[]

sozluk avukatlari bakabilir mi -taksirli adam oldurme-

bizim servis soforu yokus asagi bir caddede giderken yola cikan adama carpti. adam 5-10 metre suruklendi ve bilincsiz bicimde kaldi yerde ambulans geldi adami aldilar ve ambulas kenara cekip kaldi oyle. buyuk ihtimalle oldu

simdi bu soforun akibeti ne olur?

tamamen sucsuz oldugunu varsayalim yine de ceza alir mi? taksirli adam oldurme 2 yil minimum yaziyor. ne olursa olsun direk 2 yil kesiyolar mi ?

 
muhtemelen 2 yıl ceza alır cezası paraya çevrilir (günlüğü 20tl) sonra da 5 yıl ertelenir. bir mühlette ehliyetine el konulabilir.


  • ground  (10.05.16 08:59:44) 
tamamen suçsuz olduğunu varsaydığımız için "taksir" var başında zaten. yani ceza alır. muhtemelen biraz sonra tutuklanır da. ama daha sonra adli kontrolle tutuksuz yargılanabilir. yargılama sonucu 6 ay - 1 yıl arası hapis yatabilir birini öldürdüğünden dolayı.


  • Improbable  (10.05.16 09:48:47) 
bilirkişi raporunda derseki servis şoförü kusursuz tam kusurlu ölen derse beraat alır.

diyelim ki servis şoförü tali kusurlu (örn.kavşaklara gelirken kontrollü geçiş yeşilde geçip kaza yapanlar için mesela) TCK 85/1 2 YILDAN 6 YILA

not: tevzi olan mahkemenin hakiminin verdiği kararlara göre bile değişebilir alacağı ceza
  • denklemci  (10.05.16 11:08:51 ~ 11:10:51) 
ben bu konuyu anlamıyorum gerçekten.

bu olay özelinde değil de genel olarak bakıyorum.
diyelim ki yolda tamamen kurallar dahilinde giderken aniden önüme birisi atlasa ve çarpmam sonucu düşüp kafasını kaldırıma vurarak ölse ben yine ceza alır mıyım?
bana saçma geliyor.
  • teritori  (10.05.16 11:10:09) 
Tamamen suçsuz olduğunuz varsaydığı için 'taksir' diyenler oluyormuş, o da güzelmiş.
Taksir, sonucu istememesine rağmen en azından dikkatsiz/hatalı oldugu durumlardır.
Olayınızda hız, araç vs. Durumlarına göre taksir var mı yok mu bakılır.

Tamamen kusursuzsa, @teritori nin sorduğu gibi, tabi ki ceza almaz. Boşverin ceza hukukunu, bir doz mantık yeterli.
  • han20  (10.05.16 11:22:20) 
aziz dostum, suçun taksirle olup olmadığı bile belli değil. türk ceza kanunu gereğince, dosya hakkında leyh ve aleyhe tüm deliller toplandıktan sonra şoförün hız kurallarına uymamasından dolayı bir kaza meydana gelmişse, burada bilinçli taksir veya olası kasıt gibi durumlar oluşabilir.
açmak gerekirse,

olası kast özetle ;olmaz, olmama ihtimali vardır, olursa da olsun" demektir.
bilinçli taksir ise; yahu birşey olmaz, hız yapalım demektir.

şimdi bu iki kategoriden birisine girmesi halinde cezalarda arttırım söz konusu olacaktır.

şahsın daha önceden sabıka kaydı varsa, bu konuda mahkeme teşdiiden (üst hadden) ceza verebilir ve arttırımlar sonucu şoför kişisi bir ceza yiyebilir. bunun dışında, şoför gayet normal bir hızda seyrediyorsa ve kabahati de asli kusur tali kusur oranındaki oranlar önemli olacaktır ancak 5-10 metre sürüklenen bir adam için hız oranı yüksek gibi duruyor. bu nedenle şoför arkadaş asli kusurlu sayılabilir.

5275 sayılı infaz kanununa göre ve açığa ayrılma yönetmeliğine göre, şoför arkadaş ceza aldığı ve ertelenmediği takdirde cezasının onda birini kapalı ceza infaz kurumunda geçirecektir, şartla tahliye tarihine 1 yıl kala denetimli serbestlik tedbirinden faydalanacak ve özgürlüğüne kavuşacaktır.

tabii bunlar hem farklı görüş ve farklı doktrinler neticesinde değişebilmektedir. bazı hakimler, cezayı basıp geçerler, yargıtay aşamasaında onanır, bazıları daha bir vicdan yapar az ceza verir. ama şunu diyebilirim,

2 yıl ceza alan bir kişi kapalı ceza infaz kurumu yüzü görmeden direkt açık ceza infaz kurumuna ayrılır. oradan da denetimliye çıkar.

5 yıl ceza alan birisi, 6 ay kapalı ceza infaz kurumunda kalır, açık ceza infaz kurumuna ayrılır, şartla tahliye tarihine bir yıl kala açıktan çıkar. böyle bir hukuk sisteminde, kimse size net olarak cevap veremez.

olasılıklar yukarıda yazdığım gibidir.

edit: @teritori isimli yazar arkadaşa da kısa bir cevap olsun.

kurallar dahilinde yaptığınız işlemlerden dolayı sorumlu tutulmanız mümkün değildir, ancak bu konu halen adam gibi işlemiyor. çünkü hakkınızda tutulan tutanak, bilirkişinin varsayımlara ilişkin raporu doğrultusunda kusur oranınız net olarak belirlenmiyor. özellikle sokak arası gibi kamera olmayan yerlerde, karşı tarafın ve tanıklarının hızlı gidiyordu gibi beyanları karşısında ceza yiyebiliyorsunuz. bu açıdan "ispat" çok önemli.

ikinci olarak, çevreyolunda karşıdan karşıya geçen birini çarptığınızda, hızınız ne olursa olsun hakkınızda ceza davası muhtemelen açılmaz. çünkü çevreyolu yayayara yasaktır ve şoförün yola bir yaya çıkmasını öngörmesi mümkün değildir, bu nedenle bu tür durumlarda ceza almama ihtimaliniz yüksek.
  • jesues  (10.05.16 12:03:49 ~ 12:10:17) 
@han20 taksirin ne olduğunu biliyoruz koç. tamamen suçsuz olduğunu varsayan ben değilim, soruyu soran arkadaş. oradaki "taksir" de ona gönderme zaten. yani diyorum ki tamamen suçsuz olması gibi bir durum söz konusu olamaz. (adam intihar etmek için atlamadıysa yola ve kameralara da yansımadıysa bu durum oki?)
şehir içinde yokuş aşağı giderken çarpılan bir adam söz konusu. nereye ceza almıyor? hatta adam şu an tutuklu değilse ben de bir şey bilmiyorum.

  • Improbable  (10.05.16 13:18:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.