evet etkiler.
etkilemez diyenleri yan tarafa alayim, yeni sekmede almanyanin 5 euroluk madeni paralarla alakali tartismalari okumasini öneririm. su an kolleksiyon amacli basilsa da basilmamasi icin oldukca güclü argümanlar var, reddit europe subredditinden girersiniz.
ek olarak eger 1 kurus madeni olmasaydi neredeyse her ürünün 199,99 tl oldugunu görür müydük? yoksa ..,95 mi olurdu en düsük para birimi 5 kurus olsaydi?
ek olarak, cogu ürün icin, fiyat yükseltmek yerine gramaj ve nitelikte optimizasyona gidiliyor. mesela pide uzunca bir süre ayni fiyatlarda sürünüyor ama gramaj hep degisiyor. bu demek midir pide hep ayni fiyat? nope. ayni sekilde fiyati artmak zorunda kalan seylerin kücük boylarinin cikmasi. 330 mllik sularin temelinde bu yatiyor mesela.
ek olarak jason silvanin adini hatirlamadigim konuyla alakali calismalari var. 10 tl banknot ile 10 tl bozukluk arasinda insanlarin inanilmaz bir farkli yaklasimi var. bozukluk oldugu an degersiz görüyor, miktar ayni olsa dahi. youtuebdan aratabilirsin.
özetle, bozuk paralarin büyüklükleri önemli.
0