[]

fazladan para vermeye meraklı insanları anlamıyorum, cahillik mi?

merhabalar,

yaklaşık 1 aydır yurtdışından gelmiş bir telefonu satmaya çalışıyorum. telefon sıfır kutusunda, yani ikinci el de değil. ancak kimse almaya yanaşmıyor. neymiş garantisi yokmuş, neymiş pasaport kaydı sıkıntıymış, güvenemiyormuş.

yahu arkadaşlar telefon ve elektronik sektörünü yakından takip eden biri olarak türkiyedeki servislerin durumunu az çok biliyorum. telefonu veriyorsunuz 15 gün haber alamıyorsunuz? bu sırada ne kullanacaksınız, çekmecedeki nokia 2300 ?

insanlık hali telefon yere düşer masaya çarpar vs. olur. servise başka bir sorundan dolayı yolluyorsunuz "bu telefon darbe almış, dolayısıyla garanti dışı" diyorlar. zaten akıllı telefonların ömürleri bir düşümlük nerdeyse. ekran kırıldı garanti dışı, suya düştü garanti dışı, yere düştü yanı ezildi garanti dışı. o zaman garanti kapsamında ne oluyor anlamıyorum?

İnsanlar ne kadar meraklı peşinen 500-600 lira fazla vermeye? bir de telefonu operatörlerden taksitle (!) alan tipler var. daha geçen ay gördüm bir tanesini. vitrinde (vitrinde diyorum bakın, internette değil) 3000 lira fiyatı olan bir telefonu takistle alacam diye 4800 liraya almış. yahu kardeşim bu telefon internette 2600 lira zaten nerdeyse 2 katına alıyorsun. biraz kafanı kullansan 4800-2600 = 2200 lira faiz ödeyeceğini, bankadan kredi çeksen bunun faizinin maksimum 600-700 lira olacağını düşünemiyor musun?

paralel ithalat garantisi diye bir garanti var. diğer ismiye "resmi garantili". buna garanti diyenin ben zaten aklında bir zarar olduğunu düşünüyorum. bu garantili ürünlerin çoğu bir firmaya ait. bu firma da istanbul eminönünde kuruyemişçi kadar bir dükkana sahip şirket (!) sanayi bakanlığından onaylı garanti belgesi bastırıyor. bir tane servis merkezi gösteriyor. sonra ithal ettiği telefonlar garantili oluyor? biraz internette araştırırsanız bu garantinin nasıl garanti olmadığını öğrenirsiniz.

adamın telefonunun ekranında ışık sızması var (bir tarafı daha parlak) bu servise gönderiyor. servis telefonda darbe var bu yüzden olmuştur diyor ve garanti dışı bırakıp telefonu geri gönderiyor. bebek gibi telefon gönderip de çizikli telefonlarını servisten teslim alanları saymıyorum. garanti dışı bırakılan cihazlara 400-500 lira masraf çıkarılıyor. e sonuç noldu garantili diye alınan cihazların astarı yüzünden pahalıya geldi.

sonuç olarak sorumu sorayım. bunun kaynağı insanın cahilliği mi? bir şeyi araştırmadan etmeden alışı mı? tembellik mi? nedir yani anlamış değilim.

biraz uzun oldu. vaktini ayırıp okuyanlara teşekkürler.

 
Sorunu, şikayetini pek anlamadım ama ben 200-300 tl fazla verip AppStore'dan aldım iPhone'u. Çakalla çukalla uğraşmamak için. Başka yerden de almam bi daha.


  • kelepir  (21.05.16 20:09:28) 
Gidip mağazadan faturalı almak daha da güven veriyordur. Maddi olarak rahat bir insansa ordan gidip alır;ben olsam ben de öyle yapardım.


  • gadlemler  (21.05.16 20:10:43) 
Pasaport kaydı vergisi vırtı zırtı derken zaten 300-400 tk masraf çıkıyor, e herkeste yeni giriş çıkış yapmış pasaport da yok 150-200 de ona verecek, e garantisi güvencesi de yok, ne anladım ben o işten? Yurt dışı cihazları getirip 100-200 tl ucuza satmaya çalışan kimse satamaz satmamalı da zaten, astarı yüzünden pahalıya geliyor.


  • bir nick var benden iceri  (21.05.16 20:18:54) 
iphone'u hariç tutalım arkadaşlar. bahsettiğim olay diğer markalar için geçerli. apple'ın servisi ve müşteri hizmetleri ayrı. aldığı para da ona göre tabi :)

@bir nick var benden iceri

yurtdışından gelen bir cihazın garantisi yok diyorsunuz tamam orası için sıkıntı yok. benim anlamadığım nokta yurtiçinde mağazadan alınan bir cihazın garantisinin var olarak öngörülmesi ve garantinin her türlü soruna karşı çözüm olacağının düşünülmesi. işte olay burda kopuyor. garantili cihaz için 500-600 lira fazla para veriliyor (garantisizlere göre) ama garantilik durumlar 50-100 tl ye çözülebilecek sorunlar. ekran değişimi, board değişimi, su teması vs. bunlar garantiye girmiyor ki zaten.

@gadlemler

mağazadan faturalı almak diyorsunuz. ancak ben mağazada daha önce açılmış telefonun tekrar paketlenip jelatinlendiğini bile duydum. hepsiburada'da bile böyle cihazlar çıkabiliyor.
  • mr.goodcat  (21.05.16 20:20:05 ~ 20:24:22) 
Telefonunu satamadığın için qudurmuşsun bence.


  • yirmisantim  (21.05.16 20:23:04) 
@zoghurt

telefon hediye geldi. para kazanmak derken?
  • mr.goodcat  (21.05.16 20:25:26) 
Telefonumu ve ipad'imi Avrupa'dan aldım ve 1 yıl Tr. garantisi var. Amerika'dan daha ucuza alma şansım vardı ama 1 yıl da olsa garanti garantidir deyip daha fazla paraya aldım. 2 sefer şarj cihazı değişti, servis de hiç öyle anlattığın gibi sorumsuz değildi, çok güzel halloldu işlerim. Geçen hafta garantiden iPad değişti şarj cihazını bozduğu için. Yine olsa yine garantili alırım, dışardan alma şansım olmasaydı da Tr. garantili alırdım. Elektronik biraz şans işi, garanti önemli.


  • hadi hadi  (21.05.16 20:46:12) 
cahillik degil, neden her seyi cahillik olarak goruyorsun ki?

zamaninda ben de yurt disindan cok sey getirdim, yurt disindan telefon/laptop aldim - kullandim. arkadaslarima getirdim, bir seyler yaptim.

eger param varsa yurtici garantili alirim arkadas. servise giden her 10 akilli telefondan 9u ekran kirilmasindan oturu, garanti disi yani ama kalan 1'i ne yapacagiz? hani yazilimsal bir sey olsa ben hallettim, herkes anlamak zorunda degil ki? ugrasmak zorunda da degil. peki donanimsal bir hatasi olsa? bir onceki telefonumun sarj soketi bozulmustu, garantiye verdim ( o sovdugun paralel ithalat var ya, o :) ) anakarti degistirip verdiler, telefon sifir gibi oldu, hic sikintisiz. simdiki telefonumun da guc tusu bozuldu, bu seferki distributor garantili, zamani bulsam da garantiye versem diye bekliyorum. vercem, yapip verecekler para vermeden bir sey yapmadan, mis gibi.

yurtici garanti iyidir, muhatap bulursun. yurt disindan gelmis urun refurbished mi, sonradan toplanmis mal mi bilemezsin. kendim veya bir arkadasim getirmedigi surece guvenmem yurtdisindan getirilmis olan aletlere.
  • fakyoras  (21.05.16 20:50:50) 
@j r r tolkien hayrani
@ fakyoras

cahillik mi diye soruyorum. cahillik görmüyorum. duyurunun en sonunda şu cümleleri kurmuşum:

"sonuç olarak sorumu sorayım. bunun kaynağı insanın cahilliği mi? bir şeyi araştırmadan etmeden alışı mı? tembellik mi? nedir yani anlamış değilim"

başlığa "cahillik mi" cümlesini ekledim diye herkese cahil demiş olmuyorum.
  • mr.goodcat  (21.05.16 20:57:45) 
millet güven satın alıyor
seni tanımıyor insanlar belki çakalın tekisin
ha iki katı para vermek mallık zaten onu geç de bir telefona 2600 vermek baştan mallık ha kendi parası vardır zengindir anlarım ama borçla harçla bu kadar para verip telefon almak ı ıh
  • basond  (21.05.16 21:00:33 ~ 21:03:54) 
Senin hesabına göre hiç sıfır araba satılmaması lazım o zaman? Herkesin ikinci ek alması lazım!


  • etna  (21.05.16 21:31:41) 
Uygun fiyatlı her mal satılır. Döküntü de olsa satılır. iPhone dışındaki telefonlar ile yurt içi arasında fark yok. Harç ve kendi pasaportun değilse onun parası aynı şeye denk geliyor. Kimseyi suçlayamazsın. iPad zaten Avrupa ile aynı fiyat. Neyi kaça satmaya çalıştığın burada asıl sorun.

Operatör taksitli alan adamlar da fatura dahil alıyor. Cebinde para yokken o kadarlık telefon almaya kalkan adama diyecek bir şeyim yok.

Bir de tüketici hakem heyeti var, haklı olduğuna eminse gitsin şikayetini etsin. Kuruyemişçi gibi dükkan açmışlar ürünümü de yapmıyorlar desin.

Sen de insanları cahil ilan etmeyi bırak. Serbest piyasa ekonomisi.

İmza: Yurtdışına gittikçe süpürgeyi bile toplayıp getiren insan
  • Lim5  (21.05.16 21:35:47) 
senin sattıgın fiyat ile kampanyalı indirim çekli fiyat arasında pasaport kaydı vergisi dahil ne kadar bi fiyat farkı olacak ki insanlar senin telefonu alsın garantiyi göz ardı ederek. Kısaca 2500 lira veren üstüne 300-400 daha verir cahillik değil bu. 3 kuruş kar yapıyım derken 5 kuruş zarar etmek istemez kimse buna bende dahilim.


  • Fritz-X  (21.05.16 21:44:30) 
valla ben alacaktım telefonunu. nakit 2000 teklif ettim satmadın. teklif ettiğim fiyattan gidip kapalı kutusunda başkasından aldım. bunu yazdığım duyurunu da sildin hemencik. demek ki suç halkta değil. rayici fiyattan yükseğe ısrarla mal satmaya çabalayanda. istediğin parayı kazanamaman başkasının değil kendi suçun. piyasasını doğru tespit edemeden arza sunmuşsun. alıcılar da o kadar enayi değil. sahibinden'de "fiyata göre sırala" yapıp 3-5 ilan inceleyince biliniyor zaten kaç para edeceği.


  • 507  (25.06.16 01:55:42 ~ 01:56:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.