[]

liselerdeki müfredat yoğunluğu

aklımın almadığı bir şekilde abd veya abdeki liselerde öğrencilere mebin yaptığı yıllık plandan 3 te 1 oranında daha az konu koymaları şehir efsanesi midir?
değilse eğer bu devletler ne yapıyor da az konu işleyerek daha nitelikli insan yetiştiriyor?



 
bizim sistem ezber sistemi. kitaplarca konu yığılıyor. onlarda ise daha çok mantık tutturulmaya çalışıyor.

bana da garip geliyor kitabı açıp bakabileceğim bi formülü neden ezberlemem gerekiyor? önemli olan o formülü nasıl kullanacağımı yorumlayacağımı bilmek değil mi?

lisede bi mat sınavında formüllerden biri aklıma gelmemişti. sanırım koninin hacmiydi. hocayı çağırdım yanıma, hocam hatırlamıyorum formulü dedim. adam da bana bi üçgen bi daire çizdi, ortadan dik açı indirdi, bak buradan bulabilirsin formülü dedi. hakkaten de buldum soruyu da yaptım :D
  • la noix  (12.05.16 21:33:29) 
peki öğretmenlerin pekala yapabilecekleri birşeyi sizin dediğiniz gibi kısa sürede anlatıp niçin farklı konulara geçiş yapmıyorlar? burada öğretmenlerin de hatası yok mu?


  • sack jparrow  (12.05.16 21:37:02) 
Okul denen sistem komple göçük bir sistem. Bu ABD'de de böyle Türkiye'de de.

en.wikipedia.org

Çocuğumu okula göndermeyeceğim, isterse üniversiteye gider.

Edit: @la noix +1, www.amazon.com Linkteki kitabı getirttirip okudum. Amerikalı bir öğretmen de okul çerçevesinde bir halt yapamayacağını anlayıp istifa ediyor ve insanları unschooling'e yönlendirmeye çalışıyor. Öğretmenler de suçlu değil, kuralları uygulamak zorunda onlar da.
  • i was made for you  (12.05.16 21:39:07 ~ 21:44:50) 
illa ki vardır ama müfredat dışına çıkmaları onlar açısından iyi değil. bi de bildiğim kadaıyla müfredat epey sıkı. hani sırayla şu şu şu konuları yapacaksınız değil de, bugün bu, şu gün şu falan tarzında.

bizim memlekette ilerlemek isteyen adamı geri çekerler. çok göze de batmamak istiyor olabilirler
  • la noix  (12.05.16 21:40:42) 
Gerçekten müfredatları bizimkilere göre çok daha basit. Türk eğitim sistemi hafızayı, amerikan eğitim sistemi zekayı geliştirmeyi hedefliyor. Sen formülleri aklında tutmak zorundasın ama onlar sadece problemi çözmek için formülleri kullanıyorlar. Hatta Rusya'da bir sınıfta tüm formüllerin duvarda asılı olduğu bir fotoğraf vardı. Bizim kafa her şeyden biraz kafası. Lisede sayısalcı olduğum halde 4 yıl zorunlu edebiyat dersi gördüm ben. Hadi Türkçe neyse de edebiyat be kardeşim, artık yolumu çizmişim bana ne edebiyattan. Amerika'da öğrencilerin kafalarını böyle saçmalıklarla doldurmadıkları için onlar daha duru düşünebiliyor. Devlette öğretmenler müfredata uymak zorunda. Özel okullarda daha farklı anlatımlar yapılıyor.


  • dissendium  (12.05.16 21:42:29) 
inanılacak gibi değil gerçekten bu kadar kolay görünmesine rağmen kimsenin sesini çıkarmaması sizce menfaat kavgası yüzünden midir? yoksa üşengeçlikten midir?


  • sack jparrow  (12.05.16 21:43:15) 
Türkiye gelenekçi bir ülke olduğundan öğrencilerine kendi tarihinden, edebiyatından, dilinden sürekli bahsetmek istiyor. Üniversitede bile inkılap tarihi dersi olmasının sebebi bu. Cumhuriyet kurulalı kaç sene oldu şurada, sen tarih anlatmazsan milletin yine kafası karışır. Ülke geliştikçe, paranoyaklık azaldıkça bunun düzeleceğini düşünüyorum ben.


  • dissendium  (12.05.16 21:46:35) 
Sizce eğitimli insanlar yetiştirilmek isteniyor mu şu ülkede?

İkincisi sorgulayıcı sistem yok, bilgi depolama sistemi var. Bilgiyi depolayan başarılı sayılıyor.
  • Traveller  (12.05.16 21:46:53) 
Ben yabanci lisede okudum turkiyede.
Cok agir bi mufredatimiz vardi (unide mat 1 ve istatistik 1de lisede ogrendiklerimin ustune bisey ogrenmedim mesela.) ama formul ezberlemezdik, bir kagitta yazardi formuller. Nerede kullanacagini bilmeyince zaten ise yaramiyor orada durmasi :)
Hesap makinasi da kullanabiliyorduk.
Unide de oyle. Optimizasyon formulleri, makro-mikro formulleri vb hepsinin kagidiyla giriyoruz. sadece cok temel formulleri bilmemizi istiyolar kafadan.
  • kuehles blondes  (12.05.16 21:47:16) 
ben ilkokul 5'ten sonra abd'de okudum, öğretmenler matematik bilgim karşısında şoke olmuşlardı. bize ilkokul 4'e kadar öyle şeyler öğretmişler ki ağızları açık kalmıştı o yaştaki çocuğa böyle şeylerin verilmesine. öte yandan pratiğe dayalı eğitimleri çok daha faydalı oluyor. üniversitede slaytları ezberleyerek ders geçemezsin abd'de, derse katılman falan lazım. zaten özellikle sosyal içerikli dersler çoğunlukla böyle sohbet havasında geçiyor. üniversitede öğrencinin iş yükü düzenli olarak yüksek, hep bi paper, hep bi sunum falan var, sırf vize final değil, ama daha etkin bir şekilde öğreniyorsun.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (12.05.16 22:07:18) 
O zaman biz cok mu aptaliz da bu kadar sene agir mufredat gorup bilim adami veya fark yaratan bir insan modeli olarak cikamiyoruz?


  • sack jparrow  (13.05.16 22:48:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.