[]

Alman usülü dönerin içindekiler

İçindeki soslar nedir? Bizdeki kumpire konan mezeler gibi salata çeşitleri de konuyor.

Standart bir alman usülü dönerde konulan bu sos/mezelerin tarifini veya içeriğini verebilecek olan var mı?

Şimdiden teşekkürler :)

 
genel olarak bunlar

www.chefkoch.de

bir türk olarak içine asla sos koydurtmuyorum. alman döneri zaten bok gibi iyice bok ediyorlar sos ile.
  • KidLazer  (25.05.16 15:36:51) 
genelde 3 cesit sos oluyor, biri pulbiber/mayonez, digeri yogurt/sarimsak/kekik vs. bir digeri de acibiber sosu


  • emrahday  (25.05.16 15:38:02) 
Kidlazer, o bok gibi dediğin döner şu salam gibi dönerler var hani onla yapılan mı? Oysa eğer hakikaten çok kötü ve sosları da aşırı ağır oluyor. Yedikten sonra insan suçlu hissediyor kendisini
Yalnız diğer normal et ve tavuk dönerleri çok lezzetli yahu. Mesela Berlin'deki İmren falan et döneri gayet güzel yapıyor.

Bu arada tavuk dönere pişerken de bir sos sıkıp duruyorlar, soya soslu bir şey gibi duruyor ama bilemedim. Onun dışında patates, havuç, bazen patlıcan...vs gibi çeşit çeşit sebzeler, peynir, limon... Bizim lezzetsiz, ne idüğü belirsiz tavuk dönere bin basar bu. Türkiye'de neden yapılmıyor onu anlamıyorum.
  • soso  (25.05.16 16:03:22) 
Evet, genel olarak tavuk dönere o soslar daha bir yakışıyor sanki... Salam gibi olan değil de, bizdeki dönerin ordaki soslarla olan hâlini düşünürsek, nefis olmaz mı?


  • kedi sahibinin el kitabı  (25.05.16 16:17:15) 
Kidlaser +1
Utanmasam adamin elinden malzemeleri alip kendim hazirlayacagim donerimi. Icinde su olmasin bu da olmasin su sakin olmasin deyince her seferinde e neeoolsun o zamaan? diyorlar. Bir de lahmacuna da ayni muameleyi yapiyorlar. Hele ki bir yerde lahmacunu kendileri durum yapip sonra da dilim dilim kestiler, kirk yilin basinda gelen lahmacun yeme hevesim kursagimda kaldi.

  • letheavendangered  (25.05.16 16:33:01) 
salam gibi döneri tam anlayamadım?

tavuğu da danayı da domuzu da yedim. hepsi bok. üstüne malzeme koymalarının asıl sebebi bu leş tadı bastırmak bence. dönerin üstünde hıyarın ne işi var amk ya?! türkiyedeki kenar mahalle dönercisinden bahsetmiyorum ama sadece döner servisi yapan büyük restoranlarda yedim, almanlar onların önünde diz çöküp tövbe etsin diyorum. tek bi güzel yanı var ekmeğin içine döneri basıyolar. türkiyede tartıp koyuyolar burada hunharca basıyolar eti haliyle ucuz olduğundan.
  • KidLazer  (25.05.16 16:39:43) 
@KidLazer almanyadaki dönere yaptigi yorum alman damak zevki ile türk damak zevkinin farkini cok güzel aciklamis. Bir almanin yedigi yemegin tadi nasil olursa olsun icinde bol cesit, renkli görünüm, yani icinde mor lahana, canli yesil salatalik, kipkirmizi domates, rengarenk soslar var ise iyidir. alman yemegi gözüyle degerlendirir ona göre talep eder, gözüne hos gelen herseyi de cok lezzetli zanneder. Bir türk icin ise bir yemegin tadi kötü ise nasil gözükürse gözüksün o yemek kötüdür. almanlar döneri rengarenk seviyorlar icinde herseyden olsun, bir türk icin ise etin kalitesi lezzeti önemlidir, icine koyulan diger hersey etin lezzetini engeller bozar.


  • emrahday  (25.05.16 16:47:20) 
i.hizliresim.com

Tam gözükmüyor ama bu dönerden bahsediyorum. Hani bizim bildiğimiz döner görünümünde değil. Bu tip dönerler çok kötü ama tavuk döner Türkiye'dekinden çok daha lezzetli bence.
  • soso  (25.05.16 17:05:14) 
Tamam et çok kötü, kabul. Peki döner eti burdaki bizim döner, içine de o soslar-mezeler güzel olmaz mıydı?


  • kedi sahibinin el kitabı  (25.05.16 17:16:18) 
olmazdı. net.


  • KidLazer  (25.05.16 21:26:47) 
alman usulü döner genelde kıyma dönerdir zaten. içinde çin tuzu da var zannımca. benim yediğim yerde yoğurt, zeytinyağı ve kekikli sos kullanılıyor sos olarak. garnitür malzemesi olarak da beyaz ve kırmızı lahana, domates, soğan ve marul ekleniyor. yunan isteğe bağlı olarak acı pul biberle acısı veriliyor. yanında da yunan biberi servis ediliyor.

kırmızı ve beyaz lahana kesinlikle yakışıyor. etin kokusu çok hoşuma gitmediğinden sosla yiyorum, o kokuyu bastırıyor. türk dönerine o sosu koyarsan güzelim etin tadını alamazsın bence. tabii türk döneri derken yaprak dönerden bahsediyorum.

alman dönerinin en sevdiğim diğer yanına da dürümün lavaşını, elektrikli saçta orada taze taze hazırlamalarıdır.
  • burya  (25.05.16 21:33:12) 
Yogurt ve mayonez agirlikli oluyor genelde soslari.

Ben hep yaprak doner yedim, nadir gormusumdur kiyma doner Almanya'da ma saniyorum bir standardi yok. Donerin dunyanin en guzel fastfoodu oldugunu dusunen biri olarak Frankfurt'ta ozellkkle lezzetli donerler yemistim. Yalniz pide arasi flan hayvan gibi dolduruyorlar doneri. Bizde pide arasi dedin mi tas catlasin 100gr koyarlar. Ben Almanya'da sadece sogan koyduruyorum icine, yapan usta da genelde 'her seyden olsun mu' diye soruyor kumpirciler gibi, cok guluyorum.

Dusseldorf'ta bir kere tqvuk doner yemistim, adam samuray sos diye bir sosumuz var bize ozel dene mutlaka diye tutturdu, hakikaten muhtesemdi. Sadece tabuk donere koyuyuruz bu sosu normal donerle guzel olmuyor demisti. 10 sene oncesiydi hala aklimdadir bak.
  • kint  (25.05.16 21:51:23) 
@kint: 10 sene öncesini bilmiyorum ancak şu ana kadar almanya'da gördüğüm çoğu dönerci kıyma döneri. hazır şoklanmış olarak gelen dönerleri kullanıyorlar. yaprak döner olan yerlerin sayısı nadir. hatta şu şehirde varmış şu kasabada varmış diye söylüyorlar. yaprak döner de vardır şoklanmış ama daha pahalı satılması gerekir sonuçta. zaten döner 4 euro veya 5 euro. yaprak dönerin fiyatı daha yüksek.


  • burya  (25.05.16 22:03:17) 
ha bu arada almanyada yediğin soslardan sonra ishal olup 3 gün seri sıçma ihtimalin %80. bu da böyle bi istatistik olsun.


  • KidLazer  (25.05.16 22:08:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.