[]

ise yaramaz hissediyorum

ozetle, cok da basarisiz bir hayatim yok. cocuklugun verdigi "buyukler bilir" dusuncesiyle liselere giris sinavinda bulundugum sehirdeki en iyi ikinci okul olan anadolu ogretmen lisesini kazandim, bitirene kadar ogretmenlik istemedigimi herkese soyledim. oss tercihleri vs sirasinda mutercim tercumanlik yazmak istedim hatta yazdim, ama cok bilmis hocalarim tercumanligi ogretmenken de yaparsin, en azindan egitim fakultesi sec de +24 puanla turkiyenin en iyi universitelerinden birinden diploma al dediler. yine dedim buyuktur, ogretmen olmus, deneyimi vardir, onlari dinledim. hazirlik dahil 5 yil ingilizce ogretmenligi okudum ve mezun oldugum gun o cubbenin icinde herkes ogretmenlik andini okurken ben sustum, sirf ogretmen olmak istemedigim icin. sonuc olarak ne oldu? sikimsonik egitim fakultesi diplomasiyla ogretmenlikten baska is bulamadim. 3-4 ay calistiktan sonra asistan ogretmen olarak almanyaya gelip 9 ay kaldim. asistanlikbitip turkiyeye donunce almanyaya bir sekilde geri donmeye karar verdim ve gelmek istedigim sehirdeki universitenin dili ingilizce olan tek bolumu olan uluslararasi isletmeye basvurdum. sonuc gelene kadar dis ticaret sertifikasi aldim sirf kendimi baska bir alanda daha gelistireyim diye. sonuc geldi, kabul edildim ve su an almanyada yeniden lisans okuyorum. yasim 27, 17 yasinda sinif arkadasim var. yas konusunu takmiyorum aslinda. taktigim konu, ben bu bolumu bitirebilecegimi sanmiyorum. en son lise 1'de en karmasik konusu uslu sayilar olan matematik dersinden sonra simdi turev, integral, diferansiyel denklemler falan ogrenip mikro-makroekonomi, finans, muhasebe gibi dersleri gecmeye calisiyorum. aslinda calisamiyorum bile, cunku bu derslere nasil calisabilecegimi bilmiyorum. okuldaki hocalar bizim turk hocalarini aratan cinsten. vize yok, direkt finale giriyoruz hep. hocalar da anlarsaniz anlarsiniz, anlamazsaniz umrumda degil havasinda. 3-5 arkadasin yardimiyla bazi dersleri gectim ama su an bolumumde tamamen yalnizim.

okumak kolay olsun diye paragrafa boluyorum.

bolumde yalnizim, cunku bu donem zorunlu staj donemi. o staj da almanya disinda olmak zorunda. bolumde 60 kisiyiz, diger butun 59 kisi dunyanin her kosesinde staj buldu ve gitti, sadece ben kaldim hicbir yerden kabul alamayan. gecen donem icin yaklasik 100 basvuru gonderdim. bu donem baktim belki bende bir kusur var, okuldaki hocalardan yardim istedim cv ve motivasyon mektubum icin. onlar hazirladigim belgelerin zaten yeterince iyi oldugunu soyleyip 3-5 ufak duzeltme yapti, birisi de referans mektubu verdi. sonuc, mart ayindan bu yana gonderdigim digerbir yaklasik 100 basvurudan da hep red aldim. bolumdeki tek turk benim, belki vize konusundan falandir dediler ama birincisi, buradaki oturum iznim schengen bolgesinde staj yapmayi kapsiyor, ikincisi, vizeye ihtiyaci olan ozbek ve ruslar bile kabul aldi. tek fark su, onlarin anadili rusca ve turkceyi kimse iplemiyor.

ben zaten 1 donem kacirdim staji, bu donem de onumuzceki donemicin basvurular bitmek uzere, oldu mu 1 yil. sinif arkadaslarim donup gelecek, hepsi profesyonel sayilacak islerde deneyim sahibi olmus olacak, ama ben daha en basit seylerde bile tecrube edinemedim. su anda hepsinin yorumlasmalarini goruyorum, sirketin muhasebesinden sorumlu olan mi ararsin, online marketing'de sirketin basarisini ikiye katladigi icin okulu birak gel bizimle calis diye teklif alanini mi ararsin. peki ben? ben ne yapiyorum? bir yandan gecemedigim derslerle bogusurken diger yandan geceleri barlarda calisip 3 kurus para kazanmaya calisiyorum.

bu staj bulamamasuresi uzadikca iyice koreldigimi dusunuyorum. bir yandan hala kendimi gelistirmeye calisiyorum gerek almanca olsun, gerek sql ogenme, excel'de ilerleme olsun. ama yine de insan bunlari kullanmayinca cok fazla ilerleyemiyor.

basvurularda sosyallik tabii ki onemlidir ve benim de bu alanda oldukca deneyimim var. yurtdisi projeleri, lisansli yamac parasutu pilotlugu, gonullu calismalar vs dolu cv'mde. ama yok, sorun nerde, ben neden 1 yildir kabul edilemiyorum bilmiyorum. turkiyedeki sirketlere basvurdum, onlarbile reddetti. basvurdugum sirketler de her telden - kurumsali, yereli, start-up'i vs her turlu sirket profilini, her ulkeyi denedim. yok, olmuyor.

soracagim soruyu unuttum.

 
Daha ne ise yaricaksin kardeş, her aşamada elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışsin zaten.

O staj işi biraz ters olmuş ama hayat bazen böyle takılıyor işte. Elinden gelenin ötesi için biraz akışına bırak, canını fazla sıkma.
  • manuel mandalina  (23.05.16 00:36:18) 
tüm dönemin stajını yapmış, onların biriyle bile yakın değil misin? staj yaptıkları şirkete sorsunlar, benim başarılı bir öğrenci arkadaşım var sizde staj pozisyonu var mı uygun diye. ya da yurt dışında senin alanında şirketlerde çalışan türk birini bul, durumunu açıkla. bu işler hep netwörk hop diyince olmuyor sadece başvurarak.

plus: zorunlu staj diye bişey varsa git bölüm sekreteriyle profesörlerle konuş, bana kimse staj vermiyor diye, onlar netwörklerini kullansınlar biraz. bastır yani, öyle durursan kimse gel çalış şurda demez.

edit: en kötü tr'de bir yer bul, akrabalarına falan söyle.(başvurarak değil, tanıdıkla, referansla vs.)
  • hophophoba  (23.05.16 00:47:26 ~ 00:50:41) 
@hophophoba, akraba dedin, guldurdun beni :) kimseden is cikmaz.

ilk lisansimi bitirdigimde beni kabul eden ama son asamada yan cizen cok buyuk bir sirket vardi, o siralar iletisimde oldugum turkler vardi. adami 2 yil aramamis olmama ragmen yuzsuzluk yapip aradim, sagolsun arastirdi ama sirketin onun calistigi base'inde stajyer almiyorlar, diger yerler de avrupa disi ve avrupa disina maddi imkansizliklardan dolayi gidemem.

calistigim barda ozellikle noel zamani bir suru sirket yemegi oldu. her sirketten en az 1-2 kisiyle sirf staj icin muhabbet kurup iletisim bilgilerini aldim. sonra kendilerine direkt basvurumu gonderdim, onlar da insan kaynaklarina gonderdi basvurumu ama onlardan da bir sey cikmadi.

evet zorunlu staj ve okuldaki hocalara zaten milyon kez gittim. bizim bir database'imiz var, oraya bak iste dediler ilk once. baktim, tum ilanlar alman native speakerlar icin. sonra bana bir sirket listesi verdiler, onlar da sadece almanlar icin. sagolsunlar bir de linkedin, monster gibi zaten magaradaki adamin bile duydugu sitelerin isimlerini verdiler. saka gibi. ben hepsini deneyip sonuc alamadigimi soyleyince de allalaa bizim ogrenciler bu zamana kadar hep buralardan buldu dediler.

almanlar zaten hicbir zorlukla karsilasmadan 5-6yerden birden kabul aldi genelde. kendileri iclerinden secti. adamlarin anadili almanca, ingilizce var ileri seviye, yine akici sekilde ispanyolca veya fransizca konusuyorlar okulda gordukleri icin ve universitede de bir dil daha ogreniyorlar.

3-4 rus var, onlar nasil buldu bilmiyorum.

bulgar cogunluk var, onlar da zaten baya zengin ailelerden geldikleri icin odeme yapmayan stajlarda veya babasinin kankasinin sirketinde falan staj yapiyorlar.
  • letheavendangered  (23.05.16 01:02:56 ~ 01:04:36) 
Staj icin aiesec vb ogrenci topluluklarina gidebilirsin.
Onun disinda tabi ki zorlanacaksin ve ben de hocalari anlatirken demek istedigini anladim (avusturyada okuyorum) ama bir sekil geciliyor yani, bu kadar umutsuz olmana gerek yok.
Sadece kendin icin ses cikaramayip lisedeki hocalarinin dedigine he demen hata olmus. Onun disinda hata goremiyorum.
  • kuehles blondes  (23.05.16 01:20:06) 
sende bi işe yaramıyosan biz ne yapıyoruz acaba... benzer bir sürece adım atmak üzereyim ve altından kalkamazsam diye ödüm patlıyo, 2015 mezunlarının yaş ortalamalarına bakıyorum sürekli. ya olmazsa ya yetmezse bişeyler diye kendi kendimi aşağı çekiyorum ve gerçekten düştüm yazdıklarını okuyunca. daha önce biri yazmış, zorunlu staj ise okulun ayarlaması yada yardımcı olması lazım yani lazım değilse de genelde öyle yapıyolar. bence de okula baskı yapmalısn ve türkiyede başvurdugun yerler büyük ihtimal "fazla" oldugunu düşündükleri için dönüş yapmıyolar. bu tip durumlarda açıklayıcı bir önyazının büyük faydası oluyo. keşke böyle olmasa ama yaa :(


  • miss magara kadini  (23.05.16 01:20:26) 
liebe oesterreich, aiesec falan para istiyor. ben zaten maddi sikintilar icinde bogusuyorum. buraya geldigimde bankada 2400 euro param vardi, 2000'in altina duserse tehlike canlari calacak diyordum, su an 1000'in ustunde tutmaya calisiyorum. bu durumda aiesec'e falan para verecek durumda degilim maalesef.

okula da bastiriyorum. dedim ne yapmaliyim siz bir yol gosterin. basvurumu bir hocaya gosterdiler onlar da, o hoca da sorun yok dedi. sirket konusunda da kendilerince yardimci oldular iste birkac sirket ismi vererek.

bu arada ispanyada hollandada falan buldugu stajyer uzerinden para kazanan bazi kuruluslar var, onlara da gonderdim belgelerimi. onlarin beni yonlendirdigi sirketler de reddetti. hatta o kuruluslardan birisi de agustos 2017'ye kadar olan oturum iznimi agustos 2016 zannedip database'lerinden cikarmisti benim profilimi de sonra ben bilale anlatir gibi anlatmak zorunda kaldim duzgun okuyun 3 satirlik belgedeki tarihi diye.
  • letheavendangered  (23.05.16 01:29:49 ~ 01:32:34) 
hocam sıkıntılı ya üzgünüm. devam et başvurmaya, bunu bi dönüm noktası olarak düşün, eğer tutunup başarırsan gerisi gelecek. şu an yaptığın şeyler doğru, sadece yanıt alamıyorsun. eğer devam edersen eninde sonunda bir şey gelecek.


  • hophophoba  (23.05.16 01:34:52) 
Aiesecle maddi durumun hakkinda konustun mu?
Yardimci oluyorlar gercekten zor durumdaysan ki istedikleri en son 100€ gibi bir seydi (biliyorum su anda senin icin buyuk bi miktar ama denenebilir)

Ayrica yine maddi durum icin, hochschülerInnenschaft var mi almanyada bilmiyorum (ogrenci birligi diyelim) bunlar genelde yine maddi acidan zorluk yasayan ogrencilere destek cikiyorlar. Bu konulari iyice arastir, biraz daha rahat olabilirsin boylece.
Onun disinda erasmus stajlari var, erasmus+ mi ne galiba adi artik. Onlara kesinlikle baktin mi?
  • kuehles blondes  (23.05.16 01:35:08) 
doğu avrupa ülkelerine baktın mı? çek cumhuriyeti, romanya falan? Onların bazı firmaları çokuluslu falan oluyor, birakç tanıdığım öyle yerlerde çalışmıştı.


  • hophophoba  (23.05.16 01:36:28) 
yapacagim staj zaten erasmus+ olacak ama onun icin de once staj icin kabul edilmek gerekiyor, erasmus hibesine elimde kabul belgesiyle basvurabiliyorum.

maddi yardim konusu da soyle sikintili, ben buraya garantor belgesiyle geldim vize icin bloke hesap actiracak param olmadigindan. simdi de kira yardimi veya baska turlu herhangi bir yardima basvurdugumda o belgeyi gorup zaten sana destek olan garantorun var diyecekler. ama o garantor sadece kagit uzerinde yardimci oluyor bana. gerci sagolsun kadinla hepitopu 3-5 kez gorustuysek her seferinde cebime 50ser euro sikistirdi tam bir anneanne gibi. ama iste o yardimlara basvurursam hem garantor var diye reddedilecek, hem de bu kez garantorun fake oldugu ortaya cikip iki tarafi da sikintiya sokacak.
  • letheavendangered  (23.05.16 01:40:38) 
hophophoba, dogu avrupada genelde ucretsiz staj oluyor. alman sirketleri nerede olursa olsun odeme yapiyor ama siemens, bosch vs gibi sirketlerde de dunya capindan rakiplerim oldugu icin yine eleniyorum. denemedim degil, dedigim gibi hepsini denedim. artik son care almanya ici yardiriyorum. olur da burada olsun bir sey bulursam okula bu kez o sekilde baski yapacagim disarida bulamadim, hic yapamayip bir donem daha uzatmaktansa almanyada yapayim diye ama burdakilerin cogu da ileri seviye almanca istiyor, benim B2/C1'i kabul etmiyor.


  • letheavendangered  (23.05.16 01:43:41) 
B2/C1 seviyeyle staj bulamamana sasirdim, alman olmaman disinda cok bir dezavantajin görünmüyor. zaten bakmisindir ama stepstone.de ve www.praktikum.info staj bulmak icin iyi siteler. Bir de üniversitelerin kariyer sayfalari oluyor, stajyer arayan sirketler hep oralara ilan verir.
almanya'da kalacagini varsayarak söylüyorum yas hic problem degil. ilk okudugunu sevmeyip, ikinci üni okuyan ve 30'larinda calismaya baslayan cok tanidigim var benim burda.
son bir tavsiye. bulundugun sehirde bir konsolosluk varsa, onlarin etkinliklerine vs bak. Biraz gidip gelirsen türk isadamlariyla falan tanisirsin, bir siemens olmaz ama yine de staj zorunlulugunu tamamlayabilecegin bir sirket bulabilirsin.
  • kimse  (23.05.16 04:06:19) 
*hayat seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde sabret çünkü orası kaderinin değişeceği yerdir.

*ha bir de baştan sona vaktin olduğunda bu motivasyon videolarını izleyiver.
www.youtube.com

» ne diyeyim arkadaş :( allah yardımcın olsun... bu konuda diyebileceğim bir şey olmadığından, zaten bir şeyler söyleyen arkadaşların dedikleri de sizin yapmadığınız, denemediğiniz çok da farklı şeyler olmadığından, benim de bari böyle bir katkım, faydam olsun istedim... :)
  • iksbaks720  (23.05.16 06:05:18) 
ben maalesef staj için öneri sunamıyorum ama güzel şeyler demeye geldim :')

yaptığın şeyler hiç küçümsenecek şeyler değil, ben de öğretmen lisesinde 4 yıl öğretmen olmayacağım diye okudum, mezun olunca herkes çıldırdı nasıl öğretmenlik yazmazsın diye, sonra ne yaptım amerikan edebiyatına girdim, bölümü çok sevdim çok memnun okudum ama mezun olunca ne oldum biliyo musun? bordrocu. şimdi ik yapıyorum, mezun olmadan bi dönem öğretmenlik yaptım vs. yani başka bir bölüm okusaydın da, tanıdık show yoksa türkiyede, yine pek memnun olduğun işler yapamayacaktın ve muhtemelen şu an seçtiğin yola yakın bir şey seçecektin. o yüzden geçmişe ait pişmanlıkları bırak gitsin. çok da güzel gelmişsin bugüne kadar.

almanyadaki sıkıntılarını yakından anlamam mümkün değil ancak içine düştüğün durum yalnızlıkla ve parasızlıkla gözünde biraz büyüyor olabilir. büyümesi de çok normal ama bunların geçici olduğuna ve elinden geleni yaptığına inanman lazım. destek göremeden sürekli kendi başına iş çözmeye çalışmak hiç kolay değil. bence senin gibi bulunduğu noktadan sıkıntısı olan birçok insanın aksine, aksiyon almışsın, çalışmışsın, bambaşka bir bölüme başlamışsın. bitirmemen için hiçbir sebep yok.

umarım staj konusunda işler düzelir, iyi şanslar :')
  • freya  (23.05.16 09:46:14) 
yahu ne guzel insanlar var burada. bi dunya mesaj aldim moral olmak isteyen herkesten. hepinize cok tesekkur ederim, sizi seviyom <3

@douchebag, birazdan yollayacagim cv'mi dropbox uzerinden.
  • letheavendangered  (23.05.16 19:45:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.