[]

Borsa'dan Anlayanlar

Geçenlerde bahsetmiştim abimden. 250.000lik bir nakdi var ve 10 yıl boyunca hisseye gömecek. O parayı unutacak yani. 10 tane hisse seçti. Sorusu şu:

Sizce bu büyüklükteki 10 yıllık bir portföy için 10 hisse çok mu? Sıkıntı yaratır mı? İdeali kaç hissedir?


 
250k yı gidin adam gibi borsacı ya verin. Kendi başınıza bilmiyorsanız elinize yüzünüze bulastırırsınız. Ama tavsiye istiyorsanız, bıst 50 dışına çıkmayın. 10 hisse çok değil ama farklı sektör den 4-5 ideal. Çok olunca takip zor olur. Bi de paranızın tamamını sakın gommeyın 100k borsada olsun gerisi repoda. 100 K yi da 5 e bol 20 iyidir tahta başına.


  • sherlockun kizi  (27.05.16 22:17:55) 
www.tefas.gov.tr

geçen duyurunuza da yazmıştım. yatırım fonlarını düşünsün bence hisseden çok. mesela yukarıda gösterdiğim fonu 5 yıllığı işaretleyip bir incelesin. ya da tefas'dan diğer fonları incelesin.

mesela bu fon %142 kazandırmış 5 yılda. ona en yakın kazandıran dolar ise %84 kazandırmış. tabi bu fonlara nitelikli yatırımcılar yatırım yapabiliyor. 250.000 ile yatırım yapabilir misiniz bilmiyorum.
  • cinayet saati  (27.05.16 22:34:05) 
Teknoloji endeksi fonunun %50sı Aselsan di. tahtaya bi grup girince 9 liradan 20 lira yaptılar bedelsiz de verince fonun bayaa getirisi var.


  • sherlockun kizi  (27.05.16 22:37:41) 
Elinizdeki tek paea bu 250bin se tamamini borsaya gommek ve unutmak hic mantikli degil. Zira, bu periyotta hisselerden zarar ettigin donemler de olcaktir, cikman gerekirse zararda cikmis olacaksin. Borsa deneyiminiz yoksa en fazla yarisini bu ise yatirin. Geri kalan da faiz (enpra, ing turuncu) veya dovizde dursun.

Temettu odemesi uapan, bist 30 icindekicsirketlere yonelmek daha dogru olur. Endeks de dusik bu aralar.
  • kint  (27.05.16 22:38:27) 
Alacağı hisseler şunlar arkadaşlar:

Tupraş
Petkim
Aksa
Cimsa
Egeen
Egser
Aselsan
Bolu Cimento
Ford
Dogus otomotiv

Nedir yorumunuz?
  • aradaki uzaklik  (27.05.16 22:42:09) 
bu arada şunu da söyleyeyim, son 15 yılda en fazla kazanç getiren yatırım aracı altınmış. yüksek lisans dersinde öyle incelemiştik de şimdi makaleyi bulamadım. tabi burada tek tek hisse kazançlarını incelemiyordu. borsa endekslerini ve diğer yatırım araçlarını inceliyordu.


  • cinayet saati  (27.05.16 22:47:22) 
Egeen alma cımsa yerine Akçansa da olabilir. Bolu çimento yu salla Turps ağırlık arttır


  • sherlockun kizi  (27.05.16 22:47:31) 
Yani miktar çok büyük olduğu için risk de çok büyük olacaktır. O yüzden direkt tavsiyede bulunmak istemem. En kötü durumu düşünün ve o senaryoda eğer "anam anam gitti paramız yandık bittik" diyecekseniz parayı bölüp farklı farklı hisselerde hatta farklı yatırım alanlarında değerlendirmek en mantıklısı olur. Birçok yatırımcı da size bunu önerecektir. Aracı kurumlar her zaman risk, o yüzden büyük bankaların portföy yöneticilerine güvenin. Hatta Türkiye gibi orta ölçek yatırımcının çok kaygan zeminlerde dolaştığı piyasalarda risk almamak için bankanızın yatırım danışmanlığı yaptığı yabancı borsalar var mı sorun. NASDAQ vb gibi...


  • anten  (30.05.16 14:23:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.