[]

yurt dışında banka kartı olayı nasıl oluyor?

yapı kredi tlcard'ım (banka kartı) var. yurt dışında üç ay kalacağım. kalacağım yerde para yatıracaklar bir miktar, ayrıca türkiye'den de ailem para gönderecek. bildiğim kadarıyla problemsiz, herhangi bir bankamatiğe takıp kartımı o anki kur üzerinden belli bir komisyonla çekim yapabiliyorum. lakin doğrulatmam lazım size bu bilgiyi, sakata gelmeyeyim sonra. şimdi iban'ımı bir forma girmem gerekiyor çünkü.

onun dışında, bu kart işlerinde hangi banka avantajlıdır vesaire hiç bilmiyorum. nasıl araştırmam gerektiğini de bilmiyorum. olaya hakim birileri beni aydınlatırsa sevinirim. yeni kart açmaya gerekecek kadar bir fark mevcut mu bankalar arasında bilmem gerek. bu arada kalacağım ülke lüksemburg. farklı bankalar, farklı ülkeler için avantajlı olabilir diye belirtme gereği duydum.


 
Lüksemburg için özel bir durum var mı bilmiyorum ama Avrupa genelinde dediğiniz gibidir durum. ATM'den her para çekişinde %2.5 mu, 2.5 euro mu ne öyle bir komisyon oluyordu İspanya'da hatırladığım kadarıyla. Muhtemelen orada hesap açıp parayı Lüksemburg bankasına yollamaktansa dediğiniz gibi yaparsanız daha hesaplı olacaktır.

Ayrıca Türkiye'den olan kredi kartı ile yapılan alışverişlerde de ekstra bir komisyon alınmıyor bildiğim kadarıyla, o anki kura göre çevirip işlem uygulanıyor.

3 ay için orada hesap/kart çıkarmaya değmez.
  • long live rock n roll  (01.06.16 02:01:31) 
Bir yuzde birde standart masraf alma durumu oluyor.bende yapi kredi kullaniyorum uzun zamandir.para normal hesabina yatiyor.sabit masraf aldigi icin yuksek meblag cekmek mantikli 50 euro cekmek yerine 200 euro cekmek gibi.ornekle aciklayim leva 160 iken 100 leva cektim hesaptan 175 kesildi 300 cektim 495 e geldi.ortalama 15 lira masraf.

Euroda italyadan cekiyorum 200 euroya 20 lira gibi bir masraf geliyor.

Birde bilindik bankalar kullanmak lazim.benim iki ornekte ki bankalar unicredit.
  • duptıs  (01.06.16 02:02:26) 
türk kartına mı yatacak para?

o zaman ciddi komisyon gidiyor aklınızda olsun.
  • kurnaz  (01.06.16 02:55:38) 
evet. ne yapmam lazım?


  • jack of hearts  (01.06.16 02:58:32 ~ 02:58:40) 
ülkeye legal giriyorsunuz değil mi? yeşil pasaport filan değil, oturum vizesi ile? yeşil pasaporta ya da turist vizesine hesap açılmaz.

bu durumda orada lokal bir bankadan hesap açtırıyorsunuz, aylık masrafı 1-2 euro olur, bende maaş hesabı olduğu için para bile almamışlardı.

türk kartınıda aileden gelen poara için kullanırsınız.

ek olarak maaş, burs etc ise zaten türk hesabına para yatırmayabilir kurum.
  • kurnaz  (01.06.16 03:04:17 ~ 03:04:43) 
lüksemburgu da okuyunca rahatlıkla diyebilirim, iban istediler ise türk ibanı filan girmeyin, zaten yollamaz kurum.

çalışacağım demişsiniz, bu durumda orada lokal bankada hesap açmanız gerekecek, kesin bilgi, oturum vizeniz ile bankada 5 dakikalık iş. oradan gelen ibanı vereceksiniz şirkete.
  • kurnaz  (01.06.16 03:08:32) 
oturum vizesi almadım. 90 gün altında süreceğinden ziyaret, yeşil pasaportla gitmeyi düşünüyordum. -ki zaten gideceğimi öğrendikten sonra vize almaya yetecek kadar bir süre de verilmedi bana. yatacak olan para internship'e gidecek yüksek lisans öğrencisi olduğum için allowance olacak normal bildiğimiz. detaylar hakkında çok fikir sahibi değilim, elimde sadece form var şu an için.

edit: ayrıca iban'ı şu anki formda istiyorlar, bu durumda lüksemburg'a gidip hesap açıp oradan gelen iban'ı vermem gerektiğini söylemeyeceklerdir diye umuyorum.
  • jack of hearts  (01.06.16 03:10:15 ~ 03:11:25) 
kesinlikle ama kesinlikle yeşil pasaport ile maaş ya da bahsettiğiniz allowance gibi paraları alamazsınız. tecrübeyle sabit. hele lüksemburgda hiç olmaz bu :)

para işin içine girdiği anda çalışma ya da burs/eğitim vizesi gerekiyor. istisna erasmus stajı ya da bm, ab komisyonu, nato gibi uluslarüstü kurumlar.

yeşil pasaporta sigorta, maaş, giriş çıkışta yanlış beyan gibi suçlar işlemiş oluyorsunuz, çok ciddi bunların herbiri tek tek, şirket bu durumlarda çok billgisiz olduğu(ik cılar genelde türklerin durumunu bilmez/anlamaz) ondan dolayı maalesef yanlış yönlendiriyorlar. vize büyük ihtimal ile de çalışma vizesine ihtiyacınız var. duruma göre çalışma izni gerekebilir.

oraya gittiğinizde karşınız güzelce bir bürokrasi çıkacak, ikcı ve sorumlu kişi, biz yanlış biliyormuşuz deyip kapıyı gösterecek. bunun dışında başınıza bir şey gelirse(hastane etc) tutuklanırsınız.

biraz pesimist ya da kötü yazmış olabilirim ama gerçekler ve tecrübeler bunlar. lüksemburg avrupadaki en ciddi bürokrasi ülkesi.
  • kurnaz  (01.06.16 03:14:56 ~ 03:16:11) 
çalışma vizesinin (d vizesi oluyor sanırım) takribi çıkış süresi ne kadardır, fikriniz var mı?


  • jack of hearts  (01.06.16 03:20:05) 
oturum vizesi ya da eğitim vizesi olmadan banka hesabı açılmıyor:)

lüksemburg için 10 hafta civarı sürüyordu, 2 arkadaşım o sürede aldı bir kaç ay önce. bende 6 aya kısa bir süreliğine gideceğim.
  • kurnaz  (01.06.16 03:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.