türkiye'nin devlet borcu fazla değil. mühim olan burada borcun gsmh'ye oranına bakmak, zira "ben bu borcu aldım ama şu kadar da gelir elde ediyorum" diyebilmektir mesele. geri ödeyebileceğini gösterdiğin müddetçe borç alırsın. türkiye'nin borç/gsmh oranı %32 şu anda; bu rakam italya için %132, almanya için %78.
türkiye'de islamcılaştırma süreci iktisadi sebeplerde başlamıştır doğru, 1980 sonrasında iç talep bastırıldı, islam sayesinde sosyalistler ve sendikalar yok edildi, tasarruflar artırıldı. 1980'lerde türkiye ihracat rekorları kırmıştır, tabii bu rakamlar katma değeri düşük ürünlerde (soğan, patates, domates vs) gerçekleşti o ayrı konu.
islam bugün de gerekli, türkiye'de yabancı sermayeyi çekmek için reel ücretleri düşük tutman lazım. devlet bugün istese bir haftada doları 2 liranın altına indirir, ama bunu yapmayacak. asgari ücreti %50 artırırken türk lirasının değerini de %50'den fazla düşürdüler. sendika yok, halk kendi hakkını talep edebilecek seviyede değil. özellikle anadolu insanı tamamen tarikatların koynuna bırakılmış durumda.
iran'dan farkı şu; iran'daki islamcılık amerika ve israil karşıtı, idealist bir hareketti. bugün türkiye islamcıları pentagon'un bir numaralı adamları, servet düşkünü, saray hayranı herifler. islam devrimi falan olmaz, olacak olan pakistan-suudi arabistan arası bir şey. malezya bile olmaz, bugün malezya'nın uluslararası itibarının 10'da birine sahip değiliz.
0