[]

İnternet üstünden dolandırıcılık

Az önce panik halinde bir arkadaşımla konuştum. Kendisi takı tasarımı ile uğraşıyor ve bu yüzden de arada bir yurtdışından takı getirttiriyor. Türkiye'de olmayan ama Amerika'da bulunan bir takıyı getirtmek istemiş. Ünlü bir takı firması varmış. Adını söylemedi gerçi, benim de sormak aklıma gelmedi ama öğrenirim. Adı xyz.com olsun. Onun sitesinin aynısından yapmışlar; xyz.com.tr olarak. Arkadaşımın da İngilizcesi iyi değil; 'İngilizce siteden alışveriş yapacağıma Türkçesinden alırım. Fiyatlar aynı' demiş ve alışveriş yapmış. Daha sonra kendisine sitte üyeliği ve sipariş numarası ile ilgili e-postalar gelmiş. Dünden beri sipariş durumu ile ilgili siteyi kontrol ediyormuş ama sipariş durumunun ne olduğu yazmıyormuş. İçeriği yazıyormuş ama durumu yerine 123 gibi bir şeyler, karalamalar yazıyormuş. En sonunda bu akşam Müşteri Hizmetleri'ni aramaya karar vermiş ama telefon numarası bulamamış sitede. Mail adresi info@xyz.com.tr diye varmış, bir de müşterilerin doldurabileceği bir form varmış ama o da görünüşte formmuş. 'Gönder' e basınca hiçbir şey yapmıyormuş. Ben 'Sitenin adını bir arat, belki daha önce dolandırılanlar olmuştur' dedim ama hiç şikayet yokmuş ama başka bir şey de yokmuş.

Dolayısıyla şirket ortada yok, birileri Amerikan şirketinin sitesini komple her şeyiyle Türkçeye çevirmiş. Ben de onun ağzından İngillizce bir e-posta yazdım; arkadaşım bunu Amerika'daki şirketin formunu doldurarak iletti. Oradan cevap bekliyor şimdi. En azından, firmanın Türkiye'de böyle bir görünümünün olduğunu bilsinler.

Bu durumda, arkadaşım ne yapabilir? Alışverişi sanal kart ile yapmış, para çekilmiş; bunun için yapması gereken nedir? Karşı taraf sanal kart bilgilerini kullanmaması için ne yapmak gerekir?

Edit: Tikler sabaha kalabilir.

 
bankayla iletişime gectiniz mi?


  • fikir iscisi65  (03.06.16 00:47:27) 
Sordum bunu. Çağrı merkezi bilgileri kendi isteğiyle verdiğini, bu durumda dolandırıcılık olmadığını söylemiş.


  • aychovsky  (03.06.16 00:49:24) 
chargeback yapsın. bankayı arayacak bu paranın çekilmesini iptal ettirecek. Kendini kanıtlaması gerek internet sitesi olacak. 3d ile yapmamıştır herhalde.


  • ThomasJefferson  (03.06.16 01:53:30 ~ 01:54:14) 
+1 Chargeback bunlar icin var evet parayi geri alirsiniz. Emaille subeden birine ulastim ben, form gonderdi. visa ya da hangi kartsa, banka onlara gönderiyor formu. Bir ay sonra param iade oldu.


  • bir varmis bir yokmus  (03.06.16 03:37:02) 
İşlemde 3d secure kullanmış.


  • aychovsky  (03.06.16 10:29:55) 
3d secure sadece kredi kartı bilgilerinin güvenliğini sağlayan bir sistem. parayı çeken kişinin davraışına karşı bir güvenlik sağlamaz.

ama com.tr adresini veren nic.tr şirketi bu işi çok sıkı tutuyor. öyle her önünegelene adres vermiyor. illa ki belge istiyor. sahte ticaret sicil gazetesi falan da yapmadılarsa adresi de alamazlar. ha belgeyi faksla istediği için sahtesi yapılmayacak şey değil ama com.tr şeklindeki adreslerin güven vermesi lazım. hiç olmadı nic.tr ile iletişime geçip dolandırıcı oldukları iletilebilir, bir ihtimal iletişim bilgileri alınabilir.
  • kibritsuyu  (03.06.16 10:38:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.