[]

cep telefonu kamerası vs fotoğraf makinesi

elbette asıl işi fotoğraf çekmek olan bir makinenin performansını tartışmıyorum.

sorum şu; iphone 6s'te bulunan kamera ile 3000-4000 tl bandında bir kameranın fotoğraf/video kalitesi arasında çok fark var mıdır? yoksa fark ihmal edilebilir mi? eğer edilebilirse ciddi kalite farkı oluşması için hangi fiyat bandına çıkılmalıdır?


 
elbette çok fark vardır. ama "anı fotoğrafı" çekiyorsanız ya da çok yüksek çözünürlüklerle işiniz yoksa, çok basit anlamda bu kadar pahalı bir makineye ihtiyacınız yok.

pahalı kameraların pahalı olmasının temel nedeni sensör büyüklüğü/kalitesi ve elbette optik kalitesi. fotoğrafın kalitesini belirleyen temel unsurlar bunlar.

6s ya da benzeri bir cihazla sıradan bir manzara fotoğrafı çekin, aynı fotoğrafı pahalı bir makineyle çekin. standart bir monitörde ekrana sığacak boyutta bakıldığında herhangi bir insan fark görmeyebilir. asıl fark raw'da, büyük çıktılarda, baskılarda ortaya çıkar. bir de bu makinelerin çok avantajlı olduğu az/ters ışık gibi koşullar var tabii.

ama dediğim gibi anı olsun, eğlence olsun diye fotoğraf çekiyorum diyorsanız iyi bir cep telefonu az ışıklı ortam haricinde yeterli bence. bir basamak üstüne çıkayım derseniz ufak bir aynasız alıp 2 lensle mutlu mesut fotoğraf çekebilirsiniz.
  • orient blue  (13.05.16 16:13:53) 
3000-4000 tl ye alacağın dslr makine ve lens ile tabii ki ciddi fark olur. ihtiyacının ne olduğuna bağlı tabii. hatıra amaçlı çekeceksen bence yeterli iphone

edit : gece fotoğrafı da çekeceksen iphone bi b.ka yaramaz tabii.
  • animalman  (13.05.16 16:14:59 ~ 16:15:54) 
telefonların fotoğraf kalitesi eksiksiz ışıkta alt-orta seviye dslr'lar ile yarışabilecek seviyeye geldi, eğer günlük kullanım amacıyla çekilmişse tabii. telefonların en büyük sorunu düşük ışık, bu da cihazlarda kullanılan optik araçların fiziksel boyutuyla ilgili; yani malzeme mühendisliğinde çığır açıcı teknolojik ilerlemeler olmadığı müddetçe telefonların 3-4binlik dslr'ları yakalamasına imkan yok, çünkü fiziksel olarak birinin optik araçları daha büyük ve daha çok ışık alıyor, süzüyor vs.

videoda ise fark daha fazla, özellikle optik görüntü sabitleyici konusunda. bu da optik bir parça ve 9 milimetrelik bir cihaza koyabileceğiniz en mükemmel ois bile lenslerin veya gövdelerin içindekilerle yarışamaz. (telefonların bu saatten sonra 5 santim kalınlığına ulaşmayacağını varsayıyorum)

teknoloji dedim ama bu ilerleme sadece telefon için olmuyor, daha yavaş da olsa dslr'lar da benzer şekilde ilerliyor, gelişiyor. bana kalırsa yakın gelecekte dahi orta-üst seviye makineleri yakalama imkanı yok telefonların.
  • baba jo  (13.05.16 16:22:33 ~ 16:23:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.