[]

Super bilgisayar mevzu

Person of interest'in bir bölümünde playstation 4 leri birleştirip supercomputer yapıyorlardı.


Hah, şimdi biz evdeki atıl bilgisayarların işlemci ekran kartı vb gücünü nasıl birleştirebiliriz? evde 2-3 tane eski (5-6 yıllık) laptop var.

Var mı böyle bir ihtimal?

 
Grid computing ve distributed computing diye arastirmaniz lazim.

Bunun icin amaciniza ozel bir yazilim da gelistirmelisiniz. Yani cok iyi bir bilgisayar bilimcisi degilseniz evde kendi basiniz yapmaniz biraz hayal.

Bu konuda devam eden yaygin projelerden bazilari SETI ve World Community Grid. Hatta ekşi sözlük cpu power olusumu da WCG icindeydi (hala devam ediyor mu bilmiyorum).
  • crown  (18.05.16 22:58:58) 
işlemciyi bölüyorsanız işlemi de bölmeniz gerekiyor. işlemi bölmek büyük problem.


  • icim urperiyor  (18.05.16 23:09:40) 
o bolumde gördükleriniz ps4 değil, slim olmayan eski kasa ps3. o model ps3'lerin içerdiği islemci mimarisi super bilgisayar yapmaya cok uygun.

yanılmıyorsam benzer mimaride bir super bilgisayarı vakti evvelinde pentagon kurmuştu.
  • fever  (18.05.16 23:34:16) 
  • fever  (18.05.16 23:35:14) 
diyelim yaptın, sonra n'apacaksın ? cs-go?


  • mrvengeance  (18.05.16 23:43:55) 
bunlar oyun oynamak icin pek bir ise yaramaz. zaten mevcut oyunlar 8 core lu multithreading'i bile tam gerceklestiremiyor. distributed computing de ise bunu daha da misliyle yapman gerekir. data crunching filan yapacaksan tercih edilebilir, yoksa siradan pc kullanicisinin bununla isi olmaz.


  • scars dont fade  (18.05.16 23:45:17) 
@mr vengeance

öenmli olan yapabilmek. bişi yapıcağımdan değil.
  • anonymice  (18.05.16 23:52:21) 
yapılabilir, eğer bu işin tekniğinden anlıyorsanız yapabilirsiniz.

zaten örnek verilmiş pentagon yaptı. oradan arak zaten mevzu.

ama artık yapamıyorlar, yalnış olmasın ama pentagon bu işi büyütmeyi düşündü, sony satmadı, çünkü playstationların konsol maliyeti satış fiyatına yakın. adamlar oyun, aksesuar ve hizmetten para kazanma hedefindeler, dolayısı ile askeriye bunu sadece konsolou için yüklü sayıda almak isteyince satılmamıştı. linki bulduğumda ekleyeceğim.
  • kurnaz  (19.05.16 02:36:53) 
Scientific linux diye bişey var, ubuntu versiyonları var (cloud heralde) bu işi kolay yapsın diye.


  • babilbaligi  (19.05.16 07:25:13) 
mpi/mpich mi ne vardı, buna da bakabilirsin, uygulamalar işlemci yerine GPU ile çalışsın diyorsan CUDA diye bişi var (nvidia'nın, atinin de vardır kesin)


  • selam  (19.05.16 08:17:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.