[]

bu sitede mod olmak cok mu zor?

Yani başlık taşımak, cevap silmek, eşitlemek falan çok vakit alan bi şey mi? Gelen mesajlar ne minvalde? Neden bu işi yapıyorsunuz? O kadar şeyin arasında zor olmuyor mu? Para alıyor musunuz? Gununuzun ne kadarı bu sitede geçiyor? Keyifli bi şey mi? Motivasyonunuz nedir?

Kinaye, kınama, uyarma vs kastı yok. Cidden merak ediyorum. Bi insan niye mod olur?


 
Eşitlemek = editlemek


  • damdanakan  (16.05.16 01:09:36) 
taa forum zamanlarından bildiğim kadarıyla o sitede en çok takılan her şeyi bilen cevap veren tipler mod olur, ego tatmini elde ederler. Para aldıklarını hiç sanmıyorum ama belki biraz alıyor olabilirler de.

zor derken, teknik olarak değildir ama insanla uğraşmak her zaman zor.
  • rodriguez2  (16.05.16 01:21:19) 
Düzenli olarak tararsan çok zor değil ama burası ayrı mesai isteyen bir yer. Öyle kafana estiği zaman bakınca pek olmuyor bence.
Burası bir iş, gönüllülük esasına dayanıyor, para almıyorum. Bence alınmalı orası ayrı zira zaman zaman fazlasıyla yorucu ve can sıkıcı bir yer oluveriyor özellikle siyasi ve sosyal içerikli tartışmalar dönerken. Şöyle söyleyeyim hayatımda hiçbir zaman buradaki mesaj trafiğini yaşamadım, buradan başka yerde de yaşayacağımı sanmam. Mesaj kutumun hep yeşil yandığı, devamlı insanları uyardığım zamanları bilirim. Ve inan bezdirici.
Sırf arıza çıkarmak için mesaj atan kullanıcı çok, baldan şeker kullanıcı sayısı az değil ama.

Ben burayı seviyorum, eskiden daha çok seviyordum. Elimden gelecekse katkım olsun istedim, çözümün bir parçası olmak istedim, farklı durumlar da oldu neticede buradayım. Siteye dair yapmak istediklerim vardı, hala var ama eskisi kadar inancım yok vs vs.

Bu aralar yeni bir oyun keşfettim, onu oynadığım zaman mod olmak aşırı keyifli oluyor. Duyuruların yasak içerik, partner arama, iş arama veya para karşılığı ödev olup olmadığını anlamak için özelden mesaj atıyorum duyuru sahibine ve ödevse parasını vb detayları soruyorum. Oltayı yeme aşamasında garip keyif aldığım doğrudur. Bir de "neden uyarıyorsun birader, rahatsız isen çek git" kafasındaki kullanıcı mevcut, o zaman da çat diye silmek güzel oluyor.

Bunların dışında yorucu, sıkıcı, keyifsiz. İnsanların sizden hiçbir şekilde memnun olmaması da cabası. Uyarırım uyarma işini yap madem cevabımı sil der, silerim uyarmadan neden siliyorsun der.
  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 01:29:51) 
Oncelikle hayirli forumlar.

Duyuruna kaynak yapacagim, @kaymaktutmayansicaksut, gunluk hayatta ne ile mesgulsun? Sorabilir miyim?

Su an kumulatif katkisi son bir ayda en cok olan iki moddan birisin yanimiyorsam. Modlardn birinin akademisyen oldugunu ogrenince durdum. Nasil vakit buluyorsunuz vs diye cenem dustu, mal gibi kaldim.

Nasil yetisiyor? Duyuru aktif, cok is var, surekli ilgi istiyor belli bir seviyeyi korumak. Nasil yetisiyorsunuz kendi hayatiniz bir yAna buraya?

Bir de gorev paylasimi var mi modlar arasinda net? Sen @kaymak su kategorileri al, @ayco sunlari yapacak,@pandis evlendi ama o da gonderdigimiz duyurulari temizlesin va gibi? Gercek hayatta modlar tanisiyor mu? @compu aktif bir sekilde yol yordam gosterip liderlik yapiyor mu yokaa perde arkasinda yetki verip bir saha gorunmedi mi? Sorular sorular.

Gonulluluk esasiyla bu kadae ugrasip bana verileni ben de duyuruya geri vermeliyim bilincini tebrik ediyorum son olarak. Cok baska bir idealist kafasi bu. Nadir gorulur oldu bu artik
  • Silesius  (16.05.16 01:39:16) 
öncelikle mod olmak için kadın olmak lazım. burada işler böyle yürüyor.
ülkemizde birini kapıcı bile yapsan eline yetki geçince tavırları değişiyor. aynı kafadakini tutup mod yapıyorsun gibi düşün. her şeyi ben bilirim sen ne anlarsın havaları, tepeden bakmalar falan gırla.
cevap: ego tatmin etmek için mod olur.
  • cekilmis gayfe  (16.05.16 01:39:45) 
Para almıyoruz, onu belirteyim.

Bir pandispanya tekti, tek başına kaldırmakta zorlanıyordu. Bana da 'Olur musun' dediler, 'Her zaman duyuruda olamayabilirim ama yardım ederim' dedim. Şimdi alıştım. Tabii ki bir gün emekli de olacağım. :)

Zorluğu bazen oluyor, bazen olmuyor. Örneğin, haftasonu ben eve işle gelirim. Politik tartışmaların yoğun olduğu, günde 3-4 saat uyuduğum bir dönemde Cumartesi 12 saatimden fazlasını sadece ispiyonlara ayırmışlığım vardı ama bu istisna; genelde o kadar çok tutmuyor. Ya da bir kelimenin küfür olup olmadığını ve o küfrü içeren duyuruya ne yapılacağını 10 gün boyunca tartışabiliyoruz. Her mod'un farklı bir görüşü oluyor ve fikir birliğine varamayınca biraz 'soğumaya' çalışıyoruz. Kötü yanlarından biri de her sabah olmasa da çoğu sabah 'Ayy, ne varmış, bir duyuruya gireyim' dediğimde mesaj kutumda anneme sövülen bir mesajla güne başlayabiliyorum. Dün duyurusunu sildiğim biri, 'Ne hakla' diyerek küfretmiş oluyor. Bir kere de gecenin 3'ünde yapılan bir ispiyonu sabah 9'da değerlendirdiğim için 'Uyuyacaksan neden mod oldun' diyen oldu. 'Seni bulur ve yakarım' diyen olmuştu; birçok kişi burasının babamın çiftliği olmadığını söyledi. Şİkayet ettiğimden söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın; sadece böyle şeyler oluyor. İlk başlarda sinir bozuyordu, şimdi uç bir durum olmadıkça çok fazla hislendirmiyor. Bunun dışında, duyuru sorunları üzerine konuşmak isteyenler ile uzunlu kısalı mesajlaşmamız da olmuştur. Bazen komik durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

O kadar şeyin arasında zor olduğu zaman da oluyor, olmadığı zaman da. Acillere müdahale edip, devamını ertesi güne bıraktığımız oluyor. Şimdi uykum kaçtığı için buradayım, bazen olamayabiliyorum ama birden fazla kişi olunca idare ediliyor zaten. Tek başımıza olmadığımız için kriz anları dışında sıkıntı olmuyor. Karar veremediğimizde mesajlaşıp 'Eee, n'apılacak şimdi' diyoruz.

Tek kişilik duyuru taşımalar herkes için çok zaman almıyor ama bazıları inatlaşıyor, onlar zaman alıyor. En çok zaman alan şey tartışmalar. Çünkü tartışmalarda çok düşük viteste hareket edip 'Kim formata aykırı' diye uzun uzun değerlendirme yapmamız gerekiyor. Ki cevabın içine laf sokma girdiğinde, cevabın nerede bittiğini ve hakaretin nerede başladığını ayırt etmek zor olabiliyor. Bunun dışında, eğer bir taraf sakin davranmışsa ve diğer taraf dellenmişse, diğer tarafın daha çok cevabı silinmek zorunda kalınıyor. Bu zaman da cevabı silinen taraf 'Neden onu silmediniz, çifte standart' diye haykırabiliyor. Aynı gün içinde 4-5 kere faşist, bir o kadar da terörist ilan edilip kimlik karmaşası yaşadığımı hatırlıyorum, buraya da yazmıştım sanırım. Olabildiğince nötr kalmaya çalışıyoruz, ne kadar başarıyoruz ve ne kadar deforme olduk, bilemiyorum. Bir miktar olmuşuzdur.

Bir de biraz limitleyici bir tarafı var. Geçen sene 30+ zirveler yapardım, artık yapmıyorum. İki nedenden, ilki bana gıcık olan biri sırf ben düzenliyorum diye gelmez diye. İkincisi de, öyle biri gelirse ortalık bulanmasın, ağzımızın tadı kaçmasın diye. (Ek: Şimdi aklıma gelen neden, tehdit edenlerden biri karşıma çıkmasa da olur)

Ego kısmına gelince, çoğunlukla egodan çok işyükü gibi oluyor ama egomuz da ne oldu bilmiyorum, onu dışarıdakiler daha iyi değerlendirir. Sonuçta ağzımıza geleni yazıyoruz. Belki tatmin ediyordur. Zor bir iş değil ama keyifli de değil; iş sadece. Zaman zaman zor, zaman zaman keyifli. Hani burada kötü kısımlarını söylüyorum ama benim için en güzel tarafı, özellikle kaymak ve pandispanya ile muhabbet etme fırsatı vermesi, günlük hayatta onlara daha yakın olmam oldu.
  • aychovsky  (16.05.16 01:40:36 ~ 01:45:33) 
@silesius avukatım.

Bir görev paylaşımı yok, ispiyon kutusu yanıyor ise ilgilenmek isteyen mod ilgilenir, duyuruyu taramak ve ispiyon yememiş ama silinmesi gereken cevap/soru/duyuru varsa ayıklamak isteyen varsa ayıklar.
Hiçbir modun aktif olmadığı zaman da olur, aynı anda aynı ispiyonu değerlendirdiği de. Kafamız karıştığında aycho ile kafa kafaya verip kullanıcı veya ispiyon degerlendirmesine girdigimiz zamanlar fazladır, hatta az önce konuşuyorduk.
Bilemediğimiz kısımlar olursa veya şurası böyle olsa güzel olmaz mı dediklerimiz sorunun muhatabı compu, ona gidiyoruz.

Sistem az çok böyle, şeffaflık adına anlatmış olayım.
  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 01:45:58) 
En çok güldüğüm konuşma şuydu sanırım. Yine bir gün küfür değerlendiriyoruz. Boşa gitmesin diye de benzer küfürleri ortaya çıkarıp değerlendirmeye başladık. 'Şimdilik bu durum elimizde ama ileride başka biri şu küfrü de kullanabilir' diye önlem almaya çalıştık. Tam olarak hatırlamıyorum konuşmayı, dolayısıyla aynı konuşma değil de, özü aynı gibi.

-Şimdi biri senin annene bu küfrü etse ne yaparsın, normal mi karşılarsın, yoksa hakaretten dava açılır mı?
-Şimdi anneme etseler bir şey demem ama o annelerimize bağlı. Başka birinin annesi bu duruma alınabilir.
-O anneler için dava yolu açılır mı?
-Annesine bağlı. Anne para ile o işi yapabiliyorsa olur tabii ama anne yapıyor mu ki o işi?
-Annene X diyebilirim ama Y diyebilir miyim peki?
-Anne blablabla....

İki saat 'Biri sana b.k dese ne olur', 'Başka biri g.t dese ne olur' gibi şeyleri ciddiyetle tartışırken birden kendimize bakıyoruz. Dışarıdan biri görse 'Ne yapıyorsunuz siz' der. Ortalıkta birkaç tip 'Anana şunu dedi', 'Benim anama mı' diye saçmalığın ötesinde bir muhabbet ediyor. O halimizi görünce çok gülüyorum.
  • aychovsky  (16.05.16 01:52:14 ~ 01:54:27) 
Bu kadar yorulmaya değer mi ya? Bana biraz anlamsız geliyor. Mesajla kufredeni direkt ucurmayi dusunmuyo musunuz? Niye bu kadar laf yiyosunuz ki? Asla anlam veremeyecegim işler bunlar. Yani saygı mi duysam, saflikla mi suclasam bilemiyorum, kusura bakmayın. Actigim duyurulara saçma sapan bi yorum geldiğinde ya da dengesizin biri mesajla rahatsız ettiğinde bile keyfim kaçıyor benim. Ne işim var lan benim burada? hissiyatı oluşuyor. Sizdeki bu adanmışlık, boyun eğen, sineye ceken tavır, yüksek aidiyet duygusu benim için fazla anlaşılmaz. Bu işin içinde başka bi şey var, diye dusunuyor insan ister istemez. Ne bileyim.


  • damdanakan  (16.05.16 01:55:07) 
compumaster pandispanya'nın mod olabilmek için kendisine 1.5 sayfalık e-mail yazdığını söylemişti. manevi açıdan, uğrunda böylesi uğraşlar verilecek kadar tatmin edici bir şey demek. herhalde kimisi için klasik bekçi öykülerindeki, ne bileyim bir murtaza'daki, der letzte mann'daki üniforma gibi bir şey modluk.


  • misterturist  (16.05.16 01:56:28) 
Valla, o kısmı ben de anlamıyorum. Keşke anlayıp cevap verebilsem. :)

Mesajla küfredeni uçurmayı düşünmedim çünkü diğer insanlara da mesajlarla küfürler gidiyor ve özel mesaj ifşası yasak olduğu için onlara müdahale edemiyoruz, onlar da küfür yiyor. 'Bana mesajla küfretti, ne yapayım' mesajı geliyor ve 'Savcılığa git'ten ötesini söylemeyip elimiz kolumuz bağlı oturmak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla, millet bu konuda şikayet edemezken, bizim 'Vay bana küfretti' diye uçurmamız ayıp olur. Onun yerine bakıp bakıp deli gibi gülmek işime geliyor şimdilik.

Ama zorlarsa şundan neden olmasın?
vignette2.wikia.nocookie.net
  • aychovsky  (16.05.16 02:00:28 ~ 02:03:43) 
Ben ucururdum ya. Başkasına kufredeni de ucururdum. Ama işin içine girince durum değişiyor herhalde.


  • damdanakan  (16.05.16 02:03:47) 
İlk başta sinirden ellerim titriyor idi abuk sabuk mesajlar gelince. Kaç defa "yapamıyorum ben bu işi, herkes nefret etti benden lanet olsun." Diye düşündüm, ağladığımı bilirim bir kullanıcı yüzünden.

Daha geçen düşündüm, neden vaktimi harcıyorum ben buraya diye, buraya harcanan vakitte kitap okurum kendime dair bir şey yaparım, uyurum yahu mesela. Ama sanırım burada olmak salakça bir his sağlıyor, buradan daha hakim oluyorsun önündeki şeye. Kızdığın noktaya müdahale etme gücün var, bu imkan varken neden sadece kızan tarafta olayım dedim vazgeçmek istediğimde.

Bir de burası beni geliştirdi, sakinliğimi ve kontrolümu koruyabiliyorum burası sayesinde, bana bunu kattı. Objektif olmak istemediğin anlarda bile objektif olmak durumunda kalmak zor ama başardığım zaman, evet güzel bir his bu.
En uykulu halimle bunları söyleyebilirim.
  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 02:04:59) 
@mister turist: aradığım cevap buydu. Nickini attim hafızaya. :)


  • damdanakan  (16.05.16 02:06:18) 
duyuruya kaynak yapıyorum, modlar ip takibi yapabiliyor mu o yetki sadece compu'da mı?

hani bisürü hesap var ya, troll bunlar diye mimlenmiş ya da onların yedek hesapları varmıs falan. insanlar cok emin konusuyor da böyle bi bilgiye sahipsiniz de ordan mı cıkıyor? bu arada ucretsiz yapılacak iş degil yahu:/
  • galandar kostumu  (16.05.16 02:08:09) 
@kaymak: valla o zaman supermis. Bayağı derviş gibi, Tibet rahibi gibi bi şey oluyorsunuz demek ki. Kitap okumaktan faydalı o açıdan. Bi de burası cidden bizim tahsilli orta gençliğin enteresan bi kesitini sunuyor, zenginleştiriyor insanı aslında. Şimdi biraz oturdu, kafam netleşti. Rahatca uyuyabilirim artık. :)


  • damdanakan  (16.05.16 02:11:18) 
Ip takibi modlarda yok. Veritabanı temizleme işleri de yok.

Bazı kişileri çeşitli ipuçlarından anlayabiliyoruz, bazılarını duyurucular kendi anlıyor. Gerçi biz anladığımızı da ortaya söylemiyoruz, kendi aramızda 'Geri dönmüş, eyvah' diyoruz.

Ben daha önceden de sakindim, pek kolay sinirlenmem. Bana da kazandırdığı kötü lafa karşı kalkan oldu. Eskiden daha çok üzülürdüm. Bir de düşündüm şimdi 'Neden' diye, şöyle buldum. Çok görev insanlığı var bende, biri görev versin yapayım isterim, sürekli çalışayım, boş durmayayım isterim. İş verilince elimden geleni yapmadan rahat olamam pek. İş olur-olmaz, o ayrı da, ben yapabildiğimi yapmazsam kendi kendimi yerim. Her şeyi ciddiye alırım ben. Bu cevap da biraz 'Beğenmediğiniz özellikleriniz neler' sorusuna cevap verirmiş gibi oldu ama kendi açımdan 'Haa, bu yüzden yapıyormuşum' diye cevap verdim kendime. Benim de motivasyonum buymuş.
  • aychovsky  (16.05.16 02:15:36 ~ 02:15:51) 
oov kaymak az önce ip görebiliyoruz yazmıştı silmiş^^


  • sta  (16.05.16 02:19:34) 
haha ben de meraktayım görüp göremediklerine dair ^^


  • devilred  (16.05.16 02:20:42) 
Açık cevaba sansür: Bir şeyler görüyoruz ama uyarılı bir takip sistemi yok. Mod'lar için o şekilde.

Edit: Abovv, bilmediğim şeyler varmış!
  • aychovsky  (16.05.16 02:23:30 ~ 02:26:46) 
Şeffaflık buraya kadar. Evet haydi herkese iyi uykular :)))


  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 02:23:41) 
Bizle paylasamayacaginiz mühim yönetim sırlarınız da mi var? Vov so hot!


  • damdanakan  (16.05.16 02:27:52) 
Çok konuştuk, sabaha compu kesin atacak bizi :)


  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 02:30:41) 
Sizi atsin, beni alsın. Amacım oydu zaten. Ben bu duyuruya lale devri yasatirim ben. -_-


  • damdanakan  (16.05.16 02:35:06) 
Bir insana bir güç verirsen onu istediği gibi kullanmaktan zevk alır. illa kötü anlamda değil ama eline bir şeyleri değiştirme, üzerinde oynama hakkı veriyorsun ve o kendisini önemli bir kişi olarak görüyor. Ego tamini de diyebiliriz.

Thesis filmi var. bu konuyu gayet güzel işlemişti. Bi yere kadar yaşanmış bir deney. Filmde bir deney için insanlar gönüllü oluyor. bir kısmı mahkum bir kısmı gardiyan oluyor ve gardiyanlar ellerindeki gücü kötüye kullanmaya başlıyor. deneyi düzenleyen doktor da kendini hapisane müdürü gibi görmeye başlıyor. filmde işler çığrından çıkıyor ama gerçek deneyde mahkumlar şikayet etmeye başlayınca deney sonlandırılıyor.
  • vapurlarfalan  (16.05.16 03:42:54 ~ 03:48:53) 
@vapurlarfalan das experiment'le karıştırıyor olabilir misiniz? o öyleydi, yalnız tesis 'snuff film'lerle ilgili bir şeydi.

e: tam da mod'ların huzurunda ikili sohbet gibi oldu, ama içimdeki inek dayanamadı. mazur görünüz harcadığım byte'ları.

e2: ikili sohbetin dibine vurayım: @damdanakan çoktan unutmuşsunuzdur gerçi, ama diğer nick'imi kullanırken sizinle manasız bir sebepten atışma içine girmiştim. burada hakkında pozitif düşünceler içinde bulunduğum insanlardansınız. bu soruyu araç olarak kullanmak istedim, özür dilemek için o konuyla alakalı olarak da.
  • misterturist  (16.05.16 05:16:31 ~ 05:25:47) 
Bunu daha önce başka sorular altında da beyan ettim, buraya da nasipmiş, buraya da yazayım. Ben moderatörlük görevinin gerçek anlamda lafının yapılacak denli önem arz eden bir yetki(adına yetki diyorsak) olduğu kanaatinde değilim. Önünde iki fazla buton açık olan kullanıcıyız her birimiz fark bu. Bu kadarcık görevin öyle ahım şahım ego tatmini sağladığı kanaatinde de değilim, hatta çoğu zaman elinizin altındaki fazladan seçenek "ahaha bak sildim" hissinden ziyade "gerçek hayatta da tanıyorum, cevabını silsem elli tane şey düşünecek şimdi, bak hemen değişti." diyecek tedirginliğini yaşatıyor. Oysa ki yaptığınız, yapmaya uğraştığınız şey sadece düzeni sağlamak, kavga çıkmasının önüne geçmek. Bir sonraki is başvurumda etiket olmayacak burası bana.

Biz gidersek yerimize başkası gelir, bir süre fazladan küfür, duyuru tekrarı görürsünüz, kan duyuruları alta iner. En fazla bu. Sonra başkası gelir, işi öğrenmeye çalışırken biraz bocalar, hepimiz bocaladık, astık kestik de en başta kendimizi ve sitenin istediğini bulana kadar, sonra toplar ve belki o istenen ideal mod olur.

Kullanıcı benim gözümde moderasyondan daha değerli, katkıyı ve rengi katan şey, sitenin dönmesini sağlayan kullanıcı çünkü. Ve samimiyetle söyleyebilirim ki politik bir fikir beyanı değil bu. Kalp kırmadan siteyi toparlamaya çalışmanın sebebi bu benim için.geçici bir görev için burada patronluk taslamaya ve kalp kırmaya gerek yok. Ha, zaman zaman azarlar gibi konuştuğum vardır o da sabrın sınırları zorlandığı vakitler oluyor artık. Sen diye lambur lumbur giren adama siz diye hitap ediyorsak henüz egomuz tavan değildir. Hepimiz insanız, fikirlerimiz ve tavrımız, karakterimiz var. Modlugumuz da bundan iyi kötü etkileniyor.

Diğer taraftan kullanıcı olarak daha rahattım, daha kolay cevap verebiliyor idim şimdi cevap yazmaktan vazgeçtiğim çoktur.

@want2die ayrı bir mesai değilsiniz.
  • kaymaktutmayansicaksut  (16.05.16 09:39:25) 
1952' den beri duyuruda takilirim aha bu modlari daha ilk kez gordum. vay be.


  • tezek  (16.05.16 09:52:12) 
mod olmak ister miyim şu an için zor,
uğraşmak vs tahammül sınırlarım az o yüzden sanırım zorlanırdım. Ha sitede ki kaliteyi arttırmak adına katkım olsun isterim. Bunun için düzgün cevaplar az trollük yaparak elimden geldiğince hem faydalı oluyorum hemde bildiklerimi paylaşıyorum.

Forumsal olacaktır daima burası illaki çünkü vaktini burada çok geçiren insanlarız.
  • basond  (16.05.16 10:18:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.