[]

maliyeye ihbar

çok fantastik gelebilir kulağa lütfen hemen yargılamayın bilmediğimden soruyorum

şimdi bi firma var X firması diyelim. Bu X firması çalışanlarına diyo ki "cumartesi çalışmıcaksınız ama bundan sonra senelik izniniz sadece 1 hafta". 6 aylık elemana da böyle 5 yıldır çalışana da.

sonra bu X firmasının oroç sahibi kızım ayağı çektiği bayan çalışanına sarkıyor. müşterilerinin alenen sarkmasına ses çıkarmıyor falan.

bu X firmasının diğer pek çok firma gibi açığı vardır diye tahmin ediyorum zaten çalışanlarının izninden kesmesi ne kadar hukuksuz iş yaptıklarını kanıtlıyor. bu X firmasını maliyeye ihbar etme gibi bir durum olabiliyor mu? gidip defterleri didik didik etsinler? ya da yeminli mali müşavir mi yapıyor bu işi?

diyelim ki bu mümkün, inceleme sonunda firmanın başına gelebilecek en iyi ve en kötü senaryolar ne olabilir? özellikle firma sahibi oroçun başına gelebilecek?

 
muhasebecisi iyiyse karıncayı sevip incitmiyorsa birsey bulamazlar.

En iyi ihtimalse birseyler bulurlar ve incelemeye alınır, kanuna göre para cezasını öder.

senin sgk ya sıkayet etmen gerekiyor ama.
  • anonymice  (25.05.16 21:40:46) 
anonymice +1


  • ikcı  (25.05.16 21:49:02) 
muhasebeci kötü desek peki? bu firma bi de uluslarası ticaret yapıyor yani gümrük vs dalavereleri olabilir?

baya bişe bulurlarsa ne olabilir?
sgk'nın yaptırımı nedir?
bi de maliye mi mali müşavir mi?

çok soru sordum biliyorum.
  • KidLazer  (25.05.16 22:02:12) 
arkadaşım konuya baya uzak olduğun çok belli. elimden geldiğince açıklayayım:

öncelikle mali müşavirin firma üzerinde bir yaptırıp gücü/ceza kesme yetkisi yoktur. onlar para karşılığı firmanın işlerini yaparlar.

maliyeye bu adamın kesin bir açığı vardır defterlerini inceleyin hele bi şeklinde ihbarı, ihbar ve inceleme taleplerini değerlendirme komisyonu anında çöpe atar. vergi ziyaına sebebiyet veren spesifik bir iddia ve bu iddiayı destekleyecek somut kanıtlar ortaya koymalısın ki ihbarın ciddiye alınsın. yoksa memlekette hangi mükellefi incelesen bir açık bulursun.

izinden kesme olayı sgk'nın konusudur. çalışma şartlarına sgk bakar. iş sözleşmelerinde, devlet memurları kanunu'nda olduğu gibi memurun senede mutlak olarak 20-30 gün izni vardır gibi bir madde olmak zorunda değil. yıllık izin süresi tamamen işçi ile işverenin yaptığı sözleşmeye bağlı. haa atıyorum sözleşmede senede 20 gün izni vardır diye bir madde varsa işçi bu maddeye dayanarak tazminat davası açabilir. bu da sadece tarafları ilgilendirdiği için dışarıdan birisinin ihbarı/şikayeti ile olmaz. kaldı ki buna karar verecek mercii de maliye ya da sgk değil iş mahkemeleridir.

kıza sarkma ve müşterilerin sarkmasına müsaade etme olayı da zaten tamamen o bayanın insiyatifinde ve patron tarafından tacize uğradığına dair kanıtı varsa bunu çözeceği makam da adli mahkemeler. ancak kız, işimi kaybederim korkusuyla sesini çıkarmıyorsa başka birisinin de yapacağı bir şey kalmıyor.

en son olarak hadi diyelim ki maliyeye, sgk'ya hepsine ihbar ettin, ciddiye alıp incelediler ve yığınla para cezası çıktı. ne olacak? tamam sen sinirini tatmin etmiş olacaksın da o patron bunların neden başına geldiğini bilmeyecek, kaybettiği zararı karşılamak için muhtemelen işçi çıkaracak (bunlardan birisi sırf işini kaybetmemek için sesini çıkarmayan bayan da olabilir. o kadar kendine sarkılmasına müsaade etmesi de boşa gidecek.) işte kalanların çalışma şartları daha da kötüleşecek. ya sizi işten çıkaracağım ya da daha düşük maaşla çalışmayı kabul edeceksin diyecek. yıllık izin hala 1 hafta olarak kalacak ve üzerine cumartesi çalışmama da yalan olacak. orada çalışanlara iyilik mi yaptın şimdi?

hakkınızı aramayın, haksızlığa boyun eğin demiyorum. ancak yapacağınız işin önünü arkasını da biraz düşünün. ne patronun hatasını anlamasına ne de çalışanların durumunu düzeltmeye yaramayacak bir hamle yerine çok daha mantıklı yollar bulunabilir.
  • karasin  (25.05.16 22:26:59) 
izinleri normaldi. sonradan hiçbir sözleşme değişikliğine gidilmeden sözlü olarak bu dayatmada bulunmuş izin konusunda.

öte yandan ben olaya sonrasında nolucak diye bakıp yaptıklarını göz ardı edecek yapıda biri değilim. haklısın dediğinde bişe demiyorum. ama bu oroça bunun haricinde yapılıcak en mantıklı şey gidip 60 yaşına aldırmadan kafasından kıvılcım çıkarmak kaldırıma sürte sürte. çok doluyum şu an belki ondan böyle düşünüyorum ama yatışınca da eminim gidip ağzını burnunu kırmak isteyeceğim.
  • KidLazer  (25.05.16 22:49:00) 
ispatlayabiliyorsan, taciz için savcılığa suç duyurusunda bulun. öteki türlü maliye falan adamda parada varsa, yaptığı hareketi meşru sanar, parasını verdim sarkmaya devam edeyim gibi düşünür. taciz üzerine yoğunlaşman daha yapıcı bir hareket olur. kim ya onlar özelden yazarmısın?


  • gokhan atestepe  (25.05.16 23:43:18) 
170 sgk danışma hattına şikayet edin. yıllık izni kesinlikle kesemez.


  • kumulatifvergimatrahi  (25.05.16 23:46:45) 
@gokhan

iplik ve tekstil ticaretiyle uğraşan bi firma diyelim şimdilik
  • KidLazer  (25.05.16 23:51:20) 
maliyeciler acik bulamazlarsa, firma ismini isteyebilir. vermek zorundalar. orasini da dusun.


  • vayezikhan  (26.05.16 01:23:41) 
1- yıllık izni bir hafta kullandırmaktan şikayet edersen kalan izinlerin parasını öder. başka bişey olmaz. cumartesi çalışma mevzuu haftalık 45 saat kapsamında ise bişey olmaz.

2- çalışana sarkmada çalışanın ne dediği önemli. üçüncü bir kişi "bu çalışan taciz ediliyor" dediğinde hükmü nedir bilmiyorum, bilen söylesin. ama taciz edilen sen isen, öttürürsün.

3- o iş tahminle olmaz, elinde nokta atış bilgi olması lazım. açık dediğin nedir, naylon fatura mıdır, hayali ihracat mıdır, hatalı bildirim midir? her biri karşısında durumlar farklı, genel birşey söylemek zor.

burada smmm ve ymm'nin mesleki becerilerinden bahsedilmiş, tekrara gerek yok. ama elinde net bir bilgi varsa her türlü ortaya çıkar, kanıtlanır.

fakat maliye ile ilgili konularda şikayet falan ederken iki konuyu hatırlatmakta fayda görüyorum;

1- ruşvet diye bişey var. hani olmaz da alan olursa meseleyi kapatabilirler. yok bizim maliye memurları almaz da, banladeş falan gibi ülkelerden soruyorsan alan olabilir. anladın sen onu.

2- şikayet eden mutlaka ortaya çıkar. kendin şikayet etme, başkasına ettir.
  • babilbaligi  (26.05.16 09:33:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.