[]

Doktorlar bilimadamı degildir. Kadınlar seçimini kullanır?

Sezeryan veya normal doğum konusunda konusunda bir arkadaşa göre son sözü kadının söylemesi gerekirmiş.

Doktorlar bilim adamı değil diyor bu kişi.

Şimdi siyasete girmeden bir cerrahi müdahale konusunu konuşuyoruz. Burdaki konu bir acil cerrahi müdahale bekleyen herhangi bir hasta olabilir.

Doktor normal doğum yapabilecek bir hastaya isteğine uyarak veya kendisi "boşver normal doğumu" diyerek sezaryen yapar mı?

bazı standarlar olması lazım sağlık konusunda, gerekmedikçe bazı cerrahi müdahalelerde bulunulmaz.

Ben mi yanlış hatırlıyorum?

 
daha ilk hamile olduğumu öğrendiğimde doktora ben normal doğum yapmam sezaryen istiyorum dedim, en ufak bir sorgulama yapmadı tamam nasıl istiyorsan öyle yapalım dedi.
isteğime uyması gerekiyor çünkü doğuracak olan benim. normal istemiyorsam normal yapamaz.

  • sta  (03.06.16 13:53:20) 
durup dururken apandisini aldırmak gibi bir şey bu keyfe bağlı sezaryen konusu. olmasa da olur bir organ apandis de ama arıza verene kadar kimse gidip de "doktorcuğum, şunu şuradan alınız lütfen" demiyor. ihtiyaç halinde kullanılması iyidir ameliyat işlerinin, doğal olanı keyfi bozmak manasız ve sağlıksız.


  • devilred  (03.06.16 13:55:15) 
-standartlar var zaten. türkiye'de denetleme mekanizmaları kuma çizilen çizgi gibi olduğu için esnetiliyor/atlanıyor olabilir.
-normal doğumun sezaryenden daha sağlıklı olduğunu 1. sınıf tıp öğrencisi bile bilir.
-sezaryen veya normal doğumun seçilmesi konusunda tıbbi bir neden varsa hasta son sözü söylemez, en uç durumda onam vererek sorumluluğu üzerine alır.
-doktorun 'boşver normal doğumu boşver' demesinden kasıt, bazı özel kurumlarda maddi çıkar nedeniyle yapılan uygulamalarsa, bunlar sağlıklı bir denetim sistemiyle gayet kontrol altına alınabilir.
-doktor bilim adamı değildir konusuna gelince, doktor sadece bilim adamı değildir zaten. tıp ne kadar bilimsel gelişme alanıysa aynı zamanda bu gelişmeleri kullanma alanıdır. doktorun vereceği kararda bilimsel veriler ve tecrübe birlikte etki gösterir ve çoğu durumda kesin bilgi/sonuç olmayıp, kabul gören mesleki eğilime göre karar verilir.
  • vizdilva  (03.06.16 14:02:52) 
sezaryen sağlığa kastedecekse doktor inisiyatif kullanıyordur herhalde. aksi durumda da hasta kullanıyor olsa gerek.

atom bombasını yapanlar da bilim adamı, ayrıca ikisi alakasız şeyler. tarihçiler bilim adamı değil, sosyologlar değil, psikologlar değil. doktor bilim adamı mı bilemeyeceğim ama sadece bilimi kullanan biri. lab'de araştırma yapmıyor olabilir, yeni bir virüs keşfetmiyor olabilir ama en azından bir mühendis gibi davranıp bilimin gerektirdiğini uygulamaya koyan/koyması gereken biri. gerçi hükümet politikası doktoru da doktorluğundan çıkarıp bir makinaya veya bir kuklaya dönüştürebiliyor, bizde olduğu gibi.
  • godoşu beklerken  (03.06.16 14:04:40) 
Doktorlar bilim adamı değildir, doğru. Bunda yanlış bir şey yok.
Akademisyenler de belirli bir yetkinliğe kavuşmadan bilim adamı sayılmazlar.
İkisinin de bilim adamlarının bulguları doğrultusunda kendilerini geliştirmeleri elzemdir; ancak, bunu kontrol eden "güya" bir sistem var. Kaç tane aile hekimi makale okuyor da, kendini geliştiriyor? Türk tipi akademisyen diye bir kavram boşuna mı çıktı? Kendini geliştirmeyenden ve geliştirme yolunda olup geliştirmemişten ötesinde bilim adına bir şey üretmemiş kişiden bilim adamı olmaz. İyi bir doktor demek de, iyi bir bilim adamı demek değildir. Çok farklı şeyler bunlar. Bilim adamı olmamak da yaptıkları işin önemini asla azaltmaz, haşa ama sadece teknik olarak bilim adamı değildirler. (Ayrıca, bilim insanı değil miydi o en son?)

Sezaryene geçişte ise basit bir Google Scholar araştırması bile iki tip sonuca yöneltiyor: i) İstatistiksel olarak bakış açısına göre değişen sonuçlar ii) İstatistiksel olarak belirli şartlar arasında anlamlı sonuç veren ancak medyanın yanlış yönlendirdiği sonuçlar iii) Çelişen sonuçlar
s-media-cache-ak0.pinimg.com (türkçesi yok maalesef)
İkisinin de avantajı ve dezavantajı var. Şu anki durumu ile "Yanağındaki beni lazerle mi aldırmak istersin, ameliyatla mı alalım"dan çok farklı değil gibi ama derine doğru araştırmadım; ilgi alanım değil, daha fazla araştırmayı düşünmüyorum. Ancak, körü körüne gazeteye ve Sağlık Bakanı'na inanmayacağımdan eminim.
  • aychovsky  (03.06.16 14:05:02 ~ 14:14:30) 
Başka bir örnek daha ergenliğini tamamlamamış bir kadının göğsüne implant yapılmasını istemesi.

Sonuçta istiyor, yapılır mı?
  • vapurlarfalan  (03.06.16 14:06:06) 
bilim adamı olmakla tıbbi fikir belirtmek arasında ne gibi bir bağ var onu çözemedim. doktor bilim adamı değil ama öncesinde 300 tane bebek doğurtmuş tabii ki onun fikri mühim. mimar da bilim adamı değil ama abi o kolon oraya konmaz bina yıkılır diyince hayır illa da koyacaksın bilim adamım değilsin benim istediğim gibi olacak mı diyoruz. ne saçma saçma karşılaştırmalar bunlar ya :( sanki herhangi bir bilim adamının doğumun nasıl olması gerektiğine dair bir fikri olacak anlam veremiyorum.


  • freya  (03.06.16 14:06:43) 
Ergenlik değil ama 18 yaşından büyük biri seçebilir artık, buna kim karışabilir ki? Bir annenin durumu ile 18 yaşındaki ergenin durumu bir mi?


  • aychovsky  (03.06.16 14:14:12) 
Normal doğum istemiyorum diyene sezaryen yapmalarının bir sebebi de doğum korkusu nedeniyle artan katekolaminlerin uterus kasılmasını azaltması, doğumu uzatarak bebekte de distrese yol açması. Doğumdan ödü kopan kadın zaten zorlayınca da doğuramaz. Benim bedenim benim kararım istediğim gibi doğururum değil yani. Vajinal yolla doğuramayınca ''Doktor bana zorla normal doğum yaptırmaya kalktı, oysa ben demiştim. Bak beni yine sezaryene aldınız.'' diye söylenmesini duymaktansa keser geçer. Hastanın gönlü olur. O yüzden gebelerin fizyolojik (yani doğal ve en sağlıklı) yolla barışmaları gerekiyor.


  • Lim5  (03.06.16 15:06:52) 
Bırakalım doktorlar bilim ile ilgilenip ilgilenmediklerine karar versinler diyecem ama, söylerken bir yanlış var ortada. Doktorlar bilim adamı olurlar çünkü tıb bilimini takip ederler, yeni teknikleri imkanları dahilinde uygulamak isterler, uyguladıkça akıllarına "şunu şöyle yapabiliriz aslında" diyerek yeni teknikler üretirler, işte biz bu insanlara bilim adamı diyoruz, yoksa muayene ofisim şurası akşam gelin ilgileneyim diyenlere demiyoruz.


  • vapurlarfalan  (03.06.16 15:16:45) 
@vapurlarfalan diğer başlıkta tutunamadın buraya mı geldin kardeşim? Buradan da cevabını yazayım. lmgtfy.com

"M.D.s are practitioners, not scientists. While they apply scientific advances in their practice, that does not make them "scientists". It's safe to say that a large percentage of medical doctors do employ the scientific method with respect to how they assess and treat their patients."

eksiduyu.ru

Bu arada bu arkadaşlar doktorları ilah sanıyorlar. Kendilerine saygım sonsuzdur doktorları ve tıp öğrencilerini çok severim ama bir hasta doktorun ona sunduğu seçenekler arasından seçme hakkına sahiptir. Kimse hiçbir şeyi diretemez. Her erkeğin sünnet ettirildiği ülkede de sağlık bakanı çıkıp kim ne operasyon ister isteyemez eleştiremez. Gidip apandisini aldırabilirsin. Böyle bir çekincen vardır. İlla ki alacak doktor bulunur. Alınmasının da sana zararı yoktur ya da sen öyle istiyorsundur. Yapmayacak doktor da var yapacak doktor da. Örneğin çoğu doktor genç insanlara vazektomi yapmaz. Kadın kendi bedeni, çocuk da kendi çocuğu. Önerileri dinler ama ne istiyorsa onu yapar herkese de bok yemek düşer. Çıkıp kadın sezaryen yapmalı normal doğum daha sağlıklı demek işgüzarlıktır. Çünkü normal doğum ya da sezaryen sağlık açısından biri diğerinden üstün değil. Kadın için cinsel hayatı çok önemlidir eşi yoktur çocuğunu sezaryen doğurmak ister. Kadında ameliyata engel bir durum yoksa buna hayır demek işgüzarlıktır.
  • ThomasJefferson  (03.06.16 22:50:03 ~ 23:01:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.