[]

sunum yapamama

selam,

yaptığım tüm sunumlarda sıçtım. nasıl iyi sunumcu olabilirim? var mıdır raconu?

cevap olarak gelecek "konuya hakim olursan iyi sunum yaparsın" a verebileceğim bir iki örnek var. hatta madem konuyu açtım bir örnekten bahsedeyim. üniversite son sınıfta bir sunumu takım olarak hazırlamamız gerekiyordu, ancak ben takım çalışmasına yatkın değilim. "her şeyi ben hazırlarım siz keyfinize bakın" dedim 2 ekip arkadaşıma. baştan sona ben araştırdım ve sunumunu da ben hazırladım. sunum vakti geldiğinde iki saat öncesinden o iki arkadaşla buluşup neyi anlatacaklarını a'dan z'ye anlattım. "şurayı şöyle bıraktım ki muhtemelen şunu sorarlar, şu cevabı verirsiniz" e kadar anlattım. çok da güzel anlattılar. sağolsunlar. ancak sıra bana gelince batırdım. saçma sapan kekelemeden tut, sesimin titremesine kadar.

mesele karşımdaki kalabalık da değil. mesela 3 kişiye sunum yaptım en son. ve onu da batırdım. yani batırdım dediğim, kafamda sunuma hazırlanırken kurduğum hiç bir şeyi söyleyemedim, hazırlanırken ekstra yarım saat ayırdığım bir slayta gelincem mesela tamamen unuttum ve baya ekrandan okudum. ve çok kötü okurum. vurgularım falan kötüdür.

neler önerirsiniz?

 
Sanki Birleşmiş Milletlerde konuşma yaptın. Vurgun iyi olsa ne olur olmasa ne olur oku geç. Kimsenin umrunda değildir. Tavsiye olarak da çok büyütmezsen hata yapmazsın.


  • kelepir  (27.05.16 21:41:41) 
@kelepir
tek kişiye dahi sunum yapsam iyi sunum yapabilmeyi önemsiyorum. sorumu da bu yüzden sordum. yani aradığım cevap bu değil. teşekkür ederim

  • lucky strike  (27.05.16 21:43:48) 
"kafamda sunuma hazırlanırken kurduğum hiç bir şeyi söyleyemedim" sorun bu. sunuma hazırlanırken önce bunu söylerim, sonra da şunu diye çalışılmaz. yaptığının ezberden farkı yok. öncelikle göz teması kuracaksın ve dolu bir sesle seyircilere bağırmadan konuşacaksın. çalışırken de önce konu başlıklarına bakacaksın, sonra başlığı kapatıp kendi kendine konuşma çalışmaları yapacaksın. aklıma bu bilginin ne kadarı geliyor gibi küçük sınamalar yapacaksın. böyle üç dört kez çalışsan en kötü evde çalışırken kurduğun cümleler aklına gelir ve batırmazsın.


  • dissendium  (27.05.16 21:47:30) 
sunum oncesi 5cl konyak veya viskiyle sorununuzu cozebilirsiniz.


  • hopeless  (27.05.16 21:52:58) 
@hopeless
sunum öncesi bir büyük içsem dahi rahatlayamam. içki beni sosyal olarak rahatlatır ancak önemsediğim bir konuda dışsal bir etkenle rahatlayamadım bugüne kadar

  • lucky strike  (27.05.16 21:55:19) 
Sunum konusunda uzman bir insandan öneriler www.mserdark.com


  • murtiii  (27.05.16 22:04:19) 
Şu tespit beni baya rahatlatmıştı ki doğru bir tespit olduğunu düşünüyorum: Dinleyiciler, anlatıcıya düşman değil dosttur. Anlatıcı şaşırırsa duraklarsa kekelerse onlar bu durumu fark etmemiş gibi yaparlar konuşmacının tedirgin olmamasını isterler.
Ben de sunum yapan kişileri dinlerken böyle düşünürüm.

  • cukumukestiler  (28.05.16 00:22:02) 
Sunuma hazırlanırken napıyosun,mesele bu. Slaytlari okuyup ben bunlari anlatırım yea dersen baya zorluk yaşayabilirsin.
Tavsiyem, sunum oncesinde tıpkı gercek sunum gibi anlat. Ayağa kalk, gez, dogaclama nasil gittigine bak.
Bunu dogal bi sekilde konusana kadar yap, sunumda faydasini gorursun baya
  • livaist  (28.05.16 20:30:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.