[]

Bilgisayarda veri kaybetmemek için en uygun düzen...

selamlar,

sürekli olmasa da bilgisayarım sapıttığında artık format zamanı gelmiş demek olarak algılıyorum. ve o günlerden birini yaşıyorum şu anda da. en son formatımı 2013 yılında atmışım bu cihaza, yine bayağı iyi gitmiş bence, yeni yeni şişmiş daha.

şimdi bu 3 senelik kullanım sonrası o kadar çok yerlere dağılmış dosyam var ki, ben harddiskin hepsini yedeğe alsam, ihtiyacım olmayan bir sürü şeyi de birlikte taşıycam yanımda. o yüzden en azından bu sefer artık bir birleşik düzene geçeyim istiyorum. yedek alınacak doayalarım için kategorisel bir düzen arayışındayım. hani aynı düzen olsun hep, bir dahaki formatta uğraşacak az klasörüm olsun (ya da bir kısmı online olsun hiç uğraşmayayım şeklinde de olabilir)

online drive'lar çok mu güvenli de bu iş için kullanayım? mesela aklıma şimdi gelen bir düzen şekli de şöyle; atıyorum, dokümanlar ve iş ile ilgili dosyalarımı Google Drive'a, müzik kayıtları ve benzeri eser işlerini Dropbox'a, vs vs bir düzen mi kurayım?

benim genelde sonradan ihtiyacım olmayacağını düşündüğüm sakladığım bir TEMP klasörüm var, onu direkt feda ediyorum ve zaten arada bir içini de temizliyorum. ama onun dışında hiç düzenim olmadığını farkettim...

siz nasıl düzen kurdunuz? yoksa benimle aynı dertten muzdarip misiniz hala?

 
Norton ghost kullanip belli yerleri periyodik yedeklemeye programlayabilirsin. Komple diski de yedekliyor istersen.


  • stavro  (22.05.16 14:01:16) 
dropbox'tan bir iki bazı şeylerin ortadan kaybolduğuna şahit oldum. mümkünse google drive kullan.


  • rayde  (22.05.16 14:02:26) 
Masaüstü PC kullanıyorsan, iki aynı boyutta harddisk alıp RAID 1 ile bağlayabilirsin birbirine (windows içinde yapılabiliyor), böylelikle bir harddisk bozulsa bile diğer harddisk'indeki verileri kaybetmezsin


  • allezz  (22.05.16 14:05:10) 
bir sitede vs vardi, amazon-dropbox-googledrive vs'si yapmisti, her ucunde de dosyalar kayboluyormus ara sira :( en azi dropboxtaydi yanlis hatirlamiyorsam.

google drive'in da ucuz olma ozelligi var, sifirdan acacak olsam google drive acardim.
  • fakyoras  (22.05.16 14:08:23 ~ 14:08:57) 
@stavro, halihazırda nero BackItUp kullanıyorum ama düzenli şekilde (mesela aylık vs) yedek alacak yer her zaman olmuyor. en son işte 2013'te yedek almışım, büyük ihtimalle dosyaları yedekledikten sonra o yedeğe geri döneceğim. ama her seferinde dosyaları yedek alma işi sıkıntılı. düzenimi oluştursam o iş de kolay olacak, "anaam şu klasörü almayı unutmuşum" derdi falan olmayacak.

@allezz, yok ben şişmelerden kurtulmak için format atacağım. sorumun amacı "formattan sonra eski düzenimi kolayca oturtabilmek için nasıl bir yol izleyeyim?" idi. raid bu durumda işimi görmez.
  • loveinaflipbook  (22.05.16 14:09:24) 
hard diski 4e böldüm. biri oyun, diğeri çalışma dosyaları, üçüncüsü de oyun ya da programların kurulumu için gerekli setup dosyaları. son bölümde tahmin edebileceğin gibi işletim sistemi olan partition. alet kasılmaya başladığında desktoptaki gerekli dosyalar, sık girilen siteler ve mail klasörünü alıyorum. kalanı formatla temizleniyor zaten.
online drivelara güvenilmez. hem o şirketin politikasına bağlısın hem de internet olmazsa olmaz.önemli dosyaların elinin altında olması daha iyidir (paranoyak yaklaşımlar için bu üç partititon ikinci bir hdd üstünde tutulur ve bu hard disk düzenli olarak kontrol edilirse hard disk bozulması da pek bir sorun yaratmaz.

  • tururo  (22.05.16 14:11:48) 
ben hep tam backup aldım ama, "incremental backup" mı ne vardı seçenek olarak mesela haftada bir "yeni eklenen dosyaları-programları" eski backupa ekliyor. O güzel sanki.

Reddit'te çok övmüşlerdi Veeam Endpoint Backup kurdum onunla yapıyorum ben.(ücretsiz, eskiden Acronis kullanıyordum) Şimdiye kadar Veeam ile hiç geri almadım nasıl bilmiyorum ama iyidir herhalde, bi açılış diski oluşturdum sıkıntılı durumlar için.
  • rodriguez2  (22.05.16 14:16:46) 
Tarih klasörleri oluşturabilirsin. Örneğin 06.2016 diye bir klasör açarsın, o aydaki tüm belgelerini ona atarsın. Sonra o ay bitince o klasörü geçici olarak flasha kopyalarsın. O klasörler bir dvd edecek kadar olduğunda hepsini şifreleyip rar yaparsın. Sonra o rar dosyalarını da yandiske atabilirsin. Rarlı dosyaların kolay kolay gideceğini sanmıyorum. Arşiv niteliği taşıyan dosyaları da aynı şekilde dvdye at. Sonra dvdleri hddye kopyalarsın. Pcdekileri silersin.


  • dissendium  (22.05.16 14:37:43 ~ 14:38:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.