[]

Kediş geldi eve, çok sevinçliyim!!

Anneleri ölmüş, ben de genel olarak hayvanlardan korkmama rağmen bir cesaret sahiplendim. Iyi ki yapmışım, böyle bir tatliliga bunca yıl nasıl uzak kalmışım :)

Kedi 1 aylık erkek imiş. Süt su kuru mama karisimi verdi kardesim. Kum da almis ama oyle ozellikli bir kap degil koydugumuz yer. Malzeme alayım diyorum internetten. Yaşadığım yer biraz mahrumiyet bölgesi.
Ne onerirsiniz, kediyle ilgili tecrubelerinizi de paylasirsaniz cook mutlu oluruz

 
Yaşasııın! :) Benim için de öpün, mıncıklayın, ısırın ve saldırın.

Kedi bakımı malzeme yokluğunda bile zor değil. Yalnız, alırsanız tırnak geçirgeci bir şey var, o iyi geliyor tırnak gelişimine. Nasıl iyi geliyor, bilmiyorum; artık hırsını mı alıyor, tırnağı mı törpülüyor. Tırmalama tahtası diye geçiyor,

Bizim kedinin zamanında böyle şeyler yoktu, nasıl ki bizim çocukluğumuzdaki oyuncaklarla şimdiki oyuncaklar arasında dağlar kadar çeşit farkı yok; bizim rahmetli kedinin zamanında da böyle malzemeler yoktu ve sağlıklı yaşıyorlardı ama bu tırmalama tahtasından sonra koltuk çiziği, perdeye ve olmadık yere tırmık geçirme gibi vakalarda çok azalma oluyor.

Kedi mama ve marka seçebilir; bunu şimdiden garanti etmenin yolu yok. Biraz eğitimi zor. Örneğin, bizim kedi Tansaş ve Pınar'dan başka süt içmezdi ama bu alıştırma meselesi de olabilir, huy da. O yüzden deneye yanıla kedinizin sevdiği ve yiyebileceği şeyleri bulacaksınız. Her kedinin ayrı bir zevki var.

Bir de kediyi yıkamayın. O kendisini yalayarak temizler; tükürüğü antiseptiktir. Pislendi diye yıkamaya almayın.

Edit: Evet, foto! Madem kediş var, biz niye mahrum kalıyoruz. Bedavaya yardım yok. Kınıyorum. :)
  • aychovsky  (31.05.16 11:14:45 ~ 11:40:33) 
Hayırlısı olsuuun :)

Bizim de 35-40 günlük yavrumuz var bu sabah hatta başlık açtım, piresi ve paraziti varmış iyice bi kontrol etmeniz lazım o pireler mahvediyor :(

Bir de ben hiç süt vermedim ısrarla da süt verme dediler siz vermişsiniz ama bilemiyorum.

O tırnak geçirgeçlerinden mutlaka alın çünkü çabuk alışıp saldırıyorlar elinize kolunuza.

Bir de taze bir kedi sahibi olarak uyuması için tavsiyem üzerinizden çıkarttığınız t-shirt ün koluna sokup öyle uyutmanız, yoksa hep üzerinizde yatmak isteyecek. En azından benimki şu an öyle
  • aslmtn  (31.05.16 11:21:42) 
foto yok mu foto? hangi devirde yaşıyoruz?


  • dedim dedim de kime dedim  (31.05.16 11:24:50) 
çok iyi yapmışsınız öncelikle, tebrikler :)

kumunu özellikli bir kaba koymanıza çok gerek yok, orta boy bir leğen bile işinizi görecektir. daha sonra ihtiyaçlrınıza göre karar verirsiniz. örneğin kumu çok dağıtıyorsa dağıtmasın diye kapalı bir kedi tuvaleti alabilirsiniz.

kedi 1 aylık ise yavaş yavaş sütü bırakıp haşlanmış tavuk gibi şeyler verebilirsiniz. akılları çıkıyor. süt biraz dokunuyor kedilere, ishal olabilir dolayısıyla su kaybedip halsiz düşebilir. düşmesin.

arkadaşlar tırmalama tahtası demiş, eşyalarınıza değer veriyorsanız muhakkak alın. zaten benim tanıdığım tüm kediler bayılıyor buna, sizin kedinin de bayılacağına eminim.

oyuncak gibi şeyler alacaksanız alın ama hayalkırıklığına uğramayı da göze alın. ya bizim kediler karakter olarak fakir, ya da aldığımız hiçbir oyuncağı beğenmeyip top yapılmış alüminyum folyo peşinde manyak gibi koşuyorlar.

camlarınızda tel yoksa bir an önce taktırın, kediler biraz şapşal oluyorlar. havadaki kuşa, sineğe, kelebeğe atlayıverirler. allahtan tele yapışıyorlar da bir şey olmuyor.

bunun dışında camlarınız yukarı doğru açılıyorsa, sakın öyle açmayın. başına kötü şeyler gelebilir.

kedinizi çok sevin, onla çok vakit geçirin. koynunuza alın, birlikte uyuyun. dertleşin, konuşun. anormal bir durum sezerseniz veteriner hekime koşun.

aklıma böyle şeyler geldi ilk etapta.
  • evde liyakat kalmamis  (31.05.16 11:33:36 ~ 11:34:45) 
Kedi duyurusuna foto koymayanı dövüyoruz biz, haberin olsun.

Çok fazla rahatlığa alıştırmayın kediyi. Yemek memek seçmesin, ne bulsa yesin. Ben öğrenciyken tosunumla aynı kaptan menemen yerdik. Tıhey, ne günlerdi.
  • birşeylersoracağım  (31.05.16 11:36:37) 
Kedi kumu için kapalı tuvalet alın; hem kumu dagitmasini hem de yayılacak kokuyu minimuma indirgiyormus.

Kum için ben arastirdigimda topaklanan kum onermislerdi, sahiden kullanımı kolay oluyor. her gün topaklanan yerleri temizliyorsun, haftada bir de kumu komple değiştiriyorsun mis gibi oluyor.

Yavru kedilere süt verilmemesi gerekiyor diye biliyorum ben de. Kitten mamalar var, bizim kullandığımızin ismi neydi hatırlamıyorum şu anda. Bakıp editleyecegim. Genelde memnunlardi kullananlar ama söylendiği gibi, deneye deneye alıştırmak gerekiyormuş.

Aşı, iç dış parazit kısmına girmiyorum zaten; siz biliyorsunuzdur o kısmı :)


Mama ve kum için temizmama.com baya ovulmustu; ben deneyemedim. Bir bak istersen.

Oyuncak için de acele etme derim. Biz aldık birkaç cesit; hiçbiriyle oynamadı. Masamda kozalak vardı, sabah akşam onunla oynadı. Bir de su şişesi kapağı. Tırmalama tahtası da söylenmiş zaten, ilerde alın mutlaka. Şimdi tırnakları küçük zaten, zarar veremez.

Kısıtlı bilgimle söyleyeceklerim bu kadar :) eve neşe geliyor kedi olunca. Biz saat sayıyorduk dönmek için. Bir de ilk günler aglamisti bizimki yalnız kalınca, ben az az bırakıp alıştırdım.
  • fraise  (31.05.16 12:02:00) 
Öncelikle hayırlı olsun. Çok iyi olmuş eve geldiğinizdeki bütün yorgunluk ve negatif enerji bitiyor artık. İlk olarak süt vermiyorsunuz onu bir kesin. Kuru mamayı yiyemiyorsa mamayı su ile ıslatıp o şekilde verin. İnek sütü yavru kedilere yarardan çok zarardır bunu unutmayın. Şimdi ilk yapacağınız şey veterinere götürmek ve iç parazit için şurup içirmek. Daha sonra kakasını takip edeceksiniz parazit dökerse ikinci uygulama olacak dökmezse biraz daha büyüyünce aşılara başlanacak. İlla almanız gereken diye bir şey yok ama tırmalama tahtası eşyalara zarar vermemeleri adına çok iyi. Bence mutlaka almanız gereken furminatör kedi tarağı küçükken taramaya alıştırabilirseniz, ilerde tüyler daha dökülmeden toplayarak bu sorunu bir nebze kontrol altına almayı başarabilirsiniz. Kum olarak temizmama.com ince topaklaşan bentiniz kedi kumu kesinlikle tavsiye edilir. İki kedim var ve çok memnunum. Oyuncaklara gelirsek en sevilenlerin başında topak yapılmış kağıt ve pipet gelir.


  • Dr_Stat  (31.05.16 12:24:14) 
Lanet olsun mobil. O kadar yazmıştım yarısı çıkmamış. Kedi oltası alabilirsiniz ama çok para vermeyin. Hatta kendiniz bile yapabilirsiniz. En sevilen kedi oyuncağı lazerdir. Milyoncudan bir lazer alın koşturup dursun peşinde. Tuvaleti için şu anda leğen iş görür, büyüdükçe ihtiyaca göre kapalı kaplar baya rahat olabiliyor. Şu anda kediniz çok küçük ve evi tanımaya çalışıyor. O yüzden maması, suyu ve tuvaleti birbirine yakın yerde dursun. Evi öğrendikçe tuvaletini asıl koymak istediğiniz yere kademe kademe taşıyabilirsiniz. Bir de lütfen kedinize iyi su verin, kendi içmediğiniz suyu kedinizede içirmeyin.


  • Dr_Stat  (31.05.16 12:30:54) 
yeterince tavsiyeler verilmiş benim önerim küçükken tasmaya, veteriner ziyaretlerine, taşıma kabına hatta arabanız varsa arabaya binmeye, gezmeye vs. alıştırın. bizimki dana gibi oldu alışmıyor şimdi çok zorluk çekiyorum.

taşıma ve kum kabının en ucuzlarını alabilirsiniz yeterince iş görüyor gittigidiyorda falan kargo bedeva çok uygun fiyatlı ürünler var bir bakın derim.

edit: whimsical deyince aklıma geldi taramaya da küçüklükten alıştırın yoksa büyüyünce taratmıyor. şimdi bir işe yaramıyor gibi olacak taramak ama özellikle büyüyüp tüyleri uzadığında, mevsim geçişlerinde vs. çok tüy dökeceği zamanlar falan tarayarak etrafa dökülen tüyleri azaltmak için önemli
  • yue  (31.05.16 12:37:10 ~ 13:42:05) 
Bütün tavsiyeler verilmiş, o yüzden hayırlı olsun demeye geldim:) yeni dostunuzla mutluluklar.
foto isteriz +1

  • peggy  (31.05.16 12:53:26) 
tavsiyelere ek olarak; süt verecekseniz bile laktozsuz süt ya da keçi sütü verin. inek sütünü sindiremezler, ishal olur ve çok küçükmüş, ishali kaldıramayabilir.


  • piremses  (31.05.16 12:56:20) 
kedilere bizim içtiğimiz inek sütü zararlı, laktoz hassasiyetleri olduğu için.

kedilere özel toz sütlerden bulabilirseniz çok harika olur çünkü anne sütü alamayan kedilerin gelişimine önemli katkısı oluyor, anne sütü yerine geçiyor bir nevi (imkanlar dahilinde ne kadar geçebiliyorsa tabi).

bebek kediler için olan mamalardan almanız yine iyi olacaktır, gelişimi için ve kolay sindirebilmesi için.

bunun dışında da taşıma kutusu ve tüylerinin bakımı için tarak ihtiyacınız olur. top oynamaya alıştırabilirsiniz, minik top kedi oyuncakları oluyor, onlardan alıp. tırmalama/tırmanma çubukları var, onları sevebiliyorlar.

temizlik, tuvalet kısmında henüz çok küçük olduğu için kendini temizlemesi bakımından aksaklık olabiliyor. normalde kedilere anneleri öğretiyor popoyu nasıl yalayıp temizleyeceğini, eğer onu öğreteni olmadıysa siz o kakasını yaptıktan sonra nemli bir pamukla silersiniz, zaten zamanla o kendini temizlemeyi öğrenir.

başkaaa... mmmm... hah! ısırma konusu var. hani yetişkin kedilerin ısırma huyları olabiliyor ya, o da genelde yavruluktaki annesizlikten kaynaklanır, çünkü annesi öğretiyor yavruya ısırmanın şiddetinin ayarını da. eğer yavruluğunda ısırmasına çok izin verirseniz büyünce de onu sürdürür ama tabi şiddetini ayarlayamaz. yavruluk aşamasındayken oyun amaçlı ısırdığı zaman (zaten ısırıklar oyun amaçlı oluyor, bunu da belirtmeliydim başta) böyle ısırdığı yer acımış gibi şakacıktan aaah diye bağırınca o kendisi ayarını yapıyor ısırma dozunun. yani azı çoğu verilen tepkiyle öğreniyor, o yüzden şimdi henüz can acıtmasa da o tepkiyi alması önemli.

adını öğrenmesi için de okşarken, severken, beslerken hep ismiyle hitap edin. başka başka isimlerle çağırmayınca, hep aynı isimle çağırınca ismini de öğreniyor. 2 heceli bir isim olması onun algıları için daha uygun olur. mesela bizimkiler tintin, mırmır, sherlock (şerlok), hep iki heceliler ve üçü de isimlerini biliyor.

"hayır"ı da yine miniklikte öğretmek lazım, büyüyünce öğretmesi daha zor olur çünkü. ismiyle "hayır"ı kullanmamak da önemli ki ismine olumsuzluk kodlamasın. mesela anahtar şıngırtısı, el çırpma sesi gibi sesler çıkartarak hayır demek öğrenmesi için gayet etkili oluyor.

son olarak da kedinizi lazerle oynatmayın diyebilirim, çünkü avlanma güdülerini yakalayabileceği katı objelerle tatmin edebiliyor. lazeri asla yakalayamadığı için evin içinde lazer arayıp duruyor oynadığı zaman, yani psikolojisini bozuyor lazer kedilerin.

bu kadar. :)

hayırlı olsun, ömürlük olsun yuvası.

altta yazdığımı buraya da ekliyim:

Ha bir de market maması, kalitesiz mama vermeyin. Böbrek taşı olur uzun vadede. Kaliteli mamaların büyük paketleri hesaplı oluyor, onlardan almanız daha sağlıklı olur.

Bir de kısırlaştırmayı düşünün ilerisi için, yani dişilerde 6 aydan erkeklerde 1 yaştan itibaren... Belki sonra bir de dişi evlat edinirsiniz diye ikisini de yazmak istedim. :)
  • whimsical  (31.05.16 13:08:01 ~ 16:04:46) 
alıştırmak cidden +1
ileride başınıza gelebileceğini düşündüğünüz her şeyi alıştırmaya bakın. en önemlileri taramak, ısırmamak ve tırmıklayabileceği bir oyuncakla diğer eşyalardan uzak tutmak bence.
ikisini de kullanmış biri olarak kapalı tuvalet verdiğiniz parayı bin kat ödüyor. eğer bütçenizde derin yaralar açmayacaksa kesinlikle kapalı tuvalet alın. zaten bir kere alacaksınız yıllarca kullanılacak.

zooplus genel olarak tatlış bi yer
www.zooplus.com.tr şu ürünle tırmalamayı çözdü, ondan ve ağacından başka yeri tırmalamıyor.
lazer de iiinanılmaz basit ama etkili.
  • freya  (31.05.16 14:28:29) 
herkese çok teşekkür ederim, kedişe de isim bulmadim daha bu arada.

fotoğraf atacağım akşam olsun^^

zaten 2 gündür, çocuğunun hayaliyle sut izninin gelmesini bekleyen ablalar gibiyim. Bir an önce eve gitmek istiyorum.
  • fallopian  (31.05.16 14:58:00) 
aileye yeni ve bıyıklı bir üye demek, haydi bakalım, arkadaşlığınız hayırlı olsun :) ayrıca anneciği ölmüş bir yavruyu seçmeniz çok, çok iyi olmuş gerçekten.

önceden denmiş zaten: inek sütü olmaz. kuru mamayı tam olarak çiğneyebileceği zamana daha var; ıslatıp yumuşatmak iyi olabilir. bu aralık için satılan yavru mamaları da var. bize kedi için bebe maması önerildi direkt, belli ölçüde seyrelterek onu verdik.


ben kedilerimin yiyeceklerine yavru oldukları bir dönemden itibaren, gittikçe azaltarak ancak hasta olduklarında tekrar sıklaştırarak immunex kattım hep. veterinerimin önerdiği bir şeydi. ilk kedim ağırlıklı olarak tavuk ciğeri, proplan ve bunlar dışında etli yemek olduğu zaman ona ayırdıklarımızla beslendi. toplamdaki sonuç 1 cm yırtıcı üst dişleri olan ve veterinerlerin bizim tutmamızı rica ettiği küçük bir aslancıktı. (genler de işin içine girmiş olabilir, ana tarafından ankara kedisiymiş çünkü) bu yiyecekleri şimdi vermeniz söz konusu değil ama velediniz de büyüyecek, genç yetişkin bir kedi olacak, belki lazım olur :)
  • godoşu beklerken  (31.05.16 15:17:18) 
Ha bir de market maması, kalitesiz mama vermeyin. Böbrek taşı olur uzun vadede. Kaliteli mamaların büyük paketleri hesaplı oluyor, onlardan almanız daha sağlıklı olur.

Bir de kısırlaştırmayı düşünün ilerisi için, yani dişilerde 6 aydan erkeklerde 1 yaştan itibaren... Belki sonra bir de dişi evlat edinirsiniz diye ikisini de yazmak istedim. :)
  • whimsical  (31.05.16 16:03:08 ~ 16:03:44) 
Bir tane fotograf yukleyebildim. Kedinin bakimi kadar artistik kedi fotografi cekmek de tecrube isiymis:)

(Olayı yanlış anlayıp baby shower yapmaktan korkuyorum)
  • fallopian  (01.06.16 00:18:22) 
ay çok tatlış <3 <3 <3

küçük irlandalı
  • whimsical  (01.06.16 00:21:52) 
aaaayy çok tatlı sıpa <3


  • evde liyakat kalmamis  (01.06.16 09:50:41) 
Bana yazacak tavsiye birakmamissiniz koftehorlar :p

Herkese + 1

Kedis de cok tatliymis valla ya burnu da pembedir kesin ^^
  • neferkitty  (01.06.16 09:55:17) 
bence bundan sonra her hayvan soruna cevap kadar hayvan fotosu koyma zorunluluğu gelsin.
modları göreve çağırıyorum. başgana selam.

  • dedim dedim de kime dedim  (02.06.16 15:28:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.