[]

evde birden çok kedinin beslenme sağlığı hakkında birkaç şey

selamlar herkese,

uzun zamandır işin içinden çıkamadığım bir konu hakkında sizlere danışmak istiyorum. muhtemelen birçoğumuzun içinden çıkamadığı ve net bir cevabı da olmayan bir konu bu. yine de deneyim aktarımı için bu başlığı zaruri gördüm birden.

evimde birden fazla kedim var arkadaşlar ve dolayısıyla kimi bir mamayı kimi de bir başka mamayı seviyor. onları aynı anda bir şekilde memnun edebiliyorsunuz birkaç farklı mama bulundurarak ama öğün miktarlarına her zaman dikkat edemiyorsunuz bu şekilde takdir edersiniz ki. tek kedim varken, ortada mama bırakmayarak öğünleri şaşırtmadan, gereken miktarda mama ile besliyordum ama daha sonra nüfusumuz arttı ve hepsi aynı anda acıkmadığı, aynı miktarda mama yemediği ve hatta aynı mamayı yemediği için bu beslenme işleri falan biraz karıştı. yeni bir durum değil bu bende ama nedense buraya yazmak şimdi geldi aklıma. çok araştırdım, soruşturdum elbette. fakat iki tanemizin kilo problemi oluştu oluşacak gibi.

evde birden fazla hayvanı olan dostlar burada tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim. şu anda mamaları bittikçe yerine eklemek durumundayız uzun zamandır. (kocaman iki kapları var ve o kaplarının içinde daha küçük kaplar, hepsi ayrı ayrı rahat rahat yiyebilsin diye.) bir de piyasada ve veterinerlerce -kendi veterinerimce de- kaliteli addedilen mamalardan kullanıyoruz hep. birkaç kez tüy ve mantar sorunları oluştuğu için kümes hayvanı içeren mamalar kullanmamaya ya da bu etlerin oranının az olmasına dikkat ediyorum. ama bir müddet sonra, atıyorum, somonlu mamadan da sıkılabiliyorlar ve biliyorsunuz, mama piyasasında da en sık kümes hayvanı etli mamalar üretiliyor. şu anda pro plan sterilised ve pro plan adult food kullanmakla birlikte öncesinde uzun zaman royal canin de kullandım. tabii temizmama'dan bonacibo kullanmışlığımız da var ek olarak. yaş mama vermiyorum uzun zamandır ve vermeyi de düşünmüyorum, görmedikçe istiyor değiller ama kuru mamalarını da seçiyorlar.

mama dışında haşlanmış tavuk ve fırında balık da çok tükettikleri yiyecekler arasında. veterinerim vermesem iyi olacağını söylüyor -ortak bir veteriner görüşü tabii bu da- ama ben vermeden edemiyorum, çok seviyorlar ve bir yandan sağlıklı olduğunu da düşünüyorum. zaten bir tanesi ağzına mama sürmedi, sürmüyor, sürdüremiyoruz.

biliyorum, bunlar içinden çıkılmaz konular ama uzunca açıklama gereği duydum. asıl öğrenmek istediğim kilo kontrolünü, her birine uygun mama çeşidi tüketimini kalabalık nüfus ile en makul şekilde nasıl sağlayabileceğim.

şimdiden çok teşekkür ederim,
iyi akşamlar!

 
Benimkilerden biri de dana gibi. Saldım artık ipini. Çiğ beslenmeyi araştırın bence. Düzenli öğünler verirseniz içiniz rahat eder belki.


  • auroraaurora  (08.05.16 18:46:50) 
@auroraaurora: çiğ beslenmeyi de araştırdım. öneren var, önermeyen var onu da. önerenler kişisel deneyimleri doğrultusunda daha sağlıklı olduğunu iddia edebiliyor. çiğ etin zarar verdiğinin bir mit olduğunu söyleyenler de var. fakat yine veterinerlere ve uzmanlara baktığımda genellikle bunun önerilmediğini görüyorum. kendilerine bıraksak paşalarımız ve sultanlarımız hapır hupur götürecekler çiğ etleri tabii. :/

düzenli öğün vermeye geri dönmeyi çok istiyorum ama olmuyor işte, siz de bilirsiniz. hepsi aynı anda acıkmıyor, gidince o mamayı yerinde bulmaları gerekiyor falan. yine de biraz önlerinden kaldırıp yanıma gelip istediklerinde verebilirim belki. teşekkür ederim.
  • nikhilen  (08.05.16 18:52:06) 
Çiğ beslenme en iyi beslenme türü fakat çok masraflı ve uğraştırıcı. Etler ve sebzeler taze olacak. İyi muhafaza edilecek. Yapan yabancı arkadaşlarım var. Kediyi orijenle falan besliyorsanız aynı hesaba gelir maliyet açısından. Sadece iş yükünüz artar.


  • mimimi  (08.05.16 19:00:09) 
@mimimi: aynı kapıya çıkar mı diyorsunuz orijenle, beslemişliğim var. çok ağır gelmişti ve kusanlar olmuştu orijen kullandığımda. pişmiş etle besliyorum dediğim gibi ama çiğ etin muhafazası daha zordur elbette. bir de kısırlaşmış erkek kediler için fazla proteinin idrar yollarında kristalleşmeye sebep olması olayından ötürü yüklü protein içermeyen mamalarla besleme olayı var erkeklerimizi. yine veterinerim söylemişti, bu da bazen elimi ayağımı bağlıyor. orijen, nd, sanabelle falan alayım arada diyorum ama alamıyorum bu sebepten.

çiğ beslenme işini biraz daha araştırabilirim öyleyse cidden. sebzeleri nasıl veriyor peki arkadaşınız, bizimkiler kedi otu gibi kullanıyorlar sebzeleri sadece. bu tip beslenmede ise öğünlerinin içine katmam gerekecektir değil mi?
  • nikhilen  (08.05.16 20:13:26) 
Şu kaynaklar size bolca yardımcı olacaktır. Kedi, köpek insan gibi. Farklı şeyleri yemeyi tercih edebiliyorlar.

www.google.com.tr
  • mimimi  (08.05.16 22:04:22) 
@mavicorap: biz de o şekilde yapmaya çalışıyoruz, yani iki çeşit mamadan aynı anda bulundurmaya. ama örneğin bizim de tombik olanlarımız gidip illa bol kaloriliden yiyorlar. bir de bir tombiğimizin gözleri görmediği için (doktor ancak yüzde otuz bir görüşü olduğunu söylüyor) hareketi de az, kilosunun bir sebebi de bu tabii.

bir de bahsettiğiniz gibi birinin yediği mamadan ötürü diğeri kusabiliyor, midesi daha hassas olan var, bağırsakları daha hassas olan var, vs.birbirlerinin mamasına -aynı mama dahi olsa, farklı kaplards görünce- salça olma gibi bir kıskançlık durumları da olabiliyor tabii arada, evlere şenlik.

fakat en azından "ne yardan ne serden" yöntemlerimizin biraz benzediğini görünce içim rahatladı azıcık, öğün takibini biraz sıkı tutmalıyım sanırım.

çok teşekkürler.
  • nikhilen  (09.05.16 01:00:15) 
@mimimi: elbette, ben de öyle düşünüyorum. nitekim çikolata delisi olanı da gördüm (bende bir adet mevcut), sirke içmek isteyeni de duydum, mısır koçanı falan kemireni de.

kaynaklar için çok teşekkür ediyorum, şöyle bir bakınca bile çok bilgilendirici oldukları belli. daha geniş bakmaya çalışacağım.
  • nikhilen  (09.05.16 01:04:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.