark bu çıkarımımı doğrulayacaktır.

Tabi dinsiz toplumlarda bile kadınla erkeğe biçilmiş ayrı ayrı roller var, o da işin dinden sıyrılmış sosyolojik boyutu... Eş ol, anne ol, yoksa dışlanırsın gibi gibi... (Edit: Eş olmakta da anne olmakta da sorun yok, birey olarak tanımlanmayıp bu roller üzerinden tanımlanmak kastetttiğim).

Ek: Yanıtlara karşılık verilen "evliliğin ona bir faydası bile olmayacak" gibi diğer açıklamaları okumamıştım açıkçası @aquarium'un yanıtına kadar; yukarıdaki yanıtım sadece soru içindi, biline. :)
  • whimsical  (03.06.16 21:17:45 ~ 21:40:17) 
Toplum baskisi ve din konusunda kadinlarin ikinci planda kaldigi dogru evet. Ama egitimli modern kadinin kendini ezdirmesi genellemesine katilmiyorum.cogu oyle degil.

Peki sizin ataerkil duzene karsi kadinlari savunuyor gibi gorunerek onlari asagilamaniz ne olacak? Neden herkes sizin gibi dusunmek ve yasamak zorunda olsun ? Bir kadinin iyi bir egitim alip kariyer yapip ayni zamanda sizin deyiminizle evlilik derdine dusmesi sizi neden rahatsiz ediyor mesela, ister bir erkegin pesinden kosar, ister feminist takilir size ne ? Şu kadinlari once o baskici ataerkil toplum sonra da sizin gibiler rahat biraksa keske.
  • aquarium  (03.06.16 21:32:41) 
onları aşağılamıyorum sadece bu durumu sorguluyorum, ataerkil düzenin devamını sağlayan en önemli unsurlardan biri kadınlar sonuçta, bir olay olunca erkekten önce kadınlar(çoğu, burda genelleme yapıyorum kadınlar diyerek) hemcinsini karalamaya çalışan kadınlar. Önce hemcinsini yargılayan, aşağılayan kadınlar oluyor. Erkeğin egemenliğini sorgulamadan kabul eden kadınlar ve bu kadınlar seçme şansı olan kadınlar. Modernleştirilmiş şekilde ben bilmem beyim bilir kafasındalar, çoğunluk böyle olmasaydı zaten şu an Türk toplum yapısı böyle olmazdı. Hayatlarını sürekleri hayatlarındaki erkeğe göre düzenliyorlar. Kadının başına bir şey gelse, o da o saatte ne işi varmış diyen kadın da çok fazla.

Evlenmek istemek değil ama EVDE KALMA KORKUSU yaşayıp evlenme DERDİNE düşmek evet eziklik. Ben kadınları aşağılamıyorum, onların çoğu kendilerini aşağılıyor zaten ben de bunu sorguluyorum
  • limoncello  (03.06.16 21:42:53) 
Görüşünüze katilmiyorum. Turkiye'de kendini gerceklesirebilen kadinlar (egitim, kariyer vs.) böyle değil. Gayet de hakkimizi ariyor, karsi cinsle olan iliskilerimizde de olgun davraniyor, hakkaniyetli oluyoruz. Ama bu seviyeye gelmek icin bir erkegin yasadigindan cok daha fazla zorluklarla karsilasiyoruz. Ben uni.ye hazirlanirken gittigim dershanede geometri hocasi (bkz: orospu cocugu)butun bir sene boyunca her derste en az bir kez "zaten kizlar erkekler gibi zeki olmadiklarindan uni.yi kazanamaz, kazansa da okuyamaz, okusa da calismaz evde durur, en nihayetinde kocasi isteyince isini birakmak zorunda!!!" Vb.zırvalarla beynimizi yikamaya calisti. Ben gene ozgurlukcu dusunceye sahip oldugumdan cok fazla etkilenmemeye calistim bu adamdan ve karsima cikan bunun gibi sigirlardan ama emin ol bu ülkede bir kadinin cesaretini, kendine olan inancini kirmaya calisan o kadar cok etken var ki.

İlk tacizimi hatirliyorum: 11 yasindayim ve orta sonda dershaneden cikip evime gidiyorum, üstümde tweety'li bir tisört sirtimda cantam var. Ufak oldugum ve ögrenci oldugum o kadar belli ki adamin biri sozle taciz etti. Bundan bir kac yil sonrasinda da fiziksel tacizler basliyo zaten. Senin kadin kimligini bulmandan, farkina varip kesfetmenden cok önce bunun utanilmasi gereken birsey oldugunu dusunmeye basliyorsun.

Şu an calistigim yere mulakata geldigimde genel mudur yardimcisi (bkz: bir diğer sigir) "ufukta evlilik, cocuk vs. plani var mi?" Diye sormustu. Neden sordugunu soyledigimde de "kadinlar evlenince, cocuk sahibi olunca ondan istenen verimi alamiyoruz" demisti. Simdi ben bu ulkede herkesin duyunca "ooo iimis" dedigi okullardan mezun oldum (lisans-yukseklisans) ve hayatim boyunca burslarla okudum. E be dangalak belli ki sorumluluk sahibi isini aksatmayacak bi profildeyim, niye boyle bise sorarsin ki. Zaten yarin obur gun cocuk sahibi olsam isimi aksatmadan devam etsem de "sen zaten en nihayetinde kadinsin. Bir gün aile-çocuk yuzunden isini birakacaksin, biz sana en iyisi hak ettigin terfiyi zammi falan vermeyelim, nasil olsa gidersin" diye dusuneceklerine eminim.

Başka bir örnek: hergun ise arabayla gidiyorum. 4 erkek bir de ben varim arabada. Sigir soforumuz her gun trafikte karsilastigi hic bir barzo icin "erkekmiş ya sofor" demezken her hatali kadin söförde "yeaa bayan ya o yüzden" diyor. "Bayan şoförler siksin sizi!!!" diye ne zaman patlayacagimi ben de merak ediyorum :D He yavrum he zaten direksiyonu insanlar cüküyle cevirdigi icin bir kadinin iyi araba sürebilmesi mümkün degil, tabi canim tabi tabiiiiiğ :D

Bunlar aklima gelen ilk örnekler. Yani ki kadinlarin kendini EZİK hissetmesi icin bütün bir toplum olarak gerekli şartlari hazirliyorsunuz. Sonra da cikip "Bu kadinlar kendini niye aciz görüyor" diyorsunuz. Kendini ezik hissetmeyen güclü kadinlar icin de "öyle kadin mi olur,erkek gibi, istemem òylesini" dersiniz kesin. Bu son yazdiklarim sahsınızla ilgili değil, toplum olarak kadina olan yaklasim diye belirttim.
  • chitosan  (04.06.16 08:24:57) 
Gectigimiz günlerde duyuru'da "evde kalmis olma korkusu" temali basliklar acan arkadas da kendisi evde kaldigini dusundugunden degil, toplum olarak ona surekli bunun dikte edilmesinden sikayet ediyordu. 31 yasinda bir kadina bu soru sürekli yoneltiliyor mesela. Tatile gittiginde tur rehberi (bkz: yabanci dil bilen, okumuş, daha açik bir kafaya sahip olunmasi beklenen kişi) bile böyle sorular sorarak cesaretini kirmaya calismis. Yani sen 30 yasin üstünde ve bekarsan "yarım / eksik kadinsindir" mesajini alttan alta veriyor.

Not: mobildeyim, editleyemiyorum.
  • chitosan  (04.06.16 08:30:13) 
e bütün toplum ezerse, kadın da ezik olur

herkes ezik olmaz ama olmamak için o kadar güç, o kadar çaba gerekiyor ki amazon olamamak o kadar da anormal değil

burası tam islam ülkesi olsa kadına oku, para kazan vs. diyen olmaz
müslüman olmasa bekaret, giyim kuşam, eğlence sorun olmaz
ataerkil toplum olmasak diplomaları filan siktir et önemli olan evlendin mi çocuk yaptın mı, kocana itaat ettin mi, denmez

e biz hepsiyiz. kadın hangi birini yapsın? hem iyi okul okusun hem bale yapsın hem genç, fit ve güzel kalırken namusunu koruyarak evde börek açarken bilgisayara format atıyorken eşinin ananesinin altın gününde komşulara ikramda bulunacağından çocuğunun etkinlik ödevini o saate kadar bitirip fazla mesaisine ütülü gömleklerle yetişsin zira kredi ödemesi aksar değilse...

e yetişmiyor. kadın hep yetersiz hep suçlu. hep eksik. dolayısıyla da ezik.

bir de aslında ezik olmayıp ezik rolünde takılan var. aslan babam kaplan kocam dediğine bakmamak lazım herkesin, saman altından su yürüten, gazı verip kendi bildiğini okuyan çok.

ah tabi bi de son olarak ezik olmamak ama güçlü kadın olmak, dersen, güçlü kadınların çoğu yalnız ve mutsuz. ezik olmayanların büyük bir kesimi de şımarık, prenses, kezban. (kadının kadına zulmüne bak,ben diyorum kezban diye) neyse, geriye aklı başında, kendiyle ve toplumla barışık, mutlu, ezik değil ama prenses de değil fazla bir kadın kalmıyor, kalamıyor. kalan bile bir yerden sonra bıkıyor.
  • niye ama  (04.06.16 08:43:36 ~ 08:53:09) 
Bak gene başka bir örnek vereyim. Bir arkadasim cok kurumsal bir yerde genel múdür yardimcisi olarak calisiyor. Gecesi gündüzü isi. Bir cok defa gece 11'de cikmistir isten,haftasonlari bikgisayar/telefon basinda bekliyor isle ilgili bir durum olursa diye. Bu kiz hamile kaldiginda ilk 5 (yaziyla BEŞ) ay hamile oldugunu bol kiyafetler giyerek kimseye soylemeyerek sakladi "beni isten cikarirlar, tazminatimi vermemek icin 40 takla atarlar" diye. 5. Ayda da koli/ćanta vb. bir seyi ekipteki herkes tasirken bu tasiyamam diyor ve öyle soylemek zorunda kaliyor. Söylediginde de kavga-kiyamet kopuyor tabi. Bu kiz da kendini ezdirmiyor (hani kadinlar kendini ezdirir ya) bana bòyle davranmaya hakkiniz yok, vs. diyerek kendi hakkini savunuyor. Şu an hala ayni is yerinde, dogum yapti,izinlerini bitirdi ve ayni isine geri döndü.

Burada ve diğer örneklerde önemli nokta: Bizim toplumumuzda hić bir ERKEK böyle sorunlar yaşamazken kadinlarin sürekli önüne engellerin cikmasi. Bu engellerin de çoğu kadinlarin psikolojisiyle oynamaya yönelik. Sen söyle, adamin biri baba oluyor diye isini birakmaya zorlanip bu sebeple mobbing yiyor mu hiç?
  • chitosan  (04.06.16 08:46:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.