[]

Diş fırçalamak zararlı mıdır?

İlkokuldan beri dişlerimi düzenli fırçalama alışkanlığım var (günde en az 1 kez), ancak 4-5 tane dolgum var ve dişlerim çok çok beyaz değil.
Arkadaşım dişlerini haftada yalnızca 2 kez fırçalıyor ve tek bir dolgusu bile yok! Üstelik dişleri benimkilerden beyaz.

Diş fırçalamak dişleri çürütür derlerdi, acaba doğru mu bu?

 
genetik

bir de distan duzgun gorunebilir ama icten curume var.
  • ermanen  (14.11.09 17:44:30 ~ 17:46:13) 
bildiğim kadarıyla mesele beslenme alışkanlığıyla ilgili.

diş çürümesinin temel nedeni, şeker, salya ve bakterilerin bir araya gelmesidir.
ağızdaki bakteriler, şeker'deki enerjiyi kullanarak dişlere zarar veren asit oluşturur. bu da dişleri çürütür normal olarak.

eğer yeme-içme alışkanlığımız şekerli şeylere dayanıyorsa, ağzımız normalden daha asidik olur. salyamızın standart ph seviyesine dönmesi genellikle 20-30 dakika sürer. bu süreç içerisinde dişler giderek zarar görür. eğer şekerli gıda tükettikten sonraki bu 20-30 dakika içerisinde dişlerinizi fırçalarsanız, ağzınızda şeker ve bakteri kalmayacağı için ph seviyeniz salyanızın ph ile aynı olur (ki bu genellikle nötr demektir)

kimilerinin dişlerinin diğerlerine göre daha az çürümesinin sebebi bu yeme alışkanlıkları, dişlerini çok fırçalamaları değil, doğru zamanda fırçalamaları ve tabii ki genetik (veya küçüklükteki beslenme alışkanlıklarından dolayı) diş etlerinin ve dişlerinin daha güçlü olmasıdır.

şeker ve diş çürümesi hakkında daha detaylı bilgi istersen : www.elmhurst.edu

bu arada çuvallamışsam affola, dişçi falan değilim çünkü belki daha iyi bi bileni çıkar.
  • hooker with a penis  (14.11.09 17:44:39) 
her gün 3 kez falan fırçalıyorum, dişim bu güne kadar hiç çürümedi hem de eskiden sigara kullanmış olmamam ramen dişlerim bembeyaz.

kalsyum falan filanla ilgili olsa gerek. siz siz olun fırçalamaya devam edin, fırçalamazsanız daha da köt olur. bu arada fırçalamak tabi ki yararlı bir şey.
  • cedric  (14.11.09 17:51:34) 
diş fırçalamak zararlı değil de beyazlasın diye abanıyorsanız zararlı diş minesine zarar veriyorsunuz. fazla macun da zararlı diyorlar, macunu da az kullanın. gerisi de beslenme alışkanlığı ve genetik faktörlerle ilgili...


  • BloodGroove  (14.11.09 18:04:50) 
tükürügün asidik veya bazik olmasina göre de degisiyor diye biliyorum.
birinde distasi çok oluyormus ötekinde çürük.
mesela benim dislerim çok zor çürür, hatta çürümez.
son 2-3 yildan önce de her gün fircalamazdim dislerimi.
  • samfisher  (14.11.09 18:29:14) 
Diş fırçalamak zararlı mıdır?

1- Eğer, diş fırçasını dişlerinize bastıra bastıra kullanıyorsanız zararlıdır.
2- Dişleriniz parlasın diye yemek sodası vb. gibi toz ürünler kullanıyorsanız yanlış yapıyorsunuz.

3- Diş fırçalama tekniğiniz yanlışsa fırçalama amacına ulaşamayacağı için zararlıdır. Dişler önden arkaya bir ileri bir geri fırçalanmaz.

Doğrusu ; Üst dişler için-> yukarıdan aşağıya, alt dişler için-> aşağıdan yukarıya doğru fırçalamalısınız.

4- 3 ay veya daha uzun zamandan beri kullanılan eskimiş diş fırçasının dişlere yarardan çok zararı vardır. Çünkü kılların uç noktasındaki yapı bozulmuş olduğundan diş minesini çizer.

Ayrıca, her fırçalamadan sonra anti-bakteriyel ağız gargarası kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Ted Lapidus  (14.11.09 19:20:39) 
Dişlerin çürümemesi için günde en az 2 defa dişleri doğru şekilde fırçalamak şarttır.. pek az insan tükürük özelliklerinden ötürü çürüğe dirençlidirler, ağız hijyenine dikkat etmeseler de çürük ya görülmez ya da çok az görülür.. yine pek az insan tükürük özelliklerinden ötürü çürüğe dirençsizdirler, dişlerini düzenli ve doğru şekilde fırçalasalar da çürük görülebilir. bunun dışında kalan çoğunluk ağız hijyenine dikkat ettiği sürece çürükten ve diş eti hastalıklarından korunabilir. arkadaşınızda dolgu olmaması dişlerinin çürümemiş olduğu anlamına gelmez. ayrıca günde 1 defa fırçalamak yeterli değildir. dişin üzerindeki lekeler temizlendiğinde geride kalan renk dişin kendi rengidir, fırçalamayla açılmaz, genetiktir.


  • deoksiribonukleotit  (14.11.09 19:35:13) 
disleri gunde 3ten fazla fircalama derler cunku mineyi asindiriyorsun.
asitli iceceklerden sonra (portakal suyu da dahil) sakin dis fircalama yine mineyi asindirirsin.

igrenclik edip haftada 2 fircalama yeri gelir rezil olursun (anladin sen)
dis curumesi arkadaslarin dedigi gibi genetik ayni zamanda. cok huylaniyorsan her seferinde macun kullanma.
  • traktor  (15.11.09 01:18:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.