[]

Vücudu yanmış biri hangi komplikasyonları yaşar?

Selamlar.

Bir araştırma için bana verilen bu konuyu sizlere sormak istedim. İnternetten biraz araştırdım fakat çok net bilgiler bulamadım. Daha çok bu olayı yaşayanlarla ilgili haberler var fakat süreçle ilgili bir bilgi yok.

Sormak istediğim şey şu? Vücudunun yüzde 80-90lık kısmı yanan bir insan hangi ameliyatları geçirir? İlerleyen zamanlarda ne tür sıkıntılar yaşar ve hangi tedavileri görür?

Şimdiden bilgiler için teşekkürler.

 
Tanır mısınız bilmiyorum heykeltraş Caner Karakaş bi dönem arkadaşımdı. Atolyesinde patlama olmuş. Derimin eriyip döküldüğünü gördüm dedi. Ameliyatlarla ilgili konuşmadık biz ama deri nakli yapılmış. Kolları falan rende gibiydi çıkıntılı çıkıntılı. Hep dövme yaptırmak istemiştim, böyle bi dövmem oldu diye dalga geçerdi kendisiyle. Psikolojisi de çok düzgün değildi haliyle. Numaramı değiştirdiğim için görüşemiyorum hala görüşsem sorardım gerçi numarası da kayıtlıdır ama arayıp da sormak olmaz :)


  • matilda  (12.05.16 11:32:31) 
Yanıkların kaçıncı dereceden olduğuna bağlı. 2.-3. dereceden vücudunun yüzde 80-90'lık kısmı yanmış bir insan kesinlikle ölür.

Edit:

Vücut yüzeyinin %10’undan fazlasını kaplayan 3. derece yanıklar
Vücut yüzeyinin %25’inden fazlasını kaplayan 2. derece yanıklar
Derecesi ne olursa olsun vücut yüzeyinin %30’undan fazlasını kaplayan yanıklar en ciddi yanıklar olarak geçer ilk yardımda. %80-90'ı yanmış bir vücut ölü bir vücuttur.
  • utkumon  (12.05.16 16:46:47 ~ 16:50:14) 
2. ve 3. dereceden yüzde 80-90'ı yanan insan kesinlikle ölür bir şey yok. IIb-III %83 veya 88 yanan ve kurtulan gördüm. Hastanın yaşı ve havayolu travması olup olmaması da ciddi etken. Bir kere yoğun bakımda uzun zaman geçirir. Dolaşımı, solunumu ve böbrek fonksiyonları izlenir. Solunum cihazına bağlanır. İlk geldiğinde çok ciddi su ve protein kaybetmiştir. Hemen sıvı tedavisi verilir. Yanıkları soğutucu bandajlarla soğutulur. Soğutmazsanız yanık derinliği iyice artar. Hasta stabilleştikten sonra ölü dokular uzaklaştırılır. Doku nakledilmesi gerekiyorsa yaranın dokuyu kabul edecek hale gelmesi beklenir. Pansuman yapılır. Ölü uzuvlar varsa kesilir. Hava yolu travması var mı kontrol edilir. Uzuvlarındaki damarlar uygun değilse santral venöz katater takılabilir. Yüzünde yanık varsa entübe etmek yerine trakeostomi açılabilir. Temiz bir yara tabanı oluştuktan sonra kalan sağlam yerlerden yüzeyel deri katmanı alınır, genişletilir ve yanık üzerine sabitlenir. File file gözükenler o greftler. Fonksiyonu kaybetmiş kısımların rekonstrüksiyonu yapılır. Mesela göz kapağı yeniden yapılır. Hastanın psikolojik yönünü de değerlendirmek gerekir. İntihar eğiliminde olurlar, ilaç tedavisi alırlar. Ailelerine de hastaya nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatılır. Hasta iyileşir. Hayatına edebildiği kadar devam eder.

Bunlar aylar süren olaylar. Sırasını biraz karışık yazdım, yine de genel bir fikrin olmuştur.
  • Lim5  (12.05.16 20:26:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.