[]

Etik ve ahlak arasindaki farki ornekle

Aciklayabilir misiniz?

Ahlak toplumsal, dine, örf ve adetlere dayanabiliyor.
Etik daha evrensel, olani degil olmasi gerekeni soyluyor. Vs. Ama aralarindaki farki cok net bi ornekle aciklamam lazim yardimci olur musunuz?

 
Bazı kişilere göre arasında bir fark olmadığını hatırlatayım. Başka kişilere göre de burada yapacağım ayrımda küçük değişmeler olur.

Ahlak temel bir ilkeye dayanır. Bu ilke herkese dayatılır, kimse bundan muaf değildir. Mesela 'öldürmeyeceksin' ya da 'bütün kadınlar kapanmalıdır'. Ancak etik kişinin kendi hayatıyla girdiği bir mücadele sonucunda şekillendirdiği ilkelerdir. Kişinin deneyimleriyle alakalıdır, kişinin kendini ve çevresini sürekli eleştirmesi ile şekillenir. Bir nevi sanat eseridir. İçeriğe ilişkin olarak, işte budur diye vereceğim her örnek, etiği ahlaka çekmeme neden olur. Ancak stoacıların gün içinde ne yaptılarına, neden o tepkiyi verdiklerine, daha iyi nasıl tepki verebileceklerine ilişkin yatmadan önceki meditasyonları (günlük şeklinde yazılan) etik bir sorgulamaya örnektir. Ya da Antik Yunan'da kişinin miras olarak bırakabileceği en büyük şey olan yaşadığı hayatı daha onurlu, daha iyi, daha güzel kılmak için kendini sorgulaması.
  • protector  (17.05.16 21:17:11 ~ 21:21:30) 
Zina yapan kadını taşlayarak öldurmek bazı kültütlerde ahlaka uygun, ama etik değil.


  • babilbaligi  (17.05.16 21:21:26) 
kadın sünneti ahlaki ama etik değil
erkek sünnetinin de yeri tartışılır

  • la noix  (17.05.16 21:23:13) 
etik, ahlak bilimi ya ahlak felsefesi demektir. Etigin amaci ahlaksal davranis kurallarinin incelemek ve belirlenmek, ahlakin ozunun arastirilmaaktir.


  • lifeframe  (17.05.16 21:26:22) 
bir firmada çalışırken, o firmanın yapısı gereği, içindeki çalışanlardan herhangi biriyle iş ilişkisi dışında gönül ilişkisi kurmak etik olmayabilir.

ya da ana sanayide çalışırken, aynı firmanın çalıştığı yan sanayiye geçmek de etik olmaz çoğunlukla ki bu sebeple firmalar arası teknik şartnamelerde, hiçbir çalışanımı x aş. işe alamaz şeklinde notlar bulunur. bu da etik bir durum.

ama mesela birine ağzına sıçayım demek ahlaksızlıktır. etik içinde değerlendiremezsin.

bana göre evli bir adama sarkmam etik değildir, ama ahlaksızlık diyemem mesela. gibi gibi gibi...
  • borderline cadi  (17.05.16 21:28:50) 
Etimolojik kokenleri farkli. Hatta o bile farkli olmayabilir.


  • f_d  (17.05.16 21:37:41) 
Biraz da maziden gelsin:
www.eksiduyuru.com

  • 1adam  (17.05.16 22:09:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.