[]

[Hukuk] Eşine şiddet uygulayan/aldatan kocanın miras bölünümünden önce boşa

boşanmaya karar vermesi.

kısaca, 4-5 yıldır eşini aldatan, bu sure zarfinda bütün gelirini ve aldığı borçlarıni da baska kadinla yiyen adam ( hatta universitede okuyan kiz cocuguna kredi cektirip, bu parayi bile diger kadinla yedi ) , annesi olunce, resmi nikahli esinin ve cocuklarinin 30 yildir yasadiklari ev ve birkac baska mal da belki kendisine kalacak. yalniz bu gerceklestigi durumda, bosanma sirasinda resmi nikahli esine de mirastan pay vermesi gerekecek. bu kafaya sahip adam dun cocuklarini ve esini "bu babamin evi, siktir olup gidin" diyerek evden cikarmaya calisti. bereket versin polis geldi de bunu gerceklestiremedi. olay sirasinda adam sarhos oldugu icin de, kadin karakolda sikayetinden vazgecmis.

Adam birkac ay once evi terk edip, ailesinin yanina yerlesmisti, tabi bu sirada alacaklilar ve icra memurlari da kapiya birikip duruyordu, kadinin ve cocuklarinin halini varin siz dusunun. neyse, demek istedigim resmi nikahli esi ve cocuklari bu adamin yedigi boklar yuzunden yillardir rahat bir gun geciremediler. Buna ragmen, henuz kardesleri arasinda miras paylasimi yapilmadigi icin, adam bu paylasim oncesinde esinden bosanip, babasindan gelecek mirasi ( yani su an esinin ve cocuklarinin oturduklari evi ) bosanma sirasinda kaptirmamayi planliyor. Durum bu. sorulara geceyim.

1) kadinin en az zararla bu sureci bitirebilmesi icin Bosanma davasini kendisi mi acmali, yoksa adamin acmasini mi beklemeli?

2) Su an adamin ustunde emekli maasi disinda bir sey yok. cocuklari, kit kanaat kazandiklariyla bu adamin borclarinin odemesini yapiyor. cocuklar, bosanma sirasinda yaptiklari bu odemeleri geri alabilirler mi?

3) Bosandiktan sonra miras paylasimi yapilsa dahi, kadin bu mirastan bir sey alabiliyor mu?

4) Kadinin en azindan bir tazminat alabilmesi icin izlemesi gereken yol nedir? kendisinin arzu ettigi bu evde oturmaya devam etmek, ama bu mumkun degilse, en azindan bunca yillik maddi/manevi siddet karsiliginda yuklu bir tazminat alabilir mi?



Tesekkurler.

 
Hangi ildesiniz bilmiyorum ama, internet üzerinden dahi olsa bir aile hukuku avukatı ile görüşün. Bir saatlik danışma ücreti 400tl civarı. Onu da almayabiliyorlar yüz yüze görüşmede, belli olmuyor.
Hatta mümkünse, en az 2 (ve hatta 3-5) farklı avukatla görüşüp, kafanıza en çok yatanla davayı açın derim.
En net bu şekilde fikir edinebilirsiniz.

PS: avukatlarla ilgili tecrübe konuşmakta.
  • kedi sahibinin el kitabı  (25.05.16 16:40:27) 
1- boşanmak istemiyorsa karşı tarafın dava açmasını bekleyebilir. boşanma davasında kusur dava için şart olduğundan, davayı açan tarafın kusurlu olması nedeniyle dava reddedilir. boşanmak istiyorsa kendisi de açabilir.

2- ödedikleri paraları geri alamazlar.

3- medeni kanun'un benimsediği mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir ve şahsi mallar paylaşımda dikkate alınmazlar. miras şahsi mal statüsünde olduğundan boşanma olsa da olmasa da miras kalan eşe aittir. diğer eş hak iddia edemez.

4- boşanma davasıyla birlikte maddi ve manevi tazminat talep edebilir, çocuklar için ve kendisi için nafaka isteyebilir. şiddet aldatma vs vs manevi tazminat sebebi olarak kabul edilir. diğer eşin maddi durumuna göre bir miktar yoksulluk ve iştirak nafakasına da hükmedilebilir.
  • dahili meddah  (25.05.16 16:44:41) 
Pardon, davayı açın derken, o avukatla çalışın demek istedim. Yoksa boşanma davasını adamın açması kadının avantajına olur. Ama kadın boşanmdan da, adama şiddet, aldatılma dolayısıyla tazminat davası açabilir, bu durumda adamın sadece emekli maaşı var, bir şey alamaz doğru düzgün.

En mantıklısı adamın boşanma davası açmasını beklemek, bu sırada da ev adamın üstüne geçene kadar bir şekilde evliliği devam ettirmek. Bu esnada adama daha sonra yapılacak suçlamalar için şimdiden darp raporu, aldatmaya dair kesin kanıtlar bir şekilde elde edilmeli. Şahitli polis tutanağı olmalı. Adam sarhoş diye şikayetinden vazgeçmiş kadın ama, bu polis tutanaklarının birer kopyasını bulundurun, ileride hakime delil göstermek adına.
  • kedi sahibinin el kitabı  (25.05.16 16:49:49) 
1) kadinin en az zararla bu sureci bitirebilmesi icin Bosanma davasini kendisi mi acmali, yoksa adamin acmasini mi beklemeli?

evet en kısa sürede davaya açmalı ki karakolda şikayettinden vazgeçmiş dediniz işte bu tür olaylarda genelde en büyük sorun şikayet etmiyor veya vaz geçiorlar

2) Su an adamin ustunde emekli maasi disinda bir sey yok. cocuklari, kit kanaat kazandiklariyla bu adamin borclarinin odemesini yapiyor. cocuklar, bosanma sirasinda yaptiklari bu odemeleri geri alabilirler mi?

evet geri alabilirler iyi bir avukat ve ispat ile alınabilir.

3) Bosandiktan sonra miras paylasimi yapilsa dahi, kadin bu mirastan bir sey alabiliyor mu?

alabilir sonuçta çocuklarda aynı zamanda mirasta hak sahibiler

4) Kadinin en azindan bir tazminat alabilmesi icin izlemesi gereken yol nedir? kendisinin arzu ettigi bu evde oturmaya devam etmek, ama bu mumkun degilse, en azindan bunca yillik maddi/manevi siddet karsiliginda yuklu bir tazminat alabilir mi?

en kısa zamanda elindeki tüm ispat edebileceği evraklar ile bir avukata başvurup davayı açarsa nafakasını alır ilerde oluşacak miras gibi durumlarda mirasta çocukları sayesinde hak sahibi olabilecektir. ama burada önemli olan şikayet ve dava açma bunlar olmadan devlet durup dururken aaa pis adam yürü git demez.
  • denklemci  (25.05.16 16:50:35) 
Evet çocuklara evden miras hakkı doğar, ama adam öldüğü zaman. Anladığım kadarıyla şu an oturdukları ev onlarda kalsın istiyor kadın ve çocuklar.

Ev adamın üstüne geçtikten sonra boşanırlarsa, adamdan doğru düzgün miktarda tazminat alabilir. Diğer durumda adamın zaten parası malı mülkü yok, sadece emekli maaşı var. Orda da adamın gelir durumuna göre tazminat belirleneceği için, adamdaki varlık durumu önemli.

Boşanma gerçekleşmeden de darp sebebiyle adama 3-6 ay evden uzaklaştırma cezası verilir. Ne olursa olsun, o ev adamın üstüne olduktan sonra bu tazminat ve boşanma davası sonlanmalı.
  • kedi sahibinin el kitabı  (25.05.16 17:02:44) 
sorunun cevaplarını bu davalarla ilgilenen avukattan başkasına sormak mantıklı değil. bilmiyorum ama genel olarak fikrim;
böyle bir adamın parasından hayır gelmez. zararın neresinden dönülse kar.

düzeltme: özür dilerim "adam" demişim.
  • gokhan atestepe  (26.05.16 00:26:38 ~ 00:27:19) 
1-şu durumda ister istemez çekişmeli boşanma olacak gibi, adam kusurlu olduğu için kendi de boşanma davası açabilir ama bence en temiz iş anlaşmlı boşanma.

2-alamazlar.

3-alamaz.

4-anlaşmalı boşanma sırasında protokol yaparlar ev bana kalsın diye. ama anlattığına göre o adam buna asla yanaşmaz. çekişmeli boşanma davasında ev dahil tüm tazminat taleplerini dilekçesinde belirtebilir. ama adamın üzerine sadece emekli maaşı varsa yine eli boş döner. bu devirde en saf emekli bile emekli maaşına muvafakat vermiyor.
bir de adam ailesine 15 gün içinde evi boşaltın dedi demiştin. ordan da bişey çıkmaz. orası aile konutu ve ev adamın üstüne olsa bile kadın onun halen resmi nikahlı eşi. göz korkutmaya çalışıyordur.
  • cabiday  (26.05.16 10:25:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.