[]

maalesef sosyalliğin bu kadar önemli olması

başlık için sorry, bu üslup çok hoşuma gidiyor.

ana metin ise, bugün arkadaşla odtü devrim'de oturduk. fıstık bira çekirdek yaptık. etrafımıza kuşlar toplandı. biz de bu kuşları besleyerek eğlendik.

veeee.

ana fikre geliyorum.

bu kuşların en sosyal olanları en çok çekirdeği yedi. çekingen olmayan, girişken olanları. hasta ve çekingen olanları, hayat enerjisinden mahrum olanları ise geride kaldı.

piç olmak, girişken olmak kuşlar aleminde de işe yarıyor, burada da.

ibretlik kıssa değil mi?

 
haha! kesinlikle :)


  • devilred  (22.05.16 00:29:40) 
Belki kuşlar zekidir, insanların hep yem atmadığını biliyordur? Tabii bir de burada bir çeşit straw man argümanı var bence. İnsanlara hayvanlara bakarak davranış analizi yapılamaz. Freud'un çocukluk dönemleri hakkında yanıldığını bilmeyen adam dolu etraf. Alakasız bence. İnsanlar tanımadığı ortamda güvenmediği birinin verdiği yemeği ilk tadan olmak istemezdi örneğin.


  • ThomasJefferson  (22.05.16 00:41:09) 
avcı olsaydın da o girişken olan ilk yakalanacaktı.


  • icim urperiyor  (22.05.16 00:49:39) 
Süphanallah


  • Deathrow  (22.05.16 09:15:20) 
Parkta kahvaltı yapıp onlara elimdekinden atmayı çok seviyorum. Hatta yazın ara ara tostumsu bir şey alıp içindekileri ben yiyorum. Çoğu ile kuş besliyorum ve dediğin durumu görüyorum. Öyle durumlarda 'Şu kuş hiç yemedi' diye doğrudan onun önüne atıyorum ve diğerlerini engellemeyi çalışıyorum 'Şişt, o hiç yemedi' diye.

Yine de verdiğin örnek biraz yanıltıcı. Kuşlar sürü davranışı gösteren hayvanlardan biridir. Özellikle göçmen kuşların çok uzun yollar boyu uçtukları düşünülürse bir tanesinin hayatta kalma şansı çok az. Çünkü avcısı olan canlı çok, hem de yiyeceği tek başına bulamaz. Bu yüzden, birlikte uçmaya çoğunlukla mahkumlar. Uzun yol boyunca, hem yiyecek aramak hem de avcılara büyük görünmek amacı ile bir arada dolanmak zorunda kalırlar. Yerel kuşlar için bu kadar büyük bir tehlike yok ama yemek bulma konusunda bir ortak amaç birliktelikleri vardır. Örneğin, denizdeki martılara yemek veren bir kadın var Arnavutköy tarafında. O kadın geldiğinde martılar 'Mahmut, Remzi, koşun; yemek veren kadın geldi' sesi çıkarıyorlar. Kuşların sosyal olma zorunluluğu var.
en.wikipedia.org
Hatta bu sosyalliğin matematiğe aktarılmış ve optimizasyon için kullanılan bir algoritması var.
www.swarmintelligence.org
Bu algoritma, birçok alanda kullanılabiliyor. Burada kanser hücrelerini tanımak için kuş sosyalliği kullanılıyor.
www.ncbi.nlm.nih.gov
Bu sosyallik, 'Muhabbeti ne güzel' tarzı bir sosyallik değil; hayatta kalmaya yönelik bir bilgi paylaşımı tabanlı sosyallik. Öğrencilerde inek olanın kopya vermesi gibi, kopya vermediği gün onun sosyalliğinin bitmesi gibi. Yoksa 'Seni de partiye çağırdılar mı' sosyalliği değil onlarınki. Çekingen kuş da sosyal çünkü bir sürüsü var; o asosyal ve sürüden bağımsız bir kuş değil. Onların dünyası orman kanunu ve girişkenlik hem avantaj hem dezavantaj. Yemeği ilk yiyen o olabileceği gibi, kapana ilk kısılan da o olabilir. Doğadaki avcılar renk, koku, vb. ile çekicilik kazanmışlardır ve sürülerde egoist davranan yem olur.

Bu arada çelimsiz kuşların az yediği bilgisine çok varamayız. Az önce yiyip doymuş ve bu nedenle şimdi çok girişmiyor da olabilir. Örneğin, göçmen kuşların sürekli lideri yoktur. Liderlik sürekli el değiştirir ve hatta 'kuşlarda demokrasi' gibi modeller matematiğe aktarılmıştır.
earthsky.org

Bu arada, aslan veya besin zincirinin üstündeki başka bir canlıya parkta çekirdek atma ve onların da seni parçalamama durumu olsa, farklı bir davranış gözlemleyebilirdin. Çünkü bunlar da yalnız hayvanlar ve yanlarında birinin olması yemeğe ortak olması demek. Ayrıca çok tane olunca av tarafından görünme olasılığının büyük olması demek. Aralarındaki nadir 'Sen şu köşeden, ben bu köşeden sıkıştırayım' ve 'Türümüz devam etsin' temelli işbirlikleri dışında pek de sosyal olmazlar. Üç metre ötesindeki türdaşını sallamazlar.

Bu nedenle, besin zincirinin altındaki (genellikle otobur canlıların) sosyalliği şartken, üsttekilerin de yalnız olması avantaj olur. İnsan adlı hayvan da bunun tam ortasında bir yerlerde. Bizim yaşadığımız sosyalliğimiz, doğal bir sosyallik değil; kendi ahlak ve medeniyet kanunlarımız çerçevesinde zorunlu hale gelen bir sosyallik.
  • aychovsky  (22.05.16 09:38:52 ~ 09:44:09) 
genelleyemezsin, tarihe malolmus muziyenler, bilimadamlari, edebiyatcilar sosyal degillerdi. eger sizin gibi odtu'de kankilerle fistik-bira imkanlari olsaydi sittin sene kendilerini eve kitleyip saatlerce calismayi aliskanlik edinemezlerdi.


  • mayeskuel  (22.05.16 11:35:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.