[]

İstatistik - Türkiye'deki kürtlerin kürtçe bilme oranı

Merhabalar

Böyle bir oran veya istatistik var mıdır? Gördüğüm kadarıyla kürtçeyi genel olarak bilmeyip, sadece birkaç cümle bilen kürtler de mevcut.


 
Kürtçe bilmeyen fazla Kürt var. Ama Şanlıurfa merkezde Kürtçe biliyorum deyip Şırnak'a gittiğinde Kürtçe bilmiyormuşum diyen var ki asıl sorun o bu istatistikleri çıkarmada. Kürtçe batıya geldikçe yozlasmis Türkçe kelimelerle doldurulmuş. O yüzden trt 6 yi izlerken anlamayan Kürt oranı çok fazla misal.
Genel olarak hiçbir anlamda Kürtçe bilmeyen kişi sayısı her yeni nesilde artıyor.
Öyle bir istatistik bulamamıştım ben. Detaylı bir sonuç istiyordum ama. Bulursan bana da bildirirsen mutlu olurum inan.
  • uzunuzunilgi  (01.06.16 10:52:55) 
Bir uste katilitorum. Kurtler doguya gittikce de birbirlerini anlamiyor. Buyuk sehirlerde yozlasip yok olmasi cok farazi durmuyor nazarimda. Yeni nesil kurtler ya konusamiyor ya da hic bilmiyor. Doguda durumun farkli olabilecegini tahmin ediyorum.


  • allah yazdiysa bozsun  (01.06.16 12:13:15) 
biz doğuluyuz, batıda büyüdüm ben kürtçe bilmiyorum ama annem babam aktif konuşur. diğer arkadaşların da dediği gibi annem güneydoğuda konuşulan kürtçeyi anlamıyor ya da çok zor anlıyor. trt 6'yı da anlamakta baya zorlanıyor. çok farklıymış dediğine göre. benim jenarasyondan kürtçe konuşabilen çok az. bazıları sadece konuşulanları anlıyor ama konuşamıyor. ben tek tük kelime biliyorum. yeğenlerim hiç bilmiyor.
ama doğuda köyde yaşayan kuzenler, kuzen çocukları filan her iki dili de öğreniyorlar.

  • şubatsonrası  (01.06.16 12:30:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.