[]

Standart Deviation (İstatistik)

Çok basit bir standart deviation sorum var.

Şimdi ben mean'i bir sayı ile çarpıp büyüttüm. Buna bağlı olarak standart deviationı da aynı sayı ile mi çarpmam lazım?


 
Ortalama ile std sapma arasinda oyle bir iliski yok. Cunku ortalamayi bir sayiyla carpip bolmeniz ornekleminizdeki tum sayilari nasil degistirdiginizi belirlemiyor.


  • f_d  (12.05.16 00:03:53) 
Mean'i bir sayı ile çarpmanız, sayıların değişmesi ve o kadarla çarpılmış olması demektir. Yani 100-120-140'ın ortalaması 120 ise, 300-360-420'nin ortalaması 360'tır. Sayıları değiştirerek yeni bir ortalama buldu iseniz, standart sapma da değişir ama standart sapma şu örnekte 3 katına çıkmaz. 3 katına çıkan şey varyanstır, standart sapma kök 3 katına çıkar. Ancak, sayıları değiştirmeden 'Bunların ortalaması 120 idi, ben de 120*3'ten 360 diye bir sayı buldum ama sayıları değiştirmedim. Kendi kendime ortalamayı 3 ile çarptım' diyorsanız, standart sapma değişmez.

Edit: f_d haklı, bir an toplamın varyansı ile standart sapmasını düşündüm. Sabit sayı ile çarpımda standart sapma 3, varyans 9 katına çıkıyor.
  • aychovsky  (12.05.16 00:11:26 ~ 00:24:26) 
Tum serinin ornegin 3 ile carpildigi durumda varyans 9 katina, std sapma 3 katina cikar diye goruyorum ben.


  • f_d  (12.05.16 00:20:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.