[]

felsefe okumaya başlamak

felsefeye ilgi duyuyorum, lisedeki felsefe dersinden ezbere bir şeyler hatırlıyorum biraz ama okumaya nereden başlayacağımı bilemiyorum. bir de okuyacağım şeyin diliin ağır olmasından da korkuyorum biraz. neyle başlamamı önerirsiniz. (genel olarak filozofları ne yaptıklarını az çok biliyorum merak ettiğim şimdi gidip schopenhauer'in bir kitabını alsam sindirerek okuyabilir miyim yoksa o noktaya gelmeden önce okumam gereken şeyler var mı)




 
şopınaur kim ya. piff. bence önce sevdiğin bi tanesi ne demiş ne yazmış onlardan başla, sonra azıcık tarihini oku. yani felsefe tarihi diyince kim ne yaptıdan ibaret değil tabii lisedeki gibi daha şey. sonra da ordan ilgini çekenlere ayrıca yürü.


  • snape i başından beri tanırım  (07.05.16 23:33:52) 
başlangıç için sofi'nin dünyası güzel bence okulda felsefe hocası tavsiye etmişti okumuştum güzel bir kitaptı.


  • kuzey li  (07.05.16 23:33:58) 
sofinin dünyasını okumak, vahşi doğada hayatta kalmak için survivor izlemeye benzer.

eğer gerçekten felsefeye ilgi duyuyorsanız bulunduğunuz şehirdeki üniversitenin felsefe bölümüne gidip birkaç hocadan öneri almanız. bir okuma listesi oluşturmanız. sırayla hepsini okumanız. yoksa 2 kitap okuyup felsefeyi öğrendim diyemezsiniz.

çünkü öyle eserler var ki gayet basit anlatılabilecek konuları sanki özellikle anlaşılmaz kılmak için uğraşmışlar. onları okumak çabanıza yazık eder.
  • yemrem  (07.05.16 23:42:11) 
selahattin hilav - 100 soruda felsefe


  • lifeframe  (07.05.16 23:56:50) 
bir felsefe mezunu olarak klasiklerle başlamanı öneririm. klasikler deyince de platon'un diyalogları ilk akla gelenlerden. başlangıç için ideal diyebilirim, diyalog formunda olması açısından özellikle. gayet keyif alarak da okuyabilirsin (iyi bir çeviriye denk gelirsen tabi). felsefe tarihini filan da boşver şimdilik, zaten felsefe tarihi platon'a düşülen dipnotlardır diye bi söz var, hakikaten de öyle.

bir de ilk olarak daha kısa hacimli diyaloglardan başlarsan daha iyi olabilir. örneğin devlet yerine şölen diyaloğuyla başlamak gibi, konusu ilgini çekiyorsa ayrı tabi. bu daha kısa diyaloglar ince kitapçıklar halinde de mevcut (nadirkitap gibi sitelerde bulabilirsin). zaten birçok diyalog isminin yanında konusuyla geçtiği için (haz üstüne, bilgelik üstüne, dostluk üstüne vs.) ilgini çekenlerle başlayabilirsin.
  • gloomystorm  (08.05.16 10:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.