[]

bu yaştan sonra motosiklet ve yarış sevdası?

merhaba,

nerden esti bilmiyorum ama son zamanlarda sürekli beni heyecanlandıran bir mesele bu. sanıyorum daha önceden içimde kalmış.

yaşım 27 ve henüz ehliyetim yok. zaten nedense kafa hep ''ne zaman araba alacak param olur o zaman ehliyet alırım. kaza yapacaksam da kendi aracımı sürerken yaparım'' başkasınınkini değil mantığındaydı.

herneyse gelelim motosiklet konusuna. yolculuk konusunda çoğu zaman yalnız olmayı tercih etsem de bu pek mümkün olmuyor günümüz koşullarında. ayrıca da nedense motosiklet kullanmak daha çekici ve dinamik geliyor bana. bu anlamda neden motosiklet konusunda daha heyecanlı ve istekli olduğumu anlayabiliyorum. birçok sebep var aslında ama daha fazla uzatmayayım listeyi.

gelelim bu işin eğitim konusuna. şuanda ehliyetim olmadığı için, hiçbir trafik tecrübem de olmadığı için işler biraz uzun sürecek gözüküyor. malesef bazıları hayata geriden başlaması gerekiyor. ama yapacak bişey yok.

bu konuda istekli olduğum için şunları sormak istiyorum;

1- en başından bir yol izlemem gerekirse. a2 ehliyeti aldıktan sonra ne yapmamı önerirsiniz?
2- 250 cclik bir motor başlangıç için ideal'in üstünde midir. yoksa ideal sınırlarında mıdır?
3- motorsiklet kullanmanın biraz daha fazla sorumluluk gerektiğinin farkındayım. şehir içi ve şehir dışı başıma gelecek kaza ihtimallerini nasıl minimuma indirebilirim? bunun için ne tarz pratikler yapmam gerekir?
4- bu işin hem trafik eğitimini hem pist eğitimini almak istiyorum. o yüzden bana önerebileceğiniz, başlangıçtan en üst aşamaya kadar eğitim verebilecek kurumlardan bahsedebilir misiniz?


not: supersport kategorisindeki motorlar için geliştirmek istiyorum kendimi.

bu konuda tecrübeli olanınız veya tecrübe sahibi yakınlarınız varsa ve yardımcı olursanız çok makbule geçer.

 
Acikcasi Yasin 27 ve baslamak icin ideal bir yas. Tabi 27 yasinda ergen takilmiyorsan. Akli basinda insanlar kullanmali motorsiklet. Yoksa malum..


  • duyurumvar  (13.05.16 15:39:03) 
Hadi bakalım hayırlı uğurlu olsun motorun diyerek başlayalım çünkü geri dönülmez aşamaya gelmişsin motor konusunda.

Ben yıllarca scooter kullandıktan sonra İstanbul'a taşındım scooterımı getirmedim yıllar sonra da geçen sene burada yeni bi motosiklet aldım supersport şeklinde ama 200'lük. Yaşım 28 diğer scooterı 6-7 yıl kullanmıştım ama hep buranın trafiği hem de son yıllarda yazdan yaza kullanmam neticesinde, kendime sıfırdan başlıyor muamelesi çektim. Yamaha'dan başlangıç seviyesi eğitim aldım, bu esnada ekipmanları ufaktan toplamaya başlamıştım. Açıkçası yamaha'dan aldığım eğitim ile sadece motosikleti bayiden eve güvenle getirecek kadar ilerledim ki zaten amaçlanan da bu, öğleden önce slayt, öğleden sonra 3-4 saat motosiklete alışma ve sürme. Kötü demiyorum kesinlikle bugünkü aklım olsa yine giderim o eğitime ama yetersiz.

Motosikletini aldıktan sonra orada dinlediklerini aklında tutarak 1.500 km yol yapıp tekrar bu sefer 2. seviye eğitime gidiyorsun, ki bu sana bişeyler katıyor.

Bunun dışında ben bu sene başka bir eğitim kurumundan da eğitim almayı düşünüyorum (GİS Akademi) Buradaki kurslar daha bir süreç şeklinde ilerliyor. Birkaç güne yayılıyor vs benim daha çok aklım kesiyor şu an. Sanırım bu aralar isimleri Motto akademi diye değişecekmiş.

Bu ilk yamaha eğitiminin ardından ben motosikleti alıp geceleri çıkmaya başladım, evden okula kadar gidip okulun içinde trafiksiz alanda sürüyordum yarım saat kadar sona dönüyordum sakince. Sonraları boğaza inip oralarda dolandım. Hava müsaitse haftada 3-4 gün çıkıp 30-40 km yol yaptım, durdum, kalktım, yokuş tırmandım vs. ama bunları hep gece yapmaya çalıştım.

250 cc bence ideal daha küçük olması için bir sebep yok, zaten kontrolsüzce şeyler yaparsan 150 cc'lik motosikletle de yağışta arkayı kaydırabiliyorsun. İş sende bitiyor yani yağış durumunda. Ona da alış derim mesela yağmur yağdığında da yolların sakin olduğu bi zaman çık alış, illa ki bir gün dışarda yağışa yakalanacaksın. hazırlıklı ol en azından heyecanlanmazsın. Pist kısmına bence 10.000 km'den sonra bak, bu bir şey değil bi senede doldurabilirsin.
  • okumayi sevmeyen okur  (13.05.16 15:50:28) 
ilk motorun için tavsiyem çok uçan kaçan bişey olmaması, zira bi an atara gelirsin motorun da gazıylan 1 milisaniyelik hata ölümüne sebep olur. dolayısıyla ilk motorun dandik olsun bence, trafiğin ne kadar iğrenç bir ortam olduğunu başına neler gelebileceğini en azından 1-1,5 sene deneyimle altında bir patpat ile.

250cc konusunda da regal raptor alırsan eyvallah ama duke 250 alırsan sıkıntı. supersport diyorsun cbr 125 ile başlayabilirsin bence.
  • yuto  (13.05.16 16:19:30) 
1-Şimdi bildiğim kadarıyla yeni kanunla a2 ehliyeti ile en fazla 125cclik motorları kullanabiliyorsun. Yanlış olmasın ama ona bir bakın çünkü a2 ehliyeti ile 250cc motorlara bakmayın sonra :)

2-Bana kalırsa 250cc başlangıç için üst limit. Yapılabilir ancak 125ccliklerle başlamak hem hatayı daha fazla kaldırır hem de daha öğretici olur. 250cc motoruna göre de değişir tabii ki örneğin Yamaha R25 bana kalırsa bir başlangıç motoru değil. Bu yüzden cbr 125 gibi motorlar çok çok daha iyi olur. En makbulu 2. el düşse bile sorun olmayacak bir scooter alıp "trafikte iki tekerlekli" olmaya alışmak. Sonra zamanı gelince racing tipinde CBR 125 gibi bir o tip motorla motor oturuş pozisyonları motor tekniklerinizi ilerletmek. Sonrasında ise eğitim ala ala kademe arttırmak.

3- İkinci cevapta dediğim gibi küçük ccli bir motorla -scooter tarzı hatta- trafikte iki tekerlekli olmaya alışmak gerek. tecrübe etmeniz gerek. Küçük ccler sizi hayatta tutacak sonuç olarak. Yüksek cclerde hata ölüm demek başlangıçta.

4- Kurum olarak bir şey diyemeceğim ama Türkiyede başlangıç ve ileri sürüş eğitimi veren yerler var. Kurumsal olanları tercih edin. Yamahanın eğitimi vs. Ya da GİS akademş var vs. İleri seviyeler pist vs için önceden şunu okuyun ve izleyin araştırın bir bakın yani(gerçi ileri seviyelerde işinize yaracak bilgiler ama )olayın ciddiyeti ne olduğu ile iglili fikir sahibi olmanıza yaracaktır ancak piste çıkmak için baya bir km yapıp motoru kendizi tanımanız gerekecek baya var yani daha bu işe:

www.amazon.com

Pist eğitimi vs için Türkiyeye de geliyorlar bir araştırın : superbikeschool.com

ek: motordan vs. önce ekipmana daha fazla önem verin !
  • qazaqwsx  (13.05.16 16:32:02 ~ 16:34:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.