[]

Ateistler bakabilir mi?

Vakti olanlar şu videoyu izleyip yorum yapabilirler mi? Sabırla dinlemenizi rica ediyorum.
www.youtube.com



 
vejeteryanlardan 12 dakika mezbahane videosu izlemelerini istemek gibi bir şey bu. "şu kısım hakkında" dediğin bir yerler varsa belki daha kolay olacak herkes için.


  • celeron 300a  (31.05.16 23:42:16 ~ 23:42:52) 
@celeron +1


  • wiillii  (31.05.16 23:45:53) 
Celer10 +1


  • pike  (31.05.16 23:50:51) 
yaqqinen'i duyduktan sonra ki 2. sn falandı sanırım, sahi bir mika hakkinen vardı ne oldu ona moduna girip youtube'dan açtım baktım bi.

hepimiz bir sabrettin olamasak da "en azından denedim."
  • godoşu beklerken  (31.05.16 23:50:54) 
Önyargı bu olsa gerek.


  • trejemu  (31.05.16 23:50:57) 
en fazla 70 yıl yaşayacağım ve 12 dakikamı çöpe atmamı istiyorsun. yoo dostum yoo.


  • bohr atom modeli  (31.05.16 23:52:55) 
olum nasıl ateistsiniz siz.İzlesenize 12 dakikacık.


  • trejemu  (31.05.16 23:53:46) 
İslamcıların misyonerlik yaparken istemsizce yaptığı kaşları kaldırıp kafayı geriye itip eller açma hareketini içermekte. Katlanamadım.

www.youtube.com aynı 12 dakika buna harcanabilir. Bir bok öğreniriz en azından. "Gökten inen" kitapların boklarıyla uğraşmaktan bıktık.
  • ThomasJefferson  (31.05.16 23:55:51) 
tamam 2.19 dan başlayın bari..


  • trejemu  (31.05.16 23:57:05) 
izledim, hızı 1.5x yapınca biraz daha katlanılabilir oluyor.

merak edenler için "yaqeen" iman: dini öğretileri gerçek hayata dayandırıp ıspatlamadan, "görmeden" diyeyim, imanın yakıyn olmazmış. sen önce yakıyn iman edesin ki inanmayana o fikri aşılayabilesin diyor. imanın yakıyn değilse zaten senin nasıl inanmaya hakkın varsa o adamın da inanmamaya hakkı var imiş.

şimdi benim takıldığım, madem sordun:

evrensel, gerçeklenebilir, inkar edilemez şekilde iman etmek diyor (bu tanımdaki oksimoron zaten ayrı hikaye) da bunun nasıl yapılacağını anlatmıyor. dolaylı olarak bilimi, matematiği tarif ediyor aslında ama "herkes ölecek, bazıları yanacak" ifadesi gerçek hayatta nasıl ıspatlanacak onu da açıkasaydı keşke.
  • celeron 300a  (01.06.16 00:21:11) 
Yanacak demiyor, kötülük yaparsan yanacağına inanabilirsin diyor.. Bu seni iyilik yapmaya , evrensel doğrulara götürecekse sorun yok diyor, böyle inanmanda sakınca yok diyor. Diğer videolarını izleyebilirsin.


  • trejemu  (01.06.16 00:34:03) 
ben adam yanacak dedi demiyorum. orda yazan şeyi nasıl gerçek hayatta uygulayacağım onu söylememiş diyorum.

hadi benim kalp gözüm kapalı, sen ne anladın bize de aktarır mısın? imanını nasıl "yakıyn" yapacağına dair örnekler sunabilir misin, biz de feyz alalım?
  • celeron 300a  (01.06.16 00:35:54 ~ 00:36:57) 
Çok sıkılarak izleme hızını 0.25 artırdım, adam kısaca şunu söylüyor :

2 türlü inanç var, bir iman (kurandaki herşeye inanmak) bir de kuranda yer alan ama gerçeklikle örtüşen şeyler (yakıyn inanç dediği de bu). Diyor ki sen inanç öğelerini (melek, cennet, cehennem, allah, yaradılış, o, bu, şu) insanlarla tartışıp onlara zorla dikte etmeye çalışma. Zaten doğrusu da bu değil, çünkü sana "Bu inancını neye dayanarak bana anlatıyorsun" dediklerinde tek söyleyebileceğin şey "Çünkü ben buna inanıyorum" olacağından hiçbir anlamı yok. Ama kuranda yer alan, bilimsel olarak kanıtlanabilir şeyleri sırf kuranda yer alıyor diye yok sayan insanlarla tartış çünkü zaten bu gerçekleri kanıtlaman mümkün olacaktır. En azından insanları "yakıyn inanç" doğrultusunda ikna edersin gibi bir sonuç çıkıyor.

Ateistler bakabilir mi demişsin ama bu video bizim için hiçbir anlam taşımıyor ki, daha ziyade kuranı ve inançlarını sana kabul ettirmeye çalışan insanlar için bir işe yarayabilir. Biz zaten kanıtlanabilir gerçekleri tartışmıyoruz, onları kendimiz de arayıp bulabiliriz. Kaldı ki gerçekliği din kitaplarında arayacak insanlar da değiliz. Bizim eleştirdiğimiz de "inanç" temelli kavramların "herşeyin cevabı burada" diye savunulması. Mucizesi kendinden meçhul şeylerle karşımıza çıkmayın, bu kadar basit.
  • burka  (01.06.16 00:38:49 ~ 00:43:05) 
@celeron 300a kalbini dalağını böbreğini bilmem ama adamın inandığı şey şu: Kuran daki herşey günümüz dünyası ile entegredir ve siz bunu ispat etmediğiniz sürece evrensel mesajları ortaya koymadığınız sürece gerçekten iman etmiş olmazsınız.HAni nasıl? diye soracak olursan, diğer videoları izleyebilirsin.

@burka burda püf nokta Kuran'ın evrensel bir kitap olduğu, tüm insanlığı ilgilendirdiği ve bu şekilde yorumlanması gerektiği gerçekliği.. Bunu yapmadığınız sürece dikte edemez yargılayamaz, eleştiremezsiniz diyor. Kuran'ın barındırdığı mesajı, ibadet, cennet, cehennem vb kalıplara sıkıştırmaz ve inanan inanmyan tüm insanlığın faydasına yorumlar ve içselleştirir günlük yaşamdan bunu örneklendirirseniz, karşınızdakinin bu şekilde reddetme hakkı yoktur diyor. Diğer videolarını izlerseniz daha açıklayıcı olacaktır.
  • trejemu  (01.06.16 00:59:55) 
Sadece başını izledim. Çevremizde iman eden insanların hiçbiri yakıyn(?) iman etmiyor sonucuna vardım. Görmediğin, ispatlanamayan, kendi tabiriyle evrensel olmayan şeylere olan iman yakıyn iman değildir diyor. Yorumlardan anladığım kadarıyla ilerleyen dakikalarda da açıklamıyor nasıl yakıyn olunacağını.


  • pike  (01.06.16 01:00:24) 
abi zaten ıspat edince onun adı inanmak değil ki? sana çok basit bir soru soruyorum hala diğer videolar diyorsun, ben de sana kör saatçi'yi oku diyeyim bitsin tartışma.

"evrensel mesaj" ne demek allah aşkına? içi boş, tanımı nesnel olmayan bir sürü sözcük almımş başını gidiyor.
  • celeron 300a  (01.06.16 01:17:25 ~ 01:19:35) 
@trejemu
Bize sabırla izleyin izleyin diye rica ettiğin videoyu bence kesinlikle anlamamışsın. İznin olursa madde madde tekrarlıyorum :

1. İnanç 2'e ayrılır. Evrensel inanç ve yakıyn inanç.
2. Evrensel inanç, kuranda bulunan herşeye dair inançtır. Cennet, allah, sevap, günah ne varsa tümüyle kabul edersin ve inanırsın. Hayatını buna göre şekillendirir, dinini bu inanç doğrultusunda yaşarsın. Ama evrensel inancı başkalarına kabul ettiremezsin çünkü bunlar deneyimle, gözlemle elde edilen bilgiler değildir. Adı üzerinde inançtır. Video'da bu çok açıkça ve altı çizilerek belirtilmiş.
3. Yakıyn inanç ise hem kuranda hem de gerçek hayatta olan, kanıtlanabilir şeylerdir. Videoda da üstüne basa basa söylediği gibi, birisi bunu reddederse gerçek olan bir bilgiyi reddedmiş olur. Farzedelim kuranda desin ki insanlar dişi olan kadın cinsiyetinin doğurması ile ürerler, işte bu tüm dünyaca kabul edilen birşeydir. Sen bunu insanlara iletebilirsin, haklılığını sonuna kadar tartışabilirsin.

Şimdi gelelim kendi kişisel görüşlerime, onları da maddeleriyle yazıyorum ki anlayasın
1. Püf noktaya, daha fazla açıklayıcı video filan izlememe filan ihtiyacım yok. Bizden izlememizi istediğin şeyi daha kendin tam olarak idrak edememişken bize anlatmayı deneyemezsin.
2. Bana "inanç" temelli şeyleri dikte edemezsin. Cennet, cehennem ve artık daha neye inanıyorsanız kalıpların dışına çıkan, evrensel şeyler değil tam tersi kalıpların kendisi olan, kurgusal şeylerdir. İnsanlığa fayda amaçlandıysa bile bu binlerce yıl önce olmuştur ki bunda da başarıya ulaşamamıştır. İslam toplumları daha o dönemden beri birbirine girmekten geri durmamıştır.
3. Karşındaki (şu anda bu ben oluyorum mesela) kişinin reddetme hakkı mantıklı şeylerde elbette yoktur, çünkü kanıtlanabilir bir gerçeği reddeden insan saçmalayan ve aptalca davranan birisidir. Ancak ben belirli bir zeka ve akıl seviyesine sahip olan birisi olarak aptalca ve saçma bulduğum birşeyi dile getirebilir ve gayet rahatlıkla reddedebilirim. Bu hakkımı birilerinin "inandığı" kitaplar benden alamaz, sadece kendilerini inandırabilir.
4. İnancınızı savunma amacıyla ortaya çıkıp (neden savunma ihtiyacı duyuyorsunuz bunu hiç anlamıyorum..?) üstüne anlamamızı istediğiniz şeyi daha kendiniz anlayamayıp gülünç duruma düşüyorsunuz. Şunun altını çiziyorum, insanlar dilediklerine inanabilir, bu tamamen kendi seçimleridir, hiçkimseyi ilgilendirmez. Ama gelip de "Ben inanıyorum ve bu evrensel. Hiçbir hakkın da yok" dersen alacağın yanıtlara hazırlıklı olmalısın.
  • burka  (01.06.16 01:27:27 ~ 01:28:01) 
Yahu ben size bir şey ispatlamaya çalışmıyorum, adamın ne anlatmaya çalıştığını ifade ediyorum sadece. Eğer bilinen anlayıştan farklı bulduysanız, ilginizi çektiyse diğer videolarını izleyebilirsiniz diyorum.Benim evrensel mesajdan anladığım şey, tüm canlıların bitki, hayvan, insan ayırt etmeden tüm canlıların faydasına olan, aklı başında hiç kimsenin inkar edemeyeceği tavır davranış, iyi hali konu alan mesajlar.


  • trejemu  (01.06.16 01:33:37) 
@kaptanmaydanoz dinlemediğin çok belli, klişe dediğine göre.


  • trejemu  (01.06.16 01:34:37) 
birader insanların özgür iradesi olduğunu, gökyüzünden indiğini, denizin, ayın yarıldığını, nuh tufanını, insanların tek nuh'tan tekrar ürediğini falan savunan bir inancı imanla mimanla savunamazsın. boş işler bunlar. zor biliyorum ama ufaktan siktir etmeyi öğren.


  • benim bir ismim var  (01.06.16 01:36:20) 
Videoda ki kişi, halil ibrahim ülgüdür. Kendisi başta olmak üzere "duburcular" diye adlandırılan (en azından başkaları bu ismi sıık telefuz ediyor) bir oluşumları var.

Sevdiğim ve güzel insanlar (dalga geçmiyorlarsa). Söyledikleri şeyler, vicdani, güzel ve iyi mi? EVET

Anlattıkları şey islam mı? Kesinlikle HAYIR.

Farklı bir dine inanıp, islam etiketini kullanıyorlar ve bence müslümanlarla en azından ortak bir değerde buluşmak adına bu noktada kuranı kullınyorlar. Zira inançlarının ne kuranla, ne muhammedlet, nede islamla ilgisi yok. Kavramlara farklı anlamlar vererek, belli bir sistematik içinde okumalar yapıyorlar. Kuranın arapça olmadığını, arapça bilerek kuranın anlaşılamayacağını, kuranın her kelimeye kendine özel bir anlam verdiğini iddia ediyorlar. Mesela;

"Kafirleri bulduğunuz yerde öldürün, yada maho isterse şu karıları alabilir" gibi ayetleri, burda aslında öldürmekten bahsedilmez, bunun kadınla ilgisi yoktur" vb. farklı şekillerde tevil ediyorlar. Bana sorarsanız modası geçmiş bir dini upgrade ediyorlar, zira orjinal haliyle pek fazla ömrü kalmadı.
  • yavuzsyildiz  (01.06.16 01:36:30) 
celeron 300a + ateiz


  • KidLazer  (01.06.16 01:38:48) 
her şeyden önce şunu bi ifade edeyim, neden bu kadar önyargılı olduğunuzu anlayabilmiş değilim.
1. Din ve islam adına yazılmış çizilmiş birşeyler, çekilmiş videolar gördüğünüz an bunu bi savunma olarak algılamana/nıza anlam veremiyorum.
2. Altını çizerek söylüyorum sizden yorum bekledim kimseye birşey ispat etmeye çalışmadım.
3. evrensel iman ve yakıyn iman ayrımı yaptıgına göre asıl videodan bi halt anlamayan sensin.
4. geçmişteki İslam toplumlarını örneklemlendirmişrsin.Adamın onları eleştirdiğinin farkında değilsin. @burka
  • trejemu  (01.06.16 01:43:39) 
ben hala izlemedim. izleyenlerin yorumu durumu yeterince belli ediyor.

inanmak bilmeye ihtiyaç duymayanların yapacağı iş. test edilebilir, ölçülebilir ya da olası öneriler getirilip teoriler oluşturulabilir. bu zaten bilim. başka bir ad koymaya gerek yok, binlerce kitap var, tek bir kitap da yok.

adamın dediği nasıl olacakmış diye sormaya gerek yok çünkü öyle bir cevap yok.

bir şeyi bilmek istiyorsan istikametin belli olmaz. sebep ve amaç iki farklı şeydir. sonucu belirleyip "şu vardır" deyip ona göre kervanı yolda düzmezsin. (bkz: reason vs purpose) ararsın, bulabildiğini bulursun, ölçebildiğini ölçersin ve bunlar egoya dair hiçbir şey içermez mesela zaman kimseyi kendine tapmadı diye dövmez, ışık hızı kimseye "abi beni sev" demediler diye gücenmez. bunlar geçersiz şeylerdir.

bilimle inanmanın yakasını bir araya getiremezsiniz. bilimde inanmak hep "göstergeler" ışığında ya da belli bir mantığa dayanarak "şimdilik"tir. kalıcı bir inanç tanım itibarıyla bilime aykırı. bilim yanıldığında içeriğini düzelten bir şey. dogma yok. zatne laf gelişi böyle söylenir.


bunu artık tartışmayın. burada ateistin zihnini açacak bir şey yok, olamaz, söylediğim nedenden ötürü olamaz.
  • godoşu beklerken  (01.06.16 01:44:02 ~ 01:46:20) 
1. Önyargı değil açıklamak niyetindeyim ancak senin yanıtlarının ısrarcılığı yüzünden öyle algılıyorsun.
2. Evrensel iman ve yakıyn iman bu videonun konusu değil mi ? Biz de ısrarla sana ikisi arasındaki farkı anlatmaya çalışıyoruz, bundan başka yaptığımız birşey yok.
3. Din adına gördüğüm materyalleri savunma algılamıyorum, senin yanıtlarını savunma olarak algılıyorum. Konuyu anlamamız için diğer videolara yönlendiren sensin, ki ben bu videodan anlaşılabilek şeyi tümüyle idrak ettim zaten. 12 dakikaya uzatmasına gerek yokmuş bence, 3-4 dakika içerisinde açıklamış, gerisini tekrarla pekiştirmeye çalışmış.
4. Geçmişteki toplumlar kısmı senin görüşün üzerine söylediğim bir şey zaten. Sen herşey "evrensel değerler", insanların iyiliği için yapılan davranışlar dediğin için ben de bunu belirtme ihtiyacı duydum.

Çok ciddiyim, hala izlediğin şeyi anlamadığını düşünüyorum. Gecenin bu saatinde tek tek yazdırdın daha ne diyebilirim ki :)
  • burka  (01.06.16 02:02:47) 
@burka bak ben kelime kelime yazıyorum. Adam diyor ki, evrensel kriterlere uyan kuran yorumu ve uygulaması evrensel iman yani yakiyn imandır. bu ikisi aynı şeyler. Bunları farklı şeylermiş gibi ayırıp videoyu anlamadığımı iddia etmen gerçekten trajikomik, inan bana :) Bu videonun konusu yüzelsel şekilci iman ile yakiyn yani evrensel iman, diyor ve [nokta] kaçıyorum.


  • trejemu  (01.06.16 02:09:21 ~ 02:11:05) 
Adamın lafı müslümana zaten; ateistlerin bir ilgisi yok ki? adamın tek derdi, inandığın şeyleri ispat edemiyor isen bunları karşı tarafa "dikte" edemezsin, buna hakkın yok.

Yani kimse beni inanmıyorum diye dövemez (ki zaten mantıksız bir şey, kafir yanacak, ama kafir diye hakkından vazgeçilmiş değil, hakkını helal etmeyip neden seni de yakmasın ki yanında, ben yaparım yani)

kuranda yazan ispat edilebilir şeyler üzerinden inancını yayabilirsin, tartışabilirsin diyor, eğer aklın bilmiyorsa ağzın çalışmasın diyor işte? gayet mantıklı lafları yada bana mı öyle geldi bilmiyorum.

sanırım bundan sonra da bu henüz ispatlanmamış olan şeyleri de ispatlamak için çalışmalısın (bilim matematik vs.) diyecek. Bingbang teorisi üzerine çalış, ispatlarsan yaradılışıda ispatlarsın gibi bir örneğe varacak lafları sanki.
  • selam  (01.06.16 02:43:07) 
celeron popi olmuş ancak +1
5 sn dayanabildim cidden 5 sn.

  • basond  (01.06.16 10:37:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.