[]

hesaba yanlışlıkla gönderilen paranın faizi

Selam ahali,

Birisi 2010 yılında validenin hesabına 2100 lira para göndermiş. Bunu geçen gün gelen mahkeme celbi ile öğrendik. Döndük baktık hesaplarda gerçekten var bu para. Aynı tarihlerde bu olay bir kez daha olmuş, valide şehir dışındayken banka arayıp durumu haber vermiş, valide de gidip parayı geri göndermiş. Ama bundan haberi yok. Şimdi faizi ile beraber geri isteniyor. 3700 lira civarında.

Parayı olduğu gibi geri gönderelim ama faiz maliyetini 6 yıl sonra durumu hatırlayan paranın kendi sahibi üstlenmeli diye düşünüyoruz. Nedir bu konuda yasal olarak yapılabilecekler?

edit: tipografi

edit: tam tarihler ve miktarlar.

12/08/2010'da 2150 tl yatırılmış.
01/09/2010'da 995 tl yatırılmış.
06/09/2010'da banka haber vermiş, 995 tl iade edilmiş. açıklamasına da "atmden sehven yapılan havale iadesi" denmiş.

2150 tl kalmış. kullanılmayan bir hesap. hatta bu 2150 tl gelince banka 34 tl hesap işletim ücreti kesmiş.

 
kanuni hükmü nedir bilmem de yanlış hesaba para gönderen salak yerine ben ne diye bunun ceremesini çekeyim? misal benim 12 senedir kullanmadığım bir hesabıma gelse nereden bileceğim böyle bir şey olduğunu?


  • lazpalle  (09.05.16 11:15:40) 
"valide de gidip parayı geri göndermiş. Ama bundan haberi yok. Şimdi faizi ile beraber geri isteniyor. " anlamadım bu kısmı. anneniz gönderdiyse zaten daha neyi iade edeceksiniz?

sorunuza parayı iade etmediğiniz kabulüyle cevap vereyim yine de; sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre paranın iadesini talep etme hakları var. fakat size bugüne kadar paranın iadesiyle ilgili "yazılı bir bildirimde bulunmadıkça" hukuki tabirle sizi temerrüde düşürmedikçe sizden faiz talep edemeyecekleri gibi paranın iadesiyle ilgili herhangi bir masraf da yükleyemezler.

ama size bildirim yapıldığı halde ( bu parayı iade yok yoksa faiziyle geri isterim) yapmadıysanız evet faiz de ödemek zorundasınız.
  • dahili meddah  (09.05.16 11:17:24 ~ 11:21:45) 
Valla gerekirse dava acsinlar. Sizin sorumlulugunuz olmamali bu durum. Haksiz zenginlesme olarak gosterip bela olmaya calisabilirler ama iyi bir avukat cozer bence


  • lcha  (09.05.16 11:19:12) 
hikayede kopukluk var hocam. " valide de gidip parayı geri göndermiş. Ama bundan haberi yok. " kısmını anlayamadım. validen hem parayı gönderip hem de haberi nasıl olmuyor.

ama anladığım kadarıyla faiz kısmını ödememeniz gerekir ama talep ederlerse ödetirler diye düşünüyorum. ama 6 yıl geçmiş üzerinden, ardını arıyorlarsa mutlaka talep ederler.
  • hakim oynayin dedi  (09.05.16 11:20:45) 
@ dahili meddah

sanırım kayıp kardeşimsin, aynı anda aynı şeyi düşünmüşüz :)
  • hakim oynayin dedi  (09.05.16 11:21:51) 
@hakim ; aklın yolu bir abi:)


  • dahili meddah  (09.05.16 11:23:29) 
benim anladığım bu olay iki kere oluyor. bildirim birinde geliyor.


  • lazpalle  (09.05.16 11:25:03) 
"Aynı tarihlerde bu olay bir kez daha olmuş" cümlesini kaçırıyorsunuz. ikisi farklı vaka.


  • animalman  (09.05.16 11:30:08) 
:) olayın sıcaklığında ifadeyi batırmışız kusura bakmayın.

valideye 2 kez gönderilmiş, birisini farkedip geri göndermiş ama birisi kalmış :)
  • screamshot  (09.05.16 11:38:58) 
faizi banka mı talep ediyor yoksa banka onların aklına mı giriyor sizce ?
direk gönderici ile iletişime geçin ve tatlıya bağlayarak halledin hocam. 1600 lira az değil.

  • hakim oynayin dedi  (09.05.16 11:43:24) 
@hakim oynayin dedi: faizi talep eden banka değil, karşı taraf talep ediyor sanırım. 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra mahkeme vs denmiş sanırım. annem tam okuyamadı heyecandan, yasal şeyler hep paniklettiriyor. hemen gidip yatırma derdinde.

@dahili meddah: daha önceden hiç bir yazılı bildirim yok.

şimdi evrağı alıp avukata vereceğim, itiraz edeceğiz. anaparayı ödeme taraftarıyız.
  • screamshot  (09.05.16 11:55:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.