[]

gitarda entonasyon - her telin uzunluğu neden farklı?

kafamda oturtamadığım bi nokta var,az bir araştırmayla sonuca bağlayamadım, sizlere danışayım dedim.

gitarda 12. perde telin tam orta noktasına denk geliyor diye biliyorum(bakınırken bir çok yerde daha gördüm bu bilgiyi), haliyle bir oktav yükseltmek için telin boyunu yarıya indirmek gayet akla yatkın.

ama üst eşik sabit ve perdelere paralel olmasına rağmen, entonasyonu ayarladığımızda neden alt eşikte tellerin seviyeleri farklı oluyor? matematiksel olarak üst eşikten 12. perdeye ne mesafe varsa 12. perdeden alt eşiğe de o mesafe olması lazım ama farklılık gösteriyor, neden?

 
haklısın. üst eşik diye bahsettiğim yer,senin gösterdiğin yer, ama elektro gitar diye eklemem gerekirdi soruya. uzunluk farkına sebep olan yer şu görseldeki alt eşik dedğim tellerin takıldığı yer.

previews.123rf.com
  • qerest  (21.05.16 17:10:00) 
Şöyle;

1. tel mi sesini veriyor. tam 12. perde de mi sesini veriyor. 2. tel si sesi veriyor. ve tam 12. perde yine si sesi vermeli, o da ne! 2. tel biraz daha kalın olduğu için 12. perde, o tel üzerinde tam 12. perdenin olması gerektiği yere düşnüyor. hatta diğer perdeler de düşmüyor. o yüzden telin başlangıç noktasını biraz geriye alıyoruz. alt eşik yerine perdeleri her tel için farklı noktalarda olan gitarlar da var. Temsil-i misal: www.guitarfishmusic.com
  • alperz  (21.05.16 17:35:13) 
@alperz si'nin oktavı 12. perdenin olması gerektiği yere düşmüyor ama neden düşmüyor? matematiksel/fiziksel olarak aynı telde bir oktav üst ses elde edebilmek için - sabit gerginlikte - telin boyunu yarıya indirmek kerekiyor diye biliyorum, bu bilgide mi bir hata var?


  • qerest  (21.05.16 18:03:17 ~ 18:03:56) 
her telin içerisinde kullanılan malzemeler aynı değil, aynı basınç/direnç ile gerilmiyorlar, eğer her tel aynı kalınlıkta ve güçte gerilirse birinci tel ile 6 ncı tel'in mesafesi aynı olurdu, ama değil,

bununla birlikte gitar kullanıldıkça hem perde demirleri aşınıyor hem de sap ağaç olduğundan yamuluyor, dönüyor, kısalıyor veya şişiyor (uzuyor, havanın nem oranına göre değişiyor bunlar) bir mm bile oynasa ses fark ediyor, bununla birlikte fabrikasyon ile olsa her değer tam olarak birbirini tutmuyor, aynı marka aynı model aynı seri gitarların eşik boylarını ölçersen farklı uzunluklar tespit etmen mümkün, bu nedenle alt eşik ayarlanır veya açılı şekilde (akustik, klasik gitarlar) tasarlanıyor, bu sayede komaların insan kulağının algılayamayacağı şekilde azalması hedefleniyor.

Not: babam gitar yapardı, oradan geliyor bu bilgiler.
  • selam  (21.05.16 18:17:59) 
12. perdenin bulunduğu nokta, telin tam ortası değil çünkü. evet her tel tam ortasında iki katı frekans üretir. ama perde o noktaya denk gelmez. çünkü saplar düz. eğri değil.


  • alperz  (21.05.16 18:29:18) 
www.stewmac.com buradan bakınca 12. perdeyi scale'in tam ortası olarak gösteriyor hep, ki telin de orta noktası. sap düz/eğri kısmını anlamadım bir de, teli eğri geremeyiz zaten, sap da parelel olacağından haliyle. eğri olsa ne değişecekti ama


  • qerest  (21.05.16 18:41:05) 
Abicim ilk mesajımı okursan çok net anlattım. Mesele kalınlık meselesi. Kalın telin başlangıç noktası senin sandığın nokta olmuyor. Çünkü kalın. Ezileni var ezilmeyeni var bir sürü tantana.

Gitarının akordunu değiştir, mesela open G falan yap. O zaman da entonasyon bozuluyor. Çünkü o entonasyonu belli bir gerginliğe göre yaptın.
  • alperz  (21.05.16 18:45:45) 
Al gevurun biri yazmış sebepleri tek tek:

1. The pressure of fretting the string, sharpens the note because the pressure adds tension.
2. The higher the action, the more compensation is needed.
3. The shorter the scale length the more compensation is needed.
4. A lower or “slack” tuned guitar string will require greater compensation. For example, a guitar tuned with a dropped D tuning, or the popular DADGAD tuning, does not usually require extra compensation, but if a player tunes the 1st string down to C or B, more compensation is needed.
5. The stiffer the string (do not confuse stiffness with tension here) the more compensation is needed. Steel is stiffer than nylon, for example, and requires more compensation. Similarly, thicker strings will require more compensation. So the bass strings are compensated more than the trebles and a guitar made with heavier gauged strings will require greater compensation.
  • alperz  (21.05.16 18:47:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.