[]

"Zamana ihtiyacım var"

Kızla 1.5 aylık bir tanışıklığımız var. Ben 27 yaşındayım, o 21. Haftada 1-2 karşılaşıyorduk, tanıştık, güzel bir iletişim oldu aramızda, o elektriği ikimiz de hissettik. Tam yürüyecektim ki ayrı şehirlere düştük 3 haftalığına. O sürede Facebook'tan konuştuk birkaç kez, muhabbet güzeldi yine. Bazı dertlerinden soyut olarak bahsetti, uzunca bir yorum yaptım, onu çok iyi anladığımı söyledi.

Cuma şehre geri döndüm, döneceğimi duyunca çok sevindi, "Bu aralar beni anlayan bir arkadaşa ihtiyacım var" dedi. Ertesi gün onun teklifiyle kahve içmeye çıktık, 4 saat aralıksız sohbet ettik, çok akıcı ve keyifliydi. Güncel dertlerini sorunca, eski ilişki ile alakalı şeyler olduğunu söyledi, "kesin olarak bitirdim ama insan üzülüyor" gibi şeyler söyledi, çok ayrıntıya girmedik.

Ertesi gün buluşma teklif ettim, sevinçle kabul etti. Buluşma güzel geçiyordu. Romantik bir anda, ondan çok etkilendiğimi söyledim. Şaşırdığını söyledi. Ben de şaşırdığına şaşırdığını söyledim. Biraz somurttum, sonra "Yanlış bir sinyal mi aldım?" diye sordum, durumu açıkladı: "Yanlış sinyal değil, ben de senden etkilendim tabii ki. Şaşırdığım şey bunun zamanlaması. Aralıkta bir ilişkim bitti, çocuk sonra ara ara gelip kendini affettirdi, ikna oldum, ama aynı hataları yapmaya devam etti, hep suistimal etti. En son bundan birkaç gün önce kesin sözlerle net olarak bitirdim, ancak o biter bitmez başka bir ilişkiye başlamak konusunda garip hissediyorum. Birbirimizi tanıma sürecinin biraz daha uzun olmasını bekliyordum".

Bunun üzerine "Ama aynı bitirmeyi daha önce de yapmıştın muhtemelen?" dedim, "Hayır, ilk kez böyle net konuştum, artık kesin olarak bitti, soru işareti yok" dedi. Bunun üzerine o çocukla birlikte olmak istemediğine ikna oldum, ama belli ki hisleri geçmemiş tam olarak.

İlk anda kendimi reddedilmiş yerine koyup yıkıldım. Sonra düşündüm de, pek öyle sayılmaz. Karşılıklı bir ilgi var, bu konuda değişen bir durum yok, sadece kızın kafasından atması gereken şeyler var. Ama bu "zamana ihtiyacım var" olayı aklımı kemiriyor. Biliyorsunuz bu söz %90 "opsiyonlarımı değerlendirmek istiyorum" anlamına gelir. Yine de emin olamıyorum ya... Biraz zamana bırakıp, normal muhabbete devam etmek, kendimi ona daha iyi tanıtmak, kafasının netleşmesini bekleyip akışına bırakmak mı doğru olur? Yoksa eski ilişkisine geri dönmek mi isteyecek? Ya da sonunda beni kabul etse bile sağlıklı bir ilişki başlangıcı olur mu sizce? Doğrusunu söylemek gerekirse, bir kızın eski sevgilisini unutma sebebi olmak istemem. Eski sevgilisini unutmasını bekliyor pozisyonunda da olmak istemem. Durum böyleyken ilişki olsa bile 1-0 geride başlamayacak mıyım ben? Bu konularda gururlu bir insanımdır doğrusu, ve ilişkide eşitliğe inanırım daima. İçinde bulunduğumuz durum dengeleri sarsıyor sanki? Yoksa saf duygular hissettiğimiz bir ilişkiye sahip olmak için mücadele etmek makul mü?

 
Zamana ihtiyacim var sozu %90 opsiyonlarimi degerlendirmek istiyorum anlamina gelmez demeye geldim. Hisleri bitmis bitmemis bilemeyiz ama iliskinin yorgunlugu, kafayi toparlamak istemek, bi kendine gelmek istiyor muhtemelen cok dogal. Bence biraz daha muhabbet edip zaman gecirin.sizi eski sevgilisini unutma sebebi yapacak olsaydi hemen atlardi zaten, muhtemelen o da her seyden emin olup hazir hissetmeyi bekliyor.bu iyi bir sey.


  • aquarium  (18.05.16 11:11:39) 
zamana ihtiyacım var ne demek? şu an senle bir ilişkim olsun istemiyorum demek. seni ilişki yaşamaya değer görmüyorum demek. ayrılık sürecinde bile net olamamış, bu sefer kesin bitti diyen 21 yaşında bir kızdan bahsediyorsun. daha bu kız biraz dağıtacak, bi' süre canı ne istiyorsa onu yapacak. karşısına çok hoşlandığı biri çıkarsa hormonlar filan, ama hiçbir koşulda duygusal olarak mantıklı davranamayacak. hoşlanma demiyorum, yine hoşlan ama bu iş boka sarar haberin olsun.


  • evde liyakat kalmamis  (18.05.16 11:40:35) 
bro yapacağın şey şu; kendi hayatına devam etmek ve bir sonraki adımı kızdan beklemek. hiçbir şekilde başkasını tanıdıyıp hoşlanmaktan da çekinme. ayrıca sen 27 kız 21; bu tarz ilişkilerim oldu ve çevremde de gördüm. hepsi değil ama %90'ı kadın tarafının tekmelemesiyle bitiyor. cinsiyetler tam tersi olsa da yani kadın 27 erkek 21 olsa da erkek tarafı tekmeler. neden mi? 21 yaşındaki insanların çoğu yeni insanlar yeni şeyler yaşamak ister. en doğal hakları bu da zaten. kısa kesersek eninde sonunda içindeki maceracı ruhu elindeki güzel şeyi boka çevirecektir. herkes için geçerli değil bu tabii ama çoğunluk bu. şahsen ben olsam ben de aynısını yapardım. o yüzden dediğim gibi senin yapacağın şey net şekilde belli. kendi hayatına devam et kızı hiçbir şekilde darlama. o yazmadan kolay kolay bişi yazma, iltifat vs etme. günlük şeyler konuşmaya çalış, kendini anlatma. şayet kız gerçekten isterse belli etmeli artık. top onda. bu sırada senin yapacağın şey de kaba tabirle diğer fırsatları değerlendirmek. kız dönene kadar başkasını bulursan da kız üzülsün sen üzülme.


  • washe  (18.05.16 11:49:53) 
Belirsizlik sürecinde başka fırsatları değerlendirmek istemiyorum. Aslında yaptım bunu. Şehirler ayrı olduğu birkaç hafta boyunca gittim 3 kadınla birlikte oldum. Nitekim kıza duyduğum heyecan bir nebze azaldı bu tecrübeden sonra. Ama bunu daha fazla yapmak istemiyorum. Çünkü muhtemelen yaşımdan dolayı olsa gerek, artık kadınlardan saf bir şekilde hoşlanmakta zorluk çekiyorum. Karşıma böyle bir şey çıkınca da bu saf yönümü kaybetmek istemiyorum. Kıza duyulan sadakatten ziyade kendi içimdeki saf duyguları öldürmek istemiyorum.

Ayrıca uzun vadeli olarak ne olacağını asla bilemeyiz, tekmeler/tekmelemez/hiç yürümez vs. Onu pek önemsemiyorum. Şu anda tek istediğim, bir süredir yaşadığım saçma sapan cinsel tecrübelerden ziyade, elinden tutup sevgilim diyebileceğim, arkadaşlarımla tanıştırabileceğim samimi bir ilişkim olsun.
  • ikinci hesap  (18.05.16 12:01:26) 
şimdiye kadarki ilişkilerimde "zamana ihtiyacım var" sözünü kimden duyduysam ya eskisine, ya da yeni birisine döndü. %100 başarı oranım var.

hadi diyelim ki bu konuda samimi, ama eski ilişkisinden kopması çok zor görünüyor. net olarak sağlıklı bir ilişkiniz olmaz.
  • uuth  (18.05.16 12:11:07 ~ 12:11:17) 
Kendini kandırmaya çalışma. Git başka kız bul.


  • arnold schwarzeneger  (18.05.16 12:13:01) 
Ben kadın kişisiyim, benim için "zamana ihtiyacım var" demek, %98 "opsiyonlarımı değerlendirmek istiyorum" anlamına gelir, net konuşuyorum.

Aklımı başımdan alan, kalbimi küt küt çarptıran kimseye "zamana ihtiyacım var" demem, iki elim kanda olsa şans veririm.

Bence kız sıkıntılı bir dönemden geçiyor, sana dert anlatmak, seninle konuşmak, paylaşmak onu rahatlatıyor, ama daha ötesi yok. Açık açık söylemiş, "Bu aralar beni anlayan bir arkadaşa ihtiyacım var"---> Uzun vadede kıza Meriç olacaksın demek. Ha flörtleşirsiniz, belki öpüşür sevişirsiniz, hatta belki ilişkiye bile başlayabilirsiniz bu durumda ama bence büyük ihtimalle kız için sadece "rebound guy" olacaksın.
  • ambrosia  (18.05.16 12:14:54) 
Ben 30 yaşımdayım. Bahsettiğin sağ duygular konusunda aynı durumdayız. Gerçekten hak ettiğini düşündüğüm birisi olunca o duygular anında ortaya çıkıyor zaten. Aksi durumda istesem de olmuyor zaten. Karşıdan bişi yoksa hiçbir anlamı yok. Bekleyeceksen de çok bekleme Zaman kıymetli


  • washe  (18.05.16 12:17:40) 
İyi o halde, zaten haftanın geriye kalanında yoğun olacağım, vaktim olmayacak. Gelecek hafta bir kendimi hatırlatırım darlamadan. Meyilliyse olur, değilse salarım gider.

İlgi duyup yürüdüğüm ama sonuca varamadığım insanlar üzmüyor da, böyle karşıdan bir sinyal alıp, güzel bir iletişim kurup, beklentiye girip sonradan fos çıkınca insan hayal kırıklığına uğruyor, üzülüyor. Ama yapacak bişey yok.
  • ikinci hesap  (18.05.16 12:40:04) 
"Bu aralar beni anlayan bir arkadaşa ihtiyacım var" demiş zaten? Onu anlayan bir arkadaşı olursun ya da işine gücüne bakarsın


  • superb  (18.05.16 13:07:44) 
çivi çiviyi söker. 1-0 yenik başlamak sorun değil, ilişkiye mücadele gözüyle bakıyorsan 2-1, 5-1 de öne geçebilirsin. sadece kızın yaşı problem. o yaşlar da ki arayışı, muhakkak ki olgun insan gibi olmayacaktır ki zaten olmamalıdır. bu aşamada hayat tecrübenle onu işle, ilişkiyi yöneten sen olursan o da seninle birlikte olgunlaşır ve güzel bir ilişki olur. yakın bir tarihte aynı bu gibi bir durumla karşılaştım.ikisi de yakın arkadaşlarım şuan nişanlılar o kişiler ve 5 ay sonra da evlenecekler


  • gokhan atestepe  (18.05.16 13:39:59) 
öncelikle -burada bazı yorumlarda da yapılan- şu durumu ben anlamıyorum ve soğuk geliyor bana;

-çivi çiviyi söker
-başkasını bul/ursun

bu nasıl bir ruhsuzluk böyle? tüm mesele bir insanın bir sevgilisi olması mıdır? yoksa gerçekten istediği kişinin sevgilisi olması mıdır?

bir erkek olarak, bana da erkek arkadaşlarım arada "çivi çiviyi söker abi" demişlerdir ve itinayla terslemişimdir onları. bir kere 2. kişiye karşı adilik olur bu. onu bildiğin bir çiviyi sökmek için araç olarak kullanmaktır. erdemli bir hareket değildir.

reddedilip yıkılma hissi ego'sal bir şeydir. umursama bunu. kimse prens ya da prenses değil. hayat bu. yeri gelir reddedilirsin. düşünün elinizde bir büyücülük okulu diplomanız var (mesela hogwarts) ve büyü yaparak istediğiniz kızı etkileyebiliyorsunuz. bunu yapar mıydınız? ben yapmazdım...

"bu söz %90 "opsiyonlarımı değerlendirmek istiyorum" anlamına gelir." diyip ardından da "Yine de emin olamıyorum ya" demek çelişkidir. asıl sorun bu işte. "bildiğimiz" sandığımız şeyler yüzünden her şey. aslında bilmiyoruz. çoğu kurgu oluyor. "opsiyonlarımı değerlendirmek istiyorum" demek isteyen insanlar da vardır, demek istemeyenler de. kişiye özeldir bunlar. mutlak bir genelleme yapılamaz.

"bir arkadaşa ihtiyacım var" sözüne aldırma. oradaki arkadaş "biri" anlamına geliyordur büyük ihtimal. sonuçta sevgisel itiraflaşmalarınız olmamış. o durumda kızın "bir sevgiliye ihtiyacım var" demesi daha absürt olurdu. kime sorarsak soralım herkes, kendini anlayan bir arkadaş ve sevgili arasında seçim yapması gerekse sevgiliyi seçecektir. sonuçta bir sevgili ile bir arkadaş ile yapılan şeylerden çok daha fazlası yapılabilmekte. tam bir bütünleşme sağlanabilmekte.

bu süreci "serin bir zihinle" geçirmenizi öneriyorum. sonuçta dün eski sevgilisine şirinlik imojileri atan kız, bugün size atmaya başlayacak hani. oysa aradan geçen arınma süreci daha sağlıklı olacaktır bence. olacak olan olur. gerçekten de opsiyon değerlendirme kafasında yapay zeka gibi soğuk hesap kitaplar yapan biriyse de zaten o istediğin/beklediğin "arkadaşlarımla tanıştırabileceğim samimi bir ilişkim olsun" şeysine layık biri değildir, bir şey kazanmamış olursun ama kaybetmemiş de olursun...
  • matrix  (18.05.16 15:26:42 ~ 15:29:00) 
@matrix son 2-3 sene öncesine kadar seninle aynı düşünüyordum. kabaca malmışım. hayatta üzülmeye değecek en son şeylerden birisi sevgili muhabbeti. birkaç seneni beraber geçirip de ayrılırsın üzülürsün anlarım ama başlamamış bir şeyi bu kadar kafanda büyütmek öyle saçma geliyor ki artık. aşk, sevgili ihtiyaç gibi görülse de ihtiyacımız olmayan şeyler, ihtiyaçlar sağlık, kendi üzerinde ayakta durabilmek, iyi bir aile ve iyi bi arkadaş çevresi. kalan her şey ekstra. yemekten sonra ister içer ister içmezsin olan içecek gibi. ve o içecek yediklerini mahvediyorsa kalsın.


  • washe  (18.05.16 16:02:58) 
@matrix: Yukarıdaki arkadaş "çivi çiviyi söker" derken kızın durumundan bahsetmişti aslında. Bana "git başkasını bul" demek için değil, "kız eski sevgilisini seninle atlatabilir, bunlar normal şeyler" demeye getirdi.

Başkasını bulmak fikrine pek sıcak bakmıyorum. İlişkilerde oldukça tecrübeliyim, evet başkasını da bulabilirim, ama o saf duyguları yaşamam zor olur, o yüzden dönüp dolaşıp saçma ilişkilere devam etmek istemiyorum. "arkadaş" kelimesine de takılmadım. Onu dediği anda belli belirsiz bir flört içindeydik, böyle demesi normal. Ama bir 'arkadaş' olarak bile olsa benimle görüşmeye çok hevesliydi iki gün boyunca, ben de öyle olunca ümitlendim. Duvara toslayınca kendime geldim.

Umarım dediğiniz gibi bir "arınma süreci"nden ibarettir olay. Ama duygularımı açıkladıktan sonra "Zamana ihtiyacım var" ve "Birbirimizi biraz daha tanımayı umuyordum" ve "Seninle illa ki bişey gerçekleşecek de değil, arkadaşlığına da değer veriyorum" gibi lafları oyalamaya yönelik mi diye düşünmeden de edemiyorum...
  • ikinci hesap  (18.05.16 16:12:21) 
@washe;

katıldığım ve katılmadığım kısımlar var. biraz açayım. ben "bir sevgilinin gerekliliğine" dair bir şeylerden bahsetmemiştim de üstelik. "malmışım" demişsin ya mesela. bunu da sen, kendi yaşadıklarından ötürü böyle söylüyor olabilirsin ama. işler daha değişik yürümüş olsaydı yine de bunları söyler miydin merak ettim cidden?

katıldığım kısım "başlamamış bir şey" dediğin yer. onun haricinde "bir kaç sene" kısmına katılmıyorum. o süreçler, nasıl bir doluluk ve yoğunlukta, nasıl bir frekansta geçiyor o önemli bence. yeri gelir 2-3 aylık bir ilişki bile 2-3 senelik bir ilişkiden dolu olabilir. sağlık konusu doğru. o önemli. ama ailemizi seçemiyoruz mesela. ya "iti bir aileye" sahip değilsek? zaten şu anda ilişkilerde acı çeken ve çektiren çoğu insanın bunu yapma nedeni bizzat geçmişleri, yani aileleri. sevgi bence önemli bir unsur. interstellar filminde bu çok güzel ifade edilmişti mesela. çünkü sevginin cidden tatmini yok. hani cinselliğin bile bir şekilde (gerçi tam aynı şey olmasa da) tatmini sağlanabiliyor ama sevgi'nin zor bence. sevgilinin elini tutarken hissettiğin şeyi sana verecek başka bir tatmin mekanizması yok. evdeki kediyi bile sevsen bunu düşünerek :P yine olmuyor yani.

gerçi benim kişisel arayışım biraz ütopik. "görülüp görülme" isteği. avatar'daki "i see you" tadında yani. yoksa görüntüde değilim. "ille bir sevgilisi olmalı herkesin" diyecek biri değilim. evlensem bu güne kadar çoktan evlenirdim, çocuklarım olurdu mesela. ama daha kendim çocuk gibiyimdir. (ergen anlamında değil.) kız kardeşimin 5 yaşında çocuğu var mesela. :) toplumsal kaygılardan uzağım. evliliği de nötr görürüm. amaç değil, araçtır o en fazla. kastetiğin ihtiyaç şeysi de bence şöyle. ego'sal mevzularda tam sorgulama yapma cesaretini gösterince insan bir sonuca ulaşıyor. o da "beklentiler." x bir konuda beklentin olunca, o konu seni yönetmeye başlıyor. yoksa evet özünde hiç bir şeye ihtiyacı yok insanın. çünkü herşeyi dışsal sanıyoruz ama aslında her şey içsel. insanın en başta kendi içinde yoksa (sevgi gibi) dışardan onu istese de alamaz. "almak için önce vermek gerekiyor" tadında bir şeyler var işte :) gel de bunu egolarının kölesi olmuş, egoları tarafından yönetilen insanlara aktar şimdi aktarabilirsen...
  • matrix  (18.05.16 16:26:52) 
@ikinci hesap;

biliyorum. :) hazır yazarken o çivi konusuna da değinmek istemiştim sadece. dolaylı olarak "başkasını bul" demek de biraz aynı kategoride bir şey gerçi.

şahsen ben de abuk bir sürünceme içerisinde olduğumdan, yani bizzat bir şeyleri deneyimlediğimden çok iyi anladığım bir şey var ki o da "çok düşünmemek." düşünceleri bilirsin. çorba gibidir. durduramazsın. dipsiz kuyudur. sonu yok. zaten bir noktadan sonra da insanı aşırı analitikleştirip makinalaştırıyor. bu da gönül işleriyle çelişiyor bence. daha sonra bunun içine bir de şüpheler şeysi giriyor ki buyur burdan yak. hiç gerek yok. o yüzden önermiştim serin bir zihin halinde kalmanı. çok kolay değil biliyorum ama en azından geçmişi de geleceği de düşünmeden sadece şu anın içinde kalmayı dene. zaten olacak olan olacaktır. biraz terazi mantığında bu işler. yani terazide zaten bu işin oluru ağır geliyorsa, diğer tarafta da bir şeylerin olmasının bir önemi yok. ağır basan şey kazanır. kontrol etmeye çalışma kaygısı boşa yani. ego; herşeyi kontrol edebileceğini sanıyor ama aslında bu kocaman bir illüzyon. gerçekten saf şeyler hissediyorsan en azından bozuntunu ona hissettirme. çocuksu bir algıyla sev.
  • matrix  (18.05.16 16:35:07) 
Eğer kız senden çılgınca etkilenseydi seni kaçırmamak için "bekleyelim, zaman ver" vs demezdi. Bunun sebebi illa ki "daha iyileri çıkar" olmak zorunda değil, eskisini unutamama, kendinden emin olamama da olabilir.

ikinci takıldığım nokta; senin kıza hislerini açıklaman hemen sevgili olalım anlamına gelmez, bir şans verelim birbirinizi tanıyalım anlamına gelir. O zaman da şimdi değilse ne zaman?

Bence muhabbetini kesme ama çok ümitlenme.. Çünkü bir şekilde güven vermedi bana.
  • lcha  (18.05.16 16:45:19) 
Hikayenin diğer tarafında olan 22 yaşında bir hatun kişisiyim. Uzunca bir zaman benimle ilgilendiğini naif bir şekilde belli eden birini o zamanki ergen ruh halimin de etkisiyle reddettim üstüne bir de aynı "çok yorgunum" klişesini dillendirdim. Daha sonra bu bey sessizce hayatımdan çıktı. Gel zaman git zaman bir şekilde yine yollar kesişti, söylenilenlere pişman olundu, adamın kıymeti bilindi. Şimdiyse bir süredir beraberiz. Dönüp baktığımda hiç değmeyecek insanlar, basit gelgitler uğruna çok değerli bir bağ kurma fırsatını kaçırdığımı görüyorum-ikinci bir şans elde edebilmek güzel tabii-
Normalde ben de sürekli eski ilişkisinden dem vuran, yorgunum şuyum buyum diyen insanlardan itinayla uzaklaşırım zira anlamı açıktır. Ama 21-22 yaş için aynı şeyi söyleyemiyorum. İnsan ergenlik sonrası ikinci bir ergenlik dönemi yaşıyor bazı mantıksız ilişkilerde. Hani bir eşik var ya onu aşmanız için gerekli sanki. Bu kız bu eşiği aşmasa ilişkiler konusunda olgunluk kazanamaz zaten. Kendi 21 yaşınızı, yaşadığınız saçma sapan ilişkileri, kurduğunuz hastalıklı bağları hatırlayın. Herkes en az bir kere yaşamıştır böyle bir durum. Velhasılı bence üstüne çok gitmeyin, gelmek istiyorsa gelecektir. Eğer akıllıysa da 2 ay sonra bu ergen cümlelere gülecektir. Rahat olun

  • fridgetiness  (18.05.16 18:05:52) 
uzak dur.


  • sen git ben geliyorum  (18.05.16 19:31:02) 
gerçekten zamana ihtiyacı vardır belki de. benzer bir şeyi yaşadım yakın sürede, gerçekten zamana ihtiyacım vardı. herkesin ille opsiyon değerlendiriyor olması gerekmiyor, kimilerinin "gerçekten" zamana, kendini toplamaya ihtiyacı olabiliyor. benim karşımdaki bekledi, "sınırsız zaman" dedi hatta, meyvesini de birlikte topluyoruz şu anda.


  • devilred  (18.05.16 21:50:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.