[]

direksiyon sınavı gözetmenleri art niyetli mi?

dün direksiyon sınavına girdim.sadece 8 ders araba süren bir kişi olarak gerçekten çok iyi sürdüm.stop ettirmedim,sinyal verdim,ışıklara riayet ettim,40'ı geçmedim,sert fren yapmadım,vites değiştirirken çok rahattım(vitese bakmadım hiç),ayna-koltuk ayarı yaptım,heyecan hiç yoktu zaten.hatta önümde trafik kazası vardı o keşmekeşte bile rahat bir şekilde sol şeride geçtim.rahat olduğumu göstermek için sohbet ettim gözetmenlerle...

sonuç 65 ile kaldım.bütün not kırma kriterlerini inceledim.sonuçta oradaki hataları yapmadım.sadece kalkarken el frenini indirmeyi unuttum.bunun dışında gözle görülür bir hata yapmadım.kendim bile şaşırdım bu duruma hatta.

şimdi 30lira daha verip haftaya tekrar sınava girecekmişiz.acaba bu uygulama daha çok insan bırakarak devlete daha çok para kazandırma,buna müteakip devlet tarafından iyi çalışan olarak ödüllendirilmek midir?devlet tarafından ihtar almadan uzun süre arka koltukta oturarak para almanın kriteri bu mudur?

not: kesinlikle kötü sürmedim bunu unutmayın.araçtan indiğimde ben bile şaşırdım.sonuçta 8kere araç sürmüş bir kişiyim.internette araştırdım 65le kalan çok insan var.bu ne rezilliktir biri açıklasın lütfen.

 
sonuçlar bir siteden falan öğrenilebiliyor mu? yoksa her sürücü kursu kendi sonuçlarını mı açıklıyor?


  • harzem  (05.08.07 14:38:33) 
2000 de ehliyet aldim.
direksiyon sinavindan 1 gun once araba kullanmayi ogrendim. o da 2-3 saatlik bir calisma.
sinavda hatalar yaptim, yanlis park ettim sonunda da.
lakin hic istop ettirmedim, cok rahat davranmaya calistim her seye ragmen.

sonuc,
ne ehliyet kursu derslerine devam etmis ne de direksiyon derslerine devam etmis biri olarak, derslere duzenli giden bicok teyze alamadi, ama ben aldim ehliyeti.

benim sinav gunumde ve yerinde girseydin, kesinlikle ehliyeti alirdin.

ve sistem berbat bizde. maalesef.
  • la traviata  (05.08.07 15:08:26) 
şimdi kursu aradım 10yıldır araba süren birini bırakmışlar.bir de o kursa gelenlerin çoğunun arabası yok,kursta öğreniyorlar herşeyi.o kadar zamanda sürücü refleksi olmaz zaten.artı sürücü refleksi gerektirecek durum yoktu,boş yolda gittim çünkü.

edit: arkada koltukta "buraya da praktiker açılmış,praktiker şöyle böyle" diye geyik yapan onlardı.sanki shuttle ekspresle kefkene gidiyor adiler.oray eğinvari tepkim de şu: onların gözetmenliğine de insanlığına da sıfır veriyorum!
  • atmosphere  (05.08.07 16:08:16) 
arkadaşım sadece şehir içinde 50km/s hızı biraz geçti diye sınavdan kaldı, gözetmenlere ulaşmak için çok uğraştı ama kurs bilgi vermedi, iyiki de vermedi gidip boğacaktı adamları.

ellerinde genelde bir check list oluyor, dün de buna benzer bir soru sorulmuştu. sürüş esnasında yapman gerkenlerin yanı sıra sürüşe başlamadan ve sürüş bittikten sonra da yapman gerekenler var. eğer onlardan önemli bir kaç tanesini atladıysan puanın düşmüş olabilir.

ne kadar iyi kullandığına değil tribünlere ne kadar iyi oynadığına puan verilir. ehliyet alana kadar azıcık rol yap ondan sonra istediğin şekilde kullan. istediğin şekilde derken trafik canavarı ol demiyorum sadece göstermelik hareketler olan ayna, koltuk, lastik, el freni gibi kontrollerden bahsediyorum.gerçek hayatta milyon kere başına gelecek, el freninin çekili unutacaksın, arabayı stop ettireceksin vs. ayrıca koltuk ayarı, ayna ayarı gibi şeyler ayarsızsa seni zaten rahatsız edeceği için gereklilikten dolayı düzelteceksin, şov yapmak için değil.
  • kimlanbu  (05.08.07 18:19:31) 
sıra no B - D - E EHLİYETLER İÇİN DİREKSİYON SINAVI KRİTERLERİ

*Aracı Çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor. Emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor. -2 puan

*Durakladığı veya parkettiği yerden çıkarken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamıyor, kontrolsüz ve işaretsiz çıkış yapıyor. -5 puan

*Şerit izleme kurallarına uymuyor. Uygun şeritten gitmiyor. Şerit değiştirme kurallarına uymuyor. -5 puan

*Hız kurallarına uymuyor. Hızını ayarlamada başarısız bulundu. Hız sınırlarına dikkat etmiyor. -5 puan

*Önündeki aracı yakından takip ediyor. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı hususundaki kontrol metodunu bilmiyor. -5 puan

*Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor. -5 puan

*Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili çekilme kurallarına uymuyor. -5 puan

*Kavşak yaklaşımlarında doğrultu değiştirme (Dönüş) kurallarına uymuyor. -5 puan

*Kavşaklardaki karşılaşmalarda ilk geçiş hakkı kurallarına uymuyor. -5 puan

*Araçların manevralarıyla ilgili kurallara uymuyor. Manevra becerisi zayıf bulundu. -5 puan

*Karşıdan gelen trafikle karşılaştığında geçiş kolaylığı sağlama kurallarına uymuyor. -5 puan

*Durma, duraklama, parketme, indirme, bindirme, kapıların açılmasıyla ilgili kurallara uymuyor. -5 puan

*Yaya geçidi, okul geçidi ve demiryolu geçidi yaklaşımlarında kurallara uymadı, geçiş hakkı vermiyor. -5 puan

*Okul taşıtlarıyla geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlarla karşılaştığında ilgili kurallara uymuyor. -5 puan

*Eğimli yolda aracı harekete geçirmede başarısız bulundu, eğimli yolda hareket etme kurallarına uymuyor. -5 puan

*Aracı harekete geçirmede, yavaşlatıp durdurmada, kumanda panellerine yeterince intibak edemiyor. Vites değiştirme becerisi zayıf. -10 puan

*Genel olarak direksiyon hakimiyeti zayıf. -10 puan

*Ses cihazını ve araçların ışıklarını gereksiz yere ve amaçları dışında kullanıyor, gerektiğinde kullanmıyor. -2 puan

*Işık sisteminin, ısıtma ve havalandırma tertibatının kumanda düğmelerinin yerlerini bilmiyor ve kullanamıyor. Soğutma, yağlama, şarj ve yakıt göstergelerini ve anlamlarını bilmiyor. -2 puan

*Aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı bulundu. Bu haliyle dikkati dağınık görüldü. -10 puan

------------------------

puanlama sistemi bu...
sınav gözetmenleri art niyetli mi sorusunun cevabını bilemiyorum fakat şöyle bir olaya denk gelen bir arkadaşım var: 8-9 yıl belki biraz daha fazla yıl önce, küçük bir yerleşim biriminde, sınavdan 4yada daha fazla seferdir kalan ancak aktif olarak araç kullanan ve iyi kullanan kişi son sınavda ehliyeti almaya hak kazanıyor. kucuk yer, ayni kisiye denk geldiginden soruyor, "bu sefer sınavı niye geçtim, her şey aynıydı" cevap şaşırtıcı: "saçlarını kestirmişsin, adama benzemişsin"

ben sınava girerken bu olay hep aklımı meşgul etti. dövmeler falan, saçlar kırmızı, acaba uzun kollu bir şeyler mi giysem diyorum, sonra yok artık hangi devirde yaşıyoruz hem de istanbul'da diyorum, hem uzun kollu giysem saçları ne yapayım sınav için boyatacak değilim vs.vs. tedirgin bir şekilde girdim sınava ve geçtim, korktuğum başıma gelmedi :)
  • 1980  (05.08.07 23:33:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.